Category Archives: Public Gold

Risiko Pelaburan EMAS. 5 ni korang patut tahu kalau tak nak rugi..

Simpan EMAS bukan untuk kaya tapi lebih kepada menyelamatkan kekayaan kita. Ada orang cakap, pelaburan emas adalah salah satu aset dan pelaburan yang paling stabil. Senang kata, ia tak akan rugi walaupun negara berhadapan dengan krisis mata wang.

Tapi, benarkah begitu? Hmm betul ke?

Dalam setiap jenis pelaburan, tak kiralah pelaburan saham, hartanah atau unit trust, tentu saja ada risikonya dan pelaburan emas juga tidak terkecuali.

Jadi sebelum korang start nak melabur dalam EMAS, ini antara yang orang patut tahu sebelum membuat keputusan untuk melabur dalam EMAS

1. Tak Sesuai Untuk Pelaburan Jangka Masa Pendek

Berdasarkan statistik, umumnya nilai emas dilihat berpotensi untuk naik dari tahun ke tahun. Tapi, kita perlu faham bahawa emas adalah paling ideal sekiranya dijadikan simpanan dan bukannya pelaburan – kecuali untuk pelaburan jangka masa panjang (sekurang-kurangnya 2 hingga 5 tahun).

Senang kata, kita boleh membeli emas sekiranya kita ada banyak duit lebih (yang memang tak akan dipakai dalam masa terdekat) dan nak duit kita itu ‘selamat’ buat masa yang lama. Ini kerana, nilai emas tetap ada pasang surutnya akibat supply dan demand, apatah lagi buat jangka masa pendek.

Seperkara lagi, walaupun harga emas perhiasan lebih tinggi daripada emas pelaburan (gold bullion coin, jongkong emas, wafer, dan sebagainya), emas perhiasan terdedah kepada susut nilai sekitar 25%!.

Barang kemas ini juga biasanya dibuat daripada emas 916 (91.6% tulen) berbanding emas pelaburan yang diperbuat daripada fine gold (999.9). Tambahan pula, kos upahnya juga boleh dimanipulasi oleh pekedai emas.

2. Perlu Mencari Penjual & Pembeli Yang Betul

Berbeza dengan mata wang, emas bersifat universal kerana ia boleh dijual di mana-mana kedai emas seluruh dunia pada bila-bila masa.

Ada beberapa tempat yang kita boleh membeli emas seperti:

  • Kedai Emas – kalau dibeli dengan harga runcit, biasanya harganya agak tinggi. Maka seeloknya ketahui harga borong dan buat survey untuk dapatkan harga terbaik. Kalau nak beli dari kedai-kedai kecil boleh juga, tetapi ada risiko emas palsu atau tidak tulen.
  • Syarikat Menjual EMAS seperti PUBLIC GOLD – Public Gold merupakan syarikat yang menjual dan membeli EMAS yang dah lebih 10 tahun beroperasi kat MALAYSIA. Bukan setakat jual malah turut membeli EMAS. Selain itu, ada banyak produk EMAS yang ditawarkan. Nak senang tengok kat website www.publicgold.com.my
  • Bank – ada bank yang patuh syariah yang menjual emas fizikal. Emas atas kertas (gold pass book) biasanya tidak patuh syariah.

Di sini saja kita boleh lihat bahawa ia memerlukan ilmu untuk memastikan sumber emas itu benar-benar asli agar tidak dipertikaikan semasa nak menjualnya semula nanti.

Di samping itu, penting untuk anda memahami syarat jualan baik atau nilai buyback iaitu susut nilai yang dikenakan oleh pengeluar/ penjual emas tersebut.

3. Perlukan Tempat Simpanan

Kalau ada emas yang sedikit, bolehlah lagi kita nak simpan di dalam almari bilik atau di mana-mana ‘tempat rahsia’ di rumah. Tapi, kalau ia dah bertambah banyak, mesti kita rasa tak senang duduk. Nak tinggalkan emas di rumah selama 2-3 hari pun, kita dah mula gelisah.

Jadi, jangan lupa beberapa kos tambahan yang turut terlibat dalam pelaburan emas seperti insurans, sewaan peti deposit, atau tempat simpanan yang lain. Ini semua memakan kos juga.

