Tag Archives: Investment

Pelaburan Mampu Milik. Yang budget kecik boleh cuba cara ni..

Selain Pelaburan Emas, kita juga boleh mulakan Pelaburan Silver sebagai pelaburan yang kita mampu buat. Kalau emas adanya Dinar, silver pulak adanya Dirham.

Salah satu cara nak jadikan pelaburan silver ni mampu milik adalah dengan buat pembayaran secara bulanan selama 10 bulan.

Bentuk Emas BungaMas

Cara ini sesuai bagi yang ada budget rendah. Jenis yang nak simpan duit tapi taknak pakai duit. Fahamkan? Lagipun tak semua mampu beli emas atau perak secara terus.

Jadi komitmen bulanan kita rendah.

Bentuk Silver 50gram

List bawah ni antara kelebihan buat bayaran secara bulanan:

  1. Komitmen bulanan rendah. Jadi kita mampu buat.
  2. Apa sahaja harga emas/silver 10 bulan akan datang, kita tak perlu fikir. Kita cuma bayar ikut komitmen dalam sales order. (emas/perak naik harga pun, kita tetap bayar macam biasa)
  3. Pembelian secara Syariah EPP (Easy payment 10X) ini patuh syariah.
  4. Ia juga membolehkan kita menyimpan emas secara konsisten/istiqamah.

Ni contoh sebenar sales order – belian 10g BungaMas dan silver 500g secara Syariah EPP10. Dengan cara ni kita dah ada satu matlamat kewangan. Iaitu mendapatkan emas/perak.

Silver Bullion Bar 500gram
BungaMas Series Bar 10gram

RM211 dan RM140 sahaja sebulan!

Amacam? Mudah kan? Ke nak tunggu lagi? Emas India, Emas Kelantan atau Emas Dubai pun takde yang buat sistem pembayaran macam ni tau.

Jangan berlengah pulak, promosi waive EPP premium sah sehingga Selasa 29/10/19 tau. Jom bertindak sekarang!

Bagi yang berminat boleh terus whatsapp saya kat sini ➡️ http://bit.do/EPP10 untuk saya lock harga. Anda cuma perlu bagi details peribadi dan buat pembayaran je. Senang kan?

Advertisements

CARA BERKESAN NAK SIMPAN EMAS. SESUAI BAGI YANG JENIS BERAT NAK SIMPAN WANG.

Ramai antara kita tahu tentang kepentingan menyimpan dan menguruskan kewangan. Dan ramai juga yang memang nak simpan tapi bila nak simpan, masa tu la ada benda nak beli dan bayar. Simpanan tetap kosong.

Kita sanggup bayar loan setiap bulan tapi tak sanggup pun nak simpan walhal RM100 sebulan. Kenapa? Sebab kita takda target dalam menyimpan wang. Just follow the flow kata orang Jamaica. Matlamat kewangan jangka masa panjang dan pendek tu belum ada!

Bagi yang nak disiplinkan diri simpan emas setiap bulan, boleh ikut cara ni.

Untuk yang betul-betul tekad dan nekad untuk menyimpan emas. Ini ada satu cara yang berkesan. Caranya ialah beli emas secara ansuran patuh syariah dengan Public Gold. Kaedah ni dinamakan Shariah Easy Payment Purchase (SEPP).

Walaupun Public Gold ada kaedah beli secara sedikit-sedikit dengan bajet yang lebih fleksible setiap bulan melalui Akaun Emas GAP (Gold Accumulation Program), tapi ada pilih buat belian secara EPP untuk PAKSA DIRI dan letakkan KOMITMEN simpan emas setiap bulan. Dengan cara ini, kita dah ada TARGET untuk dicapai.

Sama seperti beli kereta. Setiap bulan bayar sampai habis. Kereta milik kita terus. Bezanya harga kereta masa tu tak sama la dengan harga masa beli.

Secara mudahnya, EPP ialah pembelian emas secara ansuran yang patuh shariah. Kaedah EPP ni sangat bermanfaat bagi siapa nak DISIPLINKAN DIRI simpan emas setiap bulan. Dengan kaedah ansuran EPP patuh shariah ini, kita paksa diri sendiri bayar emas yang kita booking itu setiap bulan dalam jumlah tertentu, minimum RM200 +/- sebulan untuk item 1 dinar (4.25 gram).

Lepas habis bayar ansuran selama 4 bulan (atau 10 bulan bagi item gold bar 250 gram ke atas), baru dapat ambil emas tu dari mana-mana cawangan Public Gold terdekat.

