Dinar EMAS Di Malaysia

✴️ Pada 1998, kerajaan Malaysia mencadangkan penggunaan emas sebagai mata wang perdagangan dunia seperti mana yang diperkenalkan semasa zaman Rasulullah dahulu.

✴️ Emas dipilih kerana sifat kimianya yang stabil dan nilainya yang tidak berubah. Selain itu, dinar emas juga diharap dapat menggantikan pergantungan dunia terhadap Dollar Amerika dan Euro.

✴️ Menurut Tun Dr. Mahathir Mohamed, Perdana Menteri Malaysia keempat ketika itu, dinar emas tidak akan menggantikan mata wang setempat (sebagaimana Euro), tetapi mata wang ini hanya akan digunakan sebagai mata wang perdagangan antara negara sahaja.

✴️ Nilai dinar emas adalah sama dengan nilai piawai emas dalam Perjanjian Bretton Woods.

✴️ Pada 14 Ogos 2010, Menteri Besar Kelantan , Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah melancarkan Dinar dan Dirham Kelantan dan menjadi negeri pertama mempelopori penggunaan emas dan perak sebagai mata wang syariah.

✴️ Dinar tersebut dicetak mengikut World Islamic Mint (WIM), Dubai

#publicgold #pg10 #shariahcompliant #goldbar #dinar #dealer #pg00101715 #dirham #emasonline #pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #emasonline #emas999

Advertisements

Duit Belajar Anak-anak

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua.

Pernah tak kita terfikir, dari mana datangnya duit tuk pembiayaan pelajaran anak-anak di peringkat tertinggi kelak?

Ni dua cara yang biasa kita akan buat untuk merealisasikan impian mereka;

1️⃣ Mohon biasiswa

2️⃣ Buat Pinjaman

Tahu tak sebenarnya kita boleh buat simpanan pendidikan tuk anak-anak kita sendiri?

Betul ke boleh? Mestilah. Ini antara kelebihannya;

✔️ Serendah RM30 SAHAJA.
✔️ Dijamin Kerajaan pulak tu
✔️ Ada perlindung takaful lagi. Bila terjadi sesuatu pada kita, simpanan pendidikan anak-anak terjamin.

Tak kisah la kat mana anak-anak kita akan belajar kelak. Yang penting kita dah ada dan siapkan bekalan Belajar tuk mereka.

Ini yang perlu kita ingat;

📈 Kos Belajar akan meningkat.

📈 Kos Sara Hidup hidup juga akan meningkat.

Dan jangan bebani hidup mereka dengan HUTANG!

Mulakan simpanan pendidikan anak di sini Online Je

“Mudah, cepat dan jimat masa!”

#pendidikan #sekolah #kolej #universiti #masadepan #belajar #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #cukai #lhdn #guru #cikgu #ptptn #PTPTN20Tahun #malaysia #bebashutang #biasiswa #sayanganak

Akulah Penyebabnya

AKULAH PENYEBAB KELUARGA SAHABAT BAIK AKU MENDERITA SELEPAS SUAMINYA MENINGGAL DUNIA.

Ini adalah cerita sebenar yang telah berlaku lebih setahun yang lalu kepada sahabat baikku Norita. Dia bekerja sebagai pegawai kewangan di hospital kerajaan di Johor, telah berkahwin dan mempunyai 3 orang anak yang masih kecil. Pada ketika itu juga, dia sedang mengandung 2 bulan. Hidup mereka sekeluarga sangat bahagia.

Norita yang aku kenali dari zaman belajar di MRSM Kuala Berang, Terengganu adalah seorang yang sangat ceria dan periang. Kami sangat rapat dan sentiasa berkongsi kisah suka duka bersama-sama. Pendek kata, kami adalah sahabat baik dunia akhirat.

