Tag Archives: PELABURAN

ASAL DAPAT DUIT JE MESTI HILANG. DAH LA PERGI TAK KEMBALI!

Cabaran terbesar kita bila duit ada di tangan ialah, kita akan cenderung untuk berfikir nak belanja apa. Saya sendiri pun hadapi cabaran yang sama. Sebab tu saya tak suka keluarkan duit banyak dan simpan dalam wallet. Sebab tanpa disedari, duit tu makin sikit kepingannya. Bila dah sikit, mula la cari ATM nak keluarkan duit lagi.

Tujuan keluarkan duit tu pun pada asalnya nak beli barang. Walaupun kita tiada niat untuk membeli sesuatu, tapi bila ada duit di tangan, kebiasaannya kita akan terbelanja duit tersebut. Paling parah bila barang yang kita beli tu tak setimpal dengan nilai wang yang kita keluarkan.

Lagi parah bila di sana sini ada ‘SALES’. Kita akan rasa lebih terpanggil untuk membeli sesuatu hanya kerana harga yang lebih murah berbanding sebelumnya. Walaupun pada hakikatnya, tiada keperluan untuk membeli pada waktu itu. Akhirnya, kita akan rasa menyesal kerana dah terbeli barang tersebut.

Manfaat Terbesar Menyimpan Emas.

Berbeza bila duit itu kita tukarkan kepada emas, terus tak terfikir dah nak belanja apa-apa. Inilah antara manfaat terbesar menyimpan emas, duit simpanan bertahan lebih lama berbanding membiarkannya dalam bentuk duit tunai di bank. Bila ada emas, rasa sayang nak jual!

Untuk kaya, duit yang ada bertambah itu penting, tapi yang lebih penting, duit simpanan yang sedia ada tu bertahan dari bocor.

Bermula dari sekarang supaya kekayaan yang sedia ada terselamat dari kebocoran.

Membina kekayaan dengan emas..ikuti tips yang berguna ni

Semua pakar kewangan bersetuju dengan satu perkara.

Asas untuk anda membina kekayaan bermula dengan menyimpan. Bacalah apa sahaja – Baca Buku Kewangan, semuanya senada seirama.

Mereka cakap anda kena ada dana kecemasan 3 bulan gaji, 6 bulan gaji dan ada pakar yang sarankan anda simpan setahun gaji sebagai dana kecemasan.

Dah Ada Simpanan Macam Ni?

Apabila anda mempunyai simpanan yang banyak maka ia membuka lebih peluang untuk anda melabur dan menambah kekayaan.

Jika anda tiada Rahsia Ilmu EMAS . Apakah bentuk simpanan yang datang dalam otak anda?

Sudah tentu simpan duit bukan?

Salah kelebihan duit adalah keupayaannya untuk membelikan anda apa sahaja yang anda inginkan – Itu juga adalah kelemahan duit. Ia senang terguna, terbelanja, terpakai, terbagi kat orang pinjam.

Sebab itu simpan duit “cakap senang buat susah”

Apa yang ada dalam buku tidak sama dengan apa yang kita buat. Apa sebabnya? Sebab berseronok itu adalah fitrah manusia. Simpan duit untuk digunakan pada masa hadapan bunyinya macam boring.

Inilah peranan emas. Untuk simpanan jangka panjang anda alihkan simpanan ke dalam bentuk emas. Bila anda tengok emas berketul-ketul depan mata, otak anda tiada rasa nak guna atau terbelanja. Sebab otak manusia tidak boleh kaitkan emas dengan belanja.

Apa yang otak kita kaitkan dengan duit RM10,000? Wah! boleh beli itu dan ini. Lepas tu otak mula bagi suggestion “nak beli barang apa?” Selagi tak beli, jiwa kacau.

Bila anda tukar RM10,000 jadi sekeping jongkong emas 50 gram, apakah yang berlaku kat otak anda? Otak anda akan cakap emas ini cantik, mahal dan kena simpan elok-elok takut hilang.

Emas kalau hilang, boleh gila jadinya!

Otak tak boleh kaitkan emas dengan beli barang.