Bila harga emas rendah, ia lagi satu bonus bagi yang beli kaedah ansuran EPP ini sebab seolah-olah kita beli emas pada masa depan dengan harga hari ini yang lebih rendah!

Boleh ke beli emas secara ansuran ni? Siapa yang sahkan Public Gold patuh shariah?

Ni merupakan persoalan yang biasa kita akan dengar bila nak beli secara ansuran. Sebenarnya Public Gold melalui EPP Shariah, telah pun disahkan patuh shariah oleh Penasihat Shariah Public Gold, iaitu Amanie Advisors Sdn. Bhd yang diketuai oleh Datuk Moh Daud Bakar. Kira macam “Cop Halal” la senang cerita. Amanie Advisors adalah mereka yang pakar dalam bidang Muamalat Islam.

Jadi pada yang berminat boleh terus contact saya untuk saya bimbing. Atau boleh terus beli online kat sini. Semoga simpanan emas kali ni dapat membantu anda mengawal dan mengurus kewangan dengan lebih bijak.

kerja lama dah, satu sen simpanan pun takda!

Sepatutnya semakin lama kita bekerja, semakin banyak wang yang dapat kita simpan. Tapi yang terjadi adalah yang sebaliknya. Malah ada yang dah bekerja tetap, gaji yang lumayan dengan pelbagai kemudahan pun boleh muflis! Kenapa boleh jadi sebegitu? Adakah disebabkan factor;

  1. Kenaikan harga barang?
  2. Kos kehidupan yang tinggi?
  3. Nafsu yang nak menunjuk taraf gaji?
  4. Atau kurangnya ilmu tentang kewangan?

Secara amnya, dua factor di atas adalah perkara yang kita memang kita harus hadapi. Faktor ketiga boleh lagi dikawal kerana lumrah manusia ingin berbelanja lebih dari kemampuan. Namun factor yang keempat itulah yang kebanyakan kita KURANG. Sebenarnya kita sejak dari kecil lagi tidak di ajar ilmu tentang kewangan. Tentang cara menguruskan KEWANGAN!

Pakar kewangan menyarankan agar menyediakan simpanan asas minimum sebanyak 3 bulan. Paling baik 6 bulan. Lagi baik sebanyak 12 bulan. Ini bukan simpanan suka-suka, ianya merupakan SIMPANAN KECEMASAN. Contohnya bila kereta rosak, terpaksa pulang ke kampung segera (bagi yang naik flight), terlibat dalam kemalangan dan banyak lagi. BUKAN sesaja nak tukar handphone model terbaru, belanja kawan atau beli jam baru. Itu NAFSU semata-mata.

Jadi apa TIP untuk menyimpan wang?Jawapannya mudah. SIMPAN EMAS!.

Secara peribadi saya mula menyimpan EMAS sejak dari tahun 2017. Bermula kerana pada tahun 2017, syarikat tempat saya bekerja terpaksa mengurangkan kos operasi disebabkan kegawatan ekonomi dan harga minyak dunia yang semakin rendah. Solusinya, saya dan beberapa staff yang terpilih diberhentikan kerja. Retrench!

Dengan pampasan yang tak seberapa tu, terfikir macam mana nak SELAMATKAN duit tu daripada TERPAKAI. Jadi saya membuat keputusan untuk simpan ke dalam bentuk EMAS. Terima kasih pada dealer Public Gold saya yang juga merupakan bekas rakan sekerja yang berkongsi tentang kebaikan menyimpan EMAS ni.

Dan ianya terbukti sebab EMAS itu lah yang menjadi benteng terakhir saya di kala saya berada dalam kesempitan wang. Gadai Emas, dapat duit. Bila ada duit lebih, bayar sikit untuk dapatkan balik EMAS yang digadai. Emas masih dalam berat yang sama. Tak berkurang pun!

Dan inilah yang mendorong saya untuk berkongsi kepada masyarakat untuk menyimpan emas melalui platform yang disediakan oleh Public Gold, iaitu syarikat (perusahaan) pengeluar emas pelaburan (investasi) terbesar di Malaysia.

Siapa beli emas, maksudnya dia simpan duit. Bukan habiskan duit. Duit itu ditukarkan kepada bentuk yang lebih baik, iaitu emas.

CUBA Kawal Naluri

Dah terbukti, emas membuatkan penyimpannya bertambah kaya. Bukan sebab harga emas naik melambung-lambung (bahkan ada juga harga emas turun dalam jangka pendek), tetapi disebabkan NALURI kita pada emas sangat berbeza berbanding naluri kita terhadap wang kertas.