TAKDIR ALLAH MENGUBAH SEGALANYA…

Norita yang periang dan ceria kini berubah kepada seorang yang murung dan sugul. Allah telah menguji keluarga Norita dengan kehilangan suaminya akibat serangan jantung. Dia hilang tempat bergantung dalam sekelip mata. Lebih terbeban apabila duit simpanan yang ada terpaksa digunakan untuk menampung kos perbelanjaan harian dia dan anak-anak serta komitmen lain.

Semasa aku melawat Norita, dia berkongsi ketakutan dan kegusaran untuk meneruskan kehidupannya selepas ini. Sejak dari itu, aku mula dihantui rasa bersalah yang teramat sangat kerana tidak berkongsi perkara yang boleh menyelesaikan masalah yang terjadi kepada sahabat baik aku.

Kehilangan ini menyebabkan dia tidak dapat tidur malam memikirkan bagaimana hendak menempuh liku-liku kehidupan membesarkan 3 orang anak-anak yang masih kecil dan seorang anak yang masih dalam kandungan berusia 2 bulan tanpa suami tercinta di sisi.

KATA HATIKU…

Jika aku berkongsi perkara ini sebelum Norita kehilangan suami, pasti dia tidak perlu tanggung semua bebanan ini. Aku bukan lupa, aku bukan sengaja lengah-lengahkan, tetapi aku tidak menyangka perkara ini akan terjadi kepada sahabat baik aku.

Astagfirullah… aku rasa berdosa sangat. Tuhan sahaja yang boleh ampunkan dosa-dosa aku. Kerana aku, kebajikan 3 orang anaknya terabai. Komitmen yang selama ini dikongsi bersama arwah suaminya terpaksa ditanggung oleh sahabat baikku seorang diri.

Mungkin saja disebabkan perkara ini belum terjadi pada keluarga aku, menyebabkan aku tidak mengambil inisiatif untuk berkongsi. Aku bukan lupa, aku bukan sengaja lengah-lengahkan, tetapi aku tidak menyangka perkara ini akan terjadi kepada sahabat baik aku.

Ya, aku tau, aku hanya memikirkan kebajikan keluargaku sahaja. Sedangkan dia adalah sahabatku dunia akhirat. Maafkan aku sahabatku. Ya Allah… aku pentingkan diri sendiri selama ini.

AKU SEPATUTNYA BERTINDAK LEBIH AWAL

Aku merupakan pendeposit simpanan SSPN-i Plus sejak 2 tahun yang lalu. Aku tau, jika perkara yang sama terjadi kepada keluargaku, sekurang-kurangnya manfaat perlindungan takaful akan diterima dapat meringankan beban oleh keluargaku.

Duit bukan segalanya. Tapi aku tau, jika keluarga aku mendapat pampasan minimum RM40,000 dengan simpanan tabungan pendidikan anak sebanyak RM30 sahaja sebulan, sekurang-kurangnya ia mampu membantu mengurangkan beban anak-anak dan keluarga yang masih tinggal.

Kita tak mampu melawan takdir, tapi sekurang-kurangnya kita mampu merancang untuk masa depan anak-anak kita. Aku berdoa semoga Allah mudahkan urusan sahabat baikku dalam membesarkan anak-anakya. Amin..

Dengan rasa tanggungjawab dan sayang kepada sahabat baikku, aku daftarkan akaun untuk ketiga-tiga anaknya untuk mengelakkan perkara ini terjadi lagi. Mulai saat ini, aku dan Norita sering berkongsi tentang pelan simpanan ini agar apa yang Norita lalui menjadi pengajaran.

Apa yang aku dan Norita kongsikan merujuk kepada Pelan Simpanan Pendidikan SSPN-i Plus. Kalau nak tahu kebaikan Pelan simpanan ini boleh merujuk dibawah ringkasan seperti dibawah ini.

===
INI ANTARA KEBAIKAN JIKA MENYIMPAN DI SSPN-i PLUS :
===

➨ Patuh syariah

SSPN-i Plus merupakan produk simpanan patuh syariah untuk perancangan kewangan bagi tujuan pendidikan tinggi.

