Simpan RM500 dapat lagi RM500? Biar betul!

SIMPAN RM500 PERCUMA RM500
********************************

Baru baru ni issue PTPTN hangat diperkatakan netizen. Puncanya sebab JANJI yang diberikan kepada rakyat. Yela sebelum bertukar janji akan dihapuskan, lepas bertukar yang peminjan wajib pulak membayar. Mana tak bising rakyat.

Saya Tak nak ulas tentang tu, bagi saya itu adalah kewajipan kedua-dua pihak. Yang berjanji harus kotakan janji dan yang meminjam harus membuat bayaran balik pinjaman.

Ramai antara kita tak sedar yang PTPTN dah lama wujudkan skim simpanan pendidikan. Saya sendiri pun baru tahu tahun lepas, itu pun sebab terfikir mana nak simpan duit Raya anak-anak selain dalam Tabung Haji. Banyak tau pakej yang mampu mengikut bajet bulanan kita. Ada pakej serendah RM30 SAHAJA setiap bulan untuk seorang anak!

Dan saya sendiri Alhamdulillah dah buat akaun SSPN-i Plus untuk ketiga tiga orang anak saya. Walaupun masih kecil, tapi saya melihat SSPN-i Plus ni baik untuk masa depan pendidikan anak-anak. Paling kurang adalah duit tuk bayar yuran pendidikan mereka nanti. Kita pun tahu kos pendidikan sekarang Tak kan sama dengan kos pendidikan masa depan.

Dan tinggal 4 hari je lagi sebelum tamat tahun 2018. Kerajaan akan berikan Insentif tambahan sebanyak RM500 bagi ibu bapa yang buka simpanan SSPN-i Plus sebanyak RM 500 untuk setiap anak. Senang cerita sorang anak akan dapat RM1000 dalam akaun SSPN-i Plus. Tak ke untung tu!

Ha ni sedikit details tentang PEMBERIAN Insentif dari kerajaan. Jangan baca je tau. Gunakan peluang ni untuk masa depan anak-anak kita.

===============================

Pemberian insentif oleh kerajaan sebanyak RM500, khas untuk rakyat Malaysia yang berumur 7-12 tahun akan berakhir pada 31 Disember 2018 ini.

Insentif percuma RM500 ini diberikan kepada ibu bapa yang menyimpan dalam SSPN untuk anak mereka. Dana sebanyak RM250 juta ini hanya diberikan kepada 500,000 pencarum terawal sahaja.

Ambil peluang ini, buka akaun untuk anak anda sebelum terlambat.

Layari bit.ly/daftaronlineje untuk pembukaan akaun SSPN secara online sekarang!

Klik sini

bit.ly/daftaronlineje
bit.ly/daftaronlineje
bit.ly/daftaronlineje

P/S: Hari ni 27.12 ada lagi 4 hari je lagi sebelum TAMAT!

#GS500
#LoveSSPN
#pendidikan
#masadepan
#kolej
#universiti
#sekolah
#sspniplus

The Bull market right now is Gold

Hari Rabu lepas, US Federal Reserved telah menaikkan kadar faedah sebanyak 0.25 point (kadar faedah di US sekarang adalah 2.25%)

Ini adalah kadar faedah tertinggi sejak tahun 2008.

Kenaikan kadar faedah akan menaikkan kos pinjaman individu dan bianes, ia juga menurunkan pendapatan boleh belanja rakyat Amerika.

Ini menyebabkan pasaran saham merudum. Jika anda nak bacaan lebih komprehensif, tengok komen pertama.

Pasaran yang meningkat naik sekarang adalah emas. Sekarang emas telah mencecah USD1260/Oz

Dahulu harga emas dibawah USD1200.

Well, harga emas ini boleh naik banyak lagi.

Jika anda ada duit lebih, letakkan dalam emas.

My buddy Jim Cramer dari Mad Money CNBC ada cakap:

“the bull market right now is gold”

Tuan-puan sekalian, sekarang adalah masa untuk beli emas 👍👍😁😁

Sila share berita baik ini 😁

#EmasStartNaik

-daripada FB Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim-

Simpan dulu atau Belanja dulu?