Dengan adanya emas; kita sentiasa rasa nak simpan, nak kumpul lebih banyak dan tak nak dibelanjakan. Bila simpan emas, tak akan terlintas dalam fikiran kita untuk berbelanja dengan emas itu. Bila sudah ada emas (terutamanya emas bersaiz besar), kita mula ‘KETAGIH’ untuk simpan lebih banyak emas. Emas itu sangat cantik. Lagi dipandang, lagi kuat keinginan untuk beli lebih banyak emas!

Bila ada sahaja duit, automatik fikir nak beli emas. Emas itu pun adalah duit tunai juga. Kalau nak pakai duit, boleh jual atau gadai sahaja emas itu di Ar-Rahnu. Kita boleh dapat duit on the spot.

Berbeza dengan wang kertas. Tangan kita akan ‘GATAL’ bila pegang duit yang banyak. Gatal nak berbelanja. Bila rasa banyak duit, lagi kuat keinginan untuk berbelanja, dan lagi cepat duit itu HABIS! Duit kertas itupun sebenarnya dicipta supaya kita berbelanja! Itulah puncanya kenapa banyak orang ada masalah, “simpan sedikit-sedikit, lama-lama masih sedikit! Kerja bertahun-tahun, tapi Simpanan Kecemasan 3 Bulan gaji pun belum ada!

UBAH CARA Menyimpan Wang

Kita ubah cara menyimpan.

Duit yang nak digunakan dalam masa terdekat dan untuk hal-hal kecemasan, kita simpan dalam Tabung Haji atau ASB. Bagi simpanan jangka panjang, kita simpan dalam bentuk emas. Dan lihat kesan dan perbezaanya nanti. Memang berbeza!

Bagi yang baru nak mula simpan emas, saya boleh cadangkan mula dengan tabiat menyimpan emas melalui AkaunEmasGAP dulu. Serendah RM100! Itu cara paling mudah, dan paling murah untuk simpan emas yang disediakan oleh Public Gold.

Mulakan dari situ dulu!

Daripada “sikit-sikit lama kelamaan menjadi bukit” kita ubah “sikit-sikit lama kelamaan menjadi berat emas”

Saya percaya, dengan tabiat menyimpan emas sebanyak 1gram setiap bulan sekalipun, selama setahun. Anda pasti terkejut sebab tanpa disedari anda dah mengumpul sebanyak 12gram EMAS. Bersamaan dengan RM2556! (Harga semasa -10 October 2019 per gram EMAS = Rm213)

Cuba tanya diri anda, dapat tak anda simpan RM2556 pada hujung tahun? Dan jika harga emas contohnya naik pada tahun berikutnya menjadi RM250 per gram (Ini cuma contoh). Berapa nilai simpanan emas 12 gram anda tadi?

Tepuk poket tanya dimana wang anda kini berada! Jangan lupa tuk share tau.

HARGA EMAS PUBLIC GOLD RENDAH..apa nak buat

Dalam mana-mana pelaburan, perkara penting kita kita perlu kawal adalah EMOSI. Ni kalau tak jaga elok-elok confirm pelaburan korang tak meet the target.

Contohnya harga emas arini. Daripada paling tinggi RM218, tetiba turun RM208. Turun RM10 tu! Jenis yang mental koyak ni, mesti kata “bapok rugi aku beli emas aritu”  ataupun “kata emas tak jatuh nilai?”


Sabar tuan..sabar.. Benda ni biasala berlaku sebab demand & supply. Logik la kalau demand sikit supply plak tinggi. Confirm la akan turun. Macam tu gak sebaliknya.

Sebab tu kawalan emosi tu penting. Bila harga turun, time tu la kita beli lagi tuk topup investment kita. Macam unit trusts, bila harga rendah, beli la lagi banyak unit.

Bagi yang simpan EMAS, ni la peluang nak topup berat gram Emas. Kita kumpul! Sebab at the end. Target kita nak capai berat maksimum (bukan berat badan tau). Bila unit/gram yang kita kumpul tu banyak. Baru la sedap nak jual/gadai.

PRINSIP utama pelaburan adalah untuk jangka masa panjang.

Bayangkan korang ada 1kg Emas lagi 10 tahun. Agak2 berapa korang boleh dapat bila jual? Dan cuba bayangkan, lagi 10 tahun la korang nak beli 1kg Emas.

Rasanya sama harga masa tu dengan sekarang?


