Pelaburan Mampu Milik. Yang budget kecik boleh cuba cara ni..

Selain Pelaburan Emas, kita juga boleh mulakan Pelaburan Silver sebagai pelaburan yang kita mampu buat. Kalau emas adanya Dinar, silver pulak adanya Dirham. Salah satu cara nak jadikan pelaburan silver ni mampu milik adalah dengan buat pembayaran secara bulanan selama 10 bulan. Bentuk Emas BungaMas Cara ini sesuai bagi yang ada budget rendah. Jenis yang … Continue reading Pelaburan Mampu Milik. Yang budget kecik boleh cuba cara ni..

kerja lama dah, satu sen simpanan pun takda!

Sepatutnya semakin lama kita bekerja, semakin banyak wang yang dapat kita simpan. Tapi yang terjadi adalah yang sebaliknya. Malah ada yang dah bekerja tetap, gaji yang lumayan dengan pelbagai kemudahan pun boleh muflis! Kenapa boleh jadi sebegitu? Adakah disebabkan factor; Kenaikan harga barang?Kos kehidupan yang tinggi?Nafsu yang nak menunjuk taraf gaji?Atau kurangnya ilmu tentang kewangan? … Continue reading kerja lama dah, satu sen simpanan pun takda!

HARGA EMAS PUBLIC GOLD RENDAH..apa nak buat

Dalam mana-mana pelaburan, perkara penting kita kita perlu kawal adalah EMOSI. Ni kalau tak jaga elok-elok confirm pelaburan korang tak meet the target. Contohnya harga emas arini. Daripada paling tinggi RM218, tetiba turun RM208. Turun RM10 tu! Jenis yang mental koyak ni, mesti kata "bapok rugi aku beli emas aritu"  ataupun "kata emas tak jatuh … Continue reading HARGA EMAS PUBLIC GOLD RENDAH..apa nak buat

Membina kekayaan dengan EMAS

Semua pakar kewangan bersetuju dengan satu perkara. Asas untuk anda membina kekayaan bermula dengan menyimpan. Bacalah apa sahaja - Baca Buku Kewangan, semuanya senada seirama. Mereka cakap anda kena ada dana kecemasan 3 bulan gaji, 6 bulan gaji dan ada pakar yang sarankan anda simpan setahun gaji sebagai dana kecemasan. Dah Ada Simpanan Macam Ni? … Continue reading Membina kekayaan dengan EMAS

Seronoknya Simpan EMAS!

Nak rasa seronok simpan emas? 🆗 Jawapan: CIPTA IMPIAN (create a dream) dan gunakan emas untuk mencapai impian tersebut. 🆗 Saya berikan contoh sebenar. 1️⃣ Anda mempunyai impian untuk pergi umrah. Ini impian yang suci murni. Ada nilai emosi. 2️⃣ Kemudian, kira berapa nilai simpanan emas yang anda perlukan? Dalam kes ini, anda perlukan 7 … Continue reading Seronoknya Simpan EMAS!