Unit Amanah? Macam Mana Tu?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, post kali ni saya nak kongsikan sikit terntang Unit Amanah. Mesti ramai yang tertanyakan, Unit Amanah ni untung dia macam mana? Boleh percaya ke? Mungkin ada di antara kita belum tahu tentang Unit Amanah ataupun mungkin pernah dengar cuma kurang faham tentang pelaburan Unit Amanah ni. Yang biasa kita fikir, … Continue reading Unit Amanah? Macam Mana Tu?

Nasihat Robert Kiyosaki Tentang Pengurusan Kewangan

Robert Kiyosaki seorang cukup pakar dalam bab pengurusan kewangan peribadi. Beliau antara sifu kewangan terbaik antarabangsa, yang banyak membantu ramai orang dalam mengurus kewangan dengan baik. Buku Rich Dad Poor Dad tulisan beliau merupakan satu fenomena, yang mana isi kandung buku ini banyak membuka mata dan minda orang ramai tentang soal kewangan. Berikut antara 7 Nasihat Beliau … Continue reading Nasihat Robert Kiyosaki Tentang Pengurusan Kewangan

Bila Aku Sudah TIADA

✴️ Bagi ibu bapa yang bekerja samada sendiri Atau makan gaji, pasti pernah terlintas di fikiran tentang apa yang akan terjadi bila kita atau pasangan kita 'PERGI'. ✴️ Apa bekalan 'HARTA' yang dapat kita tinggalkan tuk menampung kehidupan mereka kelak? Apa ASSET yang boleh diwariskan kepada mereka? ✴️ Paling utama, apa pelan yang kita ada … Continue reading Bila Aku Sudah TIADA

Pencen 55 / 60 / Pencen Awal?

Hai post kali ni nak share pasal pencen. ✔️Tau tak, umur persaraan wajib boleh dianjak ke 60 tahun? Persoalannya, cukup ke duit simpanan kita dalam KW5P tu? ✔️ Paling penting, adakah kita masih perlu lagi BEKERJA untuk menampung hidup? Bagaimana jika ada anak yang masih Belajar dan mengharapkan bantuan kewangan dari kita? ✔️Hasil daripada Pelaburan … Continue reading Pencen 55 / 60 / Pencen Awal?

Pelaburan Unit Amanah

✴️ Semua tahu yang duit dalam akaun 1 KW5P hanya boleh dikeluarkan selepas pencarum berusia lebih daripada 55 tahun. Bagi pekerja sector swasta, inilah pencen kita sebenarnya. ✴️ Namun masih lagi ramai antara kita tidak sedar malah ada yang merasakan menjelang umur 55 tahun, mereka boleh relax tanpa kerja. Betul tu, tapi cukup ke bila … Continue reading Pelaburan Unit Amanah