Category Archives: Public Gold

CARA BERKESAN NAK SIMPAN EMAS. SESUAI BAGI YANG JENIS BERAT NAK SIMPAN WANG.

Ramai antara kita tahu tentang kepentingan menyimpan dan menguruskan kewangan. Dan ramai juga yang memang nak simpan tapi bila nak simpan, masa tu la ada benda nak beli dan bayar. Simpanan tetap kosong.

Kita sanggup bayar loan setiap bulan tapi tak sanggup pun nak simpan walhal RM100 sebulan. Kenapa? Sebab kita takda target dalam menyimpan wang. Just follow the flow kata orang Jamaica. Matlamat kewangan jangka masa panjang dan pendek tu belum ada!

Bagi yang nak disiplinkan diri simpan emas setiap bulan, boleh ikut cara ni.

Untuk yang betul-betul tekad dan nekad untuk menyimpan emas. Ini ada satu cara yang berkesan. Caranya ialah beli emas secara ansuran patuh syariah dengan Public Gold. Kaedah ni dinamakan Shariah Easy Payment Purchase (SEPP).

Walaupun Public Gold ada kaedah beli secara sedikit-sedikit dengan bajet yang lebih fleksible setiap bulan melalui Akaun Emas GAP (Gold Accumulation Program), tapi ada pilih buat belian secara EPP untuk PAKSA DIRI dan letakkan KOMITMEN simpan emas setiap bulan. Dengan cara ini, kita dah ada TARGET untuk dicapai.

Sama seperti beli kereta. Setiap bulan bayar sampai habis. Kereta milik kita terus. Bezanya harga kereta masa tu tak sama la dengan harga masa beli.

Secara mudahnya, EPP ialah pembelian emas secara ansuran yang patuh shariah. Kaedah EPP ni sangat bermanfaat bagi siapa nak DISIPLINKAN DIRI simpan emas setiap bulan. Dengan kaedah ansuran EPP patuh shariah ini, kita paksa diri sendiri bayar emas yang kita booking itu setiap bulan dalam jumlah tertentu, minimum RM200 +/- sebulan untuk item 1 dinar (4.25 gram).

Lepas habis bayar ansuran selama 4 bulan (atau 10 bulan bagi item gold bar 250 gram ke atas), baru dapat ambil emas tu dari mana-mana cawangan Public Gold terdekat.

Bila harga emas rendah, ia lagi satu bonus bagi yang beli kaedah ansuran EPP ini sebab seolah-olah kita beli emas pada masa depan dengan harga hari ini yang lebih rendah!

Boleh ke beli emas secara ansuran ni? Siapa yang sahkan Public Gold patuh shariah?

Ni merupakan persoalan yang biasa kita akan dengar bila nak beli secara ansuran. Sebenarnya Public Gold melalui EPP Shariah, telah pun disahkan patuh shariah oleh Penasihat Shariah Public Gold, iaitu Amanie Advisors Sdn. Bhd yang diketuai oleh Datuk Moh Daud Bakar. Kira macam “Cop Halal” la senang cerita. Amanie Advisors adalah mereka yang pakar dalam bidang Muamalat Islam.

Jadi pada yang berminat boleh terus contact saya untuk saya bimbing. Atau boleh terus beli online kat sini. Semoga simpanan emas kali ni dapat membantu anda mengawal dan mengurus kewangan dengan lebih bijak.

Advertisements

PERITNYA BILA HILANG PUNCA PENDAPATAN. NASIB BAIK ADA EMAS

Perbezaan harga emas Public Gold tahun lepas dan hari ini. Mahal kan harga emas Public Gold tahun lepas?

Itu yang kebanyakan kita berkata “tunggu harga turun la baru nak beli”

Kenapa saya galakkan simpan EMAS ni? Sebab pengalaman yang lepas mengajar. Bila company terpaksa kurangkan kos dan staff diberhentikan. Yang berlaku pada tahun 2017 bulan March. Tahun dimana minyak dunia jatuh dan project banyak yang terpaksa Hold.

Pampasan yang diterima saya simpan dalam bentuk Emas. Kerana saya tahu, duit tu takkan kekal lama pun bila dipegang. Sikit-sikit akan terguna dan hilang entah kemana.

