Category Archives: Unit Trusts

Unit Amanah? Macam Mana Tu?

PMB Award 2016-2017-2Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, post kali ni saya nak kongsikan sikit terntang Unit Amanah. Mesti ramai yang tertanyakan, Unit Amanah ni untung dia macam mana? Boleh percaya ke?

Mungkin ada di antara kita belum tahu tentang Unit Amanah ataupun mungkin pernah dengar cuma kurang faham tentang pelaburan Unit Amanah ni.

Yang biasa kita fikir, labur dan dapat pulangan. Memang betul la pun. Takkan nak melabur untuk rugi? Baik simpan je bawah katil.

Jom saya tunjukkan macam mana game Unit Amanah ni;

Dalam Unit Amanah ada forluma asas yang patut kita tahu:

W = H x U

W = Nilai Pelaburan
H = Harga Seunit
U = Jumlah Unit.

Contohnya anda mula melabur dengan modal permulaan RM1000. Harga seunit pada hari ini kita andaikan pada RM0.20 seunit. Semak harga sebenar di sini Public Mutual Fund Price

 

Modal Pelaburan (W)

Harga Seunit (H) Jumlah Unit (U)

1000

0.2

5000

U=W/H

  • Dengan modal RM1000, anda dah memiliki 5000 unit pada harga RM 0.20 per unit.
  • Sekarang anda dah ada 5000 unit. Dalam Unit Amanah, focus utama kita adalah mengumpul unit tau.
  • Ingat ya, Unit tidak akan pernah turun atau berkurang. Ianya akan bertambah.
  • Unit anda akan kekal 5000 walaupun anda Cuma sekali je melabur. Unit anda hanya bertambah jika anda membuat pelaburan tambahan atau mungkin disebabkan dividen. Kira ada untung la tu.
  • Sekarang kita andaikan yang dana anda langsung takde bagi pulangan dividen. Dan anda pulak takde nak tambah pelaburan. (Nak test market orang kata). Apa yang akan terjadi? Unit terkumpul anda masih tetap 5000 unit.
  • Untung ke? Kita balik pada formular asas tadi;

W = H x U.

H adalah harga seunit.

  • Pada hari ini ianya berharga RM0.20.
  • 5 tahun lagi mungkin akan jadi RM0.35.
 

Modal Pelaburan (W)

Harga Seunit (H) Jumlah Unit (U)

1750

0.35 5000

W=HxU

  • Harga H akan sentiasa turun naik setiap hari, hari ni pun tengah naik turun tau. Sebab tu Unit Amanah ni pelaburan jangka masa panjang. Itu caranya nak dapat pulangan. Nilai H akan naik.
  • Balik kepada table tadi, berapa keuntungan anda?

Modal awal RM1000.
Pendapatan Akhir = RM1750
Untung RM750

Untuk 5 tahun dan hanya berdiam diri, secara senyap anda dah untung RM750. Tu belum campur dengan dividen. Secara amnya RM750 tu ibarat anda simpan RM12.50 selama 60 Bulan. Tu pun kalau konsisten. Dah sama harga sekotak rokok tu.

Sekarang kita ubah balik scenario tadi.

  • Setiap 3 bulan anda konsisten melabur. Menggunakan akaun 1 KWSP.
  • Setiap tahun anda dapat dividen daripada keuntungan fund
  • Harga unit mungkin rendah dan juga tinggi. Unit anda akan bertambah banyak atau sikit. Bukan berkurangan tau.
  • Mana tahu lepas 5 tahun, unit anda naik menjadi 30000. Cuba kira balik berapa yang anda untung?

Jadi kesimpulannya, pelaburan Unit Amanah ni bersifat jangka masa panjang. Sekurang-kurangnya 3-5 tahun.

Ataupun bagi yang masih bekerja. Gunakan Unit Amanah ni sebagai alat untuk menggandakan wang pencen anda nanti. Ingat tau, 10-20 tahun akan datang, harga barang tak kan sama seperti tahun ni.

