Category Archives: UMUM

STRATEGI UNTUNG DENGAN EMAS. Sharing daripada Mahaguru EMAS

DIJEMPUT SEMUA ORANG MELAKA

Malam ni ada sharing daripada Mahaguru EMAS saya Tuan Syukor Hashim di Public Gold Cawangan Melaka.

Bagi yang nak cari Strategi Untung Dengan Emas, ini peluang anda untuk tahu rahsia pelaburan emas.

Masuk PERCUMA!

Jam 8.30pm – 10.30pm, boleh datang beramai-ramai. Bawak je semua kaum kerabat sekali.

ILMU EMAS DAPAT FREE GIFT PUN DAPAT!

Jangan lupa masa register tu letak code introducer saya – PG00101715 tau.

Senang nanti saya nak guide.

BACA 5 nasihat pakar KEWANGAN NI UNTUK selamatkan kewangan peribadi anda

Bercakap pasal kewangan ni, akan ada banyak tips dan nasihat yang akan kita temui. Terdapat banyak ilmu dan nasihat yang bagus untuk kita amalkan, tak kira dalam buku atau artikel kat Internet. Ianya ILMU yang tak pernah HABIS

Jadi baik kita baca kat satu tempat macam dalam blog saya ni. Ni saya kongsikan 5 nasihat berkaitan kewangan yang patut kita tahu. Lagipun ilmu ni percuma je. Korang share tau.

Nasihat 1: Sentiasa proaktif uruskan duit anda

Menurut Dave Ramsey yang popular dengan rancangan radio beliau (seramai lebih 8 juta orang pendengar), dan telah membantu ramai orang uruskan kewangan peribadi secara berkesan.

Antara nasihat beliau;

Tulis Budget Anda

“Elakkan daripada menjadi hamba duit. Sepatutnya, kita yang hambakan duit.”

Dalam bab uruskan duit, kita patut jadi proaktif. Buat bajet yang baik, langsaikan hutang secara berstrategi dan secepat mungkin, dan simpan seberapa banyak yang kita boleh.

Zaman sekarang kita bekerja kerana duit. Dalam kepala kita dah set setiap benda di dunia ni perlukan duit. Nak masuk toilet pun kena ada duit. Setuju?

Ramai yang dah sedia maklum macam mana nak uruskan duit dengan berkesan. Tapi, disebabkan adanya sifat suka bertangguh, kewangan sendiri yang terkesan secara negatif.

Kebanyakan kita menangguh sebab takut tak cukup budget nak beli sesuatu. Sedangkan sesuatu yang nak dibeli tu bukan satu keperluan yang mustahak pun. Percayalah duit yang kita simpan tu, lama kelamaan akan kita guna sedikit demi sedikit sampai satu masa dah habis!

Jadi mulakan dengan buat budget, simpan duit dan bayar hutang. Apa yang tinggal kita gunakan secara berhemah. Selagi tak mula bertindak, selagi tu la kewangan kita tak selamat sampai bila-bila.

Nasihat 2: Mulakan simpanan kecemasan sebagai persediaan

Whitney Johnson adalah seorang penulis best-selling, penganalisis dan inovator yang cukup hebat dalam bab pengurusan kewangan.

Menurut beliau, menyimpan sikit-sikit berkali ganda lebih baik daripada tak menyimpan langsung. Ia tetap akan wujudkan jurang perbezaan yang ketara untuk masa depan kita.

Wujudkan Simpanan Kecemasan

“Tak kira gaji anda banyak mana sekalipun, kalau tak menyimpan, kesudahannya tetap sama.”

Majoriti kita bila bab menyimpan mesti nak tunggu gaji naik baru nak simpan duit. Ingat tau gaji yang tinggi tak bermakna kita pasti dapat menyimpan dengan banyak. Ini adalah tindakan yang bermula daripada mentaliti dan sikap kita sendiri.