WOW Macam orang kaya!

Kan? Tapi TAK pun, itu Duit kecemasan bila kerja tetap masih belum dapat dengan job freelance kejap ada kejap takda. Ibarat kais pagi makan Mcd, kais petang makan KFC.

Dan Emas tu la last benteng pertahanan. Ada ke benda yang free sekarang ni? Dah terdesak, emas tu DIGADAIKAN dan duit yang diterima tu digunakan untuk meneruskan kehidupan. Bila ada job dan dapat payment, baru tebus balik emas tu. Tebus sikit-sikit je.

Mana yang pernah merasa ‘SAKIT’ masa takda kerja tu akan faham. Nak pinjam boleh tapi takkan nak beli barang dapur pun kene pinjam gak? Sekali sekala kawan boleh faham, kalau dah selalu?

Sebab tu saya galakkan tuk simpan EMAS. Jadikan Ianya satu Force Saving wajib. Dan target untuk cukupkan Emergency Fund atleast 6 bulan.

Jom simpan emas!

EMAS SIMPANAN JANGKA MASA PANJANG TERBAIK

Dulu saya pernah terbaca satu kisah tentang wang hantaran yang disimpan sebagai kenangan reput dan tak dapat digunakan. Pasti pembaca lain pernah terbacakan kisah ni kan? Sebenarnya duit tu takkan mereput jika di laminate dan disimpan di tempat yang betul. Yela dah kahwin sekali je. Bagi yang dah biasa kahwin tu, lain la. Silap-silap badan yang dilaminate! Hihi. Ni baru la menjadi kenangan sepanjang zaman.

Berbeza dengan emas, emas yang kita simpan akan tetap kekal bentuknya dan juga sifatnya. Tak kisah la samada anda beli Emas Dubai ke, Emas India ke, Emas Kelantan ke atau Emas dari Kutub Utara pun. Ianya tetap EMAS dan masih tetap BERNILAI. Siapa yang tak tertarik dengan Emas?

Kenapa nak simpan emas lama-lama kalau tak guna? Baik simpan duit je.

Sebelum wujudnya system wang fiat (wang kertas), manusia sejak dari dahulu lagi dah menggunakan emas dan perak sebagai medium kewangan. Pernah tak kita jumpa wang kertas yang dah berusia contohnya 200 tahun dan masih boleh digunakan nilainya pada zaman sekarang? Wang kertas lama yang kita jumpa hanya valid pada zaman dan waktu ketika ianya dikeluarkan sahaja. Ambil contoh mudah, wang kertas pokok pisang zaman pendudukan Jepun dahulu. Adakah nilainya boleh diguna pakai? Sudah tentu tak sebab ianya hanya sah pada zaman itu sahaja. Nilainya mungkin ada itupun sebab ianya barangan antik yang hanya untuk simpanan sebagai koleksi.

Lain pula dengan Emas. Emas kita simpan bukan untuk kaya, tetapi sebagai perlindung kepada kekayaan kita. Menyimpan emas dapat selamatkan kita daripada kesan kejatuhan ekonomi. Bila sesebuah negara berperang atau mengalami kejatuhan ekonomi, wang kertas yang ada tidak lagi bernilai kerana ianya bersandar pada kekuatan ekonomi dan juga kestabilan sesebuah negara.

Logiknya, antara Harta Karun berisi Wang Kertas dan Emas. Mana yang anda akan ambil?

Pernah tengok cerita The Terminal lakonan Tom Hanks? Itulah reality bila sesebuah negara berperang. Bukan sahaja wang kertas yang dibawa tak diterima pakai di kaunter money exchange malah kerakyatan pun dah tak wujud. Sebab tu dalam cerita The Terminal, dia sanggup ambil dan kumpul trolley semata-mata nak dapat duit syiling bagi membeli makanan dan minuman. Kita ubah cerita tu, andai kata dia ada bawa Emas. Perlu tak dia bersusah payah nak buat semua tu?

Emas Public Gold – Kisah saya.

