Tag Archives: Simpan Emas

RM800 SEBULAN! KISAH SEDEKAH SEORANG OKU YANG NORMAL..

Kisah yang terjadi di Public Gold Cawangan Melaka seperti yang diceritakan oleh Mahaguru EMAS Tuan Syukor Hashim. Semoga kisah ini memberikan iktibar kepada kita semua dan menjadi sebab untuk kita sama bersedekah.

Kredit Foto Tuan Syukor Hashim

“Akak tak kerja, akak suri rumah” jawab Kak Noraini dengan perlahan.

Itulah jawapan yang diberikan oleh Kak Noraini bila Suhaila, staff Public Gold Melaka bertanya tentang pekerjaan beliau.

Dia sedang berurusan untuk membeli emas untuk kali pertama. Beliau ditemani oleh suaminya.

Oleh kerana mereka merupakan customer saya, jadi saya datang dengan niat untuk temankan mereka dan membimbing dalam urusan pembelian emas.

Mendengar jawapan “saya suri rumah” Saya rasa tertarik nak interview kak Noraini. Maklumlah dia nak beli emas 50gram dengan nilai RM10,900 ++

Beliau merupakan seorang suri rumah dan tidak mempunyai gaji tetap bulanan. Kalau dia boleh beli emas RM10,900++ maksudnya ada something kita boleh belajar dengan dia. Kalau orang tu ada gaji, saya tidaklah hairan sangat.

“Akak suri rumah ye?”

Haah En. Syukor, akak suri rumah”

“Boleh saya tahu, akak ada buat bisnes apa-apa ke kat rumah?” Soal saya dengan niat mencungkil rahsia.

“Ya ada, akak ada buat bisnes kuih kecil-kecilan. Kalau ada tempahan, akak buat la” Balas kak Noraini.

“Akak dapat banyak tempahan tak?”

“Biasa-biasa ajer En. Syukor,on off, bukan tiap-tiap hari akak dapat tempahan kuih”

“Tapi ada seorang hamba Allah nie, dia tempah kuih kat akak setiap minggu, dia sedekahkan kat masjid setiap malam Jumaat”

“Oh! tiap-tiap minggu dia sedekah kuih kat masjid ye? Wah..hebat. berapa budget dia seminggu kak?” tanya saya.

“Dia budget RM200 seminggu. Dia suruh akak buat kuih, pastu akak pergilah hantar kat masjid Bukit Beruang setiap malam Jumaat”

“Biasanya akak hantar waktu Maghrib. Lepas orang baca Yassin, orang akan makan kuih tu. Akak letak kat meja belakang dewan”

“Lepas tu, dia akan bank in duit kat akak”

“Fuh! RM800 sebulan untuk disedekahkan kepada jemaah masjid, itu memang hebat”

“En. Syukor, dia tu OKU tau. Tangan dia cacat, dia kerja kat bengkel kereta” sambung kak Noraini lagi.

“Hah! OKU ye? Dia owner bengkel kereta ke?” Tanya saya.

“Tak, dia mekanik kat situ” balas kak Noraini.

“laaa yeke, saya ingatkan owner bengkel” saya terkejut.

Saya mencongak, berapa sangat gaji seorang mekanik. Saya tak tahu. Mungkin RM2000 ke RM3000 barangkali. Kalau RM800 dia peruntukkan untuk sedekah kat masjid, agak besar jugak portion sedekah beliau.

Lebih kurang 32%! Banyak tu!

“Kadang-kadang tu, abang akak ada juga suruh cakap, minggu ni tak payah bayar, kami tanggung. Tapi dia tak benarkan. Dia nak bayar juga! Tambah Kak Noraini lagi.

“Kalau akak tak larat nak buat kuih, akak cakap kat dia yang minggu ni akak tak buat jadi dia kena cari orang lain” kata kak Noraini.

Saya termanggu mendengar kisah kak Noraini ni.

Asalnya saya cuma nak tahu daripada mana kak Noraini dapat duit untuk beli emas ni. Sebab ia boleh jadi inspirasi untuk kita semua.