Hai semua, kali ni saya nak share sikit cara yang betul nak kawal belanja bila dah dapat gaji. Ini yang saya pelajari setiap kali ke Seminar Public Gold. Tak rugi pun tau join Seminar Public Gold ni. Dah la free ada pulak peluang nak menang Gold Bar.

luckydraw
Hasil Menang Lucky Draw Seminar Public Gold

Nak join SEMINAR PUBLIC GOLD PERCUMA? Daftar kat sini tuk event terdekat dengan korang SEMINAR PERCUMA

Boleh dikatakan setiap daripada kita ni selalu buat dua turutan ni bila dapat gaji. Nak tahu turutan tu macam mana? Jom tengok sini;

  1. BELANJA ——> BAYAR HUTANG ——> MENYIMPAN

  2. BAYAR HUTANG ——> BELANJA ——> MENYIMPAN

Kebiasaannya bila dapat gaji, kita akan follow turutan yang ke-2 tu. Sebab yela, pape pun mestilah bayar HUTANG dulu. Dah bayar HUTANG, baru la kita puaskan kehendak hati dengan BERBELANJA. Agak-agak dah puas dan cukup, barulah MENYIMPAN. Korang pulak macam mana?

Tapi bila saya join Seminar Public Gold. Turutan yang sepatutnya dan di rekemankan oleh pakar kewangan adalah yang ini;

  1. MENYIMPAN ——> BAYAR HUTANG ——> BELANJA

Nampak macam tak logik kan? Gila ke nak simpan dulu lepas tu baru nak bayar hutang dan belanja mana yang ada. Pada mulanya saya pun rasa turutan ni tak betul. Yela tak boleh nak JOLI sakan la wei!

Tapi selepas mendapat penerangan yang betul dan kenapa PATUT follow turutan ni. INILAH sebenarnya yang patut kita buat!.

Secara amnya, kita akan buat dua turutan pertama di atas sebab kita nak bayar hutang dahulu sebab takut rekod nama tak cantik. Kemudian kita berbelanja sebab kita nak membeli barang keperluan peribadi dan juga keluarga.

Namun percaya tak, dua turutan tu akhirnya buat kita tak dapat menyimpan. Lagi parah bila duit yang kita rasa patut simpan tu sebelum hujung bulan dah habis diguna pakai.

Penniless man

Menurut Pakar Kewangan Tuan Azizi Ali, kita patut simpan atleast 10% daripada gaji kita setiap bulan. Bermakna kalau gaji korang RM3500 setiap bulan selepas tolak EPF, SOCSO, Income Tax dll. Korang wajib simpan RM350 sebulan. Dan simpanan tu pulak, lagi elok bila disimpan BUKAN dalam bentuk WANG KERTAS.

Sebab utama kita wajib ikut turutan ni kerana, dengan menyimpan kita sebenarnya dapat kawal perbelanjaan setiap bulan. Dan signifikan daripada method ni, sebenar kita sedang latih diri kita menjadi orang yang berdisiplin dan konsisten dalam menyimpan. Ini sebenarnya salah satu cara nak buat SIMPANAN KECEMASAN!

Kalau bukan simpan dalam wang kertas, nak simpan kat mana? Jawapan pakar kewangan;

“SIMPAN DALAM BENTUK EMAS”

Bila simpan dalam bentuk EMAS, kita akan bermain dengan emosi. EMAS yang kita simpan setiap bulan akan bertambah beratnya. Bila berat bertambah atau kepingan GOLD BAR bertambah. Kita akan rasa sayang nak jual atau gadai. Kalau gadai/jual pun sebab terpaksa nak pakai duit.

Dengan cara ini, setiap bulan kita secara automatik menjadi seorang yang bijak mengawal kewangan. Simpanan dah ada, bayar hutang dah settle. Tinggal nak belanja je. Dan bila belanja pun kita akan berbelanja secara berhemah. Tak percaya? Cuba la.

Mana nak beli EMAS? Ada banyak syarikat yang menjual EMAS. Namun yang terbaik setakat ini, PUBLIC GOLD! Nak beli emas online pun boleh. Beli EMAS di PUBLIC GOLD, kita beli mengikut harga semasa. Boleh klik sini tuk Harga Emas Semasa Public Gold

Dan tahu tak, PUBLIC GOLD pun menawarkan beli emas online murah dengan serendah RM100! Ni option bagi korang yang tak dapat nak beli EMAS dengan jumlah yang besar dan nak bermula sikit-sikit dulu.

GAP-2

 

Jadi korang nak beli emas boleh je beli kat Public Gold. Nak tahu cara beli emas di Public Gold secara GAP (Gold Accumulation Program) boleh klik sini Senang Buka GAP

Dan kalau korang berminat nak beli terus dari website Public Gold. Daftar percuma sini dulu Daftar Percuma

Bila korang dah daftar, dah dapat PG Code dan password sementara. Korang dah boleh beli produk PUBLIC GOLD dengan harga ahli. Lagi jimat woo!