Buat simpanan sekurang-kurangnya untuk tempoh 6 bulan gaji. Ini untuk buatkan kita bersedia hadapi sebarang kecemasan yang tak dijangka nanti.

Nasihat 3: Buat pelan kewangan yang baik

Misi Chris Hogan adalah untuk membantu ramai orang dalam menguruskan kewangan peribadi dan bisnes mereka dengan baik.

Dan tak dinafikan, rancangan (atau pelan) tindakan yang baik akan mudahkan kita mencapai sesebuah matlamat dengan lebih mudah.

Buat Perancangan Kewangan Anda

“Fikirkan matlamat kewangan yang kita nak capai, dan rangka pelan yang baik untuk mencapai matlamat ini.”

Menurut Hogan, ramai yang dah sedia maklum tentang kepentingan perkara ini. Ianya cukup mudah namun ramai yang terlepas pandang dan ambil mudah tentang action plan mereka.

Bak kata Joe Flizzow dalam lirik Apa Khabar – ” Kalau gagal merancang itu merancang untuk gagal ”

Nasihat 4: Terus-menerus hadamkan pelbagai ilmu kewangan

Bila sebut nama Robert Kiyosaki. Pasti ramai yang dah kenal. Penulis buku Rich Dad Poor Dad adalah antara buku kewangan terbaik sepanjang masa yang ditulis oleh beliau.

Ini ada satu nasihat Kiyosaki tentang kewangan yang elok kita hadamkan:

“Berhenti harapkan bantuan kerajaan atau orang lain untuk uruskan kewangan kita. Mulakan belajar dan dalami ilmu kewangan.

Masa depan kewangan kita adalah tanggungjawab kita sendiri.”

Tak ada siapa yang layak untuk uruskan kewangan kita, kecuali diri kita sendiri. Kalau bukan kita, siapa lagi? Hantu?

Elakkan sikap sambil lewa yang akhirnya akan buatkan kewangan kita sendiri jatuh sakit. Tak ada siapa yang rela hati nak perkara ini berlaku dalam hidup masing-masing.

Nasihat 5: Simpan duit secara automatik setiap bulan

Jeanette Pavini ada misi yang murni. Beliau nak membantu orang ramai selamatkan duit mereka daripada melebur tak tentu pasal.

Banyak pandangan dan pendapat beliau yang tersiar kat kaca televisyen Amerika Syarikat, selain aktif menulis buku dan artikel tentang pengurusan kewangan. Nasihat beliau untuk kita adalah:

Simpan Secara Auto Bukan Pengeluaran Auto Tau!

“Automasikan simpanan setiap kali gaji anda masuk. Dan setiap bulan, naikkan simpanan sebanyak 1%.

Mungkin ia nampak kecil, tapi ia mampu berikan perbezaan yang ketara kemudian hari.”

Simpanan secara automatik boleh dibuat untuk mudahkan kerja kita setiap bulan. Lagipun, dah tentu ia lebih konsisten dan dapat pastikan kita tak terlepas untuk menyimpan dulu, sebelum belanjakan gaji selebihnya.

Kewangan kita pasti akan lebih selamat dan terjamin dengan strategi ini.

Nasihat Tambahan: Tukar duit kepada EMAS

Menurut Mentor Emas saya En Mohd Zulkifli Shafie, penulis buku Wang Emas : Bertahan Ketika Gawat beliau menjadikan emas sebagai satu Forgotten Saving’ kerana naluri manusia bila ada duit di tangan akan mula gatal nak beli sesuatu yang bukan kehendak.

Dengan menukarkan lebihan duit kedalam bentuk emas, kita akan rasa sayang nak jual dan emas itu sendiri akan membuatkan nak beli lagi dan lagi. Tak semua emas kita boleh jadikan satu pelaburan, tak kisah la samada ianya emas kelantan, emas india dan emas dubai sekalipun. Emas yang sesuai dijadikan pelaburan adalah emas gred 999 atau dalam bentuk jongkong (bar) atau coin.