➨ Pelepasan taksiran cukai

Pendapatan pendapatan keatas simpanan bersih tahun semasa sehingga RM12,000.00 setahun.

➨ Komitmen serendah RM 30.00 sebulan.

Manfaat bagi Kematian/ Ilat kekal( kemalangan) sehingga RM 1 000 000.00.

Tiada pemeriksaan kesihatan*

➨ Kadar dividen yang kompetitif dan dikecualikan daripada cukai pendapatan.

Khairat kematian termasuk pasangan dan 3 orang anak.

➨ Layak memohon pembiayaan pendidikan (PTPTN).

➨ Simpanan dijamin oleh Kerajaan.

Jika anda sayangkan anak-anak, keluarga dan sahabat anda, bertindaklah sekarang, jangan bertangguh.

Untuk pembukaan akaun SSPN-i Plus, klik terus di sini Daftar Online

#LoveSSPN #pendidikan #sekolah #kolej #universiti #masadepan #belajar #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #cukai #lhdn #guru #cikgu #dividen #untung

Pencen 55 / 60 / Pencen Awal?

Hai post kali ni nak share pasal pencen.

✔️Tau tak, umur persaraan wajib boleh dianjak ke 60 tahun? Persoalannya, cukup ke duit simpanan kita dalam KW5P tu?

✔️ Paling penting, adakah kita masih perlu lagi BEKERJA untuk menampung hidup? Bagaimana jika ada anak yang masih Belajar dan mengharapkan bantuan kewangan dari kita?

✔️Hasil daripada Pelaburan Unit Trusts hanya boleh dinikmati selepas umur 55/60 tahun. Wang anda Tak lari kemana pun. Tetap ada dalam akaun

✔️ Tak semua daripada kita berharta, namun dengan pelaburan inilah yang akan menjadi harta kita nanti.

✔️Pelaburan Unit Trusts bukan sekadar gandakan Wang pencen. Boleh juga nak gandakan Wang simpanan, pelan pendidikan anak anak, modal perniagaan dan juga nak langsaikan hutang.

Ada Tiga Kaedah Pelaburan Unit Trusts;

1️⃣ Pengeluaran dari Akaun 1 KW5P
2️⃣ Lump Sum
3️⃣ Simpanan setiap bulan

Nak info lanjut WhatsApp sini

📱http://danielunittrusts.wasap.my

Cuma korang kene keluarkan 🖋️pen je tuk sign documents📝

Kita set appointment sambil borak dan minum kopi je.

Jangan lupa share tau kat kawan-kawan korang.

#pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #offshore #pelaburanmasadepan #cwa #investment #financialfreedom #financial #pencenawal #pencenbergaya #hkl #unittrusts #pmb #asb #hukm #ppum #husm #puncakalam #setiaalam #shahalam #rawang #sungaibuluh #sunway #petalingjaya #klang #meru #kualalumpur #kualaselangor

Kenapa Public Gold?

Kenapa EMAS PUBLIC GOLD saja, bukan yang lain?

Apabila menulis tentang emas, saya cuma menyebut banyak tentang emas Public Gold sahaja,bukan syarikat lain kenapa?

Ini antara sebabnya;

1. Sebab kami dah bersama Public Gold 10 tahun, kejujuran dan ketelusan syarikat ini menyebabkan kami yakin utk kongsikan dengan semua pembayaran.

2. Selama 10 tahun jugak takde orang yg beli emas dari Public Gold dan tak dapat emas, semua dapat emas masing-masing.

3. Setakat hari ini hanya emas public gold yang lengkap #ciriciriemas yang baik dan optimum untuk disimpan.

4. Satu-satunya syarikat emas di malaysia yang ada Sijil Patuh shariah untuk semua jenis kaedah belian.

5. Kredibiliti dan track rekod Public Gold yang baik dan telus menyebabkan syarikat gergasi POS Malaysia sudi jadi rakan niaga.

