Public Gold TERUS Kehadapan

✅Agar sukar untuk mencari 1 syarikat EMAS yang stabil dan berwawasan jauh seperti Public Gold.

✅10 tahun dalam pasaran di Malaysia, sudah jauh ia meninggalkan mana-mana pesaingnya (jika wujud).

✅Bermula dengan 1 cawangan di Pulau Pinang, sekarang sudah ada 18 cawangan di seluruh Malaysia.

✅Bermula hanya di Malaysia, sekarang sudah merebak ke Singapura, Indonesia dan Brunei.

Selepas ini mungkin ke Philipines & Vietnam.

✅Bermula dengan hanya belian emas jongkong dan dinar, sekarang sudah ada Program Akumulasi (GAP).

✅Bermula dengan tanpa sijil patuh Syariah, sekarang sudah patuh Syariah bertaraf antarabangsa oleh Amanie Advisors Sdn Bhd.

✅Bermula dengan hanya EMAS simpanan, sekarang sudah ada Aurora Italia (18k) & PG Jewel (22k).

✅Bermula dengan hanya emas, sekarang sudah ada PG Mall untuk shopping online apa saja barang secara maya.

✅Bermula dengan bersendirian, sekarang sudah ada pelbagai rakan perniagaan termasuk Pos Malaysia & Tekun Malaysia.

✅Bermula dengan emas yang perlu diambil di cawangan, sekarang sudah ada khidmat pos emas sampai ke rumah (GIT – GOLD In Transit).

✅Bermula dengan hanya beberapa siri seminar emas, sekarang sudah ada lebih 100 seminar emas percuma dengan hadiah cabutan bertuah berupa emas yang juga percuma.

✅Macam-macam lagi la kalau nak tulis.

✅Jika anda ingin bimbingan bagaimana untuk mula menjadi pelanggan syarikat emas tersohor ini, sila whatsapp saya sekarang.

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
http://www.danielnelison.com/public-gold

>>> wasap.my/+60176840288

Advertisements

AL-KAFI #706 : HUKUM JUAL BELI EMAS SECARA ATAS TALIAN DAN PENYERAHAN KE DALAM AKAUN PEMBELI

Soalan:

Assalamualaikum. Dato Mufti, boleh saya bertanya sedikit tentang hukam jual beli emas. Hari ni adanya syarikat yg membuat jualan secara online atau akaun. Kita beli dan bayar emas, emas itu dimasukkan dalam akaun. Dan bila kita ingin keluarkn emas itu, boleh dikeluarkan di cawangan-cawangan mereka. Adakah dibolehkan? Sebab setahu saya urusan jual beli emas mesti yadan biyadin.

Jawapan:

Kami kemukakan jawapan daripada kitab Fiqh al-Manhaji (6/72):

Apabila jual beli tersebut membabitkan dua jenis barangan berunsur riba yang berlainan jenis tetapi mempunyai illah riba yang sama (contohnya kedua-duanya dalam bentuk mata wang atau makanan), jual beli ini perlu memenuhi dua syarat bagi menjadikan jual beli tersebut sah dan bersih daripada unsur riba:

  • Akad berlaku secara lani. Akad tersebut mestilah tunai atau serta-merta, yakni akad tersebut tidak menyebut tempoh tertentu bagi penyerahan mana-mana barangan walaupun untuk tempoh yang singkat.
  • Penyerahan barangan berlaku di tempat memeterai akad.

Dalam keadaan ini, kedua-dua barangan tidak perlu mempunyai kadar yang sama. Bahkan dibenarkan jual beli secupak gandum dengan dua cupak barli, atau satu gram emas dengan lima gram perak.

Akad ini dan segala proses berikutnya adalah sah. Namun dengan syarat, tidak dinyatakan sebarang tempoh tertentu bagi penyerahan barangan dan penerimaan berlaku pada ketika itu.

