Category Archives: PELABURAN

Promosi Tai Fook & BungaMas Public Gold

Assalamualaikum dan Salam sejahtera sahabat semua.

💥Ni nak share sikit tentang PROMOSI yang Sedang berlangsung sekarang.

✔️ Daripada FB Live offer Syukor Hashim.
(Bermula 13/7/2017 Jumaat jam 11 pagi dan tamat pada 16/7/2018 Isnin 12 tengahari)

1️⃣Promosi belian BungaMas dan Taifook
===================================
1. Diskaun segera 1% untuk semua BungaMas dan Taifook
2. Dapat 1 Lucky draw entry untuk setiap belian 10gram
3. Boleh buat EPP 4X

2️⃣Promosi Pembeli Kali Pertama
============================
1. Diskaun segera 1% untuk semua BungaMas dan Taifook
2. Dapat 1 Lucky draw entry untuk setiap belian 10gram
3. FREE Gold Card Holder

3️⃣Promosi Normal Dealer.
======================
1. Beli 10g, 20g dan 50g (BungaMas atau Taifook)
2. Diskaun segera 1%
3. FREE gold card holder
4. Lucky draw 10X entry
5. Boleh buat EPP 4x dan EPP10X (Waive EPP premium)
6. Anggaran kos RM14,1xx (ikut harga semasa waktu lock)

4️⃣Promosi Priority dealer.
=====================
1. Beli 10g, 20g, 50g dan 100g (BungaMas atau Taifook)
2. Diskaun segera 1%
3. FREE gold card holder
4. Lucky draw 20X entry
5. Boleh buat EPP 4x dan EPP10X (Waive EPP premium)
6. Anggaran kos RM31,7xx (ikut harga semasa waktu lock)

Berminat nak tahu lebih lanjut Jom WhatsApp saya https://segramsebulan.wasap.my

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
https://segramsebulan.wasap.my

#PromosiFBLive
#PublicGold
#emas999
#pohkong
#habibjewels
#emasmurah
#online
#malaysia
#indonesia
#brunei
#singapore
#pelaburansah
#patuhshariah
#segramsebulan
#pg10
#pg00101715

Advertisements

Mulakan Dengan Pelan Kewangan

1. Misi utama Chris Hogan adalah untuk membantu orang ramai menguruskan kewangan peribadi dan bisnes mereka dengan baik. Beliau jadikan matlamat ini sebagai karier utama selepas bersara daripada sukan American Football.

2. Dan tak dapat nak nafikan, rancangan (atau pelan) tindakan yang baik akan mudahkan kita mencapai sesebuah matlamat dengan lebih mudah.

“FIKIRKAN MATLAMAT KEWANGAN YANG KITA NAK CAPAI, DAN RANGKA PELAN YANG BAIK UNTUK MENCAPAI MATLAMAT INI.”

3. Menurut Hogan, ramai yang dah sedia maklum tentang kepentingan perkara ini. Dan ia cukup mudah untuk kita buat. Tapi, ramai yang terlepas pandang dan ambil mudah.

4. Impian tanpa sebarang pelan atau rancangan, hanya akan berakhir menjadi mimpi yang sia-sia.

Apakah pula pelan kewangan anda? Dah ada? Sebagai permulaan, anda mulakan dengan melabur dalam Unit Amanah dan juga menyimpan EMAS.

Pelaburan Unit Amanah (Unit Trusts) daripada Public Mutual kita jadikan sumber pencen kita bagi yang bekerja di sektor swasta. Manakala menyimpan Emas dalam akaun GAP Public Gold kita jadikan sebagai Dana Kecemasan. Boleh?

P/S: kongsikan tau post ini untuk kebaikan dan semoga bermanfaat kepada yang lain.

#pelaburansah #patuhshariah #publicgold #pencenbergaya #masadepan #unittrusts #unitamanah #publicmutual #pendidikan #ilmukewangan #sharing #investment #bijakmelabur #konsisten #epf #kwsp #financialplan #keluarga #malaysia #brunei #singapore #indonesia

Nasihat Robert Kiyosaki Tentang Pengurusan Kewangan

robert-kiyosaki-best-selling-author
Penulis Rich Dad Poor Dad – Robert T. Kiyosaki

Robert Kiyosaki seorang cukup pakar dalam bab pengurusan kewangan peribadi.

Beliau antara sifu kewangan terbaik antarabangsa, yang banyak membantu ramai orang dalam mengurus kewangan dengan baik.

Buku Rich Dad Poor Dad tulisan beliau merupakan satu fenomena, yang mana isi kandung buku ini banyak membuka mata dan minda orang ramai tentang soal kewangan.

Berikut antara 7 Nasihat Beliau tentang KEWANGAN;

#1: Ilmu kewangan adalah kunci utama kekayaan semua orang.