First time saya dengar nama Public Gold kira-kira 10 tahun yang dulu. Pada masa tu ada rakan sekerja menjual Gold Bar Public Gold. Harga pergram sekita RM 87! Tapi yela sperti kebanyakan kita, masih lagi merasakan harga per gram tu MAHAL. Seperti yang lain juga saya mengatakan;

“buat apa beli EMAS, bukan boleh pakai pun. Lagipun beli masa nak KAHWIN jela. MASA TU KAN DAH ADA DUIT”

Dan memang pun masa nak Kahwin baru beli EMAS. Cuma bezanya harga dah lain la. “kan bagus aku beli EMAS masa tengah murah dulu” bisik hati kecil ini.

Kalau dahulu nak beli Emas Public Gold, kita perlu ke branch yang terdekat. Tapi kini dah lebih mudah nak beli Emas. Boleh beli terus dari website Public Gold. Caranya macam ni;

  1. Daftar dalam website Public Gold.
  2. Masukkan PG Code.
  3. Cari item yang anda berminat.
  4. Lock dan buat pembayaran.
  5. Ambil di branch atau boleh pos ke alamat rumah.

Senang je kan? Kalau rasa tak cukup budget tapi nak beli ikut budget pun boleh. Anda boleh beli secara GAP. Beli melalui akaun GAP mengikut harga semasa dan kumpul gram emas. Boleh keluarkan dalam bentuk emas bila nak. Contohnya seperti 1 gram, 1 Dinar, 5 gram atau 1kg pun boleh.

Lagi satu, degan GAP anda pun boleh beli emas serendah RM100 je! Sesuai bagi yang nak mula simpan emas dan setiap bulan konsisten menyimpan tanpa jejaskan budget kewangan bulanan. Yang berminat boleh la contact saya. Whatsapp sini.

kerja lama dah, satu sen simpanan pun takda!

Sepatutnya semakin lama kita bekerja, semakin banyak wang yang dapat kita simpan. Tapi yang terjadi adalah yang sebaliknya. Malah ada yang dah bekerja tetap, gaji yang lumayan dengan pelbagai kemudahan pun boleh muflis! Kenapa boleh jadi sebegitu? Adakah disebabkan factor;

  1. Kenaikan harga barang?
  2. Kos kehidupan yang tinggi?
  3. Nafsu yang nak menunjuk taraf gaji?
  4. Atau kurangnya ilmu tentang kewangan?

Secara amnya, dua factor di atas adalah perkara yang kita memang kita harus hadapi. Faktor ketiga boleh lagi dikawal kerana lumrah manusia ingin berbelanja lebih dari kemampuan. Namun factor yang keempat itulah yang kebanyakan kita KURANG. Sebenarnya kita sejak dari kecil lagi tidak di ajar ilmu tentang kewangan. Tentang cara menguruskan KEWANGAN!

Pakar kewangan menyarankan agar menyediakan simpanan asas minimum sebanyak 3 bulan. Paling baik 6 bulan. Lagi baik sebanyak 12 bulan. Ini bukan simpanan suka-suka, ianya merupakan SIMPANAN KECEMASAN. Contohnya bila kereta rosak, terpaksa pulang ke kampung segera (bagi yang naik flight), terlibat dalam kemalangan dan banyak lagi. BUKAN sesaja nak tukar handphone model terbaru, belanja kawan atau beli jam baru. Itu NAFSU semata-mata.

Jadi apa TIP untuk menyimpan wang?Jawapannya mudah. SIMPAN EMAS!.

Secara peribadi saya mula menyimpan EMAS sejak dari tahun 2017. Bermula kerana pada tahun 2017, syarikat tempat saya bekerja terpaksa mengurangkan kos operasi disebabkan kegawatan ekonomi dan harga minyak dunia yang semakin rendah. Solusinya, saya dan beberapa staff yang terpilih diberhentikan kerja. Retrench!

Dengan pampasan yang tak seberapa tu, terfikir macam mana nak SELAMATKAN duit tu daripada TERPAKAI. Jadi saya membuat keputusan untuk simpan ke dalam bentuk EMAS. Terima kasih pada dealer Public Gold saya yang juga merupakan bekas rakan sekerja yang berkongsi tentang kebaikan menyimpan EMAS ni.

