PAJAK GADAI EMAS..KEDAI EMAS ATAU AR-RAHNU LAGI BAGUS?

Bila bercakap pasal gadai emas ni, persepsi masyarakat akan kata "ni mesti takda duit ni" Ini adalah satu persepsi yang salah. Yang biasa buat gadai emas ni sebenarnya orang yang bijak sebab dia gunakan harta yang dia ada (EMAS) untuk dapatkan wang. Tak seperti orang lain, bila dah takda duit. Mulalah pinjam dengan orang lain. … Continue reading PAJAK GADAI EMAS..KEDAI EMAS ATAU AR-RAHNU LAGI BAGUS?

HARGA EMAS PUBLIC GOLD RENDAH..apa nak buat

Dalam mana-mana pelaburan, perkara penting kita kita perlu kawal adalah EMOSI. Ni kalau tak jaga elok-elok confirm pelaburan korang tak meet the target. Contohnya harga emas arini. Daripada paling tinggi RM218, tetiba turun RM208. Turun RM10 tu! Jenis yang mental koyak ni, mesti kata "bapok rugi aku beli emas aritu"  ataupun "kata emas tak jatuh … Continue reading HARGA EMAS PUBLIC GOLD RENDAH..apa nak buat

Modal Jangka Pendek? Emas kan ada…

Emas ni bukan sekadar barang perhiasan semata-mata, Ianya juga merupakan wang. Bagi yang kekurangan modal, bila bank tak dapat bagi pinjaman Emas boleh membantu jika anda perlukan modal jangka pendek. Contohnya peniaga yang dapat projek, nak pakai duit sebagai pusingan modal untuk membeli bahan mentah, atau nak import barang daripada China. Anda mungkin nak pakai … Continue reading Modal Jangka Pendek? Emas kan ada…