Masa Terbaik Jual Emas..sebelum jual baca ni dulu

Soalan: Bila masa terbaik untuk saya menjual emas dan apakah strategi menjual yg boleh digunakan?

Baik, ini sedikit panduan untuk anda. Semoga bermanfaat dan mengelakkan kesilapan amatur.

1️⃣ Jual emas bila anda ingin membeli aset.

Contohnya beli rumah, beli tanah tanah, anda nak buka business/beli bisnes.

Dalam hal ini ia ibarat anda tukar aset kepada aset.

Bila anda nak beli aset, anda boleh jual aja semua emas. Later on boleh kumpul emas balik.

2️⃣ Anda teringin nak rasa profit daripada simpanan emas.

Aha… kalau rasa terliur nak rasa profit dengan emas. Tiada masalah… boleh boleh.. takde masalah, tapi ada caranya.

Saya cadangkan anda jual nilai untung sahaja. Jangan jual semua emas.

Contohnya jika anda simpan 20 dinar dan harga dinar ini naik dan anda ada untung sebanyak RM1000. Jadi anda perlu jual 1 dinar sahaja dan enjoy keuntungan anda.

Jangan jual semua emas anda. Sebab nanti anda akan rasa susah nak beli balik kerana teringat harga lama. Dah takut nak beli balik.

Ramai orang yg saya jumpa, bila dah jual emas pada harga tinggi, dia takut nak beli balik.

Jadi, teknik jual nilai untung ini menyebabkan anda ada momentum untuk terus membeli emas.

Jika anda suka cara kedua, maka pemilihan produk sangat penting. Anda kena beli item yang kecil seperti 1 gram, 5 gram, 10 gram dan 1 dinar.

Untuk cara pertama, anda boleh beli item besar-besar seperti 50 gram keatas

Atau pun ada boleh guna strategi campuran antara gold bar sederhana besar.

Ataupun, paling senang ialah simpan melalui akaun GAP. Sebab nak jual nilai untung serendah 1gram.

Apapun, strategi jual balik emas perlu difikirkan daripada awal. Kalau tidak, boleh pening oooo..

#MasaMenjualEmas

-FB Mahaguru Emas Syukor Hashim-

Trend Kenaikan Harga EMAS..rugi betul klau tak simpan EMAS

A

ntara petanda harga emas akan meningkat adalah apabila ia boleh melepasi harga resistance USD1300/Oz dan bertahan diatas harga ini.

Harga emas kini sudah start naik sejak Oktober 2018.

Jika anda ingin membeli emas maka inilah masanya.

Beli dan pegang.

Target 2-3 tahun minimum.

Lagi panjang, lagi bagus.

Tahun lepas, harga dalam RM165/g

Januari 2019, harga dah mencecah RM188/g