P/s ; share tau post ni. Moga ada manfaat kat kengkawan korang.

 

 

 

 

Bia Sikit Janji Ada..

Bak kata mentor saya dalam bukunya Wang Emas : Bertahan Ketika Gawat

“simpan sedikit tetapi berterusan adalah lebih baik daripada beli banyak tapi terus berhenti”

Simpan EMAS ni bukan sekadar kumpul kekayaan tapi sebenarnya salah satu cara tuk kita mendisiplinkan diri kita untuk kawal perbelanjaan.

Majoriti daripada kita ada simpan duit dalam bank. Dan entah macam mana tetiba duit yang kita simpan tu ‘HILANG’ sebab rasa geram tengok nombor dan geram nak guna ‘SIKIT’ je.

Paling best bila hujung bulan je mintak sikit bantuan Ehsan. Sebab duit yang kita sebelum ni dah berkurangan.

Tak kisahlah samada gaji anda besar atau kecil, simpan la sikit dalam bentuk emas sebagai ‘FORGOTTEN SAVING’. Kita tak kan tahu bila waktu kecemasan yang memerlukan duit dengan segera.

Berdoalah

“Sayalah Dr. Ishaan..”

Ini merupakan kisah motivasi buat kita yang berada dalam kebuntuan. Ingatlah kita sebagai hambaNYA, hanya DIA yang mendengar dan tahu..semoga bermanfaat

Begini ceritanya..

Di negara Arab Saudi, ada seorang pakar neurologi dijemput untuk menghadiri satu event di sana. Dalam masa yang sama, pakar ini berjumpa dengan seorang tokoh dan mengatakan kepadanya,

“Wahai Sheikh, saya mempunyai satu kisah yang saya alami sendiri untuk dikongsikan kepada kamu.

Tolong sampaikan dan kongsikan cerita saya ini. Semoga ada iktibarnya untuk orang lain.

Anda tahu, saya merupakan pakar neurologi yang terbaik di Pakistan. Sebagai seorang pakar, jadual saya sentiasa penuh. Mana-mana pesakit perlu buat appointment beberapa bulan lebih awal.

Saya selalu ke luar negara. Memenuhi undangan dan jemputan dari pelbagai negara.

Wahai Sheikh, setelah sekian lama ada satu peristiwa saya tidak sesekali lupakan!

Suatu waktu, saya berpergian ke satu kota di Pakistan. Ketika saya menaiki pesawat, cuaca mendung sekali. Langit berdentum dentam dengan bunyi guruh. Ketika di awan, pilot telah melaporkan perlu membuat pendaratan cemas. Salah satu enjin pesawat rosak terkena panahan petir!

Saya tidak tahu di mana kami mendarat. Ianya sebuah pedalaman Pakistan. Lapangan mendaratnya kecil sekali. Kami mendarat dengan selamat. Cuaca hujan masih berterusan dengan gagah membasahi hari kami.

Saya gelisah. Saya perlu segera untuk sampai ke tempat dituju. Saya berjumpa dengan pegawai lapangan terbang.

“Saya mahu cepat sampai ke bandar. Adakah kenderaan lain boleh digunakan?”

Pegawai itu menjawab, “Kamu naiklah kereta. Boleh sampai dalam 3 jam ke tempat kamu ingin tuju.”

Saya tanpa berfikir panjang, terus mengambil sebuah kereta sewa.

Dalam perjalanan yang serba payah, hujan langsung tidak berhenti. Masih lebat turun mencecah ke bumi.

Sampai di satu kampung yang sunyi, pemandu memaklumkan kepada saya bahawa kereta tidak boleh melalui jalan yang semakin becak dengan lumpur.

Kami mengambil keputusan berhenti dulu.

Kami ternampak sebuah rumah di satu sudut yang dikelilingi oleh sawah padi.

“Mari kita singgah sebentar di rumah itu. Boleh kita tumpang solat sekejap”

Dengan hujan yang mencurah lebatnya, seorang wanita tua membuka pintu setelah kami berada di hadapan pintu dan memberi salam.

Wanita tua itu mempelawa kami masuk ke rumahnya. Maka dapatlah kami solat dan berehat sebentar. Dan dalam masa yang sama, saya melihat wanita tua ini sering berdoa dan mengerjakan solat. Sesekali dia meninjau keadaan seorang anak kecil di rumah itu.

Kami pun ingin berangkat pergi dan mengucapkan terima kasih kepada wanita tua itu.

Namun terdetik di hati saya bertanya, “Wahai makcik, siapakah anak kecil itu?”