Inflasi

Share tau post ni, mana tau bermanfaat untuk yang lain.

P/S : Kepada yang berminat untuk melabur dalam Unit Amah, boleh terus hubungi saya dan saya akan membantu anda sebaik boleh.

 

Advertisements

Panduan Kewangan

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua. Untuk post kali ni saya nak share sikit tentang Panduan Kewangan.

Ini merupakan FB post daripada Saudara Taufig Azman(dengan izin) . Selamat membaca dan semoga ianya bermanfaat untuk semua.

1. Panduan Belanjawan – Rule 50/30/20

✴️50% keperluan

✴️30% kehendak

✴️20% simpanan/pelaburan.

  • Ini rule yang boleh kata praktikal & meluas digunakan oleh mereka yang baru nak mula tetapkan bajet bulanan.
  • Lama-kelamaan cuba tingkatkan peratusan untuk simpanan/pelaburan pula.

 

2. Peraturan Dana Kecemasan 3-6 bulan pendapatan

  • Ini merupakan perkara utama yang perlu ada sebagi persediaan menghadapi sesuatu yang tak dapat diduga. (Conthohnya kereta rosak, anak sakit – masuk hospital, diberhentikan kerja dll) Bukan guna tuk beli ayam KFC time tengah bulan tau!
  • Paling elok bagi saya adalah dengan beli dan simpan EMAS. Adanya EMAS, kita boleh gadai untuk gunakan wang dan tebus semula bila kita ada lebihan wang. Nak tahu caranya klik terus kat sini Beli EMAS GAP

 

Beli Kereta

3. Pembelian kenderaan

Beli kereta ikut kemampuan dan ikut panduan ni;

(Harga Kereta = Gaji Setahun & Rule 20/5/10)

  • Harga kereta bersamaan 1 tahun gaji
  • 20% downpayment
  • 5 tahun pinjaman kereta
  • 10% pendapatan untuk bayaran bulanan

 

Buy-A-House

4. Pembelian Rumah

Nak beli rumah bukan mudah tapi tak mustahil. Nak tahu kemampuan, boleh ikut panduan ni:

Harga = 5tahun gaji & Modal 15%

  • Contohnya ; Gaji bulanan 2,500 x 12 x 5 tahun = RM 150000
  • Cari rumah dlm lingkungan RM150k
  • Sediakan modal 15% harga rumah = RM22.5K (deposit & kos berkaitan)

 

Takaful Di Malaysia

5. Pengambilan Takaful

Ini mrupakan saranan dari Malaysian Takaful Association (MTA) sendiri;

Perlindungan 10 tahun TPD (Total Permanent Disability), 3-5 tahun CI (Critical Illnes)

  • Keperluan takaful cover death/TPD – 10 tahun gaji.
  • Untuk CI (Critical Illnes) pula, dalam 3-5 tahun gaji.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Pelaburan – Rule 72

“Rule 72” merupakan satu formula mudah nak tahu berapa tahun satu amaun pelaburan akan menjadi 2 kali ganda.

Contohnya amaun RM10,000 jadi RM20,000;

  • 72 / % tahunan = tahun
  • contoh, pada kadar 6% setahun,
  • 72 / 6 = 12 tahun
  • Ingat ya, pelaburan itu bersifat jangka masa panjang (3-5 Tahun). Jangan mudah percaya pada skim yang janjikan keuntungan dalam jangka masa pendek!

Salah satu platform terbaik untuk melabur adalah dengan melabur di dalam Unit Amanah.

Bagi yang ada mencarum dalam KWSP, anda boleh keluarkan wang dalam akaun 1 untuk tujuan pelaburan. Sangat mudah prosesnya.

Nak tahu lebih lanjut klik sini Pelaburan Unit Amanah

 

Zakat-1

7. Zakat – 2.5% & nisab

Bagi Muslim bila mana harta benda dah melebihi nisab, contohnya di KL RM14,772 maka 2.5% tu ada hak milik ASNAF.