6. Emas taraf LBMA dan dikecualikan GST. Ini sangat baik bagi kita yg niat nak menyimpan dan berminat. Dan kini dengan GST yang dimansuhkan, lagi terbaik la.

7. Sistem online 24jam dan mengikut turun naik pasaran emas dunia. Kedai emas online Public Gold takde buka tutup, on jer sepanjang masa.

8. Public Gold tawarkan harga yg adil utk semua, harga agen dan customer sama saja. Bezanya agen dapat komisyen 1-2% bukan sebab menjual emas tetapi sebab tolong rekeman orang lain utk beli dan simpan emas Public Gold . Jadi komisyen ni lebih kepada tanda terima kasih oleh Public Gold kepada agen tolong rekeman emas Public Gold . Ini bukan MLM dan sangat berbeza dengan model perniagaan emas yg lain.

9. Modal permulaan yg sangat rendah , RM100 dah boleh mula simpan emas.

10. Satu-satunya syarikat emas yg setiap bulan bagi talk dan ILMU EMAS FREE . Lebih 100 seminar seluruh malaysia setiap bulan dan yang hadir talk juga dapat EMAS FREE melalui cabutan bertuah setiap kali seminar.

Sebarang pertanyaan boleh contact saya utk bantuan:

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
http://segramsebulan.wasap.my

#publicgold #PG10
#emaspublicgold
#bebasGST
#pohkong
#habibjewels #emasmurah
#emasonline
#malaysia #brunei #singapore #indonesia #rm100

The Best Time to Buy Gold?

As the Chinese proverb goes;

“The best time to buy GOLD was 20 years ago and the next best time is TODAY

Muhammad Daniel Nelison Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
segramsebulan.wasap.my
.
#pohkong #habibjewels #emas999 #cun #pelaburan #pendidikan #publicgold #pg10 #pg00101715 #emasuntuksemua #dirham #emasonline #cantik #lawa #gold #goldbar #dinar #dealer #pasifincome #gap #malaysia #indonesia #brunei #singapore #azam2018 #pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #ilmukewangan #simpanankecemasan

Melabur Dalam Unit Amanah

✴️ Semua tahu yang duit dalam akaun 1 KW5P hanya boleh dikeluarkan selepas pencarum berusia lebih daripada 55 tahun. Bagi pekerja sector swasta, inilah pencen kita sebenarnya.

✴️ Namun masih lagi ramai antara kita tidak sedar malah ada yang merasakan menjelang umur 55 tahun, mereka boleh relax tanpa kerja. Betul tu, tapi cukup ke bila anak masih lagi bersekolah? Rumah belum habis bayar? Hutang kereta baru masih ada lagi?

⭕ Adakah kembali bekerja satu option selepas umur 55 tahun?

⭕ Berapa umur anda pada tahun ini dan semak Jadual di bawah untuk tahu berapa jumlah yang ada dalam akaun 1 KW5P anda. Sama Atau kurang?

✴️ Melabur dalam unit Amanah Tak melibatkan sebarang kos. Hanya perlu keluarkan jumlah dari Akaun 1 KW5P dan laburkan. (Ada pengiraan).

✴️ Ada banyak dana yang boleh kita laburkan untuk mengandakan Wang. Yang pasti, duit itu akan kembali masuk ke akaun 1 KW5P anda semula.

✴️ Dan Ingat, jumlah simpanan asas meningkat setiap tahun berdasarkan umur kita. Lagi lambat kita melabur, lagi sikit duit yang dapat kita keluarkan untuk pelaburan.

Share tau post ni untuk manfaat semua

Muhammad Daniel Nelison
Unit Trusts + EMAS = Pencen Bergaya
📱0176840288

#PublicGold #pg10 #shariahcompliant #pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #kwsp #pelaburanmasadepan #emas #emasonline #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #publicmutual #pencenawal #pencenbergaya #unittrusts #unitamanah #bebashutang #financialfreedom #malaysia

Advertisements