Dan ianya terbukti sebab EMAS itu lah yang menjadi benteng terakhir saya di kala saya berada dalam kesempitan wang. Gadai Emas, dapat duit. Bila ada duit lebih, bayar sikit untuk dapatkan balik EMAS yang digadai. Emas masih dalam berat yang sama. Tak berkurang pun!

Dan inilah yang mendorong saya untuk berkongsi kepada masyarakat untuk menyimpan emas melalui platform yang disediakan oleh Public Gold, iaitu syarikat (perusahaan) pengeluar emas pelaburan (investasi) terbesar di Malaysia.

Siapa beli emas, maksudnya dia simpan duit. Bukan habiskan duit. Duit itu ditukarkan kepada bentuk yang lebih baik, iaitu emas.

CUBA Kawal Naluri

Dah terbukti, emas membuatkan penyimpannya bertambah kaya. Bukan sebab harga emas naik melambung-lambung (bahkan ada juga harga emas turun dalam jangka pendek), tetapi disebabkan NALURI kita pada emas sangat berbeza berbanding naluri kita terhadap wang kertas.

Dengan adanya emas; kita sentiasa rasa nak simpan, nak kumpul lebih banyak dan tak nak dibelanjakan. Bila simpan emas, tak akan terlintas dalam fikiran kita untuk berbelanja dengan emas itu. Bila sudah ada emas (terutamanya emas bersaiz besar), kita mula ‘KETAGIH’ untuk simpan lebih banyak emas. Emas itu sangat cantik. Lagi dipandang, lagi kuat keinginan untuk beli lebih banyak emas!

Bila ada sahaja duit, automatik fikir nak beli emas. Emas itu pun adalah duit tunai juga. Kalau nak pakai duit, boleh jual atau gadai sahaja emas itu di Ar-Rahnu. Kita boleh dapat duit on the spot.

Berbeza dengan wang kertas. Tangan kita akan ‘GATAL’ bila pegang duit yang banyak. Gatal nak berbelanja. Bila rasa banyak duit, lagi kuat keinginan untuk berbelanja, dan lagi cepat duit itu HABIS! Duit kertas itupun sebenarnya dicipta supaya kita berbelanja! Itulah puncanya kenapa banyak orang ada masalah, “simpan sedikit-sedikit, lama-lama masih sedikit! Kerja bertahun-tahun, tapi Simpanan Kecemasan 3 Bulan gaji pun belum ada!

UBAH CARA Menyimpan Wang

Kita ubah cara menyimpan.

Duit yang nak digunakan dalam masa terdekat dan untuk hal-hal kecemasan, kita simpan dalam Tabung Haji atau ASB. Bagi simpanan jangka panjang, kita simpan dalam bentuk emas. Dan lihat kesan dan perbezaanya nanti. Memang berbeza!

Bagi yang baru nak mula simpan emas, saya boleh cadangkan mula dengan tabiat menyimpan emas melalui AkaunEmasGAP dulu. Serendah RM100! Itu cara paling mudah, dan paling murah untuk simpan emas yang disediakan oleh Public Gold.

Mulakan dari situ dulu!

Daripada “sikit-sikit lama kelamaan menjadi bukit” kita ubah “sikit-sikit lama kelamaan menjadi berat emas”

Saya percaya, dengan tabiat menyimpan emas sebanyak 1gram setiap bulan sekalipun, selama setahun. Anda pasti terkejut sebab tanpa disedari anda dah mengumpul sebanyak 12gram EMAS. Bersamaan dengan RM2556! (Harga semasa -10 October 2019 per gram EMAS = Rm213)

Cuba tanya diri anda, dapat tak anda simpan RM2556 pada hujung tahun? Dan jika harga emas contohnya naik pada tahun berikutnya menjadi RM250 per gram (Ini cuma contoh). Berapa nilai simpanan emas 12 gram anda tadi?

Tepuk poket tanya dimana wang anda kini berada! Jangan lupa tuk share tau.

HARGA EMAS NAIK..ASYIK NAIK JE BILA NAK TURUN?