“Dia adalah anak yatim. Sekarang saya neneknya yang perlu menjaga dia. Dia mengalami kecacatan yang teruk sekali”

“Kami sudah membawa dia berjumpa dengan ramai doktor di daerah ini, tetapi tiada yang berjaya menyembuhkannya”

“Para doktor ini sarankan kepada saya, agar bawalah anak kecil ini berjumpa dengan seorang pakar terkenal di bandar. Hanya dia saja yang boleh merawat masalah anak ini”

“Namun saya dengar, ingin berjumpa dengan doktor pakar ini perlu masa yang lama untuk menempah giliran. Masalahnya, kami hidup susah dan jauh di pedalaman ini.”

“Tidak mungkin saya dapat membawa anak ini ke sana”

“Sejak dari hari itu, saya selalu mengerjakan solat dan berdoa sehinggalah hari ini, agar saya dapat membawa anak kecil ini berjumpa dengan doktor tersebut”

“Ya Allah, mudahkanlah urusan kami. Anak ini sakit. Mudahkanlah ya Allah”

Doktor itu bertanya, “Boleh saya tahu siapakah nama doktor itu?”

Wanita tua itu menjawab, “Nama doktor itu adalah Dr. Ishaan”

Sebaik nama itu disebut, doktor itu terus menangis dan menangis dengan derasnya.

“Mengapa kamu menangis, anak?”

Dengan linangan air mata, doktor itu berkata,

“Doa makcik baru dijawab. Kerana doa makcik, hari ini hujan turun dengan lebatnya, kilat menyambar enjin pesawat. Kami mendarat di tempat terpencil. Kami menaiki teksi. Hujan tidak berhenti. Akhirnya kami terkandas dan menghentikan kami. Kami datang ke rumah ini. Kami masuk dan berjumpa sendiri dengan makcik dan anak kecil ini” 😭

“Makcik, sayalah Dr. Ishaan. Sayalah yang makcik doakan selama ini. Hari ini saya di rumah makcik kerana doa makcik”

“Maha Suci Allah, doa makcik diperkenankan oleh-Nya”

Linangan air mata kegembiraan jelas terpancar di wajah wanita tua itu..

Dengan terjawabnya doa itu, maka hujan telah berhenti begitu saja secara tiba-tiba.

Allahu akbar!

“Wahai Sheikh, saya telah belajar dari peristiwa ini”

“Allah itu Maha Berkuasa menggunakan apapun yang Dia kehendaki untuk selesaikan sesuatu perkara”

Kisah tentang hebatnya doa!

Kadang-kadang ada masanya, kita rasa malas berdoa. Doanya tidak terbit dan membekas di hati kita.

Selesai solat, nak cepat saja mengejar kembali kesibukan dunia. Tiada wirid. Doanya cepat!

Kita rasa dah usaha sehabis mungkin. Tapi kita kadang lupa, usaha saja tidak memadai jika Yang Maha Berkuasa tidak memakbulkan apa yang kita inginkan.

Ingatlah dan berasa yakinlah, teruskan doa kita tanpa jemu. Sabarlah menunggu. Insha Allah, tiba masanya apa yang kita mahu, tetap datang kepada kita dengan kehendak-Nya.

Semoga Allah merahmati kita semua.

(Tokoh yang berkongsi kisah benar ini ialah Mufti Menk)

Share kisah ni untuk manfaat semua

7 NASIHAT KEWANGAN

1️⃣ Amalkan sikap ‘menyimpan sebelum berbelanja’

✔️Bila terima gaji, perkara pertama yang perlu dibuat adalah asingkan simpanan. Jika mampu, asingkan 10% – 30% dari gaji bagi yang masih single. Contohnya bergaji RM2500, asingkan RM250 – RM750 untuk simpanan. Namun, setiap orang berbeza kemampuan kewangan. Jika kita tak mampu simpan 10% dari gaji dan hanya mampu simpan RM50 saja setiap bulan, maka simpan je. Yang penting simpan.

✔️Simpan sebelum belanja bukannya belanja dulu baru simpan. Boleh?

2️⃣ Set target kewangan yang jelas

✔️Setiap orang berbeza target kewangan. Ada yang target nak beli rumah pertama. Ada yang target nak ada simpanan RM20K sebelum umur 30 tahun. Ada yang target nak bawa keluarga pergi umrah. Ada yang target nak kahwin. Apa saja target kewangan korang, mulakan rancang apa strategi nak pakai. Nak simpan di mana? Berapa yang perlu kita simpan untuk capai target kita?