Finance KnowledgeRobert Kiyosaki pernah kata:

“SAYA CUKUP GHAIRAH (PASSIONATE) MENGAJAR DAN BAGI ORANG LAIN PANDAI URUSKAN KEWANGAN MEREKA.”

Sebab itu, Kiyosaki mencipta board game Cashflow dan kongsikan ilmu dengan wujudkan syarikat Rich Dad, supaya beliau dapat kongsikan macam-macam ilmu kewangan kat orang ramai.

Corak permainan seperti Monopoly. Ia direka berdasarkan senario masalah kewangan kat dunia sebenar.

Sambil bermain, kita akan belajar sekali selok-belok dan ilmu berguna tentang pengurusan kewangan. Dan ilmu seperti ini 100% tak akan buatkan korang rugi.

Kita hendaklah tambah ilmu dan belajar dengan membaca buku, berguru dengan mentor yang bertauliah, atau datang ke kelas atau seminar kewangan.

Yang paling penting, belajar dan terus belajar serta memperkasakan diri dengan ilmu kewangan yang baik.

Tambah beliau lagi:

“ILMU YANG BAIK AKAN JADIKAN KITA BERSEDIA UNTUK HADAPI SEGALA KEMUNGKINAN PADA MASA DEPAN, TAK KIRA BAIK ATAU BURUK, DALAM MENCAPAI STATUS BEBAS MASALAH KEWANGAN.”

#2: Elakkan diri jadi hamba duit.

Money Slave

Sebenarnya tak ada orang pun yang ambil kisah pasal kewangan kita, melainkan diri kita sendiri. Dan sepatutnya, kita yang jadikan duit sebagai hamba. Bukan sebaliknya.

Kalau kita pandai simpan dan uruskan duit, kita boleh gandakan duit itu secara automatik, tanpa perlu kita bekerja.

Siapa yang nak bekerja mencari duit sampai ke tua? Dah tua nanti (dengan izin Allah S.W.T), patutnya kita dah boleh berehat dan luangkan masa bersama anak cucu, dan nikmati kehidupan yang bebas masalah kewangan.

Atau kita buat perkara yang memang kita ingin kita buat lebih awal tanpa perlu memikirkan langsung tentang masalah kewangan. Mana yang anda nak pilih?

Kiyosaki juga menambah:

“MULA BERTANGGUNGJAWAB URUSKAN KEWANGAN, ATAU BERSEDIA MENJADI HAMBA DUIT SEPANJANG HIDUP ANDA.”

Siapa yang sanggup jadi hamba duit? Jadi, mula belajar untuk jadikan duit sebagai ‘hamba’ kita.

#3: Sentiasa bayar ‘gaji’ kat diri sendiri. 

Gaji Masuk

Dalam membuat sesuatu bajet, bukan bermakna kita cuma perlu bayar segala bil yang ada. Dan bukan juga untuk berbelanja sesuka hati (walaupun kita berhak).

Maksud Kiyosaki adalah “ketepikan sejumlah duit untuk dibuat pelaburan”. Inilah gaji kita sebenarnya.

Di dalam buku beliau, ada diceritakan di mana semasa beliau dan Kim (isteri beliau) baru berkahwin, mereka sangat komited untuk melabur. Setiap bulan, mereka akan simpan sebahagian pendapatan sebagai bajet untuk dibuat pelaburan.

Duit yang disimpan itu mereka gunakan untuk membeli aset supaya dapat menjana pendapatan pasif yang positif. Apa pendapatan Pasif yang anda dah buat dengan pasangan? Dah ada ke belum?

#4: Sediakan diri dengan pelan kecemasan.

emergency-fundUmum mengetahui tentang situasi ekonom sekarang. Peluang untuk dibuang kerja atau diberhentikan itu bukan sesuatu yang dapat kita jangkakan.

Minta dijauhkanlah daripada terkena. Tapi jika terkena,ia adalah hakikat yang paling pahit yang harus ditelan. Ha mesti ada yang mula bayangkan. Betu tak?

Itu baru hal kehilangan pekerjaan. Belum lagi tentang masalah lain yang tak diundang seperti jatuh sakit (masalah kesihatan), kenderaan rosak, anak sakit dan bermacam lagi.

Sebagai langkah persediaan, buat satu Pelan Kecemasan dan buat Simpanan Kecemasan (Dalam bentuk EMAS) supaya kita tak kelam-kabut bila masalah ini datang secara tiba-tiba.

“SITUASI KECEMASAN YANG TAK DIDUGA AKAN MENGGANGU EMOSI SECARA NEGATIF.

BILA KITA BEREMOSI, KITA TAK BOLEH BERFIKIR SECARA TENANG DAN WARAS.”