Namun apa yang saya dapat adalah kisah bonus, seorang insan OKU yang sangat konsisten bersedekah.

Untuk kak Noraini, seorang sururumah yang boleh mengumpul duit dan beli emas RM10,900++. Itu adalah kaya harta!

Untuk hamba Allah yang cacat tangannya, tapi konsisten bersedekah untuk jemaah Masjid. Itu adalah kaya jiwa!

Pada asalnya nak tahu rahsia seorang suri rumah yang boleh beli emas, sekali dapat kisah tentang seorang OKU yang kurang sifat tapi berjiwa lagi besar daripada kita yang normal. Kedua dua mereka kaya dalam konteks tersendiri.

Banyak pengajaran yang dapat dipelajari daripada kisah ni. Pertama nak beli emas Public Gold ni semua orang boleh. Tak kisah berapa pendapatan yang kita perolehi setiap bulan. Yang penting kita tahu tujuan beli emas. Nak selamatkan nilai duit.

Yang kedua tentang sedekah, boleh dikatakan tak semua dapat sedekah seperti insan OKU tu. Pada mata saya, dia lagi normal daripada kita. Dia lagi pemurah. Sangat memberikan kesan kepada saya secara jujurnya yang mampu tapi…

Doakan saya dan anda semua dapat juga bersedekah seperti beliau. Dan dapat lagi menyimpan emas seperti Kak Noraini. Amin

Jangan lupa share tau.

Advertisements

CARA BERKESAN NAK SIMPAN EMAS. SESUAI BAGI YANG JENIS BERAT NAK SIMPAN WANG.

Ramai antara kita tahu tentang kepentingan menyimpan dan menguruskan kewangan. Dan ramai juga yang memang nak simpan tapi bila nak simpan, masa tu la ada benda nak beli dan bayar. Simpanan tetap kosong.

Kita sanggup bayar loan setiap bulan tapi tak sanggup pun nak simpan walhal RM100 sebulan. Kenapa? Sebab kita takda target dalam menyimpan wang. Just follow the flow kata orang Jamaica. Matlamat kewangan jangka masa panjang dan pendek tu belum ada!

Bagi yang nak disiplinkan diri simpan emas setiap bulan, boleh ikut cara ni.

Untuk yang betul-betul tekad dan nekad untuk menyimpan emas. Ini ada satu cara yang berkesan. Caranya ialah beli emas secara ansuran patuh syariah dengan Public Gold. Kaedah ni dinamakan Shariah Easy Payment Purchase (SEPP).

Walaupun Public Gold ada kaedah beli secara sedikit-sedikit dengan bajet yang lebih fleksible setiap bulan melalui Akaun Emas GAP (Gold Accumulation Program), tapi ada pilih buat belian secara EPP untuk PAKSA DIRI dan letakkan KOMITMEN simpan emas setiap bulan. Dengan cara ini, kita dah ada TARGET untuk dicapai.

Sama seperti beli kereta. Setiap bulan bayar sampai habis. Kereta milik kita terus. Bezanya harga kereta masa tu tak sama la dengan harga masa beli.

Secara mudahnya, EPP ialah pembelian emas secara ansuran yang patuh shariah. Kaedah EPP ni sangat bermanfaat bagi siapa nak DISIPLINKAN DIRI simpan emas setiap bulan. Dengan kaedah ansuran EPP patuh shariah ini, kita paksa diri sendiri bayar emas yang kita booking itu setiap bulan dalam jumlah tertentu, minimum RM200 +/- sebulan untuk item 1 dinar (4.25 gram).

Lepas habis bayar ansuran selama 4 bulan (atau 10 bulan bagi item gold bar 250 gram ke atas), baru dapat ambil emas tu dari mana-mana cawangan Public Gold terdekat.

Bila harga emas rendah, ia lagi satu bonus bagi yang beli kaedah ansuran EPP ini sebab seolah-olah kita beli emas pada masa depan dengan harga hari ini yang lebih rendah!