Sebab itu menyimpan emas lebih mudah daripada menyimpan duit. Sebab otak anda kaitkan emas = kena simpan elok-elok.

Dengan faham konsep ini maka mudahlah untuk anda membuat simpanan.

Jika anda orang baru. Mulakan dengan hanya 10%. Kalau anda nak tahu, simpanan emas boleh dimulakan dengan hanya Serendah RM100. Rendah kan?

Ya! 10% sahaja duit anda ditukar dalam bentuk emas. Bila dah dapat rentak dan keserasian, barulah tambah % simpanan emas ikut keserasian.

Cash flow. Duit dari mana. Ia kemana?

🆗 Orang miskin – duit masuk, tapi dibelanjakan semua kat expenses. Tak boleh simpan.

🆗 Orang kelas menengah – duit masuk, tapi duit bocor untuk bayar liabiliti (definisi liabiliti adalah perkara2 yang menyebabkan duit keluar dari poket) contohnya rumah sendiri, kereta)

🆗 Orang kaya – Aset mereka menjana income. Contohnya royalti buku, rumah sewa, perniagaan dan dividen.

🆗 Kita boleh bermula dimana sahaja, cuma kalau nak hidup senang, tirulah cash flow orang kaya. Ia mungkin ambil masa, tapi ia boleh jadi matlamat anda.

Sumber: Robert Kiyosaki

Analisis Harga Emas 1 Ogos 2019..naik atau turun tetap terus beli EMAS

🆗 Jam 2.00 pagi tadi, US fed mengumumkan kadar faedah US turun sebanyak 0.25%

🆗 Ini adalah penurunan kadar faedah pertama dalam masa 11 tahun gais❗Dah lama US tak turunkan kadar faedah. Asyik menaik ajer interest rate kat US.

🆗 Itu yang menyebabkan Donald Trump agak bengang dengan fed chair Jerome Powell. Trump mahukan kadar faedah diturunkan kerana berpendapat ia lebih baik untuk ekonomi US.

🆗 Jika interest rate turun maka harga emas akan menaik. Tetapi apa yang berlaku semalam adalah harga emas naik sekejap aja. Kemudian ia menurun dan menurun dan menurun.

🆗Apa sebabnya❓

✴️Gais, ini jawapannya✴️

🆗 Jerome Powel walaupun mengumumkan penurunan kadar faedah pagi, namun memberikan kenyataan bahawa:

“Penurunan ini bukanlah permulaan kepada siri pemotongan kadar faedah pada masa hadapan”

🆗 Maksudnya pada masa hadapan belum tentu interest rate akan dipotong lagi. Jangan berharap sangat lah

🆗 Market melihat mesej ini sebagai signal bahawa takde kemungkinan interest rate akan diturunkan lagi pada bulan depan (ketidakpastian)

🆗 Mesej Jerome Powell ini menimbulkan kebimbangan pelabur/market serta menyebabkan pasaran saham jatuh merudum (Nasdaq jatuh, NYSE jatuh dan gold jatuh)

🆗 Well, kita sebagai pembeli dan pelabur emas boleh mengambil kesempatan untuk beli emas kerana harganya jatuh lebih kurang RM3 segram.

➕ Daripada Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim➕

Strategi Pelaburan..Apa yang patut kita tahu?

Apabila anda membuat pelaburan emas, anda perlukan strategi.
(Maksud strategi: rancangan yang teratur yang memperhitungkan pelbagai faktor untuk mencapai matlamat atau kejayaan).

Pelaburan emas boleh jadi perkara yang rumit. Ini kerana anda perlu jelas tentang 3 perkara:

1️⃣ Matlamat anda melabur/menyimpan emas.

2️⃣ Memilih produk yang sesuai dengan matlamat 1.

3️⃣ Menguruskan risiko yang berkait dengan produk 2.

Apakah strategi terbaik untuk saya

Malangnya tiada satu jawapan yang sesuai dengan semua orang. Setiap orang perlukan strategi yang berbeza-beza.