Nak lagi selamat boleh simpan kat PUBLIC SAFE. Bukan setakat nak simpan EMAS, korang punya dokumen sulit pun boleh simpan. Selamat dan dikawal rapi. Korang rasa mana lagi selamat, simpan sendiri atau simpan kat Public Safe? Boleh check website sini www.publicsafe.com.my

4. Terlibat Dengan Scam

Sukar dinafikan, dalam ledakan teknologi ini semakin banyak peluang untuk scammer mencari mangsa-mangsa penipuan yang bertopengkan perniagaan / pelaburan emas. Malah, tak kurang juga golongan yang menggunakan hadis lemah (dhoif) atau hadis palsu sebagai hujah untuk melariskan perniagaan emas mereka.

Apapun, sebagai pembeli, kita perlu faham bahawa emas perlu diniagakan secara fizikal dan keuntungannya diperolehi melalui kenaikan harga emas semasa. Bukannya skim pelaburan yang menjanjikan pulangan tetap dalam tempoh masa bulanan atau tahunan kerana ini dianggap sebagai salah satu unsur riba’. Banyak syarikat yang menawarkan skim begini telah diserbu oleh pihak Bank Negara Malaysia ataupun cabut lari.

Ambil iktibar dari kes Tok Belagak dengan scam Emas ETA. Skim lain yang masih bebas beroperasi sebegini adalah Zenith Gold. Tok Berlagak merupakan scam yang paling banyak buat orang merana. Ada yang sanggup buat loan bank semata-mata kerana terpengaruh dengan pulangan yang Too Good To Be Truth,

5. Unsur Riba’

Terakhir sekali, emas adalah merupakan barang ribawi, maka syarat jual beli adalah sangat ketat supaya ianya tidak jatuh hukum riba. Jual beli dan pelaburan emas begitu mudah terdedah kepada unsur riba’ jika penjual dan pembeli sendiri tak alert terhadap garis panduan yang ditetapkan oleh Islam.

Antaranya:

  • Serah dan terima dalam satu masa (Taqabud) – Pastikan berlakunya pertukaran serta merta terhadap penyerahan dan pembayaran. Menurut Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan penyerahan sijil hakmilik emas sebagai tanda pembeli dan pembukaan akaun hukumnya sah dan harus di sisi Islam. Dengan syarat, sijil atau bukti pembelian itu boleh ditukarkan kepada emas fizikal pada bila-bila masa yang dikehendaki.
  • Tiada penangguhan – Pembayaran yang terlibat dalam urusniaga ini wajib menggunakan sama ada tunai, kad debit / kad kredit, cek tempatan. Tidak boleh dibayar secara ansuran atau hutang.
  • Tiada unsur riba’ – Sekiranya kita mahu membuat pelaburan dalam bentuk akaun pelaburan emas, seeloknya terdapat satu jaminan atau pengesahan yang diiktiraf oleh Majlis Syariah tertentu. Sebarang bentuk hadiah, dividen, atau faedah adalah tidak dibenarkan syarak. Selain itu, emas tersebut juga perlu dizakatkan apabila cukup tempoh/haul.

Tahu tak, Public Gold merupakan syarikat yang mendapat sijil patuh syariah daripada Amanie Advisors Sdn Bhd. Ini bermakna kesemua proses jual beli emas dengan Public Gold telahpun disahkan patuh syariah.

Bermula pengumuman pengesahan Public Gold patuh shariah fasa pertama pada 16 Disember 2016, kini pengesahan untuk produk Gold Accumulation Program (GAP) dan Silver Accumulation Program (SAP). Alhamdulillah, ini bermakna Public Gold adalah satu-satunya syarikat (yang bukan Institusi Kewangan) jual beli emas fizikal di Malaysia yang disahkan patuh syariah.

Jadi kenapa korang perlu beli dengan syarikat yang diragui? Nak beli pun senang. Register sekarang tuk dapatkan harga ahli. Memang berbaloi la.. https://publicgold.com.my/index.php/component/custregistration/?introducer=PG00101715

Pelbagaikan Pelaburan

Pokok pangkalnya, emas menawarkan salah satu alternatif pelaburan yang menguntungkan. Tapi, kita perlulah ada ilmunya. Tiada kekayaan yang datang begitu saja tanpa usaha, bukan?

Jumlah yang ideal untuk dilaburkan dalam emas adalah 20% daripada duit lebihan (surplus). Bukannya semua labur dekat emas, takut nanti susah bila nak pakai duit – Maklumlah, emas perlu dicairkan terlebih dahulu.