Dalil bagi kes ini ialah hadith daripada Ubadah RA yang dinyatakan sebelum ini:

فَإِذَا اخْتَلَفَتْ هَذِهِ الأَصْنَافُ فَبِيعُوا كَيْفَ شِئْتُمْ إِذَا كَانَ يَدًا بِيَدٍ

Maksudnya: “Jika barang-barang ini berbeza, juallah mengikut kehendak kamu selagimana ia dilakukan dengan tangan dengan tangan.”

Riwayat Muslim (4147)

Apa yang dimaksudkan dengan barang-barang dalam hadith ini ialah barangan berunsur riba yang dinyatakan oleh hadith-hadith dan yang seumpama dengannya. Apa yang dimaksudkan dengan berbeza dalam hadith ini ialah barangan yang digunakan sebagai bayaran dalam jual beli ini tidak sama dengan barangan yang dijual.

Apa yang dimaksudkan dengan “juallah mengikut kehendak kamu” ialah kamu dibenarkan berurusniaga dengan barangan ini jika ia bukan barangan yang sama dan tidak disyaratkan barangan tersebut mestilah sama.

Timbul persoalan, apakah penyerahan barang itu mesti dibuat secara fizikal atau boleh dengan cara maya seperti melalui akaun?

Jawapannya, kami berpendapat hukum penyerahan melalui akaun boleh dianggap sebagai satu bentuk penyerahan yang diterima. Ini berdasarkan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-96 yang bersidang pada 13-15 Oktober 2011 telah membincangkan mengenai Parameter Pelaburan Emas, dan membuat keputusan, antara lain seperti berikut:

“Penyerahan barang belian (emas) hendaklah berlaku secara penyerahan hakiki ataupun kaedah muktabar yang boleh menggantikan penyerahan hakiki. Penyerahan barang belian yang muktabar akan membawa kesan sama seperti penyerahan hakiki, iaitu:

  • Berpindah dhaman (tanggungjawab jaminan) daripada penjual kepada pembeli.
  • Kemampuan pembeli untuk mendapatkan barang beliannya pada bila-bila masa tanpa ada halangan.”

Rujuk Kompilasi Pandangan Hukum Mesyuarat Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (ms. 81)

Majlis Majma’ al-Fiqh al-Islami bagi Rabitah al-Alam al-Islami kali ke-11 yang bersidang di Makkah pada tahun 19-26 Februari 1989H membincangkan isu taqabudh hakiki dan hukmi memutuskan bahawa dokumentasi transaksi dalam bentuk resit dan rekod akaun boleh diterima sebagai salah satu bentuk taqabudh yang sah dan diterima dalam Islam.

Justeru, apabila emas tersebut sudah didepositkan ke dalam akaun pembeli dan direkodkan di dalam sistem dan resit, yang mana pembeli boleh bila-bila masa, mengeluarkan emas tersebut dengan kuantiti berdasarkan dalam majlis akad atau kontrak, maka penyerahan sudah dianggap sempurna. Maka sah akad jual beli emas secara atas talian jika meraikan syarat ini.

Wallahua’lam

Petikan daripada website muftiwp.gov.my link terus ke artikel ni

Ramai kakitangan awam berhutang – Nasional – Sinar Harian

Nak BERHUTANG tu fikir dulu. Dapat duit memey sedap tapi nak membayar sakit jugak hati ni.

Cuba amalkan setiap bulan asingkan 10% dan tukarkan duit tu dalam bentuk Emas.

Tu bukan saja nak tukar, itulah nanti duit kecemasan kita bila kita betul2 terdesak nanti.

Siapa yang selalu short duit tu displinkan tuk simpan EMAS Setiap bulan. In sha Allah ada kelebihan dia.

Source: Ramai kakitangan awam berhutang – Nasional – Sinar Harian

EMAS Modal Perniagaan

Adoi Mana Modal Bisnes ni?
=======================

Kepada yang selalu short duit/modal pusingan bisnes. Ni saya nak share sikit.

✴️Salah satu cara selamat nak simpan untung bisnes tuk buat modal adalah dengan tukarkan dalam bentuk EMAS.