Bayar zakat merupakan satu kewajipan. Setiap yang kita sumbang tu ada kebaikan untuk yang memerlukan. Bukan ke dengan berzakat tu, kita mencucikan harta kita?

Semak kadar nisab di tempat masing-masing.

Share tau post ni. Semoga bermanfaat untuk semua!

 

Mulakan Dengan Pelan Kewangan

1. Misi utama Chris Hogan adalah untuk membantu orang ramai menguruskan kewangan peribadi dan bisnes mereka dengan baik. Beliau jadikan matlamat ini sebagai karier utama selepas bersara daripada sukan American Football.

2. Dan tak dapat nak nafikan, rancangan (atau pelan) tindakan yang baik akan mudahkan kita mencapai sesebuah matlamat dengan lebih mudah.

“FIKIRKAN MATLAMAT KEWANGAN YANG KITA NAK CAPAI, DAN RANGKA PELAN YANG BAIK UNTUK MENCAPAI MATLAMAT INI.”

3. Menurut Hogan, ramai yang dah sedia maklum tentang kepentingan perkara ini. Dan ia cukup mudah untuk kita buat. Tapi, ramai yang terlepas pandang dan ambil mudah.

4. Impian tanpa sebarang pelan atau rancangan, hanya akan berakhir menjadi mimpi yang sia-sia.

Apakah pula pelan kewangan anda? Dah ada? Sebagai permulaan, anda mulakan dengan melabur dalam Unit Amanah dan juga menyimpan EMAS.

Pelaburan Unit Amanah (Unit Trusts) daripada Public Mutual kita jadikan sumber pencen kita bagi yang bekerja di sektor swasta. Manakala menyimpan Emas dalam akaun GAP Public Gold kita jadikan sebagai Dana Kecemasan. Boleh?

P/S: kongsikan tau post ini untuk kebaikan dan semoga bermanfaat kepada yang lain.

#pelaburansah #patuhshariah #publicgold #pencenbergaya #masadepan #unittrusts #unitamanah #publicmutual #pendidikan #ilmukewangan #sharing #investment #bijakmelabur #konsisten #epf #kwsp #financialplan #keluarga #malaysia #brunei #singapore #indonesia

Nasihat Robert Kiyosaki Tentang Pengurusan Kewangan

robert-kiyosaki-best-selling-author
Penulis Rich Dad Poor Dad – Robert T. Kiyosaki

Robert Kiyosaki seorang cukup pakar dalam bab pengurusan kewangan peribadi.

Beliau antara sifu kewangan terbaik antarabangsa, yang banyak membantu ramai orang dalam mengurus kewangan dengan baik.

Buku Rich Dad Poor Dad tulisan beliau merupakan satu fenomena, yang mana isi kandung buku ini banyak membuka mata dan minda orang ramai tentang soal kewangan.

Berikut antara 7 Nasihat Beliau tentang KEWANGAN;

#1: Ilmu kewangan adalah kunci utama kekayaan semua orang.

Finance KnowledgeRobert Kiyosaki pernah kata:

“SAYA CUKUP GHAIRAH (PASSIONATE) MENGAJAR DAN BAGI ORANG LAIN PANDAI URUSKAN KEWANGAN MEREKA.”

Sebab itu, Kiyosaki mencipta board game Cashflow dan kongsikan ilmu dengan wujudkan syarikat Rich Dad, supaya beliau dapat kongsikan macam-macam ilmu kewangan kat orang ramai.

Corak permainan seperti Monopoly. Ia direka berdasarkan senario masalah kewangan kat dunia sebenar.

Sambil bermain, kita akan belajar sekali selok-belok dan ilmu berguna tentang pengurusan kewangan. Dan ilmu seperti ini 100% tak akan buatkan korang rugi.

Kita hendaklah tambah ilmu dan belajar dengan membaca buku, berguru dengan mentor yang bertauliah, atau datang ke kelas atau seminar kewangan.

Yang paling penting, belajar dan terus belajar serta memperkasakan diri dengan ilmu kewangan yang baik.