✔️Contohnya nak beli rumah pertama berharga RM200K lagi 3 tahun. Sekurang-kurangnya 15% dari harga rumah kita kena ada ( RM30000). Setiap bulan anggaran kita perlu simpan adalah RM833. Banyak kan? Sebab tu pentingnya bermula awal dan tahu strategi apa nak pakai.

3️⃣ Pilih tempat menyimpan yang betul

✔️Untuk menyimpan, korang boleh pilih untuk menyimpan di Tabung Haji atau ASB. Kedua-duanya baik. Sambil-sambil menyimpan di Tabung Haji, korang boleh terus daftar haji jika belum mendaftar. Simpan je dulu. Ada rezeki, korang boleh pergi haji awal.

✔️Seboleh-bolehnya, simpanan yang korang buat tu biarkan saja. Jangan usik jika tak ada keperluan mendesak.

4️⃣ Melabur dengan bijak

✔️Sebelum melabur di mana-mana jua, pastikan korang tahu apa yang korang nak labur tu. Jauhi skim cepat kayap dan skim yang tak betul. Tak ada jalan pintas untuk jadi kaya. Pilihlah pelaburan yang betul. Korang boleh mulakan dengan ASB Financing, Unit Trust, saham, hartanah dan sebagainya. Melabur ikut kemampuan diri sendiri jangan ikut kemampuan orang lain. Tak mampu melabur dalam jumlah yang besar, mulakan dengan nilai yang kecil dulu.

5️⃣ Ambil perlindungan Takaful

✔️Semasa tengah sihat, usahakan untuk ada perlindungan Takaful yang sesuai dengan keperluan korang.

6️⃣ Beli kereta mengikut kemampuan

✔️Nak beli kereta tak salah. Beli saja. Bukan semua tempat accessible by public transport. Jadi nak tak nak, kena ada motor atau kereta untuk mudahkan bergerak. Kan? Jika kita perlu beli kereta, beli ikut kemampuan kewangan kita. Jangan sesekali beli tak padan dengan gaji. Beli kereta bukan sekadar bayaran ansuran bulanan yang perlu di ambil kira. Duit minyak, tol, parking, semua tu perlu di ambil kira.

7️⃣ Kawal hutang

✔️Bab berhutang ni korang kena hati-hati sangat supaya tak terjebak dengan hutang yang tak baik. Seboleh-bolehnya elakkan berhutang personal loan untuk majlis kahwin. Nanti anak dah masuk 2 pun korang masih duk bayar hutang personal loan tu. Jauhkan diri dari hutang untuk perkara yang tak penting.

✔️Jaga CCRIS rekod korang bagi cantik. Penting. Jangan pula korang dah tahu CCRIS rekod tak cantik, nak mohon loan tak lepas, korang pergi salahkan bank pula.

Kawal hutang dengan baik.

-Petikan daripada website halalmoney.com-

3 SEBAB SAYA YAKIN DENGAN PUBLIC GOLD

1️⃣ Public Gold sudah lebih 10 tahun beroperasi dan mempunyai lebih 180,000 customer. Sehingga hari ini, 100% customer Public Gold terima emas masing-masing. Belum ada satu pun customer yang melaporkan duit mereka habis ditipu Public Gold. Belum ada, bahkan saya yakin tak akan ada.

2️⃣ Public Gold adalah company emas paling dipercayaai di Malaysia. Lihat sahaja siapa yang menjadi corporate partner; Pos Malaysia, Amanie Advisor, Malaysia Gold Association (MGA), TEKUN Nasional, banyak institusi Ar-Rahnu dsb. Bahkan Public Gold adalah brand emas pertama di Malaysia yang diterima untuk GADAIAN TANPA DIUJI KETULENAN untuk emas LBMA!

3️⃣ Dan yang paling penting ialah Foundernya. Mana-mana company yang mampu bertahan berpuluh tahun, mereka didirikan oleh orang yang baik-baik.

Bagi saya, Founder Public Gold adalah orang yang sangat baik. Lihat sahaja fasiliti yang disediakan oleh Public Gold untuk customer & dealer. Terlalu banyak peluang secara FREE yang Public Gold sediakan. Ia lahir dari jiwa Foundernya yang mahu berikan kebaikan kepada customer dan dealer.

3 perkara yang saya senaraikan ini, inilah asas (dasar) keyakinan saya terhadap Public Gold.

Apa sahaja company dan bisnes pun PASTI (ya, pasti) akan ada masalah. Selagi hidup, kita tak akan pernah sunyi dari masalah. Tetapi jika ada KEJUJURAN, semua masalah akan selesai dengan mudah… InsyaAllah