Kenapa EMAS?
=============

Simpan dalam bentuk EMAS lagi selamat sebab EMAS adalah item yang bernilai. Daripada simpan dalam bank. Sedar Tak sedar tetiba je duit tu hilang sikit2 sebab GERAM tengok BANYAK je.

Tapi bila simpan EMAS, kita sayang tau nak jual. Bila dah sayang sikit2 EMAS yang kita simpan tu jadi bertambah dan nak Tak nak terpaksa terima hakikat yang kita dah kaya.

Nak guna tuk modal bisnes, gadai je EMAS tu. Dapat balik untuk tebus balik. Nampak tak, EMAS tu tetap ada dengan kita? Susah betul la!

EMAS sebagai PENGHARGAAN
===========================

EMAS pun boleh je korang jadikan item masa buat promo atau nak bagi Penghargaan pada Ejen korang. Siapa yang buat sales tinggi, bagi Gold Bar EMAS. (rujuk gambar)

Percayalah klau dorang dapat Gold Bar EMAS 1gram pun, tentu dorang excited dan nak buat sales lagi tinggi. Dorang rasa di hargai!

Klik je sini tuk WhatsApp

bit.ly/borakrekemas
bit.ly/borakrekemas

Jom tambah kekayaan dengan Emas

5 Tips Simpan EMAS

Wajib baca bagi korang yang nak simpan EMAS tapi Tak tahu cara nak bermula.

Ramai dah tahu emas ni bagus cuma tak tahu dari mana nak mula dan patut buat apa.

Baiklah, ini caranya;

1️⃣Simpan emas boleh dimulakan dengan serendah RM100 melalui akaun emas fizikal GAP public gold.

2️⃣Simpan emas dengan matlamat yg betul iaitu untuk selamatkan wang dari kebocoran (walaupun banyak sebab lain tapi inilah sebab paling popular)

3️⃣Simpan emas sebanyak yang boleh bagi mereka yang dalam kategori tak boleh tengok cash mesti nak pakai (simpan 10% emas bagi mereka yg ada portfolio lain yg lebih baik dari emas dan berjaya untuk tidak diusik)

4️⃣Simpan emas sehingga kita dapat peluang yang baik, sebagai contoh mendapat seruan ilahi untuk menunaikan haji. Maka, juallah emas tersebut dan tunaikan haji.

5️⃣Simpan emas dengan konsisten tiap bulan agar kita tak perlu risau harga emas naik atau turun sebab pada akhirnya kita akan dapat harga purata.

Jika rasa sudah bersedia, tanyalah poket disisi kita

Kredit Mentor Emas : Tuan Syukur Hashim

Saya merupakan Authorised Dealer Public Gold di bawah mentorship Tuan Zulkifli Shafie (penulis buku Wang Emas dan Misi Bebas Hutang) dan berpengalaman membimbing penyimpan emas seluruh Malaysia

Jom follow Facebook page bit.ly/Rekemas untuk update dan info terbaru berkaitan EMAS.

Share tau post ni. Mana tahu ada yang berminat.

“Save gold today, it will save you tomorrow”

Seminar Percuma Satu Malaysia

‘SEMINAR SIMPAN EMAS’

Bukan emas membuatkan kita kaya, tapi ILMU kita tentang emas yang akan membantu kita menjadi lebih KAYA dengan EMAS. Jadi kalau beli emas, jangan sekadar ada emas, yang lebih penting dapatkan sekali ilmunya.

Setiap Dealer Public Gold mempunyai satu tujuan yang sama iatu mendidik masyarakat tentang Pelaburan EMAS yang betul.

Seminar yang dianjurkan adalah PERCUMA dan ini merupakan platform terbaik bagi anda yang:

1️⃣ Nak tahu kelebihan menyimpan EMAS.

2️⃣ Nak tahu kenapa perlu simpan EMAS.

3️⃣ Nak tambah Ilmu tentang EMAS.