Contoh emas 1 Dinar

Lagipun nak simpan emas ni tak perlukan modal yang besar pun, ada RM100 pun dah boleh simpan emas. Dengan adanya akaun GAP (Gold Accumulation Program) anda boleh beli emas secara online pada bila-bila masa sahaja! Amat sesuai bagi yang nak menyimpan tapi takut nak pegang emas. Harga emas Public Gold sentiasa berubah mengikit harga semasa dunia. Tak seperti kedai emas lain, harga kedai mungkin update seminggu sekali atau sebulan sekali.

Bagi yang berminat nak mulakan simpan emas, boleh terus hubungi saya untuk saya bimbing dalam memulakan simpanan emas.

BELI EMAS SEJUTA? Ini Permainan Sebenar Pelabur Emas.

Kali ni saya nak kongsikan bukti orang beli emas RM1,000,000 (1 juta) dalam satu resit. Seorang beli pada 17/5/2019 dan seorang lagi beli pada 2/10/2019 (tengok gambar)

Bukan Bishe Bishe ni

Banyak kan duit diorang?

Wow Beli 5Kg Terus Tu!

Orang-orang ini adalah dalam kategori pelabur. Biasanya mereka adalah dari kalangan businessman. Sebab tu duit mereka banyak.

Bila dah ada banyak duit, mereka mencari tempat yang bagus untuk melabur duit yang banyak. Mereka bukan membeli emas sebagai simpanan. Ingat ya matlamat orang kaya ialah untuk mengembangkan lagi kewangan mereka. Bukan belanja untuk menghabiskan duit!

Memandangkan emas dalam trend menaik dari tahun 2018 sehingga sekarang maka pelaburan emas adalah salah satu pelaburan yang bijak.

Mereka membeli emas kerana:

1. Trend harga emas menaik memudahkan dapat untung.
2. Kecairan emas adalah tinggi. Ia mudah dijual balik.
3. Ia patuh syariah (sebab mereka beli emas fizikal)

Siapakah Pelabur Emas?

Definisi: Pelabur emas adalah orang yang membeli emas untuk tujuan mendapatkan keuntungan. Mereka mahu melihat keuntungan dalam bentuk RM.

Mereka melihat emas ini hanyalah salah satu instrumen pelaburan, sama seperti ASB, Tabung Haji, Unit Trust, Saham dan hartanah. Dalam erti kata lain, mereka pelbagaikan instrument pelaburan. Jadi mereka aktif membuat perbandingan diantara pelaburan-pelaburan tersebut. Mereka pilih yang boleh untung dengan risiko yang mereka sanggup tanggung.

Pelabur emas ada exit plan. Mereka menjual balik emas ini apabila ia mencecah target keuntungan yang dikehendakki. Di sini permainain emosi bermula. Kebanyakkan kita akan tewas bila dah capai target, tapi masih rasa tak cukup dan mula berharap akan adanya kenaikan. Kalau naik ok la kan? Kalau jatuh? Sendiri boleh faham la.

Contohnya beli emas RM1 juta dan jual pada harga RM1.2 juta. Untung RM200 ribu. Itu permainan pelabur emas.

Bila harga turun, mereka beli balik. Bila harga naik, mereka jual.

Contohnya, buat pembelian RM1 juta pada 17 Mei 2019 tu dah jual sebahagian dari emas beliau sebab dah untung. Bagi yang biasa bermain dengan ketidak tentuan harga akan tenang menghadapi situasi sebegini. Bila harga tinggi meraka jual. Bila harga rendah mereka tambah lagi.

Dalam emas, bila murah, gram emas akan bertambah. Dan bila harga tinggi, dah boleh jual apa yang ditambah sebelum ni dan dapat keuntungan. Emas dapat, duit pun dapat!