“Dalam jangkamasa panjang, emas dalam trend naik naik naik”

Ini pendapat Joseph Bernhard Mark Mobius, Founder Mobius Capital Partners LLP.

Klik Sini

Beliau berikan pandangan seperti berikut:

  1. Gold dalam trend naik naik naik.
  2. Ini disebabkan oleh kecenderungan bank pusat untuk menurunkan kadar faedah bagi meransang pertumbuhan ekonomi negara.
  3. Bank pusat berpusu-pusu nak kurangkan kadar faedah bagi mengelakkan risiko kemelesetan ekonomi. Terutamanya dalam situasi perang perdagangan US – China.
  4. Dalam situasi tidak menentu seperti kemelesetan ekonomi, emas akan menjadi aset selamat kepada anda.
  5. Mark Mobius mencadangkan anda meletakkan emas sebanyak 10% daripada portfolio pelaburan anda.

Sekarang masa untuk Emas!

Modal Jangka Pendek? Emas kan ada…

Emas ni bukan sekadar barang perhiasan semata-mata, Ianya juga merupakan wang. Bagi yang kekurangan modal, bila bank tak dapat bagi pinjaman Emas boleh membantu jika anda perlukan modal jangka pendek.

Contohnya peniaga yang dapat projek, nak pakai duit sebagai pusingan modal untuk membeli bahan mentah, atau nak import barang daripada China. Anda mungkin nak pakai duit modal selama 3 bulan sahaja.

Hikmah Gadaian

Sebenarnya bank sangat susah bagi pinjaman jangka masa pendek. Kalau dapat pun dia punya permohonan macam tu umpama mimpi ngeri. Nak sediakan banyak dokumen, sediakan dokumen tuk kahwin lain pun lagi senang. Oppss!

Bila ada emas, maka kat sinilah ia boleh membantu. Dengan menggunakan Ar-Rahnu, sistem gadaian Islam, InsyaAllah ia boleh menyelesaikan masalah pusingan modal anda.

Saya sendiri pernah menggadaikan 1 kilo emas (dalam bentuk 10 keping x 100 gram) untuk dapatkan RM100 ribu untuk satu tujuan. Kejap ajer dapat pinjam.

Kelebihan Ar-Rahnu ialah pinjamannya sangat fleksibel. Anda boleh pinjam duit sehari sahaja, seminggu, dua minggu, sebulan, dua bulan, 6 bulan, setahun. Terpulang.

Kontrak Ar-Rahnu biasanya 6 bulan. Tapi nak tebus awal pun takpe. Saya pernah buat gadaian sehari sahaja. Hari ini gadai, esok tebus balik. Takde masalah.

Kalau dalam masa 6 bulan anda tak nak bayar pinjaman. Tak perlu risau, anda bayar upah simpan untuk 6 bulan dan boleh sambung pinjaman lagi 6 bulan. Sepanjang tempoh pinjaman anda tak perlu bayar apa-apa kat Ar-Rahn.

Namun seharusnya di-ingatkan. Ini adalah pinjaman ye. Anda tak perlu gunakan Ar-Rahnu jika takde sebab musabab yang bagus. Kalau setakat nak gadai sebab suka-suka nak pinjam – JANGAN PINJAM! .

Upah simpan di Ar-Rahnu biasanya antara 0.65 sen sehingga 0.85 sen untuk setiap RM100 nilai emas.

Gadai di Ar Rahnu

Dengan kata lain, emas adalah aset yang boleh membantu anda jika perlukan pusingan modal.

Hanya orang yang memiliki emas akan menghargai kelebihan ini.

Seronoknya Simpan EMAS!

Nak rasa seronok simpan emas?

🆗 Jawapan: CIPTA IMPIAN (create a dream) dan gunakan emas untuk mencapai impian tersebut.

🆗 Saya berikan contoh sebenar.

1️⃣ Anda mempunyai impian untuk pergi umrah. Ini impian yang suci murni. Ada nilai emosi.

2️⃣ Kemudian, kira berapa nilai simpanan emas yang anda perlukan?

Dalam kes ini, anda perlukan 7 DINAR untuk pakej umrah dan 3 DINAR untuk belanja shopping di sana. Total semua 10 DINAR.

