Category Archives: Uncategorized

Nasihat Robert Kiyosaki Tentang Pengurusan Kewangan

robert-kiyosaki-best-selling-author
Penulis Rich Dad Poor Dad – Robert T. Kiyosaki

Robert Kiyosaki seorang cukup pakar dalam bab pengurusan kewangan peribadi.

Beliau antara sifu kewangan terbaik antarabangsa, yang banyak membantu ramai orang dalam mengurus kewangan dengan baik.

Buku Rich Dad Poor Dad tulisan beliau merupakan satu fenomena, yang mana isi kandung buku ini banyak membuka mata dan minda orang ramai tentang soal kewangan.

Berikut antara 7 Nasihat Beliau tentang KEWANGAN;

#1: Ilmu kewangan adalah kunci utama kekayaan semua orang.

Finance KnowledgeRobert Kiyosaki pernah kata:

“SAYA CUKUP GHAIRAH (PASSIONATE) MENGAJAR DAN BAGI ORANG LAIN PANDAI URUSKAN KEWANGAN MEREKA.”

Sebab itu, Kiyosaki mencipta board game Cashflow dan kongsikan ilmu dengan wujudkan syarikat Rich Dad, supaya beliau dapat kongsikan macam-macam ilmu kewangan kat orang ramai.

Corak permainan seperti Monopoly. Ia direka berdasarkan senario masalah kewangan kat dunia sebenar.

Sambil bermain, kita akan belajar sekali selok-belok dan ilmu berguna tentang pengurusan kewangan. Dan ilmu seperti ini 100% tak akan buatkan korang rugi.

Kita hendaklah tambah ilmu dan belajar dengan membaca buku, berguru dengan mentor yang bertauliah, atau datang ke kelas atau seminar kewangan.

Yang paling penting, belajar dan terus belajar serta memperkasakan diri dengan ilmu kewangan yang baik.

Tambah beliau lagi:

“ILMU YANG BAIK AKAN JADIKAN KITA BERSEDIA UNTUK HADAPI SEGALA KEMUNGKINAN PADA MASA DEPAN, TAK KIRA BAIK ATAU BURUK, DALAM MENCAPAI STATUS BEBAS MASALAH KEWANGAN.”

#2: Elakkan diri jadi hamba duit.

Money Slave

Sebenarnya tak ada orang pun yang ambil kisah pasal kewangan kita, melainkan diri kita sendiri. Dan sepatutnya, kita yang jadikan duit sebagai hamba. Bukan sebaliknya.

Kalau kita pandai simpan dan uruskan duit, kita boleh gandakan duit itu secara automatik, tanpa perlu kita bekerja.

Siapa yang nak bekerja mencari duit sampai ke tua? Dah tua nanti (dengan izin Allah S.W.T), patutnya kita dah boleh berehat dan luangkan masa bersama anak cucu, dan nikmati kehidupan yang bebas masalah kewangan.

Atau kita buat perkara yang memang kita ingin kita buat lebih awal tanpa perlu memikirkan langsung tentang masalah kewangan. Mana yang anda nak pilih?

Kiyosaki juga menambah:

“MULA BERTANGGUNGJAWAB URUSKAN KEWANGAN, ATAU BERSEDIA MENJADI HAMBA DUIT SEPANJANG HIDUP ANDA.”

Siapa yang sanggup jadi hamba duit? Jadi, mula belajar untuk jadikan duit sebagai ‘hamba’ kita.

#3: Sentiasa bayar ‘gaji’ kat diri sendiri. 

Gaji Masuk

Dalam membuat sesuatu bajet, bukan bermakna kita cuma perlu bayar segala bil yang ada. Dan bukan juga untuk berbelanja sesuka hati (walaupun kita berhak).

Maksud Kiyosaki adalah “ketepikan sejumlah duit untuk dibuat pelaburan”. Inilah gaji kita sebenarnya.

Di dalam buku beliau, ada diceritakan di mana semasa beliau dan Kim (isteri beliau) baru berkahwin, mereka sangat komited untuk melabur. Setiap bulan, mereka akan simpan sebahagian pendapatan sebagai bajet untuk dibuat pelaburan.

Duit yang disimpan itu mereka gunakan untuk membeli aset supaya dapat menjana pendapatan pasif yang positif. Apa pendapatan Pasif yang anda dah buat dengan pasangan? Dah ada ke belum?

#4: Sediakan diri dengan pelan kecemasan.

emergency-fundUmum mengetahui tentang situasi ekonom sekarang. Peluang untuk dibuang kerja atau diberhentikan itu bukan sesuatu yang dapat kita jangkakan.

Minta dijauhkanlah daripada terkena. Tapi jika terkena,ia adalah hakikat yang paling pahit yang harus ditelan. Ha mesti ada yang mula bayangkan. Betu tak?