Tips menjadi pelabur emas yang baik. Anda sekurang-kurangnya perlu menguasai analisis teknikal harga emas (untuk tahu harga support, resistance dan momentum). Pengetahuan ini boleh membantu memaksimakan keuntungan, InsyaAllah.

Jadi teruskan mencari ilmu kewangan ya semua.

PROMOSI ZODIAC CHINESE NEW YEAR – RAT..STOCK TERHAD

Peluang untuk menjadi orang terawal memiliki koleksi Chinese Zodiac – Rat year.

Order Sini!

Sekarang anda boleh pre-order 5 keping gold bar 1 gram 999.9 Chinese Zodiac Rat year pada harga RM1050 nett (RM210 sekeping).

✴️Harga runcit RM290 sekeping✴️

❗❗ Anda jimat RM80 sekeping.❗❗

Gold bar ini akan sampai bulan depan, November

Cammana nak tempah.❓

  1. Whatsapp terus hp saya >> Ratzodiac << untuk booking atau
  2. Wife saya Noor Suzilla >>Ratzodiac <<

➡️Terhad kepada 2000 keping sahaja⬅️

❗❗Cepat❗❗

Teknik Dan Strategi Mengumpul Emas..ada offer live esok

Hai Semua.. Ada berita baik ni!

Mahaguru EMAS Tuan Syukor Hashim akan buat FBlive dengan tajuk special.

“TEKNIK DAN STRATEGI MENGUMPUL EMAS”

Esok jam 10.30 pagi di page Syukor Hashim & Jonaina Nordin.

Live esok bukan setakat belajar teknik dan strategi kumpul emas, akan ada promosi dan cabutan bertuah untuk korang.

Bagi yang nak mulakan simpanan Emas. Ini peluang terbaik tuk korang MULAKAN!

Mana yang dah gaji tu, sebelum korang beli benda yang bukan2. Elok korang HOLD dulu. Tengok live ni, bia celik sikit pasal menguruskan kewangan.

Lagipun EMAS tu kan bernilai.

Ada offer menarik tuk korang Grab! Jadi setkan masa korang esok, curi2 masa ikut live. Untung2 dapat la something.

Ilmu dapat, offer pun dapat!

Nak mudahkan urusan esok Daftar sini Promosi

##wahchan #pohkong #habibjewels #emas999 #cun #pelaburan #pendidikan #publicgold #pg10 #shariahcompliant #goldbar #dinar #sayajualemas #investasiemas #dirham #emasonline #investasi #logammulia #pelaburanmasadepan #ilmukewangan #simpanankecemasan #savingmoney #investasisyariah #malaysia #brunei #singapore #indonesia

Berapa Nilai Mas Kahwin? Baca ni bagi yang merancang nak berkahwin

Mas kahwin antara perkara paling penting yang perlu disediakan oleh pihak lelaki kepada si isteri semasa proses akad dan nikah.  Kepada yang mungkin tak tahu, mas kahwin adalah hak mutlak isteri sebagai perakuan kasih dan tanggunjawab suami terhadap isterinya.

Pun begitu, jumlah mas kahwin ini ditetapkan mengikut negeri-negeri di Malaysia.  Setiap negeri menetapkan jumlah yang berlainan.

Terdapat Hadith yang dipetik dari Riwayat at-Tabrani dan al-Hakim yang menegaskan kepentingan mas kahwin yang berbunyi

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: Mana-mana lelaki yang mengahwini perempuan atas sekurang-kurang atau sebanyak-banyak maharnya, tetapi tidak ada maksud (tidak mahu) membayar mahar tersebut sebagai haknya (perempuan yang dikahwini), setelah itu ia mati padahal belum lagi ia tunaikan (mahar tersebut), maka nanti ia bertemu dengan Allah pada hari Kiamat sebagai orang yang berzina.

Bagi yang mencari kelainan sewaktu majlis akad nikah nanti, korang pun boleh consider tuk gantikan Mas Kahwin dalam bentuk Dinar EMAS.