Siapa nak join, boleh terus Register FREE kat sini bit.ly/nakbebas

Atau WhatsApp saya tuk maklumat lanjut klik http://www.wasap.my/60176840288

#seminarsimpanemasmudah #free #seminar #belajaremas #luckydraw #bebashutang #jimat #publicgold #malaysia #brunei #singapore #indonesia

BungaMas & Taifook

Berita baik!

Harga dan spread jongkong Bungamas dan Taifook kini sama seperti LBMA bar!
=========================

Saya gembira bila mendapat tahu yang susutnilai jongkong emas BungaMas dan Taifook telah diselaraskan sama seperti gold bar LBMA.

Dahulu, harga Bungamas dan Taifook adalah lebih mahal dan susutnilai lebih besar (atas sebab GST dan taraf collectors item).

Sekarang, Public Gold telah membuat langkah bijak untuk menyelaraskan harga dan susutnilai antara BungaMas, Taifook dan LBMA bar.

Setiap bar ada kelebihan tersendiri.

Contohnya BungaMas dan Taifook mempunyai design yang sangat cantik dan boleh dibuka casing plastiknya (senang digadai).

Jadi, sekarang ini pembeli emas Public Gold boleh membeli mana-mana jongkong yang anda suka sebab harga dan susutnilai sama aja.

Pilihlah yang mana satu idaman kalbu 😆

Jom like page kami bit.ly/Rekemas untuk update dan info terbaru berkaitan EMAS

Terima kasih Dato’ Wira Louis Ng !

#HappyForThisGoodNews
#tipspelaburanemas #danakecemasan #kongsiilmu #publicgold #pg10 #shariahcompliant #goldbar #dinar #sayajualemas #investasiemas #dirham #emasonline #emasbatangan #logammulia

Cabutan WOW! Tahunan SSPN-i Plus

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Post kali ni nak share sikit pasal promo SSPN-i Plus. Menarik tau.

Buka akaun SSPN-i Plus untuk anak-anak je dah boleh dapat peluang menang hadiah.

Simpanan pendidikan anak-anak pun dah terjamin.

Ni details promosi;

✔️Terbuka kepada semua pendeposit yang baharu membuat pembukaan SSPN-i Plus atau penambahan deposit di dalam akaun SSPN-i Plus mulai 1 Januari 2018 hingga 31 Disember 2018.

✴️Hadiah Pertama: Wang Tunai RM100,000

✴️Hadiah Kedua: Wang Tunai RM50,000 x 2 pemenang

✴️Hadiah Ketiga: Wang Tunai RM10,000 x 3 pemenang

✴️Hadiah Saguhati: Wang Tunai RM200 x 4,000 pemenang

Jom daftar sekarang;

➖ bit.ly/daftaronlineje9

➖ bit.ly/daftaronlineje9

Jom sertai! Buka akaun SSPN-i Plus sekarang dan tingkatkan peluang anda dengan membuat tambahan deposit di dalam tempoh promosi.

➖ bit.ly/daftaronlineje9

➖ bit.ly/daftaronlineje9

Syarat-syarat penyertaan Cabutan WOW! Tahunan SSPN-i Plus:

Terbuka kepada semua pendeposit SSPN-i Plus yang membuka akaun dan mengekalkan akaun dalam tempoh promosi.

Setiap RM50 layak mendapat satu cabutan tanpa mengira pakej.

Penyertaan adalah automatik.
PTPTN berhak membatalkan sebarang penyertaan tanpa sebarang notis, sekiranya pendeposit didapati tidak layak dan melanggar syarat yang telah ditetapkan.

#sspniplus #pendidikan #sekolah #kolej #universiti #masadepan #belajar #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #cukai #lhdn #guru #cikgu #ptptn #malaysia

Unit Amanah? Macam Mana Tu?

PMB Award 2016-2017-2Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, post kali ni saya nak kongsikan sikit terntang Unit Amanah. Mesti ramai yang tertanyakan, Unit Amanah ni untung dia macam mana? Boleh percaya ke?

