Unit Amanah? Macam Mana Tu?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, post kali ni saya nak kongsikan sikit terntang Unit Amanah. Mesti ramai yang tertanyakan, Unit Amanah ni untung dia macam mana? Boleh percaya ke? Mungkin ada di antara kita belum tahu tentang Unit Amanah ataupun mungkin pernah dengar cuma kurang faham tentang pelaburan Unit Amanah ni. Yang biasa kita fikir, … Continue reading Unit Amanah? Macam Mana Tu?

Panduan Kewangan

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua. Untuk post kali ni saya nak share sikit tentang Panduan Kewangan. Ini merupakan FB post daripada Saudara Taufig Azman(dengan izin) . Selamat membaca dan semoga ianya bermanfaat untuk semua. 1. Panduan Belanjawan - Rule 50/30/20 ✴️50% keperluan ✴️30% kehendak ✴️20% simpanan/pelaburan. Ini rule yang boleh kata praktikal & meluas digunakan … Continue reading Panduan Kewangan

Mulakan Dengan Pelan Kewangan

1. Misi utama Chris Hogan adalah untuk membantu orang ramai menguruskan kewangan peribadi dan bisnes mereka dengan baik. Beliau jadikan matlamat ini sebagai karier utama selepas bersara daripada sukan American Football. 2. Dan tak dapat nak nafikan, rancangan (atau pelan) tindakan yang baik akan mudahkan kita mencapai sesebuah matlamat dengan lebih mudah. “FIKIRKAN MATLAMAT KEWANGAN … Continue reading Mulakan Dengan Pelan Kewangan

Nasihat Robert Kiyosaki Tentang Pengurusan Kewangan

Robert Kiyosaki seorang cukup pakar dalam bab pengurusan kewangan peribadi. Beliau antara sifu kewangan terbaik antarabangsa, yang banyak membantu ramai orang dalam mengurus kewangan dengan baik. Buku Rich Dad Poor Dad tulisan beliau merupakan satu fenomena, yang mana isi kandung buku ini banyak membuka mata dan minda orang ramai tentang soal kewangan. Berikut antara 7 Nasihat Beliau … Continue reading Nasihat Robert Kiyosaki Tentang Pengurusan Kewangan

Bila Aku Sudah TIADA

✴️ Bagi ibu bapa yang bekerja samada sendiri Atau makan gaji, pasti pernah terlintas di fikiran tentang apa yang akan terjadi bila kita atau pasangan kita 'PERGI'. ✴️ Apa bekalan 'HARTA' yang dapat kita tinggalkan tuk menampung kehidupan mereka kelak? Apa ASSET yang boleh diwariskan kepada mereka? ✴️ Paling utama, apa pelan yang kita ada … Continue reading Bila Aku Sudah TIADA

Pencen 55 / 60 / Pencen Awal?

Hai post kali ni nak share pasal pencen. ✔️Tau tak, umur persaraan wajib boleh dianjak ke 60 tahun? Persoalannya, cukup ke duit simpanan kita dalam KW5P tu? ✔️ Paling penting, adakah kita masih perlu lagi BEKERJA untuk menampung hidup? Bagaimana jika ada anak yang masih Belajar dan mengharapkan bantuan kewangan dari kita? ✔️Hasil daripada Pelaburan … Continue reading Pencen 55 / 60 / Pencen Awal?