Sedangkan kuih pun sekarang ni 3 ketul RM1, boleh jadi tak harga seketul kuih tu yang sama berat dan kuantiti (isi dalam)  bersamaan RM1?


Share tau post ni..bagi yang nak mula simpan emas boleh je contact saya. Biar saya bantu tuk mulakan simpanan emas. Mulakan dengan RM100 dulu.

Jumpa lagi dalam next post OK!

Membina kekayaan dengan emas..ikuti tips yang berguna ni

Semua pakar kewangan bersetuju dengan satu perkara.

Asas untuk anda membina kekayaan bermula dengan menyimpan. Bacalah apa sahaja – Baca Buku Kewangan, semuanya senada seirama.

Mereka cakap anda kena ada dana kecemasan 3 bulan gaji, 6 bulan gaji dan ada pakar yang sarankan anda simpan setahun gaji sebagai dana kecemasan.

Dah Ada Simpanan Macam Ni?

Apabila anda mempunyai simpanan yang banyak maka ia membuka lebih peluang untuk anda melabur dan menambah kekayaan.

Jika anda tiada Rahsia Ilmu EMAS . Apakah bentuk simpanan yang datang dalam otak anda?

Sudah tentu simpan duit bukan?

Salah kelebihan duit adalah keupayaannya untuk membelikan anda apa sahaja yang anda inginkan – Itu juga adalah kelemahan duit. Ia senang terguna, terbelanja, terpakai, terbagi kat orang pinjam.

Sebab itu simpan duit “cakap senang buat susah”

Apa yang ada dalam buku tidak sama dengan apa yang kita buat. Apa sebabnya? Sebab berseronok itu adalah fitrah manusia. Simpan duit untuk digunakan pada masa hadapan bunyinya macam boring.

Inilah peranan emas. Untuk simpanan jangka panjang anda alihkan simpanan ke dalam bentuk emas. Bila anda tengok emas berketul-ketul depan mata, otak anda tiada rasa nak guna atau terbelanja. Sebab otak manusia tidak boleh kaitkan emas dengan belanja.

Apa yang otak kita kaitkan dengan duit RM10,000? Wah! boleh beli itu dan ini. Lepas tu otak mula bagi suggestion “nak beli barang apa?” Selagi tak beli, jiwa kacau.

Bila anda tukar RM10,000 jadi sekeping jongkong emas 50 gram, apakah yang berlaku kat otak anda? Otak anda akan cakap emas ini cantik, mahal dan kena simpan elok-elok takut hilang.

Emas kalau hilang, boleh gila jadinya!

Otak tak boleh kaitkan emas dengan beli barang.

Sebab itu menyimpan emas lebih mudah daripada menyimpan duit. Sebab otak anda kaitkan emas = kena simpan elok-elok.

Dengan faham konsep ini maka mudahlah untuk anda membuat simpanan.

Jika anda orang baru. Mulakan dengan hanya 10%. Kalau anda nak tahu, simpanan emas boleh dimulakan dengan hanya Serendah RM100. Rendah kan?

Ya! 10% sahaja duit anda ditukar dalam bentuk emas. Bila dah dapat rentak dan keserasian, barulah tambah % simpanan emas ikut keserasian.

Cash flow. Duit dari mana. Ia kemana?

🆗 Orang miskin – duit masuk, tapi dibelanjakan semua kat expenses. Tak boleh simpan.

🆗 Orang kelas menengah – duit masuk, tapi duit bocor untuk bayar liabiliti (definisi liabiliti adalah perkara2 yang menyebabkan duit keluar dari poket) contohnya rumah sendiri, kereta)

🆗 Orang kaya – Aset mereka menjana income. Contohnya royalti buku, rumah sewa, perniagaan dan dividen.

🆗 Kita boleh bermula dimana sahaja, cuma kalau nak hidup senang, tirulah cash flow orang kaya. Ia mungkin ambil masa, tapi ia boleh jadi matlamat anda.

Sumber: Robert Kiyosaki

Strategi Pelaburan..Apa yang patut kita tahu?

Apabila anda membuat pelaburan emas, anda perlukan strategi.
(Maksud strategi: rancangan yang teratur yang memperhitungkan pelbagai faktor untuk mencapai matlamat atau kejayaan).

Pelaburan emas boleh jadi perkara yang rumit. Ini kerana anda perlu jelas tentang 3 perkara:

1️⃣ Matlamat anda melabur/menyimpan emas.

2️⃣ Memilih produk yang sesuai dengan matlamat 1.

