Tag Archives: Simpanan Kecemasan

Pelaburan Mampu Milik. Yang budget kecik boleh cuba cara ni..

Selain Pelaburan Emas, kita juga boleh mulakan Pelaburan Silver sebagai pelaburan yang kita mampu buat. Kalau emas adanya Dinar, silver pulak adanya Dirham.

Salah satu cara nak jadikan pelaburan silver ni mampu milik adalah dengan buat pembayaran secara bulanan selama 10 bulan.

Bentuk Emas BungaMas

Cara ini sesuai bagi yang ada budget rendah. Jenis yang nak simpan duit tapi taknak pakai duit. Fahamkan? Lagipun tak semua mampu beli emas atau perak secara terus.

Jadi komitmen bulanan kita rendah.

Bentuk Silver 50gram

List bawah ni antara kelebihan buat bayaran secara bulanan:

  1. Komitmen bulanan rendah. Jadi kita mampu buat.
  2. Apa sahaja harga emas/silver 10 bulan akan datang, kita tak perlu fikir. Kita cuma bayar ikut komitmen dalam sales order. (emas/perak naik harga pun, kita tetap bayar macam biasa)
  3. Pembelian secara Syariah EPP (Easy payment 10X) ini patuh syariah.
  4. Ia juga membolehkan kita menyimpan emas secara konsisten/istiqamah.

Ni contoh sebenar sales order – belian 10g BungaMas dan silver 500g secara Syariah EPP10. Dengan cara ni kita dah ada satu matlamat kewangan. Iaitu mendapatkan emas/perak.

Silver Bullion Bar 500gram
BungaMas Series Bar 10gram

RM211 dan RM140 sahaja sebulan!

Amacam? Mudah kan? Ke nak tunggu lagi? Emas India, Emas Kelantan atau Emas Dubai pun takde yang buat sistem pembayaran macam ni tau.

Jangan berlengah pulak, promosi waive EPP premium sah sehingga Selasa 29/10/19 tau. Jom bertindak sekarang!

Bagi yang berminat boleh terus whatsapp saya kat sini ➡️ http://bit.do/EPP10 untuk saya lock harga. Anda cuma perlu bagi details peribadi dan buat pembayaran je. Senang kan?

Advertisements

CARA BERKESAN NAK SIMPAN EMAS. SESUAI BAGI YANG JENIS BERAT NAK SIMPAN WANG.

Ramai antara kita tahu tentang kepentingan menyimpan dan menguruskan kewangan. Dan ramai juga yang memang nak simpan tapi bila nak simpan, masa tu la ada benda nak beli dan bayar. Simpanan tetap kosong.

Kita sanggup bayar loan setiap bulan tapi tak sanggup pun nak simpan walhal RM100 sebulan. Kenapa? Sebab kita takda target dalam menyimpan wang. Just follow the flow kata orang Jamaica. Matlamat kewangan jangka masa panjang dan pendek tu belum ada!

Bagi yang nak disiplinkan diri simpan emas setiap bulan, boleh ikut cara ni.

Untuk yang betul-betul tekad dan nekad untuk menyimpan emas. Ini ada satu cara yang berkesan. Caranya ialah beli emas secara ansuran patuh syariah dengan Public Gold. Kaedah ni dinamakan Shariah Easy Payment Purchase (SEPP).

Walaupun Public Gold ada kaedah beli secara sedikit-sedikit dengan bajet yang lebih fleksible setiap bulan melalui Akaun Emas GAP (Gold Accumulation Program), tapi ada pilih buat belian secara EPP untuk PAKSA DIRI dan letakkan KOMITMEN simpan emas setiap bulan. Dengan cara ini, kita dah ada TARGET untuk dicapai.

Sama seperti beli kereta. Setiap bulan bayar sampai habis. Kereta milik kita terus. Bezanya harga kereta masa tu tak sama la dengan harga masa beli.

Secara mudahnya, EPP ialah pembelian emas secara ansuran yang patuh shariah. Kaedah EPP ni sangat bermanfaat bagi siapa nak DISIPLINKAN DIRI simpan emas setiap bulan. Dengan kaedah ansuran EPP patuh shariah ini, kita paksa diri sendiri bayar emas yang kita booking itu setiap bulan dalam jumlah tertentu, minimum RM200 +/- sebulan untuk item 1 dinar (4.25 gram).

Lepas habis bayar ansuran selama 4 bulan (atau 10 bulan bagi item gold bar 250 gram ke atas), baru dapat ambil emas tu dari mana-mana cawangan Public Gold terdekat.

Bila harga emas rendah, ia lagi satu bonus bagi yang beli kaedah ansuran EPP ini sebab seolah-olah kita beli emas pada masa depan dengan harga hari ini yang lebih rendah!

Boleh ke beli emas secara ansuran ni? Siapa yang sahkan Public Gold patuh shariah?

Ni merupakan persoalan yang biasa kita akan dengar bila nak beli secara ansuran. Sebenarnya Public Gold melalui EPP Shariah, telah pun disahkan patuh shariah oleh Penasihat Shariah Public Gold, iaitu Amanie Advisors Sdn. Bhd yang diketuai oleh Datuk Moh Daud Bakar. Kira macam “Cop Halal” la senang cerita. Amanie Advisors adalah mereka yang pakar dalam bidang Muamalat Islam.

Jadi pada yang berminat boleh terus contact saya untuk saya bimbing. Atau boleh terus beli online kat sini. Semoga simpanan emas kali ni dapat membantu anda mengawal dan mengurus kewangan dengan lebih bijak.

PERITNYA BILA HILANG PUNCA PENDAPATAN. NASIB BAIK ADA EMAS

Perbezaan harga emas Public Gold tahun lepas dan hari ini. Mahal kan harga emas Public Gold tahun lepas?

Itu yang kebanyakan kita berkata “tunggu harga turun la baru nak beli”

Kenapa saya galakkan simpan EMAS ni? Sebab pengalaman yang lepas mengajar. Bila company terpaksa kurangkan kos dan staff diberhentikan. Yang berlaku pada tahun 2017 bulan March. Tahun dimana minyak dunia jatuh dan project banyak yang terpaksa Hold.

Pampasan yang diterima saya simpan dalam bentuk Emas. Kerana saya tahu, duit tu takkan kekal lama pun bila dipegang. Sikit-sikit akan terguna dan hilang entah kemana.

WOW Macam orang kaya!

Kan? Tapi TAK pun, itu Duit kecemasan bila kerja tetap masih belum dapat dengan job freelance kejap ada kejap takda. Ibarat kais pagi makan Mcd, kais petang makan KFC.

Dan Emas tu la last benteng pertahanan. Ada ke benda yang free sekarang ni? Dah terdesak, emas tu DIGADAIKAN dan duit yang diterima tu digunakan untuk meneruskan kehidupan. Bila ada job dan dapat payment, baru tebus balik emas tu. Tebus sikit-sikit je.

Mana yang pernah merasa ‘SAKIT’ masa takda kerja tu akan faham. Nak pinjam boleh tapi takkan nak beli barang dapur pun kene pinjam gak? Sekali sekala kawan boleh faham, kalau dah selalu?

Sebab tu saya galakkan tuk simpan EMAS. Jadikan Ianya satu Force Saving wajib. Dan target untuk cukupkan Emergency Fund atleast 6 bulan.

Jom simpan emas!