Mas Kahwin Dinar

Selain daripada warnanya yang keEMASan, Dinar yang di jadikan sebagai Mas Kahwin juga tampak bersinar malah menarik perhatian seluruh tetamu yang datang. Pastinya majlis korang menjadi perbualan malahan menjadi ikutan kepada yang lain.

Contoh 1 Dinar (kanan) & Birthday Card 1gram

Bagi yang nak jadikan Dinar EMAS sebagai Mas Kahwin, kini ada cara mudah untuk membeli dengan cara ansuran. Sesuai bagi yang merancang tuk berkahwin. Di Public Gold, korang boleh lock harga, dan bayar mengikut ansuran yang ditetapkan. Setelah habis bayar, Dinar tu boleh terus ambil kat mana-mana cawangan Public Gold seluruh Malaysia.

Boleh ke beli emas secara ansuran?

Boleh dan bagi yang nak beli emas secara ansuran melalui kaedah EPP ini, korang boleh belinya dengan senang hati disebabkan kaedah “EPP Shariah” ini telahpun disahkan patuh syariah oleh penasihat syariah Public Gold, iaitu Amanie Advisors Sdn. Bhd yang diketuai oleh Datuk Mohd Daud Bakar. Bahasa mudahnya, kaedah ini sudahpun mendapat “cop halal” oleh mereka yang pakar dalam bidang muamalat Islam

Pengiktirafan daripada Amanie Advisors

Jadi buatlah perancangan perkahwinan korang mulai dari sekarang. Masjid yang dibina biar bermula daripada tapak yang kukuh. Semoga kita semua mendapat keberkatan daripada Allah.

Jangan lupa share tau!

3 langkah nak berjaya dalam kehidupan…

UBAH DIRI DAN MINDSET
Semuanya bermula dengan anda sendiri bukan orang lain. Anda yang buat keputusan apa tindakan seterusnya, Ubah mindset anda, setiap pagi tetapkan mindset yang anda ingin capai apa yang anda perlu capai. Kuatkan mindset anda dengan ilmu-ilmu yang penting kerana ini adalah dipanggil sebagai Self Development.

Public Gold Price – Cara Mudah Nak Beli Emas

MATLAMAT YANG JELAS
Jika anda naiki kenderaan, anda juga kena dan wajib jelas dengan lokasi yang anda ingin sampai betul? Sama juga macam dalam bisnes, kalau anda jelas matlamat anda insyallah lebih mudah dan percaya boleh dicapai. Jelas dengan numbers yang anda ingin capai. Kenalpasti bila nak capai dan bagaimana nak capai. Itu sangat penting dan tidak berhasil kepada mereka yang hanya duduk saja.

Public Gold Price – Cara Mudah Nak Beli Emas

CONTOHI ORANG YANG BERJAYA
Cakap nak berjaya macam orang yang dah berjaya, tapi tak ikut apa yang mereka buat. Macam mana nak berjaya. Anda ikut apa yang orang berjaya buat, insyaallah anda adalah orang yang seterusnya. Orang berjaya sentiasa perbaiki diri, hati dan sentiasa merendah diri semasa untuk menuntut ilmu. Dan sentiasa cari gurunya untuk dapatkan kepastian tentang tindakan yang bakal dilakukannya.

Public Gold Price – Cara Mudah Nak Beli Emas

MENUMPANG DENGAR PUN JADILAH

Saya hadir awal ke masjid pada satu hari jumaat, saya duduk beriktikaf sambil membaca al Quran. Tetiba saya rasa seseorang datang duduk disebelah saya dan merapati kepalanya kepada saya. Saya berhenti membaca dan beralih kepadanya sambil senyum.

Seorang lelaki yang lebih tua dari saya, membalas senyum dan berkata, “Tumpang dengar bacaan ustaz. Saya dah tak boleh baca al Quran, mata tidak nampak baris. Ustaz baca kuat sikit”. Pandangan matanya penuh mengharap. Pada wajahnya ada nur keimanan.