Boleh ke beli emas secara ansuran ni? Siapa yang sahkan Public Gold patuh shariah?

Ni merupakan persoalan yang biasa kita akan dengar bila nak beli secara ansuran. Sebenarnya Public Gold melalui EPP Shariah, telah pun disahkan patuh shariah oleh Penasihat Shariah Public Gold, iaitu Amanie Advisors Sdn. Bhd yang diketuai oleh Datuk Moh Daud Bakar. Kira macam “Cop Halal” la senang cerita. Amanie Advisors adalah mereka yang pakar dalam bidang Muamalat Islam.

Jadi pada yang berminat boleh terus contact saya untuk saya bimbing. Atau boleh terus beli online kat sini. Semoga simpanan emas kali ni dapat membantu anda mengawal dan mengurus kewangan dengan lebih bijak.

kerja lama dah, satu sen simpanan pun takda!

Sepatutnya semakin lama kita bekerja, semakin banyak wang yang dapat kita simpan. Tapi yang terjadi adalah yang sebaliknya. Malah ada yang dah bekerja tetap, gaji yang lumayan dengan pelbagai kemudahan pun boleh muflis! Kenapa boleh jadi sebegitu? Adakah disebabkan factor;

  1. Kenaikan harga barang?
  2. Kos kehidupan yang tinggi?
  3. Nafsu yang nak menunjuk taraf gaji?
  4. Atau kurangnya ilmu tentang kewangan?

Secara amnya, dua factor di atas adalah perkara yang kita memang kita harus hadapi. Faktor ketiga boleh lagi dikawal kerana lumrah manusia ingin berbelanja lebih dari kemampuan. Namun factor yang keempat itulah yang kebanyakan kita KURANG. Sebenarnya kita sejak dari kecil lagi tidak di ajar ilmu tentang kewangan. Tentang cara menguruskan KEWANGAN!

Pakar kewangan menyarankan agar menyediakan simpanan asas minimum sebanyak 3 bulan. Paling baik 6 bulan. Lagi baik sebanyak 12 bulan. Ini bukan simpanan suka-suka, ianya merupakan SIMPANAN KECEMASAN. Contohnya bila kereta rosak, terpaksa pulang ke kampung segera (bagi yang naik flight), terlibat dalam kemalangan dan banyak lagi. BUKAN sesaja nak tukar handphone model terbaru, belanja kawan atau beli jam baru. Itu NAFSU semata-mata.

Jadi apa TIP untuk menyimpan wang?Jawapannya mudah. SIMPAN EMAS!.

Secara peribadi saya mula menyimpan EMAS sejak dari tahun 2017. Bermula kerana pada tahun 2017, syarikat tempat saya bekerja terpaksa mengurangkan kos operasi disebabkan kegawatan ekonomi dan harga minyak dunia yang semakin rendah. Solusinya, saya dan beberapa staff yang terpilih diberhentikan kerja. Retrench!

Dengan pampasan yang tak seberapa tu, terfikir macam mana nak SELAMATKAN duit tu daripada TERPAKAI. Jadi saya membuat keputusan untuk simpan ke dalam bentuk EMAS. Terima kasih pada dealer Public Gold saya yang juga merupakan bekas rakan sekerja yang berkongsi tentang kebaikan menyimpan EMAS ni.

Dan ianya terbukti sebab EMAS itu lah yang menjadi benteng terakhir saya di kala saya berada dalam kesempitan wang. Gadai Emas, dapat duit. Bila ada duit lebih, bayar sikit untuk dapatkan balik EMAS yang digadai. Emas masih dalam berat yang sama. Tak berkurang pun!

Dan inilah yang mendorong saya untuk berkongsi kepada masyarakat untuk menyimpan emas melalui platform yang disediakan oleh Public Gold, iaitu syarikat (perusahaan) pengeluar emas pelaburan (investasi) terbesar di Malaysia.

Siapa beli emas, maksudnya dia simpan duit. Bukan habiskan duit. Duit itu ditukarkan kepada bentuk yang lebih baik, iaitu emas.

