PAJAK GADAI EMAS..KEDAI EMAS ATAU AR-RAHNU LAGI BAGUS?

Bila bercakap pasal gadai emas ni, persepsi masyarakat akan kata "ni mesti takda duit ni" Ini adalah satu persepsi yang salah. Yang biasa buat gadai emas ni sebenarnya orang yang bijak sebab dia gunakan harta yang dia ada (EMAS) untuk dapatkan wang. Tak seperti orang lain, bila dah takda duit. Mulalah pinjam dengan orang lain. … Continue reading PAJAK GADAI EMAS..KEDAI EMAS ATAU AR-RAHNU LAGI BAGUS?

RM800 SEBULAN! KISAH SEDEKAH SEORANG OKU YANG NORMAL..

Kisah yang terjadi di Public Gold Cawangan Melaka seperti yang diceritakan oleh Mahaguru EMAS Tuan Syukor Hashim. Semoga kisah ini memberikan iktibar kepada kita semua dan menjadi sebab untuk kita sama bersedekah. Kredit Foto Tuan Syukor Hashim "Akak tak kerja, akak suri rumah" jawab Kak Noraini dengan perlahan. Itulah jawapan yang diberikan oleh Kak Noraini … Continue reading RM800 SEBULAN! KISAH SEDEKAH SEORANG OKU YANG NORMAL..

5 Nasihat Pakar Kewangan Untuk Selamatkan Kewangan Peribadi

Bercakap pasal kewangan ni, akan ada banyak tips dan nasihat yang akan kita temui. Terdapat banyak ilmu dan nasihat yang bagus untuk kita amalkan, tak kira dalam buku atau artikel kat Internet. Ianya ILMU yang tak pernah HABIS Jadi baik kita baca kat satu tempat macam dalam blog saya ni. Ni saya kongsikan 5 nasihat … Continue reading 5 Nasihat Pakar Kewangan Untuk Selamatkan Kewangan Peribadi

PERITNYA BILA HILANG PUNCA PENDAPATAN. NASIB BAIK ADA EMAS

Perbezaan harga emas Public Gold tahun lepas dan hari ini. Mahal kan harga emas Public Gold tahun lepas? Itu yang kebanyakan kita berkata "tunggu harga turun la baru nak beli" Kenapa saya galakkan simpan EMAS ni? Sebab pengalaman yang lepas mengajar. Bila company terpaksa kurangkan kos dan staff diberhentikan. Yang berlaku pada tahun 2017 bulan … Continue reading PERITNYA BILA HILANG PUNCA PENDAPATAN. NASIB BAIK ADA EMAS

EMAS SIMPANAN JANGKA MASA PANJANG TERBAIK

Dulu saya pernah terbaca satu kisah tentang wang hantaran yang disimpan sebagai kenangan reput dan tak dapat digunakan. Pasti pembaca lain pernah terbacakan kisah ni kan? Sebenarnya duit tu takkan mereput jika di laminate dan disimpan di tempat yang betul. Yela dah kahwin sekali je. Bagi yang dah biasa kahwin tu, lain la. Silap-silap badan … Continue reading EMAS SIMPANAN JANGKA MASA PANJANG TERBAIK

kerja lama dah, satu sen simpanan pun takda!

Sepatutnya semakin lama kita bekerja, semakin banyak wang yang dapat kita simpan. Tapi yang terjadi adalah yang sebaliknya. Malah ada yang dah bekerja tetap, gaji yang lumayan dengan pelbagai kemudahan pun boleh muflis! Kenapa boleh jadi sebegitu? Adakah disebabkan factor; Kenaikan harga barang?Kos kehidupan yang tinggi?Nafsu yang nak menunjuk taraf gaji?Atau kurangnya ilmu tentang kewangan? … Continue reading kerja lama dah, satu sen simpanan pun takda!

3 langkah nak berjaya dalam kehidupan…

UBAH DIRI DAN MINDSETSemuanya bermula dengan anda sendiri bukan orang lain. Anda yang buat keputusan apa tindakan seterusnya, Ubah mindset anda, setiap pagi tetapkan mindset yang anda ingin capai apa yang anda perlu capai. Kuatkan mindset anda dengan ilmu-ilmu yang penting kerana ini adalah dipanggil sebagai Self Development. Public Gold Price - Cara Mudah Nak Beli … Continue reading 3 langkah nak berjaya dalam kehidupan…