Strategi terbaik untuk anda mestilah bersesuaian dengan matlamat, produk dan risiko.

CONTOH 1

Jika matlamat anda membeli emas sebagai Insurans Kekayaan atau sebagai Harta. Maka strategi anda andalah seperti berikut:

🆗 Pemilihan Produk
✴️Anda pilih emas fizikal yang anda simpan sendiri. Contohnya jongkong emas dan dinar emas. Harga pula mesti mengikut harga emas semasa dunia.

✴️Kelebihan, anda tidak perlu takut risiko pihak ketiga contohnya penjual emas tersebut melarikan emas anda (bankrap/tipu) sebab emas anda pegang.

🆗 Pengurusan Risiko

✴️Emas fizikal ada risiko kehilangan/kecurian. Jadi anda perlu simpan dengan selamat.

✴️Kalau nak sembunyikan di rumah, tempat penyembunyian mestilah kreatif. Kenalah fikir❗

✴️Kalau anda rasa rumah tak selamat maka anda kena cari safe deposit box bank atau swasta. Kena keluarkan modal❗

CONTOH 2; SIMPANAN/PELABURAN

✴️Jika matlamat anda adalah simpanan/pelaburan. Maka strategi anda adalah seperti berikut:

🆗 Pemilihan Produk

✴️Anda boleh pilih akaun simpanan emas contohnya di bank atau Public Gold GAP.

Kenapa

✴️Sebab senang nak tambah emas dalam kuantiti kecil. Kemudian anda tak perlu fikir aspek penyimpanan.

✴️Bank/syarikat tolong simpankan untuk anda. Jadi anda boleh tidur lena. Contohnya akaun simpanan emas GAP Public Gold.

✴️Kemudian anda kena tengok spread jual beli emas dan harga pergram. Harga mesti berubah mengikut harga emas dunia. Setiap penjual berbeza-beza harga dan spreadnya.

Lagi satu❗

✴️Adakah senang untuk anda beli dan jual emas tersebut. Kalau susah nak pergi beli dan jual. Itu pun masalah juga. Buang masa anda ajer❗

🆗 Pengurusan Risiko

✴️Adakah syarikat/bank menawarkan kemudahan mengeluarkan emas fizikal?

✴️Ada institusi bank yang tidak menawarkan pengeluaran emas fizikal. Jadi jika anda nak pegang emas fizikal, anda perlu pilih syarikat/bank yang menawarkan pengeluaran emas fizikal.

✴️Kemudian bagaimana dengan syarat jualan semula? Ada syarikat yang menawarkan pengeluaran emas fizikal tetapi tak akan beli balik emas fizikal daripada anda.

✴️Ada syarikat yang cas anda safe keeping fee untuk emas anda sehingga 2% setahun. Ada yang free. Itu pun kena tengok betul-betul.

✴️Adakah syarikat kukuh? Supaya tiada risiko mereka melesapkan diri dengan emas anda.

CONTOH 3

✴️Jika matlamat anda andalah untuk menjadi spekulator. Nak buat duit cepat.

Strategi anda adalah seperti berikut;

🆗 Pemilihan Produk

✴️Anda kena invest/trade dalam saham syarikat perlombongan emas, belajar trade CFD, Gold Futures, Gold Option dan spot gold.

🆗 Pengurusan Risiko

✴️Produk-produk ini berisiko tinggi. Pulangan lumayan namun risikonya tinggi. Saham boleh turun jadi kosong.

✴️CFD, Gold Futures, Option, spot gold mempunyai risiko tinggi. Anda boleh kehilangan modal 100%

✴️Tak boleh tidur aja kalau anda involved dengan produk ini. Anda ambil masa yang panjang untuk mahir. Banyak buku, seminar dan masa berlatih diperlukan.

✴️Learning curve dia tinggi. Kalau setakat setahun dua tahun pengalaman, belum tentu terrer gais. Newbie lagi.

KESIMPULAN

✴️Dalam pelaburan emas terlalu banyak strategi. Pilih yang sesuai dengan objektif pelaburan anda.

✴️Jika ia bersesuaian, InsyaAllah anda akan beruntung dan boleh tidur lena.