CUBA Kawal Naluri

Dah terbukti, emas membuatkan penyimpannya bertambah kaya. Bukan sebab harga emas naik melambung-lambung (bahkan ada juga harga emas turun dalam jangka pendek), tetapi disebabkan NALURI kita pada emas sangat berbeza berbanding naluri kita terhadap wang kertas.

Dengan adanya emas; kita sentiasa rasa nak simpan, nak kumpul lebih banyak dan tak nak dibelanjakan. Bila simpan emas, tak akan terlintas dalam fikiran kita untuk berbelanja dengan emas itu. Bila sudah ada emas (terutamanya emas bersaiz besar), kita mula ‘KETAGIH’ untuk simpan lebih banyak emas. Emas itu sangat cantik. Lagi dipandang, lagi kuat keinginan untuk beli lebih banyak emas!

Bila ada sahaja duit, automatik fikir nak beli emas. Emas itu pun adalah duit tunai juga. Kalau nak pakai duit, boleh jual atau gadai sahaja emas itu di Ar-Rahnu. Kita boleh dapat duit on the spot.

Berbeza dengan wang kertas. Tangan kita akan ‘GATAL’ bila pegang duit yang banyak. Gatal nak berbelanja. Bila rasa banyak duit, lagi kuat keinginan untuk berbelanja, dan lagi cepat duit itu HABIS! Duit kertas itupun sebenarnya dicipta supaya kita berbelanja! Itulah puncanya kenapa banyak orang ada masalah, “simpan sedikit-sedikit, lama-lama masih sedikit! Kerja bertahun-tahun, tapi Simpanan Kecemasan 3 Bulan gaji pun belum ada!

UBAH CARA Menyimpan Wang

Kita ubah cara menyimpan.

Duit yang nak digunakan dalam masa terdekat dan untuk hal-hal kecemasan, kita simpan dalam Tabung Haji atau ASB. Bagi simpanan jangka panjang, kita simpan dalam bentuk emas. Dan lihat kesan dan perbezaanya nanti. Memang berbeza!

Bagi yang baru nak mula simpan emas, saya boleh cadangkan mula dengan tabiat menyimpan emas melalui AkaunEmasGAP dulu. Serendah RM100! Itu cara paling mudah, dan paling murah untuk simpan emas yang disediakan oleh Public Gold.

Mulakan dari situ dulu!

Daripada “sikit-sikit lama kelamaan menjadi bukit” kita ubah “sikit-sikit lama kelamaan menjadi berat emas”

Saya percaya, dengan tabiat menyimpan emas sebanyak 1gram setiap bulan sekalipun, selama setahun. Anda pasti terkejut sebab tanpa disedari anda dah mengumpul sebanyak 12gram EMAS. Bersamaan dengan RM2556! (Harga semasa -10 October 2019 per gram EMAS = Rm213)

Cuba tanya diri anda, dapat tak anda simpan RM2556 pada hujung tahun? Dan jika harga emas contohnya naik pada tahun berikutnya menjadi RM250 per gram (Ini cuma contoh). Berapa nilai simpanan emas 12 gram anda tadi?

Tepuk poket tanya dimana wang anda kini berada! Jangan lupa tuk share tau.

HARGA EMAS PUBLIC GOLD RENDAH..apa nak buat

Dalam mana-mana pelaburan, perkara penting kita kita perlu kawal adalah EMOSI. Ni kalau tak jaga elok-elok confirm pelaburan korang tak meet the target.

Contohnya harga emas arini. Daripada paling tinggi RM218, tetiba turun RM208. Turun RM10 tu! Jenis yang mental koyak ni, mesti kata “bapok rugi aku beli emas aritu”  ataupun “kata emas tak jatuh nilai?”


Sabar tuan..sabar.. Benda ni biasala berlaku sebab demand & supply. Logik la kalau demand sikit supply plak tinggi. Confirm la akan turun. Macam tu gak sebaliknya.