Kesimpulannya, diversify.

Pelbagaikan sumber-sumber pelaburan anda dalam bentuk yang berlainan agar ia boleh disesuaikan dengan keperluan kita pada masa akan datang.

Advertisements

Masa Terbaik Jual Emas..sebelum jual baca ni dulu

Soalan: Bila masa terbaik untuk saya menjual emas dan apakah strategi menjual yg boleh digunakan?

Baik, ini sedikit panduan untuk anda. Semoga bermanfaat dan mengelakkan kesilapan amatur.

1️⃣ Jual emas bila anda ingin membeli aset.

Contohnya beli rumah, beli tanah tanah, anda nak buka business/beli bisnes.

Dalam hal ini ia ibarat anda tukar aset kepada aset.

Bila anda nak beli aset, anda boleh jual aja semua emas. Later on boleh kumpul emas balik.

2️⃣ Anda teringin nak rasa profit daripada simpanan emas.

Aha… kalau rasa terliur nak rasa profit dengan emas. Tiada masalah… boleh boleh.. takde masalah, tapi ada caranya.

Saya cadangkan anda jual nilai untung sahaja. Jangan jual semua emas.

Contohnya jika anda simpan 20 dinar dan harga dinar ini naik dan anda ada untung sebanyak RM1000. Jadi anda perlu jual 1 dinar sahaja dan enjoy keuntungan anda.

Jangan jual semua emas anda. Sebab nanti anda akan rasa susah nak beli balik kerana teringat harga lama. Dah takut nak beli balik.

Ramai orang yg saya jumpa, bila dah jual emas pada harga tinggi, dia takut nak beli balik.

Jadi, teknik jual nilai untung ini menyebabkan anda ada momentum untuk terus membeli emas.

Jika anda suka cara kedua, maka pemilihan produk sangat penting. Anda kena beli item yang kecil seperti 1 gram, 5 gram, 10 gram dan 1 dinar.

Untuk cara pertama, anda boleh beli item besar-besar seperti 50 gram keatas

Atau pun ada boleh guna strategi campuran antara gold bar sederhana besar.

Ataupun, paling senang ialah simpan melalui akaun GAP. Sebab nak jual nilai untung serendah 1gram.

Apapun, strategi jual balik emas perlu difikirkan daripada awal. Kalau tidak, boleh pening oooo..

#MasaMenjualEmas

-FB Mahaguru Emas Syukor Hashim-

Trend Kenaikan Harga EMAS..rugi betul klau tak simpan EMAS

A

ntara petanda harga emas akan meningkat adalah apabila ia boleh melepasi harga resistance USD1300/Oz dan bertahan diatas harga ini.

Harga emas kini sudah start naik sejak Oktober 2018.

Jika anda ingin membeli emas maka inilah masanya.

Beli dan pegang.

Target 2-3 tahun minimum.

Lagi panjang, lagi bagus.

Tahun lepas, harga dalam RM165/g

Januari 2019, harga dah mencecah RM188/g

Nak Simpan EMAS? Wajib baca tips ni dulu.. PART 1

Tip Simpan EMAS 1
=================

Ha pagi nak share sikit tip tuk bermula simpan EMAS. Benda simple tapi Tak semua orang boleh buat.

1️⃣ – Target simpan emas 1 gram 1 bulan sebagai “forgotten saving”(simpanan untuk dilupakan). Simpan dan lupakan. Duit simpanan lain boleh disimpan di tempat lain seperti Tabung Haji, ASB atau Unit Trusts.

OK tu je dulu tip tuk kali ni. Nak tahu cara nak bermula komen je “Nak 1gram”

Update Harga emas semasa hari ni;

RM 100 = 0.5435gram
RM 184 = 1gram

Bak kata mentor saya Mohd Zulkifli Shafie – nak simpan EMAS jangan tunggu harga rendah, sebab kita takkan tahu bila harga emas akan turun.

Jangan lupa share tau post ni. Mana tahu ada yang berminat nak simpan EMAS.