Silakan share jika bermanfaat.

Petikan dari FB Mahaguru EMAS Tuan Syukor Hashim

Rezeki Mestilah Ada Banyak Duit…baca ni dulu sebelum korang tersasar jauh

HAKIKAT REZEKI
==============

Ada seorang lelaki Muslim Rohingya tinggal di Kemaman. Kerjanya di waktu pagi, sebagai tukang rumah, petangnya sebagai pengutip besi buruk, dan hujung minggu membantu mesin rumput dan kerja-kerja pembersihan.

Ada anaknya belajar di PASTI ADAM, yang mana pihak PASTI enggan menerima bayaran yuran darinya kerana kedaifannya, dengan niat ingin menolong. Si ayah menolak bantuan yang dihulurkan.

Menurut Pengerusi PASTI ADAM, Si Ayah tidak pernah gagal membayar yuran, sedangkan ramai ayah ibu yang berkereta mahal, selalu menangguh bayaran yuran. Bahkan ada yang sangat berkira bila pihak sekolah meminta bantuan derma untuk program sekolah.

Ini perbezaan antara nampak kaya dengan hakikat kaya yang sebenar. Kaya tidak semestinya nampak mewah, tetapi rezeki yang ada cukup untuk keperluan, dan mereka boleh menikmatinya, sehingga ada lebihan untuk disedekahkan pula kepada orang lain.

Kadangkala, ada orang yang kerja keras, pendapatannya lumayan, mereka tidak mampu menikmati nikmat rezeki yang ada sekalipun memiliki harta yang banyak kerana kekangan kesihatan, kekangan masa, dan pelbagai halangan lagi.

Ada pula orang menikmati keluasan rezeki, di sebalik harta yang sedikit. Mereka nampak “biasa-biasa” tetapi jiwa mereka tenteram, mereka tidak dijerut hutang, makan-pakai cukup-cukup sahaja.

Dalam dua tahun saya terlibat dengan industri emas, kebanyakan orang yang berpendapatan sederhana dan rendah lah yang paling konsisten menabung simpanan emas berbanding orang high income.

Walaupun secara logik, sepatutnya kadar simpanan orang high income lebih besar dari low & intermediate income.

Keupayaan menyimpan menunjukkan seseorang itu memiliki disiplin dalam urusan kewangan.

Sesiapa nak buka akaun simpanan emas, boleh PM tepi ye? 😁👌

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
📱http://segramsebulan.wasap.my

5 Tips Simpan EMAS

Wajib baca bagi korang yang nak simpan EMAS tapi Tak tahu cara nak bermula.

Ramai dah tahu emas ni bagus cuma tak tahu dari mana nak mula dan patut buat apa.

Baiklah, ini caranya;

1️⃣Simpan emas boleh dimulakan dengan serendah RM100 melalui akaun emas fizikal GAP public gold.

2️⃣Simpan emas dengan matlamat yg betul iaitu untuk selamatkan wang dari kebocoran (walaupun banyak sebab lain tapi inilah sebab paling popular)

3️⃣Simpan emas sebanyak yang boleh bagi mereka yang dalam kategori tak boleh tengok cash mesti nak pakai (simpan 10% emas bagi mereka yg ada portfolio lain yg lebih baik dari emas dan berjaya untuk tidak diusik)

4️⃣Simpan emas sehingga kita dapat peluang yang baik, sebagai contoh mendapat seruan ilahi untuk menunaikan haji. Maka, juallah emas tersebut dan tunaikan haji.

5️⃣Simpan emas dengan konsisten tiap bulan agar kita tak perlu risau harga emas naik atau turun sebab pada akhirnya kita akan dapat harga purata.

Jika rasa sudah bersedia, tanyalah poket disisi kita

Kredit Mentor Emas : Tuan Syukur Hashim

Saya merupakan Authorised Dealer Public Gold di bawah mentorship Tuan Zulkifli Shafie (penulis buku Wang Emas dan Misi Bebas Hutang) dan berpengalaman membimbing penyimpan emas seluruh Malaysia

Jom follow Facebook page bit.ly/Rekemas untuk update dan info terbaru berkaitan EMAS.