Sebab tu kawalan emosi tu penting. Bila harga turun, time tu la kita beli lagi tuk topup investment kita. Macam unit trusts, bila harga rendah, beli la lagi banyak unit.

Bagi yang simpan EMAS, ni la peluang nak topup berat gram Emas. Kita kumpul! Sebab at the end. Target kita nak capai berat maksimum (bukan berat badan tau). Bila unit/gram yang kita kumpul tu banyak. Baru la sedap nak jual/gadai.

PRINSIP utama pelaburan adalah untuk jangka masa panjang.

Bayangkan korang ada 1kg Emas lagi 10 tahun. Agak2 berapa korang boleh dapat bila jual? Dan cuba bayangkan, lagi 10 tahun la korang nak beli 1kg Emas.

Rasanya sama harga masa tu dengan sekarang?


Sedangkan kuih pun sekarang ni 3 ketul RM1, boleh jadi tak harga seketul kuih tu yang sama berat dan kuantiti (isi dalam)  bersamaan RM1?


Share tau post ni..bagi yang nak mula simpan emas boleh je contact saya. Biar saya bantu tuk mulakan simpanan emas. Mulakan dengan RM100 dulu.

Jumpa lagi dalam next post OK!

Membina kekayaan dengan emas..ikuti tips yang berguna ni

Semua pakar kewangan bersetuju dengan satu perkara.

Asas untuk anda membina kekayaan bermula dengan menyimpan. Bacalah apa sahaja – Baca Buku Kewangan, semuanya senada seirama.

Mereka cakap anda kena ada dana kecemasan 3 bulan gaji, 6 bulan gaji dan ada pakar yang sarankan anda simpan setahun gaji sebagai dana kecemasan.

Dah Ada Simpanan Macam Ni?

Apabila anda mempunyai simpanan yang banyak maka ia membuka lebih peluang untuk anda melabur dan menambah kekayaan.

Jika anda tiada Rahsia Ilmu EMAS . Apakah bentuk simpanan yang datang dalam otak anda?

Sudah tentu simpan duit bukan?

Salah kelebihan duit adalah keupayaannya untuk membelikan anda apa sahaja yang anda inginkan – Itu juga adalah kelemahan duit. Ia senang terguna, terbelanja, terpakai, terbagi kat orang pinjam.

Sebab itu simpan duit “cakap senang buat susah”

Apa yang ada dalam buku tidak sama dengan apa yang kita buat. Apa sebabnya? Sebab berseronok itu adalah fitrah manusia. Simpan duit untuk digunakan pada masa hadapan bunyinya macam boring.

Inilah peranan emas. Untuk simpanan jangka panjang anda alihkan simpanan ke dalam bentuk emas. Bila anda tengok emas berketul-ketul depan mata, otak anda tiada rasa nak guna atau terbelanja. Sebab otak manusia tidak boleh kaitkan emas dengan belanja.

Apa yang otak kita kaitkan dengan duit RM10,000? Wah! boleh beli itu dan ini. Lepas tu otak mula bagi suggestion “nak beli barang apa?” Selagi tak beli, jiwa kacau.

Bila anda tukar RM10,000 jadi sekeping jongkong emas 50 gram, apakah yang berlaku kat otak anda? Otak anda akan cakap emas ini cantik, mahal dan kena simpan elok-elok takut hilang.

Emas kalau hilang, boleh gila jadinya!

Otak tak boleh kaitkan emas dengan beli barang.

Sebab itu menyimpan emas lebih mudah daripada menyimpan duit. Sebab otak anda kaitkan emas = kena simpan elok-elok.

Dengan faham konsep ini maka mudahlah untuk anda membuat simpanan.

Jika anda orang baru. Mulakan dengan hanya 10%. Kalau anda nak tahu, simpanan emas boleh dimulakan dengan hanya Serendah RM100. Rendah kan?

Ya! 10% sahaja duit anda ditukar dalam bentuk emas. Bila dah dapat rentak dan keserasian, barulah tambah % simpanan emas ikut keserasian.

