Tag Archives: Gadai emas

HARGA EMAS PUBLIC GOLD RENDAH..apa nak buat

Dalam mana-mana pelaburan, perkara penting kita kita perlu kawal adalah EMOSI. Ni kalau tak jaga elok-elok confirm pelaburan korang tak meet the target.

Contohnya harga emas arini. Daripada paling tinggi RM218, tetiba turun RM208. Turun RM10 tu! Jenis yang mental koyak ni, mesti kata “bapok rugi aku beli emas aritu”  ataupun “kata emas tak jatuh nilai?”


Sabar tuan..sabar.. Benda ni biasala berlaku sebab demand & supply. Logik la kalau demand sikit supply plak tinggi. Confirm la akan turun. Macam tu gak sebaliknya.

Sebab tu kawalan emosi tu penting. Bila harga turun, time tu la kita beli lagi tuk topup investment kita. Macam unit trusts, bila harga rendah, beli la lagi banyak unit.

Bagi yang simpan EMAS, ni la peluang nak topup berat gram Emas. Kita kumpul! Sebab at the end. Target kita nak capai berat maksimum (bukan berat badan tau). Bila unit/gram yang kita kumpul tu banyak. Baru la sedap nak jual/gadai.

PRINSIP utama pelaburan adalah untuk jangka masa panjang.

Bayangkan korang ada 1kg Emas lagi 10 tahun. Agak2 berapa korang boleh dapat bila jual? Dan cuba bayangkan, lagi 10 tahun la korang nak beli 1kg Emas.

Rasanya sama harga masa tu dengan sekarang?


Sedangkan kuih pun sekarang ni 3 ketul RM1, boleh jadi tak harga seketul kuih tu yang sama berat dan kuantiti (isi dalam)  bersamaan RM1?


Share tau post ni..bagi yang nak mula simpan emas boleh je contact saya. Biar saya bantu tuk mulakan simpanan emas. Mulakan dengan RM100 dulu.

Jumpa lagi dalam next post OK!

Advertisements

Modal Jangka Pendek? Emas kan ada…

Emas ni bukan sekadar barang perhiasan semata-mata, Ianya juga merupakan wang. Bagi yang kekurangan modal, bila bank tak dapat bagi pinjaman Emas boleh membantu jika anda perlukan modal jangka pendek.

Contohnya peniaga yang dapat projek, nak pakai duit sebagai pusingan modal untuk membeli bahan mentah, atau nak import barang daripada China. Anda mungkin nak pakai duit modal selama 3 bulan sahaja.

Hikmah Gadaian

Sebenarnya bank sangat susah bagi pinjaman jangka masa pendek. Kalau dapat pun dia punya permohonan macam tu umpama mimpi ngeri. Nak sediakan banyak dokumen, sediakan dokumen tuk kahwin lain pun lagi senang. Oppss!

Bila ada emas, maka kat sinilah ia boleh membantu. Dengan menggunakan Ar-Rahnu, sistem gadaian Islam, InsyaAllah ia boleh menyelesaikan masalah pusingan modal anda.

Saya sendiri pernah menggadaikan 1 kilo emas (dalam bentuk 10 keping x 100 gram) untuk dapatkan RM100 ribu untuk satu tujuan. Kejap ajer dapat pinjam.

Kelebihan Ar-Rahnu ialah pinjamannya sangat fleksibel. Anda boleh pinjam duit sehari sahaja, seminggu, dua minggu, sebulan, dua bulan, 6 bulan, setahun. Terpulang.

Kontrak Ar-Rahnu biasanya 6 bulan. Tapi nak tebus awal pun takpe. Saya pernah buat gadaian sehari sahaja. Hari ini gadai, esok tebus balik. Takde masalah.

Kalau dalam masa 6 bulan anda tak nak bayar pinjaman. Tak perlu risau, anda bayar upah simpan untuk 6 bulan dan boleh sambung pinjaman lagi 6 bulan. Sepanjang tempoh pinjaman anda tak perlu bayar apa-apa kat Ar-Rahn.

Namun seharusnya di-ingatkan. Ini adalah pinjaman ye. Anda tak perlu gunakan Ar-Rahnu jika takde sebab musabab yang bagus. Kalau setakat nak gadai sebab suka-suka nak pinjam – JANGAN PINJAM! .

Upah simpan di Ar-Rahnu biasanya antara 0.65 sen sehingga 0.85 sen untuk setiap RM100 nilai emas.

Gadai di Ar Rahnu

Dengan kata lain, emas adalah aset yang boleh membantu anda jika perlukan pusingan modal.

Hanya orang yang memiliki emas akan menghargai kelebihan ini.