Itu baru hal kehilangan pekerjaan. Belum lagi tentang masalah lain yang tak diundang seperti jatuh sakit (masalah kesihatan), kenderaan rosak, anak sakit dan bermacam lagi.

Sebagai langkah persediaan, buat satu Pelan Kecemasan dan buat Simpanan Kecemasan (Dalam bentuk EMAS) supaya kita tak kelam-kabut bila masalah ini datang secara tiba-tiba.

“SITUASI KECEMASAN YANG TAK DIDUGA AKAN MENGGANGU EMOSI SECARA NEGATIF.

BILA KITA BEREMOSI, KITA TAK BOLEH BERFIKIR SECARA TENANG DAN WARAS.”

#5: Guna duit untuk tambah aset.

Asset vs Liabilities

Gunakan duit untuk menambah aset (seperti hartanah), supaya kita boleh menjana pendapatan untuk jangka masa panjang (sewa rumah).

Kiyosaki juga ingatkan, rumah (yang kita duduk) tak dikira sebagai sebuah ASET.

“Selagi kita perlu keluarkan sejumlah duit untuk menanggung rumah itu, seperti yuran utiliti, cukai, insurans, penyelenggaraan dan sebagainya, ia merupakan liability”

Dalam bahasa mudah, ASET adalah perkara yang menambah jumlah duit dalam akaun bank kita. Ini adalah satu perkara yang ramai orang tak tahu dan salah anggap. Saya pun!

#6: Tahu bezakan antara “hutang baik” dan “hutang tak baik.”

Good Debt vs Bad Debt“LANGKAH PERTAMA DALAM STRATEGI BERHUTANG ADALAH FAHAMKAN BEZA ANTARA “HUTANG BAIK” DAN “HUTANG TAK BAIK”.” – ROBERT KIYOSAKI

Hutang kad kredit adalah salah satu contoh “hutang tak baik.” Ini sebab ia akan jadi beban pada kita, dan tak berikan kita untung langsung.

Kiyosaki kata, “tak semua hutang adalah hutang yang tak baik dan bermanfaat”

Sebagai contoh, gadai janji untuk membeli hartanah yang boleh disewakan adalah “hutang baik” yang boleh kita buat. Sebab ia akan menjana pendapatan pasif untuk kita setiap bulan.

Kiyosaki kongsikan pengalaman beliau kat bawah ini:

“KIM DAN SAYA PERNAH ADA BANYAK “HUTANG TAK BAIK” INI, DAN KAMI URUSKAN IA SECARA SISTEMATIK.

DAN KAMI TAK TAMBAH HUTANG INI SELEPAS DAH BERJAYA SELESAIKAN SEMUANYA.”

Dan ini nasihat Kiyosaki tentang “hutang baik”:

“SAYA DAN KIM SENTIASA MENCARI JALAN BARU DAN KREATIF UNTUK GUNAKAN “HUTANG BAIK”, SUPAYA IA MEMBANTU BISNES DAN PELABURAN HARTANAH YANG KAMI BUAT.

TAK SALAH GUNAKAN HUTANG JENIS INI, SELAGI IA MENAMBAH DUIT DALAM AKAUN KITA.”

#7: Bekerjasama dengan orang yang berkongsi matlamat dengan kita.

10-rich-habits

Bila berkaitan tentang perniagaan dan pelaburan, kita perlukan sokongan untuk Berjaya.

“Wang penting untuk kekayaan, tapi ia hanyalah sebuah komponen saja”, jelas Kiyosaki.

“YANG MEMBANTU KITA BERJAYA MENCAPAI KEKAYAAN, ADALAH BERJUANG BERSAMA-SAMA DENGAN ORANG YANG SAMA MATLAMAT DENGAN KITA.”

Seperti orang kaya dan berjaya, mereka semua ada tim tersendiri. Mustahil mereka boleh berjaya kalau bekerja seorang diri.

Carilah orang yang sama mentaliti dengan kita, dan bekerja dengan mereka. Dengan ini, kita boleh bertukar pendapat dan pandangan supaya bisnes atau pelaburan menjana lebih banyak untung.

Semoga 7 Nasihat ni bermanfaat untuk semua. Teruskan mencari Ilmu Kewangan dan belajar daripada mereka yang dah berjaya tau.

Jumpa lagi dalam post yang seterusnya.

P/S; Artikel diedit dan dipetik daripada http://gilahartanah.com

Advertisements

Bila Aku Sudah TIADA

✴️ Bagi ibu bapa yang bekerja samada sendiri Atau makan gaji, pasti pernah terlintas di fikiran tentang apa yang akan terjadi bila kita atau pasangan kita ‘PERGI’.