#5: Guna duit untuk tambah aset.

Asset vs Liabilities

Gunakan duit untuk menambah aset (seperti hartanah), supaya kita boleh menjana pendapatan untuk jangka masa panjang (sewa rumah).

Kiyosaki juga ingatkan, rumah (yang kita duduk) tak dikira sebagai sebuah ASET.

“Selagi kita perlu keluarkan sejumlah duit untuk menanggung rumah itu, seperti yuran utiliti, cukai, insurans, penyelenggaraan dan sebagainya, ia merupakan liability”

Dalam bahasa mudah, ASET adalah perkara yang menambah jumlah duit dalam akaun bank kita. Ini adalah satu perkara yang ramai orang tak tahu dan salah anggap. Saya pun!

#6: Tahu bezakan antara “hutang baik” dan “hutang tak baik.”

Good Debt vs Bad Debt“LANGKAH PERTAMA DALAM STRATEGI BERHUTANG ADALAH FAHAMKAN BEZA ANTARA “HUTANG BAIK” DAN “HUTANG TAK BAIK”.” – ROBERT KIYOSAKI

Hutang kad kredit adalah salah satu contoh “hutang tak baik.” Ini sebab ia akan jadi beban pada kita, dan tak berikan kita untung langsung.

Kiyosaki kata, “tak semua hutang adalah hutang yang tak baik dan bermanfaat”

Sebagai contoh, gadai janji untuk membeli hartanah yang boleh disewakan adalah “hutang baik” yang boleh kita buat. Sebab ia akan menjana pendapatan pasif untuk kita setiap bulan.

Kiyosaki kongsikan pengalaman beliau kat bawah ini:

“KIM DAN SAYA PERNAH ADA BANYAK “HUTANG TAK BAIK” INI, DAN KAMI URUSKAN IA SECARA SISTEMATIK.

DAN KAMI TAK TAMBAH HUTANG INI SELEPAS DAH BERJAYA SELESAIKAN SEMUANYA.”

Dan ini nasihat Kiyosaki tentang “hutang baik”:

“SAYA DAN KIM SENTIASA MENCARI JALAN BARU DAN KREATIF UNTUK GUNAKAN “HUTANG BAIK”, SUPAYA IA MEMBANTU BISNES DAN PELABURAN HARTANAH YANG KAMI BUAT.

TAK SALAH GUNAKAN HUTANG JENIS INI, SELAGI IA MENAMBAH DUIT DALAM AKAUN KITA.”

#7: Bekerjasama dengan orang yang berkongsi matlamat dengan kita.

10-rich-habits

Bila berkaitan tentang perniagaan dan pelaburan, kita perlukan sokongan untuk Berjaya.

“Wang penting untuk kekayaan, tapi ia hanyalah sebuah komponen saja”, jelas Kiyosaki.

“YANG MEMBANTU KITA BERJAYA MENCAPAI KEKAYAAN, ADALAH BERJUANG BERSAMA-SAMA DENGAN ORANG YANG SAMA MATLAMAT DENGAN KITA.”

Seperti orang kaya dan berjaya, mereka semua ada tim tersendiri. Mustahil mereka boleh berjaya kalau bekerja seorang diri.

Carilah orang yang sama mentaliti dengan kita, dan bekerja dengan mereka. Dengan ini, kita boleh bertukar pendapat dan pandangan supaya bisnes atau pelaburan menjana lebih banyak untung.

Semoga 7 Nasihat ni bermanfaat untuk semua. Teruskan mencari Ilmu Kewangan dan belajar daripada mereka yang dah berjaya tau.

Jumpa lagi dalam post yang seterusnya.

P/S; Artikel diedit dan dipetik daripada http://gilahartanah.com

Bila Aku Sudah TIADA

✴️ Bagi ibu bapa yang bekerja samada sendiri Atau makan gaji, pasti pernah terlintas di fikiran tentang apa yang akan terjadi bila kita atau pasangan kita ‘PERGI’.

✴️ Apa bekalan ‘HARTA’ yang dapat kita tinggalkan tuk menampung kehidupan mereka kelak? Apa ASSET yang boleh diwariskan kepada mereka?

✴️ Paling utama, apa pelan yang kita ada sekarang?

⭕ Bagi yang belum ada pelan. Ni antara pilihan yang boleh korang buat;

1️⃣ Melabur Dalam Unit Amanah
= Gunakan sebaiknya akaun 1 KWSP tu dengan menggandakan duit menggunakan konsep Compounding. Caranya mudah dan Tak melibatkan cash money pun.

2️⃣ Simpan EMAS
= Setiap kali gaji, Pastikan asingkan dalam 10% dan tukarkan dalam bentuk EMAS. Nak beli pun senang. Online je. Paling best dapat beli serendah RM 100!