🆗 Jadi, anda susun strategi untuk simpan duit dalam bentuk emas.

Saya Nak 10gram!

🆗 Lepas tu tengok gram emas anda semakin banyak dan ucapkan

“Alhamdulillah, dah dekat dengan impian aku ke pergi umrah”

🆗 Jika simpanan emas dikaitkan dengan impian maka In sha Allah hati anda lebih seronok untuk menyimpan emas, hati anda lebih seronok untuk menyimpan secara konsisten.

Saya Nak 50gram!

✴️ Dengan 50gram Emas, dah cukup untuk buat tambang ticket berdua bagi menunaikan Umrah✴️

🆗 Kesimpulan. Anda akan semangat simpan emas secara konsisten jika ia membantu merealisasikan impian anda❗

Analisis Harga Emas 1 Ogos 2019..naik atau turun tetap terus beli EMAS

🆗 Jam 2.00 pagi tadi, US fed mengumumkan kadar faedah US turun sebanyak 0.25%

🆗 Ini adalah penurunan kadar faedah pertama dalam masa 11 tahun gais❗Dah lama US tak turunkan kadar faedah. Asyik menaik ajer interest rate kat US.

🆗 Itu yang menyebabkan Donald Trump agak bengang dengan fed chair Jerome Powell. Trump mahukan kadar faedah diturunkan kerana berpendapat ia lebih baik untuk ekonomi US.

🆗 Jika interest rate turun maka harga emas akan menaik. Tetapi apa yang berlaku semalam adalah harga emas naik sekejap aja. Kemudian ia menurun dan menurun dan menurun.

🆗Apa sebabnya❓

✴️Gais, ini jawapannya✴️

🆗 Jerome Powel walaupun mengumumkan penurunan kadar faedah pagi, namun memberikan kenyataan bahawa:

“Penurunan ini bukanlah permulaan kepada siri pemotongan kadar faedah pada masa hadapan”

🆗 Maksudnya pada masa hadapan belum tentu interest rate akan dipotong lagi. Jangan berharap sangat lah

🆗 Market melihat mesej ini sebagai signal bahawa takde kemungkinan interest rate akan diturunkan lagi pada bulan depan (ketidakpastian)

🆗 Mesej Jerome Powell ini menimbulkan kebimbangan pelabur/market serta menyebabkan pasaran saham jatuh merudum (Nasdaq jatuh, NYSE jatuh dan gold jatuh)

🆗 Well, kita sebagai pembeli dan pelabur emas boleh mengambil kesempatan untuk beli emas kerana harganya jatuh lebih kurang RM3 segram.

➕ Daripada Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim➕

Potensi Kenaikan Harga Emas..untung ke untung?

🆗 Ini adalah analisis potensi kenaikan harga emas untuk anda.

🆗 Dengan kata lain saya nak tunjuk berapa harga emas boleh naik lagi. Analisis ini mengambil fakta harga tertinggi emas tahun 2011.

🆗 Jika harga ini berulang kembali, berapakah potensi keuntungan anda? Mari mengira dengan senyuman 😊

🆗 Baik, harga emas tertinggi dalam sejarah adalah 1920 usd/Oz (tercapai pada September 2011)

✴️ Harga emas hari ini 1417 usd/Oz (23/7/2011).

🆗 Jika harga tertinggi 1920 usd berulang kembali, maka potensi kenaikan harga adalah 503 usd/Oz.

✴️ 503 usd x 4.1 (kadar tukaran usd/RM) = RM2062 / Oz

✴️ Kalau kita tukar ke gram (RM2062/31.1) = RM66 segram.

🆗 Jadi harga emas boleh naik lagi RM66 segram.

🆗 Mari bandingkan dengan harga sekarang

===============================

🆗 Harga emas 999.9 sekarang sekitar RM199 ke RM201 segram.

🆗 Jadi bila harga emas mencecah 1920 usd, maka harga emas di dalam RM akan menjadi RM265 ke RM267 segram.

🆗 Andaian saya adalah seperti berikut:
******************************************
1️⃣ Exchange rate masih 4.1 (Usd/RM). Jika ringgit melemah maka harga emas akan jadi lebih tinggi.