Share tau post ni. Mana tahu ada yang berminat.

“Save gold today, it will save you tomorrow”

Cabutan WOW! Tahunan SSPN-i Plus

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Post kali ni nak share sikit pasal promo SSPN-i Plus. Menarik tau.

Buka akaun SSPN-i Plus untuk anak-anak je dah boleh dapat peluang menang hadiah.

Simpanan pendidikan anak-anak pun dah terjamin.

Ni details promosi;

✔️Terbuka kepada semua pendeposit yang baharu membuat pembukaan SSPN-i Plus atau penambahan deposit di dalam akaun SSPN-i Plus mulai 1 Januari 2018 hingga 31 Disember 2018.

✴️Hadiah Pertama: Wang Tunai RM100,000

✴️Hadiah Kedua: Wang Tunai RM50,000 x 2 pemenang

✴️Hadiah Ketiga: Wang Tunai RM10,000 x 3 pemenang

✴️Hadiah Saguhati: Wang Tunai RM200 x 4,000 pemenang

Jom daftar sekarang;

➖ bit.ly/daftaronlineje9

➖ bit.ly/daftaronlineje9

Jom sertai! Buka akaun SSPN-i Plus sekarang dan tingkatkan peluang anda dengan membuat tambahan deposit di dalam tempoh promosi.

➖ bit.ly/daftaronlineje9

➖ bit.ly/daftaronlineje9

Syarat-syarat penyertaan Cabutan WOW! Tahunan SSPN-i Plus:

Terbuka kepada semua pendeposit SSPN-i Plus yang membuka akaun dan mengekalkan akaun dalam tempoh promosi.

Setiap RM50 layak mendapat satu cabutan tanpa mengira pakej.

Penyertaan adalah automatik.
PTPTN berhak membatalkan sebarang penyertaan tanpa sebarang notis, sekiranya pendeposit didapati tidak layak dan melanggar syarat yang telah ditetapkan.

#sspniplus #pendidikan #sekolah #kolej #universiti #masadepan #belajar #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #cukai #lhdn #guru #cikgu #ptptn #malaysia

Pencen 55 / 60 / Pencen Awal?

Hai post kali ni nak share pasal pencen.

✔️Tau tak, umur persaraan wajib boleh dianjak ke 60 tahun? Persoalannya, cukup ke duit simpanan kita dalam KW5P tu?

✔️ Paling penting, adakah kita masih perlu lagi BEKERJA untuk menampung hidup? Bagaimana jika ada anak yang masih Belajar dan mengharapkan bantuan kewangan dari kita?

✔️Hasil daripada Pelaburan Unit Trusts hanya boleh dinikmati selepas umur 55/60 tahun. Wang anda Tak lari kemana pun. Tetap ada dalam akaun

✔️ Tak semua daripada kita berharta, namun dengan pelaburan inilah yang akan menjadi harta kita nanti.

✔️Pelaburan Unit Trusts bukan sekadar gandakan Wang pencen. Boleh juga nak gandakan Wang simpanan, pelan pendidikan anak anak, modal perniagaan dan juga nak langsaikan hutang.

Ada Tiga Kaedah Pelaburan Unit Trusts;

1️⃣ Pengeluaran dari Akaun 1 KW5P
2️⃣ Lump Sum
3️⃣ Simpanan setiap bulan

Nak info lanjut WhatsApp sini

📱http://danielunittrusts.wasap.my

Cuma korang kene keluarkan 🖋️pen je tuk sign documents📝

Kita set appointment sambil borak dan minum kopi je.

Jangan lupa share tau kat kawan-kawan korang.

#pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #offshore #pelaburanmasadepan #cwa #investment #financialfreedom #financial #pencenawal #pencenbergaya #hkl #unittrusts #pmb #asb #hukm #ppum #husm #puncakalam #setiaalam #shahalam #rawang #sungaibuluh #sunway #petalingjaya #klang #meru #kualalumpur #kualaselangor