Modal Jangka Pendek? Emas kan ada…

Emas ni bukan sekadar barang perhiasan semata-mata, Ianya juga merupakan wang. Bagi yang kekurangan modal, bila bank tak dapat bagi pinjaman Emas boleh membantu jika anda perlukan modal jangka pendek.

Contohnya peniaga yang dapat projek, nak pakai duit sebagai pusingan modal untuk membeli bahan mentah, atau nak import barang daripada China. Anda mungkin nak pakai duit modal selama 3 bulan sahaja.

Hikmah Gadaian

Sebenarnya bank sangat susah bagi pinjaman jangka masa pendek. Kalau dapat pun dia punya permohonan macam tu umpama mimpi ngeri. Nak sediakan banyak dokumen, sediakan dokumen tuk kahwin lain pun lagi senang. Oppss!

Bila ada emas, maka kat sinilah ia boleh membantu. Dengan menggunakan Ar-Rahnu, sistem gadaian Islam, InsyaAllah ia boleh menyelesaikan masalah pusingan modal anda.

Saya sendiri pernah menggadaikan 1 kilo emas (dalam bentuk 10 keping x 100 gram) untuk dapatkan RM100 ribu untuk satu tujuan. Kejap ajer dapat pinjam.

Kelebihan Ar-Rahnu ialah pinjamannya sangat fleksibel. Anda boleh pinjam duit sehari sahaja, seminggu, dua minggu, sebulan, dua bulan, 6 bulan, setahun. Terpulang.

Kontrak Ar-Rahnu biasanya 6 bulan. Tapi nak tebus awal pun takpe. Saya pernah buat gadaian sehari sahaja. Hari ini gadai, esok tebus balik. Takde masalah.

Kalau dalam masa 6 bulan anda tak nak bayar pinjaman. Tak perlu risau, anda bayar upah simpan untuk 6 bulan dan boleh sambung pinjaman lagi 6 bulan. Sepanjang tempoh pinjaman anda tak perlu bayar apa-apa kat Ar-Rahn.

Namun seharusnya di-ingatkan. Ini adalah pinjaman ye. Anda tak perlu gunakan Ar-Rahnu jika takde sebab musabab yang bagus. Kalau setakat nak gadai sebab suka-suka nak pinjam – JANGAN PINJAM! .

Upah simpan di Ar-Rahnu biasanya antara 0.65 sen sehingga 0.85 sen untuk setiap RM100 nilai emas.

Gadai di Ar Rahnu

Dengan kata lain, emas adalah aset yang boleh membantu anda jika perlukan pusingan modal.

Hanya orang yang memiliki emas akan menghargai kelebihan ini.

Seronoknya Simpan EMAS!

Nak rasa seronok simpan emas?

🆗 Jawapan: CIPTA IMPIAN (create a dream) dan gunakan emas untuk mencapai impian tersebut.

🆗 Saya berikan contoh sebenar.

1️⃣ Anda mempunyai impian untuk pergi umrah. Ini impian yang suci murni. Ada nilai emosi.

2️⃣ Kemudian, kira berapa nilai simpanan emas yang anda perlukan?

Dalam kes ini, anda perlukan 7 DINAR untuk pakej umrah dan 3 DINAR untuk belanja shopping di sana. Total semua 10 DINAR.

🆗 Jadi, anda susun strategi untuk simpan duit dalam bentuk emas.

Saya Nak 10gram!

🆗 Lepas tu tengok gram emas anda semakin banyak dan ucapkan

“Alhamdulillah, dah dekat dengan impian aku ke pergi umrah”

🆗 Jika simpanan emas dikaitkan dengan impian maka In sha Allah hati anda lebih seronok untuk menyimpan emas, hati anda lebih seronok untuk menyimpan secara konsisten.

Saya Nak 50gram!

✴️ Dengan 50gram Emas, dah cukup untuk buat tambang ticket berdua bagi menunaikan Umrah✴️

🆗 Kesimpulan. Anda akan semangat simpan emas secara konsisten jika ia membantu merealisasikan impian anda❗