✴️ Apa bekalan ‘HARTA’ yang dapat kita tinggalkan tuk menampung kehidupan mereka kelak? Apa ASSET yang boleh diwariskan kepada mereka?

✴️ Paling utama, apa pelan yang kita ada sekarang?

⭕ Bagi yang belum ada pelan. Ni antara pilihan yang boleh korang buat;

1️⃣ Melabur Dalam Unit Amanah
= Gunakan sebaiknya akaun 1 KWSP tu dengan menggandakan duit menggunakan konsep Compounding. Caranya mudah dan Tak melibatkan cash money pun.

2️⃣ Simpan EMAS
= Setiap kali gaji, Pastikan asingkan dalam 10% dan tukarkan dalam bentuk EMAS. Nak beli pun senang. Online je. Paling best dapat beli serendah RM 100!

💢 Perlu ke melabur dalam unit Amanah?

=Perlu sebab ada dana yang dilindungi dengan insurance malah ada yang menyediakan wasiat percuma (tertakluk pada terma dan syarat). Dari situ, keluarga kita akan mendapat manfaat dari pelaburan yang kita buat menggunakan akaun 1 KWSP.

💢 Dah buat pelaburan Unit Amanah buat apa nak beli EMAS.

=Kita perlu beli EMAS kerana EMAS adalah asset yang mudah dicairkan tuk dapatkan cash. Lagi 1 EMAS merupakan perlindung kepada kekayaan kita.

💢 Tapi banyak la nak kene bayar.

=Sebab tu kita melabur dalam unit Amanah menggunakan duit akaun 1 KWSP. Takde libatkan cash pun. Dan untuk EMAS, cuma RM 100 saja dah boleh beli. Dan tiada paksaan beli EMAS. Ada lebih kita beli. Dan kedua2 pelaburan ni bila Tak bayar takkan LAPSE (tamat).

✴️ Akhir kata, buat lah perancangan mulai dari sekarang. Ingat kita buat ni bukan untuk diri sendiri tapi lebih kepada keluarga kita. Rancang dengan betul. Cari Ilmu pelaburan. Jangan ikut orang/trend.

DAN jangan percaya pada “Masuk Hari Ni, Dapat Bulan Depan”

Jangan lupa ye share, semoga bermanfaat kepada yang lain.

#PublicGold #pg10 #shariahcompliant #pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #kwsp #pelaburanmasadepan #emas #emasonline #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #pohkong #habibjewels #emas9

Kenapa Public Gold?

Kenapa EMAS PUBLIC GOLD saja, bukan yang lain?

Apabila menulis tentang emas, saya cuma menyebut banyak tentang emas Public Gold sahaja,bukan syarikat lain kenapa?

Ini antara sebabnya;

1. Sebab kami dah bersama Public Gold 10 tahun, kejujuran dan ketelusan syarikat ini menyebabkan kami yakin utk kongsikan dengan semua pembayaran.

2. Selama 10 tahun jugak takde orang yg beli emas dari Public Gold dan tak dapat emas, semua dapat emas masing-masing.

3. Setakat hari ini hanya emas public gold yang lengkap #ciriciriemas yang baik dan optimum untuk disimpan.

4. Satu-satunya syarikat emas di malaysia yang ada Sijil Patuh shariah untuk semua jenis kaedah belian.

5. Kredibiliti dan track rekod Public Gold yang baik dan telus menyebabkan syarikat gergasi POS Malaysia sudi jadi rakan niaga.

6. Emas taraf LBMA dan dikecualikan GST. Ini sangat baik bagi kita yg niat nak menyimpan dan berminat. Dan kini dengan GST yang dimansuhkan, lagi terbaik la.

7. Sistem online 24jam dan mengikut turun naik pasaran emas dunia. Kedai emas online Public Gold takde buka tutup, on jer sepanjang masa.

8. Public Gold tawarkan harga yg adil utk semua, harga agen dan customer sama saja. Bezanya agen dapat komisyen 1-2% bukan sebab menjual emas tetapi sebab tolong rekeman orang lain utk beli dan simpan emas Public Gold . Jadi komisyen ni lebih kepada tanda terima kasih oleh Public Gold kepada agen tolong rekeman emas Public Gold . Ini bukan MLM dan sangat berbeza dengan model perniagaan emas yg lain.

9. Modal permulaan yg sangat rendah , RM100 dah boleh mula simpan emas.

10. Satu-satunya syarikat emas yg setiap bulan bagi talk dan ILMU EMAS FREE . Lebih 100 seminar seluruh malaysia setiap bulan dan yang hadir talk juga dapat EMAS FREE melalui cabutan bertuah setiap kali seminar.