2️⃣ Ini tak termasuk premium over spot. Kalau masuk premium over spot, harga akan lebih tinggi lagi. Contohnya premium over spot price untuk emas Public Gold adalah 6.4%

Sekian terima kasih.

Petikan daripada FB Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim

EMAS INDIA, EMAS DUBAI, EMAS KELANTAN…Ada beza ke? Ni yang patut kita tahu tentang Ketulenan EMAS

Daripada FB Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim

Saya mendapat soalan tentang emas dalam whatsapp.

Soalannya: “Saya nak tanya sikit lah pasal jenis-jenis emas nie. Apa ye beza emas India lah, emas Dubai lah, Emas Kelantan lah…Then kenapa orang cakap jangan beli emas India, emas Kelantan walaupun harga per gram murah giler”

Jawapan saya: Terbatuk saya dengar soalan tersebut. Soalan nie macam urban legend. Urban legend nie adalah maklumat yang popular dan seringkali terdengar orang cakap tapi tak dapat dipastikan kesahihannya.

Jadi, adalah menjadi tanggung jawab saya untuk meleraikan persoalan ini.

Jika bermanfaat, sila share dengan rakan-rakan anda.

Biar saya explain terlebih dahulu tentang ketulenan emas (gold purity).

Mesin Ketulenan EMAS

Satu fakta yang perlu anda tahu ialah emas ini adalah bersifat homogeneous (seragam).

Ini bermaksud, emas yang dilombong di mana-mana bahagian diseluruh dunia adalah sama sahaja. Kalau emas tu dilombong dari Kelantan ke, Indonesia ke, South Afcica ke, USA ke, India ke, China ke… ia sama ajer.

Bila emas ditulenkan, maka ketulenan emas diukur dalam bentuk karat (gold karat). Sistem karat mengukur ketulenan emas berdasarkan berapa bahagian emas daripada 24 bahagian.

Perbezaan Karat

Kalau nak senang faham, saya bagi contoh mudah. Katakan anda ada rantai emas seberat 24 gram. Jika kesemua 24 gram tersebut adalah emas (tiada campuran logam lain) maka ketulenan emas itu adalah 24 karat

Jika rantai emas tersebut terdiri daripada 22 gram emas dan campur 2 gram logam lain, maka ketulenan rantai tersebut adalah 22 karat (sebab 22 bahagian sahaja adalah emas).

Kenapa nak campur logam lain? Biasanya untuk meningkatkan kekerasan rantai tersebut. Sebab emas tulen lembut, senang putus kalau halus.

Jika rantai emas tersebut terdiri daripada 18 gram emas dan 6 gram logam lain, maka ketulenan emas tersebut adalah 18 karat.

Jadi, tidak ada masalah untuk anda membeli emas daripada Kelantan ke, Terengganu ke, India ke, China ke, Dubai ke.. atau mana-mana negara asalkan anda tahu tentang ketulenan emas tersebut. Selagi mana nilai karatnya adalah sama, maka ketulenannya adalah sama.

Sebab itu bila anda pergi menggadai emas di Arrahnu, pajak gadai Islam, mereka hanya meletakkan nilai karat dan berapa harga semasa. Mereka tak letak nilai berdasarkan emas Kelantan, Emas India, Dubai dan lain-lain…

Yang penting adalah berapa nilai karat emas sahaja.

Barang Kemas AuroraItalia Public Gold

Isu lain yang tidak ada kena mengena dengan ketulenan emas adalah kualiti pertukangan. Mungkin ada emas dari sesetengah tempat, kualiti workmanshipnya berbeza.

Namun itu adalah isu lain. Itu isu kualiti pertukangan. Ia takde kena mengena dengan isu ketulenan. Kalau pertukangannya kasar dan tak lawa, saya rasa baik pergi tengok kat kedai lain yang designnya lawa.

Kesimpulan. Jika anda faham tentang ketulenan emas, maka anda boleh beli emas kat mana-mana sahaja ok!

Jika berminat belajar ilmu emas, dapatkan buku Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas.

Rahsia Pelaburan EMAS

p/s: Mohon share untuk manfaat rakan-rakan anda yang lain, InsyaAllah