Like dan follow page Rekemas tuk info dan update berkaitan EMAS

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
📱http://segramsebulan.wasap.my
💻www.danielnelison.com/senang-buka-gap

#PGG100Network #rekemas #publicgold #pg10 #shariahcompliant #goldbar #dinar #dealer #logammulia #dirham #emasonline #pelaburansah #simpanankecemasan #ilmuemas #emasbatangan #investasiemas #malaysia #brunei #singapore #indonesia #rm100

DUIT Cepat Habis Tak Sampai Sebulan

Selalunya kebanyakan kita ni bila masuk minggu ketiga setiap bulan, mesti dah mula resah sebab duit dalam bank tinggal Cukup-cukup je.

Rasanya budget dah buat sehabis baik dah.

Tapi tetap gak kurang sampai adakala terpaksa tebal muka pinjam duit kengkawan. Malunya gaji dia besar tapi pinjam kat member gaji kecik.

Apa yang perlu korang buat?

Ha Meh sini nak share sikit tips yang berkesan.

Cara yang betul nak buat budget mcm ni sepatutnya;

1️⃣ Simpan 10% – Bayar Hutang & Bill – Belanja

Bukan mcm ni;

❌ Bayar Hutang & Bill – Belanja – Simpan

Bila korang ikut cara 1️⃣ tadi tu PERCAYALAH korang ada backup kecemasan.

Dengan cara 1️⃣ tu gak korang sebenarnya akan belanja seminima yang mungkin sebab korang dah tahu berapa yang tinggal dalam bank.

Simpan 10% tu kat mana? Dalam bentuk apa? MACAM MANA?

Senang je

Simpan dalam bentuk Emas.

Nak tahu lebih lanjut whatsapp saya terus di sini bit.ly/borakrekemas

Saya akan share cara mudah nak simpan EMAS dan elak daripada terpaksa TEBALKAN MUKA pinjam duit lagi.

Share tau kat member korang yang selalu short duit.

Tak rugi pun follow page Rekemas ni. Banyak tips yang dikongsikan kat situ tentang kelebihan menyimpan Emas

Simpan dulu atau Belanja dulu?

Hai semua, kali ni saya nak share sikit cara yang betul nak kawal belanja bila dah dapat gaji. Ini yang saya pelajari setiap kali ke Seminar Public Gold. Tak rugi pun tau join Seminar Public Gold ni. Dah la free ada pulak peluang nak menang Gold Bar.

luckydraw
Hasil Menang Lucky Draw Seminar Public Gold

Nak join SEMINAR PUBLIC GOLD PERCUMA? Daftar kat sini tuk event terdekat dengan korang SEMINAR PERCUMA

Boleh dikatakan setiap daripada kita ni selalu buat dua turutan ni bila dapat gaji. Nak tahu turutan tu macam mana? Jom tengok sini;

  1. BELANJA ——> BAYAR HUTANG ——> MENYIMPAN

  2. BAYAR HUTANG ——> BELANJA ——> MENYIMPAN

Kebiasaannya bila dapat gaji, kita akan follow turutan yang ke-2 tu. Sebab yela, pape pun mestilah bayar HUTANG dulu. Dah bayar HUTANG, baru la kita puaskan kehendak hati dengan BERBELANJA. Agak-agak dah puas dan cukup, barulah MENYIMPAN. Korang pulak macam mana?

Tapi bila saya join Seminar Public Gold. Turutan yang sepatutnya dan di rekemankan oleh pakar kewangan adalah yang ini;

  1. MENYIMPAN ——> BAYAR HUTANG ——> BELANJA

Nampak macam tak logik kan? Gila ke nak simpan dulu lepas tu baru nak bayar hutang dan belanja mana yang ada. Pada mulanya saya pun rasa turutan ni tak betul. Yela tak boleh nak JOLI sakan la wei!

Tapi selepas mendapat penerangan yang betul dan kenapa PATUT follow turutan ni. INILAH sebenarnya yang patut kita buat!.

Secara amnya, kita akan buat dua turutan pertama di atas sebab kita nak bayar hutang dahulu sebab takut rekod nama tak cantik. Kemudian kita berbelanja sebab kita nak membeli barang keperluan peribadi dan juga keluarga.

Namun percaya tak, dua turutan tu akhirnya buat kita tak dapat menyimpan. Lagi parah bila duit yang kita rasa patut simpan tu sebelum hujung bulan dah habis diguna pakai.

Penniless man

Menurut Pakar Kewangan Tuan Azizi Ali, kita patut simpan atleast 10% daripada gaji kita setiap bulan. Bermakna kalau gaji korang RM3500 setiap bulan selepas tolak EPF, SOCSO, Income Tax dll. Korang wajib simpan RM350 sebulan. Dan simpanan tu pulak, lagi elok bila disimpan BUKAN dalam bentuk WANG KERTAS.