Sebarang pertanyaan boleh contact saya utk bantuan:

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
http://segramsebulan.wasap.my

#publicgold #PG10
#emaspublicgold
#bebasGST
#pohkong
#habibjewels #emasmurah
#emasonline
#malaysia #brunei #singapore #indonesia #rm100

The Best Time to Buy Gold?

As the Chinese proverb goes;

“The best time to buy GOLD was 20 years ago and the next best time is TODAY

Muhammad Daniel Nelison Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
segramsebulan.wasap.my
.
#pohkong #habibjewels #emas999 #cun #pelaburan #pendidikan #publicgold #pg10 #pg00101715 #emasuntuksemua #dirham #emasonline #cantik #lawa #gold #goldbar #dinar #dealer #pasifincome #gap #malaysia #indonesia #brunei #singapore #azam2018 #pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #ilmukewangan #simpanankecemasan

Melabur Dalam Unit Amanah

✴️ Semua tahu yang duit dalam akaun 1 KW5P hanya boleh dikeluarkan selepas pencarum berusia lebih daripada 55 tahun. Bagi pekerja sector swasta, inilah pencen kita sebenarnya.

✴️ Namun masih lagi ramai antara kita tidak sedar malah ada yang merasakan menjelang umur 55 tahun, mereka boleh relax tanpa kerja. Betul tu, tapi cukup ke bila anak masih lagi bersekolah? Rumah belum habis bayar? Hutang kereta baru masih ada lagi?

⭕ Adakah kembali bekerja satu option selepas umur 55 tahun?

⭕ Berapa umur anda pada tahun ini dan semak Jadual di bawah untuk tahu berapa jumlah yang ada dalam akaun 1 KW5P anda. Sama Atau kurang?

✴️ Melabur dalam unit Amanah Tak melibatkan sebarang kos. Hanya perlu keluarkan jumlah dari Akaun 1 KW5P dan laburkan. (Ada pengiraan).

✴️ Ada banyak dana yang boleh kita laburkan untuk mengandakan Wang. Yang pasti, duit itu akan kembali masuk ke akaun 1 KW5P anda semula.

✴️ Dan Ingat, jumlah simpanan asas meningkat setiap tahun berdasarkan umur kita. Lagi lambat kita melabur, lagi sikit duit yang dapat kita keluarkan untuk pelaburan.

Share tau post ni untuk manfaat semua

Muhammad Daniel Nelison
Unit Trusts + EMAS = Pencen Bergaya
📱0176840288

#PublicGold #pg10 #shariahcompliant #pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #kwsp #pelaburanmasadepan #emas #emasonline #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #publicmutual #pencenawal #pencenbergaya #unittrusts #unitamanah #bebashutang #financialfreedom #malaysia

AuroraItalia Jewellery

💥Celebrate your Raya with Gaya 💃 in our stunning 18K Gold Aurora Italia set 😍

💥Exclusively available only in this special month for the coming Eid al-Fitr 💫

💥Get your 5 + 1 FREE charm now at special price, while stock last!

Buy online at http://www.publicgold.com.my and use PG00101715 as your introducer

Get your 18k Gold Aurora Italia set at all Public Gold Branches all over Malaysia

#raya #emasonline #cantik #lawa #gold #pelaburanmasadepan #ilmukewangan #simpanankecemasan #savingmoney #keluarga #malaysia #brunei #singapore #indonesia #barangkemas #auroraitalia #hadiah #birthday #koleksi #rare #pohkong #habibjewels #cun #bergaya #melaram #menawan #aidilfitri #ibu #bapa #kekasih

Jodoh KWSP

JODOH KWSP
============

1. Saya suka tajuk perbincangan ni. Antara content dia, 68% pesara tidak mempunyai simpanan melebihi RM50,000.

2. Dan ramai juga pesara masih menanggung ‘hutang jahat’ selepas bersara.

3. Nasihat pakar ini, 3 tahun sebelum bersara, pastikan kita telah selesaikan semua hutang piutang.

4. Pencen bukan soal umur. Tapi pencen bila kita dah bebas kewangan dan ada simpanan yang cukup untuk duit itu bekerja untuk kita (labur). Umur 40 tahun pun dah boleh pencen.

-kredit Saudara Hilmi Ya’kub-

P/S : korang dah tgk Jumlah Akaun 1 KW5P? Berapa yang ada? Cukup Tak nak pakai lepas pencen nanti?

Muhammad Daniel Nelison
Ejen Unit Amanah Public Mutual
http://danielunittrusts.wasap.my

#pelaburan #pendidikan #pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #inflasi #wealth #ilmukewangan #simpanankecemasan #azam2018 #ibubapa #pencen #pencenawal #pencenbergaya #unittrusts #unitamanah #bebashutang #financialfreedom