Tambah beliau lagi:

“ILMU YANG BAIK AKAN JADIKAN KITA BERSEDIA UNTUK HADAPI SEGALA KEMUNGKINAN PADA MASA DEPAN, TAK KIRA BAIK ATAU BURUK, DALAM MENCAPAI STATUS BEBAS MASALAH KEWANGAN.”

#2: Elakkan diri jadi hamba duit.

Money Slave

Sebenarnya tak ada orang pun yang ambil kisah pasal kewangan kita, melainkan diri kita sendiri. Dan sepatutnya, kita yang jadikan duit sebagai hamba. Bukan sebaliknya.

Kalau kita pandai simpan dan uruskan duit, kita boleh gandakan duit itu secara automatik, tanpa perlu kita bekerja.

Siapa yang nak bekerja mencari duit sampai ke tua? Dah tua nanti (dengan izin Allah S.W.T), patutnya kita dah boleh berehat dan luangkan masa bersama anak cucu, dan nikmati kehidupan yang bebas masalah kewangan.

Atau kita buat perkara yang memang kita ingin kita buat lebih awal tanpa perlu memikirkan langsung tentang masalah kewangan. Mana yang anda nak pilih?

Kiyosaki juga menambah:

“MULA BERTANGGUNGJAWAB URUSKAN KEWANGAN, ATAU BERSEDIA MENJADI HAMBA DUIT SEPANJANG HIDUP ANDA.”

Siapa yang sanggup jadi hamba duit? Jadi, mula belajar untuk jadikan duit sebagai ‘hamba’ kita.

#3: Sentiasa bayar ‘gaji’ kat diri sendiri. 

Gaji Masuk

Dalam membuat sesuatu bajet, bukan bermakna kita cuma perlu bayar segala bil yang ada. Dan bukan juga untuk berbelanja sesuka hati (walaupun kita berhak).

Maksud Kiyosaki adalah “ketepikan sejumlah duit untuk dibuat pelaburan”. Inilah gaji kita sebenarnya.

Di dalam buku beliau, ada diceritakan di mana semasa beliau dan Kim (isteri beliau) baru berkahwin, mereka sangat komited untuk melabur. Setiap bulan, mereka akan simpan sebahagian pendapatan sebagai bajet untuk dibuat pelaburan.

Duit yang disimpan itu mereka gunakan untuk membeli aset supaya dapat menjana pendapatan pasif yang positif. Apa pendapatan Pasif yang anda dah buat dengan pasangan? Dah ada ke belum?

#4: Sediakan diri dengan pelan kecemasan.

emergency-fundUmum mengetahui tentang situasi ekonom sekarang. Peluang untuk dibuang kerja atau diberhentikan itu bukan sesuatu yang dapat kita jangkakan.

Minta dijauhkanlah daripada terkena. Tapi jika terkena,ia adalah hakikat yang paling pahit yang harus ditelan. Ha mesti ada yang mula bayangkan. Betu tak?

Itu baru hal kehilangan pekerjaan. Belum lagi tentang masalah lain yang tak diundang seperti jatuh sakit (masalah kesihatan), kenderaan rosak, anak sakit dan bermacam lagi.

Sebagai langkah persediaan, buat satu Pelan Kecemasan dan buat Simpanan Kecemasan (Dalam bentuk EMAS) supaya kita tak kelam-kabut bila masalah ini datang secara tiba-tiba.

“SITUASI KECEMASAN YANG TAK DIDUGA AKAN MENGGANGU EMOSI SECARA NEGATIF.

BILA KITA BEREMOSI, KITA TAK BOLEH BERFIKIR SECARA TENANG DAN WARAS.”

#5: Guna duit untuk tambah aset.

Asset vs Liabilities

Gunakan duit untuk menambah aset (seperti hartanah), supaya kita boleh menjana pendapatan untuk jangka masa panjang (sewa rumah).

Kiyosaki juga ingatkan, rumah (yang kita duduk) tak dikira sebagai sebuah ASET.