Sebab utama kita wajib ikut turutan ni kerana, dengan menyimpan kita sebenarnya dapat kawal perbelanjaan setiap bulan. Dan signifikan daripada method ni, sebenar kita sedang latih diri kita menjadi orang yang berdisiplin dan konsisten dalam menyimpan. Ini sebenarnya salah satu cara nak buat SIMPANAN KECEMASAN!

Kalau bukan simpan dalam wang kertas, nak simpan kat mana? Jawapan pakar kewangan;

“SIMPAN DALAM BENTUK EMAS”

Bila simpan dalam bentuk EMAS, kita akan bermain dengan emosi. EMAS yang kita simpan setiap bulan akan bertambah beratnya. Bila berat bertambah atau kepingan GOLD BAR bertambah. Kita akan rasa sayang nak jual atau gadai. Kalau gadai/jual pun sebab terpaksa nak pakai duit.

Dengan cara ini, setiap bulan kita secara automatik menjadi seorang yang bijak mengawal kewangan. Simpanan dah ada, bayar hutang dah settle. Tinggal nak belanja je. Dan bila belanja pun kita akan berbelanja secara berhemah. Tak percaya? Cuba la.

Mana nak beli EMAS? Ada banyak syarikat yang menjual EMAS. Namun yang terbaik setakat ini, PUBLIC GOLD! Nak beli emas online pun boleh. Beli EMAS di PUBLIC GOLD, kita beli mengikut harga semasa. Boleh klik sini tuk Harga Emas Semasa Public Gold

Dan tahu tak, PUBLIC GOLD pun menawarkan beli emas online murah dengan serendah RM100! Ni option bagi korang yang tak dapat nak beli EMAS dengan jumlah yang besar dan nak bermula sikit-sikit dulu.

GAP-2

 

Jadi korang nak beli emas boleh je beli kat Public Gold. Nak tahu cara beli emas di Public Gold secara GAP (Gold Accumulation Program) boleh klik sini Senang Buka GAP

Dan kalau korang berminat nak beli terus dari website Public Gold. Daftar percuma sini dulu Daftar Percuma

Bila korang dah daftar, dah dapat PG Code dan password sementara. Korang dah boleh beli produk PUBLIC GOLD dengan harga ahli. Lagi jimat woo!

P/s ; share tau post ni. Moga ada manfaat kat kengkawan korang.

 

 

 

 

3 SEBAB SAYA YAKIN DENGAN PUBLIC GOLD

1️⃣ Public Gold sudah lebih 10 tahun beroperasi dan mempunyai lebih 180,000 customer. Sehingga hari ini, 100% customer Public Gold terima emas masing-masing. Belum ada satu pun customer yang melaporkan duit mereka habis ditipu Public Gold. Belum ada, bahkan saya yakin tak akan ada.

2️⃣ Public Gold adalah company emas paling dipercayaai di Malaysia. Lihat sahaja siapa yang menjadi corporate partner; Pos Malaysia, Amanie Advisor, Malaysia Gold Association (MGA), TEKUN Nasional, banyak institusi Ar-Rahnu dsb. Bahkan Public Gold adalah brand emas pertama di Malaysia yang diterima untuk GADAIAN TANPA DIUJI KETULENAN untuk emas LBMA!

3️⃣ Dan yang paling penting ialah Foundernya. Mana-mana company yang mampu bertahan berpuluh tahun, mereka didirikan oleh orang yang baik-baik.

Bagi saya, Founder Public Gold adalah orang yang sangat baik. Lihat sahaja fasiliti yang disediakan oleh Public Gold untuk customer & dealer. Terlalu banyak peluang secara FREE yang Public Gold sediakan. Ia lahir dari jiwa Foundernya yang mahu berikan kebaikan kepada customer dan dealer.

3 perkara yang saya senaraikan ini, inilah asas (dasar) keyakinan saya terhadap Public Gold.

Apa sahaja company dan bisnes pun PASTI (ya, pasti) akan ada masalah. Selagi hidup, kita tak akan pernah sunyi dari masalah. Tetapi jika ada KEJUJURAN, semua masalah akan selesai dengan mudah… InsyaAllah