Saya meneruskan bacaan dengan suara yang sedikit kuat agar dia boleh mendengarnya. Dia tunduk khusyuk mendengar, jarinya menguis-nguis karpet masjid. Beberapa ayat berlalu, saya terperasan dia mengesat air mata, bahkan setitik dua telah jatuh ke karpet masjid. Tangisannya semakin menjadi bila saya terus membaca dan menjadi esakan.

Baca Al Quran – Gambar Hiasan

Saya berhenti seketika, menyapu belakangnya dan memeluk bahunya ke tubuh saya. Bisiknya, “Ustaz, masa muda dulu, saya jarang baca al Quran, khatam Quran hanya sekali masa bebudak dulu. Bila dah tua begini, baru teringat, tetapi mata pula sudah tidak nampak, jika baca pun banyak yang salah”. Mukanya dipekup ke bahu saya.

Saya memujuknya dengan kata pahala yang mendengar adalah ibarat yang membaca juga. Saya mencadangkan dia membaca surah yang dihafalnya walau berulangkali, kerana nabi pun menghafal bukan membaca pada mushaf, nabi bertadarus dgn Jibril. Kata kata ini membuat ia lega dan saya meneruskan bacaan.

Saya nak mengajak anda mengambil iktibar dari hal ini. Bacalah al Quran bila ada kesempatan, bahkan cari kesempatan dan ruang ketika masih muda, mata masih terang, pandangan masih cerah, tubuh masih boleh duduk mengadap al Quran. Ingatlah, semua kita akan tua, Allah akan menarik balik satu demi satu nikmat yang diberi kpd kita bersama tuanya umur, satu darinya ialah mata.

Kredit Replubika Online

Manfaatkanlah mata untuk melihat kebaikan, membaca al Quran, kalimah Allah ketika masih diberi kesempatan. Ingatlah setiap anggota akan menjadi saksi di akhirat, maka biarlah mata kita bersaksi dia kerap melihat ayat al Quran, lidah bersaksi menuturkan ayat al Quran, jari bersaksi menunjukkan ayat al Quran yang dibaca, telinga bersaksi mendengar ucapan dari mulut.

Rasulullah saw bersabda, “Bacalah al Qur’an, sesungguhnya dia akan datang di hari kiamat sebagai pemberi syafaat bagi yang membacanya” [HR Muslim].

Berapa ramai manusia jika diperhatikan bila berada di dalam masjid, tidak membuka al Quran, kekadang ada yang membuka hp tengok wassap dan bermain game (bukan semua). Sebaliknya mereka melangut sana sini, membilang siling, merenung karpet, mata pejal – terangguk angguk. Satu dari faktornya ialah tidak tahu baca al Quran dan tiada keinginan untuk membacanya kerana tidak dibiasakan.

Main Handphone – Gambar Hiasan

Seperkara lagi pihak AJK Masjid sepatutnya meletakkan rak al Quran di banyak tempat dalam masjid agar mudah dicapai, bukan sekadar diletak dlm almari di saf depan. Mushaf al Quran bukan untuk pameran, ia untuk dibaca.

Dari Ibnu ‘Abbas ra beliau berkata: Rasulullah saw bersabda, “Sesungguhnya orang yang tidak ada dalam dirinya sesuatu pun dari al Qur’an laksana sebuah rumah yang kosong (runtuh).” (Riwayat Tirmizi, beliau berkata: Hadits ini hasan sahih)

Orang tua itu adalah satu iktibar yang Allah datangkan. Semasa di Masjidil Haram, saya juga biasa didatangi orang sebegini, merapati untuk menumpang mendengar bacaan al Quran setelah diri tidak berupaya. Jika orang tua ini masih berusaha walau hanya untuk mendengar al Quran, tanyalah diri kita, kita ditahap mana?