“Selagi kita perlu keluarkan sejumlah duit untuk menanggung rumah itu, seperti yuran utiliti, cukai, insurans, penyelenggaraan dan sebagainya, ia merupakan liability”

Dalam bahasa mudah, ASET adalah perkara yang menambah jumlah duit dalam akaun bank kita. Ini adalah satu perkara yang ramai orang tak tahu dan salah anggap. Saya pun!

#6: Tahu bezakan antara “hutang baik” dan “hutang tak baik.”

Good Debt vs Bad Debt“LANGKAH PERTAMA DALAM STRATEGI BERHUTANG ADALAH FAHAMKAN BEZA ANTARA “HUTANG BAIK” DAN “HUTANG TAK BAIK”.” – ROBERT KIYOSAKI

Hutang kad kredit adalah salah satu contoh “hutang tak baik.” Ini sebab ia akan jadi beban pada kita, dan tak berikan kita untung langsung.

Kiyosaki kata, “tak semua hutang adalah hutang yang tak baik dan bermanfaat”

Sebagai contoh, gadai janji untuk membeli hartanah yang boleh disewakan adalah “hutang baik” yang boleh kita buat. Sebab ia akan menjana pendapatan pasif untuk kita setiap bulan.

Kiyosaki kongsikan pengalaman beliau kat bawah ini:

“KIM DAN SAYA PERNAH ADA BANYAK “HUTANG TAK BAIK” INI, DAN KAMI URUSKAN IA SECARA SISTEMATIK.

DAN KAMI TAK TAMBAH HUTANG INI SELEPAS DAH BERJAYA SELESAIKAN SEMUANYA.”

Dan ini nasihat Kiyosaki tentang “hutang baik”:

“SAYA DAN KIM SENTIASA MENCARI JALAN BARU DAN KREATIF UNTUK GUNAKAN “HUTANG BAIK”, SUPAYA IA MEMBANTU BISNES DAN PELABURAN HARTANAH YANG KAMI BUAT.

TAK SALAH GUNAKAN HUTANG JENIS INI, SELAGI IA MENAMBAH DUIT DALAM AKAUN KITA.”

#7: Bekerjasama dengan orang yang berkongsi matlamat dengan kita.

10-rich-habits

Bila berkaitan tentang perniagaan dan pelaburan, kita perlukan sokongan untuk Berjaya.

“Wang penting untuk kekayaan, tapi ia hanyalah sebuah komponen saja”, jelas Kiyosaki.

“YANG MEMBANTU KITA BERJAYA MENCAPAI KEKAYAAN, ADALAH BERJUANG BERSAMA-SAMA DENGAN ORANG YANG SAMA MATLAMAT DENGAN KITA.”

Seperti orang kaya dan berjaya, mereka semua ada tim tersendiri. Mustahil mereka boleh berjaya kalau bekerja seorang diri.

Carilah orang yang sama mentaliti dengan kita, dan bekerja dengan mereka. Dengan ini, kita boleh bertukar pendapat dan pandangan supaya bisnes atau pelaburan menjana lebih banyak untung.

Semoga 7 Nasihat ni bermanfaat untuk semua. Teruskan mencari Ilmu Kewangan dan belajar daripada mereka yang dah berjaya tau.

Jumpa lagi dalam post yang seterusnya.

P/S; Artikel diedit dan dipetik daripada http://gilahartanah.com

Bila Aku Sudah TIADA

✴️ Bagi ibu bapa yang bekerja samada sendiri Atau makan gaji, pasti pernah terlintas di fikiran tentang apa yang akan terjadi bila kita atau pasangan kita ‘PERGI’.

✴️ Apa bekalan ‘HARTA’ yang dapat kita tinggalkan tuk menampung kehidupan mereka kelak? Apa ASSET yang boleh diwariskan kepada mereka?

✴️ Paling utama, apa pelan yang kita ada sekarang?