Mungkin ada di antara kita belum tahu tentang Unit Amanah ataupun mungkin pernah dengar cuma kurang faham tentang pelaburan Unit Amanah ni.

Yang biasa kita fikir, labur dan dapat pulangan. Memang betul la pun. Takkan nak melabur untuk rugi? Baik simpan je bawah katil.

Jom saya tunjukkan macam mana game Unit Amanah ni;

Dalam Unit Amanah ada forluma asas yang patut kita tahu:

W = H x U

W = Nilai Pelaburan
H = Harga Seunit
U = Jumlah Unit.

Contohnya anda mula melabur dengan modal permulaan RM1000. Harga seunit pada hari ini kita andaikan pada RM0.20 seunit. Semak harga sebenar di sini Public Mutual Fund Price

 

Modal Pelaburan (W)

Harga Seunit (H) Jumlah Unit (U)

1000

0.2

5000

U=W/H

  • Dengan modal RM1000, anda dah memiliki 5000 unit pada harga RM 0.20 per unit.
  • Sekarang anda dah ada 5000 unit. Dalam Unit Amanah, focus utama kita adalah mengumpul unit tau.
  • Ingat ya, Unit tidak akan pernah turun atau berkurang. Ianya akan bertambah.
  • Unit anda akan kekal 5000 walaupun anda Cuma sekali je melabur. Unit anda hanya bertambah jika anda membuat pelaburan tambahan atau mungkin disebabkan dividen. Kira ada untung la tu.
  • Sekarang kita andaikan yang dana anda langsung takde bagi pulangan dividen. Dan anda pulak takde nak tambah pelaburan. (Nak test market orang kata). Apa yang akan terjadi? Unit terkumpul anda masih tetap 5000 unit.
  • Untung ke? Kita balik pada formular asas tadi;

W = H x U.

H adalah harga seunit.

  • Pada hari ini ianya berharga RM0.20.
  • 5 tahun lagi mungkin akan jadi RM0.35.
 

Modal Pelaburan (W)

Harga Seunit (H) Jumlah Unit (U)

1750

0.35 5000

W=HxU

  • Harga H akan sentiasa turun naik setiap hari, hari ni pun tengah naik turun tau. Sebab tu Unit Amanah ni pelaburan jangka masa panjang. Itu caranya nak dapat pulangan. Nilai H akan naik.
  • Balik kepada table tadi, berapa keuntungan anda?

Modal awal RM1000.
Pendapatan Akhir = RM1750
Untung RM750

Untuk 5 tahun dan hanya berdiam diri, secara senyap anda dah untung RM750. Tu belum campur dengan dividen. Secara amnya RM750 tu ibarat anda simpan RM12.50 selama 60 Bulan. Tu pun kalau konsisten. Dah sama harga sekotak rokok tu.

Sekarang kita ubah balik scenario tadi.

  • Setiap 3 bulan anda konsisten melabur. Menggunakan akaun 1 KWSP.
  • Setiap tahun anda dapat dividen daripada keuntungan fund
  • Harga unit mungkin rendah dan juga tinggi. Unit anda akan bertambah banyak atau sikit. Bukan berkurangan tau.
  • Mana tahu lepas 5 tahun, unit anda naik menjadi 30000. Cuba kira balik berapa yang anda untung?

Jadi kesimpulannya, pelaburan Unit Amanah ni bersifat jangka masa panjang. Sekurang-kurangnya 3-5 tahun.

Ataupun bagi yang masih bekerja. Gunakan Unit Amanah ni sebagai alat untuk menggandakan wang pencen anda nanti. Ingat tau, 10-20 tahun akan datang, harga barang tak kan sama seperti tahun ni.

Inflasi

Share tau post ni, mana tau bermanfaat untuk yang lain.

P/S : Kepada yang berminat untuk melabur dalam Unit Amah, boleh terus hubungi saya dan saya akan membantu anda sebaik boleh.

 

Advertisements