Kredit kepada empunya post..Silakan share untuk manfaat semua

Sos Tiram dengan Ulu Tiram ada kaitan tak?..lokasi yang orang Malaysia akan terkeliru

Beberapa lokasi di Malaysia yang selalu orang terkeliru…

✅ Pulai dan Simpang Pulai. Satu di Johor dan satu lagi di Perak. Tengok nama macam duk sebelah-menyebelah.

✅ Klang dan Ulu Klang. Kedua-duanya di Selangor tapi jaraknya jauuuuuuh antara kedua-duanya. Pernah ada rakan ejen terlibat susun appoinment dengan menyangka Ulu Klang terletak di sebelah Klang.

✅ Jalan Klang Lama, dulu-dulu mati-mati saya ingatkan di Klang.

✅ Bus Stand Klang pun sama. Mati-mati saya sangkakan berada di Klang.

✅ MRR2. Masa student UIA dulu selalu berdebat di mana lokasi MRR2. Ada yang kata dekat Ampang. Ada yang kata dekat Gombak. Ada yang kata dekat Sungai Buloh. Walhal ia adalah jalan dari Sungai Buloh sampai ke Cheras.

✅ UTM. Dulu masa student, terbayang UTM terletak di Johor. Rupa-rupanya ada UTM di KL juga. Siap yg baru tahu? Hahaha

✅Gombak di Selangor atau di KL? Masa di UIA, dalam poskod ditulis 68100 Gombak, Kuala Lumpur. Memang mengelirukan sebab setahu kami Gombak di Selangor, bukan KL.

✅ Damansara antara lokasi yang paling pening nak cari. Dari Bukit Damansara di tengah-tengah KL sampai ke Damansara Damai dekat dengan Sungai Buloh.

✅ Segamat dan Segambut. Satu di Johor dan satu di KL. Langsung tak sama.

✅ Kerteh dan Jerteh. Kedua-duanya di Terengganu, pernah ada orang KL yang tertukar nak ke Jerteh tapi sampai di Kerteh. Jarak KL ke Kerteh lebih kurang Kerteh ke Jerteh kalau ikut jalan lama sebelum ada LPT.

✅ Besut dan Besout. Besut di Terengganu manakala Besout pula nama sebuah tempat di Perak.

✅ Marang dan Maran. Satu di Terengganu manakala satu lagi di Pahang.

✅ Jelutong dan bukitnya terletak agak jauh. Jelutong di Pulau Pinang dan Bukit Jelutong di Selangor.

✅ Kepong di KL tapi bukitnya Bukit Kepong di Johor.

✅ Kepala Batas ada Pulau Pinang dan ada di Kedah. Ada rakan nak pergi kenduri kawan kawan di Kepala Batas, Kedah kemudian ikut signboard dan sampai di Kepala Batas, Pulau Pinang. Sedih kan?

✅ Kuang dan Keluang juga berbeza. Satu di Selangor dan satu lagi di Johor.

✅ Air Hitam pula terletak di 2 negeri iaitu Johor dan Kedah. Kalau tersilap tempat ni, memang haru nak patah balik. Lagi 1 kat Penang tapi bukan Air Hitam, Air Itam.

✅ Tanah Merah ialah sebuah daerah di Kelantan dan dalam masa sama juga ada nama kampung Tanah Merah di Besut, Terengganu dan nama tempat di Port Dickson, Negeri Sembilan. Kat Queensland pun ada tau!

✅ Pasir Putih, selain ia nama daerah di Kelantan ia juga nama tempat di Ipoh, Perak dan di Pasir Gudang, Johor.

✅ Sabah dan Sarawak masih di dalam Malaysia Tapi biasa sangat tengok orang tulis “… Penghantaran percuma ke seluruh Malaysia, termasuk Sabah dan Sarawak”.

Ini berdasarkan pengalaman peribadi dengan kawan-kawan 🙂

Ada lagi lokasi lain yang boleh ditambah?

#malaysia #Negaraku