⭕ Bagi yang belum ada pelan. Ni antara pilihan yang boleh korang buat;

1️⃣ Melabur Dalam Unit Amanah
= Gunakan sebaiknya akaun 1 KWSP tu dengan menggandakan duit menggunakan konsep Compounding. Caranya mudah dan Tak melibatkan cash money pun.

2️⃣ Simpan EMAS
= Setiap kali gaji, Pastikan asingkan dalam 10% dan tukarkan dalam bentuk EMAS. Nak beli pun senang. Online je. Paling best dapat beli serendah RM 100!

💢 Perlu ke melabur dalam unit Amanah?

=Perlu sebab ada dana yang dilindungi dengan insurance malah ada yang menyediakan wasiat percuma (tertakluk pada terma dan syarat). Dari situ, keluarga kita akan mendapat manfaat dari pelaburan yang kita buat menggunakan akaun 1 KWSP.

💢 Dah buat pelaburan Unit Amanah buat apa nak beli EMAS.

=Kita perlu beli EMAS kerana EMAS adalah asset yang mudah dicairkan tuk dapatkan cash. Lagi 1 EMAS merupakan perlindung kepada kekayaan kita.

💢 Tapi banyak la nak kene bayar.

=Sebab tu kita melabur dalam unit Amanah menggunakan duit akaun 1 KWSP. Takde libatkan cash pun. Dan untuk EMAS, cuma RM 100 saja dah boleh beli. Dan tiada paksaan beli EMAS. Ada lebih kita beli. Dan kedua2 pelaburan ni bila Tak bayar takkan LAPSE (tamat).

✴️ Akhir kata, buat lah perancangan mulai dari sekarang. Ingat kita buat ni bukan untuk diri sendiri tapi lebih kepada keluarga kita. Rancang dengan betul. Cari Ilmu pelaburan. Jangan ikut orang/trend.

DAN jangan percaya pada “Masuk Hari Ni, Dapat Bulan Depan”

Jangan lupa ye share, semoga bermanfaat kepada yang lain.

#PublicGold #pg10 #shariahcompliant #pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #kwsp #pelaburanmasadepan #emas #emasonline #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #pohkong #habibjewels #emas9

Pencen 55 / 60 / Pencen Awal?

Hai post kali ni nak share pasal pencen.

✔️Tau tak, umur persaraan wajib boleh dianjak ke 60 tahun? Persoalannya, cukup ke duit simpanan kita dalam KW5P tu?

✔️ Paling penting, adakah kita masih perlu lagi BEKERJA untuk menampung hidup? Bagaimana jika ada anak yang masih Belajar dan mengharapkan bantuan kewangan dari kita?

✔️Hasil daripada Pelaburan Unit Trusts hanya boleh dinikmati selepas umur 55/60 tahun. Wang anda Tak lari kemana pun. Tetap ada dalam akaun

✔️ Tak semua daripada kita berharta, namun dengan pelaburan inilah yang akan menjadi harta kita nanti.

✔️Pelaburan Unit Trusts bukan sekadar gandakan Wang pencen. Boleh juga nak gandakan Wang simpanan, pelan pendidikan anak anak, modal perniagaan dan juga nak langsaikan hutang.

Ada Tiga Kaedah Pelaburan Unit Trusts;

1️⃣ Pengeluaran dari Akaun 1 KW5P
2️⃣ Lump Sum
3️⃣ Simpanan setiap bulan

Nak info lanjut WhatsApp sini

📱http://danielunittrusts.wasap.my

Cuma korang kene keluarkan 🖋️pen je tuk sign documents📝

Kita set appointment sambil borak dan minum kopi je.

Jangan lupa share tau kat kawan-kawan korang.

#pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #offshore #pelaburanmasadepan #cwa #investment #financialfreedom #financial #pencenawal #pencenbergaya #hkl #unittrusts #pmb #asb #hukm #ppum #husm #puncakalam #setiaalam #shahalam #rawang #sungaibuluh #sunway #petalingjaya #klang #meru #kualalumpur #kualaselangor