ASAL DAPAT DUIT JE MESTI HILANG. DAH LA PERGI TAK KEMBALI!

Cabaran terbesar kita bila duit ada di tangan ialah, kita akan cenderung untuk berfikir nak belanja apa. Saya sendiri pun hadapi cabaran yang sama. Sebab tu saya tak suka keluarkan duit banyak dan simpan dalam wallet. Sebab tanpa disedari, duit tu makin sikit kepingannya. Bila dah sikit, mula la cari ATM nak keluarkan duit lagi. Tujuan … Continue reading ASAL DAPAT DUIT JE MESTI HILANG. DAH LA PERGI TAK KEMBALI!

Membina kekayaan dengan EMAS

Semua pakar kewangan bersetuju dengan satu perkara. Asas untuk anda membina kekayaan bermula dengan menyimpan. Bacalah apa sahaja - Baca Buku Kewangan, semuanya senada seirama. Mereka cakap anda kena ada dana kecemasan 3 bulan gaji, 6 bulan gaji dan ada pakar yang sarankan anda simpan setahun gaji sebagai dana kecemasan. Dah Ada Simpanan Macam Ni? … Continue reading Membina kekayaan dengan EMAS

Cash flow. Duit dari mana. Ia kemana?

🆗 Orang miskin - duit masuk, tapi dibelanjakan semua kat expenses. Tak boleh simpan. 🆗 Orang kelas menengah - duit masuk, tapi duit bocor untuk bayar liabiliti (definisi liabiliti adalah perkara2 yang menyebabkan duit keluar dari poket) contohnya rumah sendiri, kereta) 🆗 Orang kaya - Aset mereka menjana income. Contohnya royalti buku, rumah sewa, perniagaan … Continue reading Cash flow. Duit dari mana. Ia kemana?

Analisis Harga Emas 1 Ogos 2019..naik atau turun tetap terus beli EMAS

🆗 Jam 2.00 pagi tadi, US fed mengumumkan kadar faedah US turun sebanyak 0.25% 🆗 Ini adalah penurunan kadar faedah pertama dalam masa 11 tahun gais❗Dah lama US tak turunkan kadar faedah. Asyik menaik ajer interest rate kat US. 🆗 Itu yang menyebabkan Donald Trump agak bengang dengan fed chair Jerome Powell. Trump mahukan kadar … Continue reading Analisis Harga Emas 1 Ogos 2019..naik atau turun tetap terus beli EMAS

Strategi Pelaburan..Apa yang patut kita tahu?

Apabila anda membuat pelaburan emas, anda perlukan strategi. (Maksud strategi: rancangan yang teratur yang memperhitungkan pelbagai faktor untuk mencapai matlamat atau kejayaan). Pelaburan emas boleh jadi perkara yang rumit. Ini kerana anda perlu jelas tentang 3 perkara: 1️⃣ Matlamat anda melabur/menyimpan emas. 2️⃣ Memilih produk yang sesuai dengan matlamat 1. 3️⃣ Menguruskan risiko yang berkait … Continue reading Strategi Pelaburan..Apa yang patut kita tahu?

Rezeki Mestilah Ada Banyak Duit…baca ni dulu sebelum korang tersasar jauh

HAKIKAT REZEKI ============== Ada seorang lelaki Muslim Rohingya tinggal di Kemaman. Kerjanya di waktu pagi, sebagai tukang rumah, petangnya sebagai pengutip besi buruk, dan hujung minggu membantu mesin rumput dan kerja-kerja pembersihan. Ada anaknya belajar di PASTI ADAM, yang mana pihak PASTI enggan menerima bayaran yuran darinya kerana kedaifannya, dengan niat ingin menolong. Si ayah … Continue reading Rezeki Mestilah Ada Banyak Duit…baca ni dulu sebelum korang tersasar jauh

5 Tips Simpan EMAS

Wajib baca bagi korang yang nak simpan EMAS tapi Tak tahu cara nak bermula. Ramai dah tahu emas ni bagus cuma tak tahu dari mana nak mula dan patut buat apa. Baiklah, ini caranya; 1️⃣Simpan emas boleh dimulakan dengan serendah RM100 melalui akaun emas fizikal GAP public gold. 2️⃣Simpan emas dengan matlamat yg betul iaitu … Continue reading 5 Tips Simpan EMAS

Cabutan WOW! Tahunan SSPN-i Plus

Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Post kali ni nak share sikit pasal promo SSPN-i Plus. Menarik tau. Buka akaun SSPN-i Plus untuk anak-anak je dah boleh dapat peluang menang hadiah. Simpanan pendidikan anak-anak pun dah terjamin. Ni details promosi; ✔️Terbuka kepada semua pendeposit yang baharu membuat pembukaan SSPN-i Plus atau penambahan deposit di dalam akaun SSPN-i … Continue reading Cabutan WOW! Tahunan SSPN-i Plus

Pencen 55 / 60 / Pencen Awal?

Hai post kali ni nak share pasal pencen. ✔️Tau tak, umur persaraan wajib boleh dianjak ke 60 tahun? Persoalannya, cukup ke duit simpanan kita dalam KW5P tu? ✔️ Paling penting, adakah kita masih perlu lagi BEKERJA untuk menampung hidup? Bagaimana jika ada anak yang masih Belajar dan mengharapkan bantuan kewangan dari kita? ✔️Hasil daripada Pelaburan … Continue reading Pencen 55 / 60 / Pencen Awal?