3️⃣ Menguruskan risiko yang berkait dengan produk 2.

Apakah strategi terbaik untuk saya

Malangnya tiada satu jawapan yang sesuai dengan semua orang. Setiap orang perlukan strategi yang berbeza-beza.

Strategi terbaik untuk anda mestilah bersesuaian dengan matlamat, produk dan risiko.

CONTOH 1

Jika matlamat anda membeli emas sebagai Insurans Kekayaan atau sebagai Harta. Maka strategi anda andalah seperti berikut:

🆗 Pemilihan Produk
✴️Anda pilih emas fizikal yang anda simpan sendiri. Contohnya jongkong emas dan dinar emas. Harga pula mesti mengikut harga emas semasa dunia.

✴️Kelebihan, anda tidak perlu takut risiko pihak ketiga contohnya penjual emas tersebut melarikan emas anda (bankrap/tipu) sebab emas anda pegang.

🆗 Pengurusan Risiko

✴️Emas fizikal ada risiko kehilangan/kecurian. Jadi anda perlu simpan dengan selamat.

✴️Kalau nak sembunyikan di rumah, tempat penyembunyian mestilah kreatif. Kenalah fikir❗

✴️Kalau anda rasa rumah tak selamat maka anda kena cari safe deposit box bank atau swasta. Kena keluarkan modal❗

CONTOH 2; SIMPANAN/PELABURAN

✴️Jika matlamat anda adalah simpanan/pelaburan. Maka strategi anda adalah seperti berikut:

🆗 Pemilihan Produk

✴️Anda boleh pilih akaun simpanan emas contohnya di bank atau Public Gold GAP.

Kenapa

✴️Sebab senang nak tambah emas dalam kuantiti kecil. Kemudian anda tak perlu fikir aspek penyimpanan.

✴️Bank/syarikat tolong simpankan untuk anda. Jadi anda boleh tidur lena. Contohnya akaun simpanan emas GAP Public Gold.

✴️Kemudian anda kena tengok spread jual beli emas dan harga pergram. Harga mesti berubah mengikut harga emas dunia. Setiap penjual berbeza-beza harga dan spreadnya.

Lagi satu❗

✴️Adakah senang untuk anda beli dan jual emas tersebut. Kalau susah nak pergi beli dan jual. Itu pun masalah juga. Buang masa anda ajer❗

🆗 Pengurusan Risiko

✴️Adakah syarikat/bank menawarkan kemudahan mengeluarkan emas fizikal?

✴️Ada institusi bank yang tidak menawarkan pengeluaran emas fizikal. Jadi jika anda nak pegang emas fizikal, anda perlu pilih syarikat/bank yang menawarkan pengeluaran emas fizikal.

✴️Kemudian bagaimana dengan syarat jualan semula? Ada syarikat yang menawarkan pengeluaran emas fizikal tetapi tak akan beli balik emas fizikal daripada anda.

✴️Ada syarikat yang cas anda safe keeping fee untuk emas anda sehingga 2% setahun. Ada yang free. Itu pun kena tengok betul-betul.

✴️Adakah syarikat kukuh? Supaya tiada risiko mereka melesapkan diri dengan emas anda.

CONTOH 3

✴️Jika matlamat anda andalah untuk menjadi spekulator. Nak buat duit cepat.

Strategi anda adalah seperti berikut;

🆗 Pemilihan Produk

✴️Anda kena invest/trade dalam saham syarikat perlombongan emas, belajar trade CFD, Gold Futures, Gold Option dan spot gold.

🆗 Pengurusan Risiko

✴️Produk-produk ini berisiko tinggi. Pulangan lumayan namun risikonya tinggi. Saham boleh turun jadi kosong.

✴️CFD, Gold Futures, Option, spot gold mempunyai risiko tinggi. Anda boleh kehilangan modal 100%

✴️Tak boleh tidur aja kalau anda involved dengan produk ini. Anda ambil masa yang panjang untuk mahir. Banyak buku, seminar dan masa berlatih diperlukan.

✴️Learning curve dia tinggi. Kalau setakat setahun dua tahun pengalaman, belum tentu terrer gais. Newbie lagi.

KESIMPULAN

✴️Dalam pelaburan emas terlalu banyak strategi. Pilih yang sesuai dengan objektif pelaburan anda.

✴️Jika ia bersesuaian, InsyaAllah anda akan beruntung dan boleh tidur lena.

Silakan share jika bermanfaat.

Petikan dari FB Mahaguru EMAS Tuan Syukor Hashim