💢 Perlu ke melabur dalam unit Amanah?

=Perlu sebab ada dana yang dilindungi dengan insurance malah ada yang menyediakan wasiat percuma (tertakluk pada terma dan syarat). Dari situ, keluarga kita akan mendapat manfaat dari pelaburan yang kita buat menggunakan akaun 1 KWSP.

💢 Dah buat pelaburan Unit Amanah buat apa nak beli EMAS.

=Kita perlu beli EMAS kerana EMAS adalah asset yang mudah dicairkan tuk dapatkan cash. Lagi 1 EMAS merupakan perlindung kepada kekayaan kita.

💢 Tapi banyak la nak kene bayar.

=Sebab tu kita melabur dalam unit Amanah menggunakan duit akaun 1 KWSP. Takde libatkan cash pun. Dan untuk EMAS, cuma RM 100 saja dah boleh beli. Dan tiada paksaan beli EMAS. Ada lebih kita beli. Dan kedua2 pelaburan ni bila Tak bayar takkan LAPSE (tamat).

✴️ Akhir kata, buat lah perancangan mulai dari sekarang. Ingat kita buat ni bukan untuk diri sendiri tapi lebih kepada keluarga kita. Rancang dengan betul. Cari Ilmu pelaburan. Jangan ikut orang/trend.

DAN jangan percaya pada “Masuk Hari Ni, Dapat Bulan Depan”

Jangan lupa ye share, semoga bermanfaat kepada yang lain.

#PublicGold #pg10 #shariahcompliant #pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #kwsp #pelaburanmasadepan #emas #emasonline #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #pohkong #habibjewels #emas9

Akulah Penyebabnya

AKULAH PENYEBAB KELUARGA SAHABAT BAIK AKU MENDERITA SELEPAS SUAMINYA MENINGGAL DUNIA.

Ini adalah cerita sebenar yang telah berlaku lebih setahun yang lalu kepada sahabat baikku Norita. Dia bekerja sebagai pegawai kewangan di hospital kerajaan di Johor, telah berkahwin dan mempunyai 3 orang anak yang masih kecil. Pada ketika itu juga, dia sedang mengandung 2 bulan. Hidup mereka sekeluarga sangat bahagia.

Norita yang aku kenali dari zaman belajar di MRSM Kuala Berang, Terengganu adalah seorang yang sangat ceria dan periang. Kami sangat rapat dan sentiasa berkongsi kisah suka duka bersama-sama. Pendek kata, kami adalah sahabat baik dunia akhirat.

TAKDIR ALLAH MENGUBAH SEGALANYA…

Norita yang periang dan ceria kini berubah kepada seorang yang murung dan sugul. Allah telah menguji keluarga Norita dengan kehilangan suaminya akibat serangan jantung. Dia hilang tempat bergantung dalam sekelip mata. Lebih terbeban apabila duit simpanan yang ada terpaksa digunakan untuk menampung kos perbelanjaan harian dia dan anak-anak serta komitmen lain.

Semasa aku melawat Norita, dia berkongsi ketakutan dan kegusaran untuk meneruskan kehidupannya selepas ini. Sejak dari itu, aku mula dihantui rasa bersalah yang teramat sangat kerana tidak berkongsi perkara yang boleh menyelesaikan masalah yang terjadi kepada sahabat baik aku.

Kehilangan ini menyebabkan dia tidak dapat tidur malam memikirkan bagaimana hendak menempuh liku-liku kehidupan membesarkan 3 orang anak-anak yang masih kecil dan seorang anak yang masih dalam kandungan berusia 2 bulan tanpa suami tercinta di sisi.

KATA HATIKU…

Jika aku berkongsi perkara ini sebelum Norita kehilangan suami, pasti dia tidak perlu tanggung semua bebanan ini. Aku bukan lupa, aku bukan sengaja lengah-lengahkan, tetapi aku tidak menyangka perkara ini akan terjadi kepada sahabat baik aku.

Astagfirullah… aku rasa berdosa sangat. Tuhan sahaja yang boleh ampunkan dosa-dosa aku. Kerana aku, kebajikan 3 orang anaknya terabai. Komitmen yang selama ini dikongsi bersama arwah suaminya terpaksa ditanggung oleh sahabat baikku seorang diri.

Mungkin saja disebabkan perkara ini belum terjadi pada keluarga aku, menyebabkan aku tidak mengambil inisiatif untuk berkongsi. Aku bukan lupa, aku bukan sengaja lengah-lengahkan, tetapi aku tidak menyangka perkara ini akan terjadi kepada sahabat baik aku.

Ya, aku tau, aku hanya memikirkan kebajikan keluargaku sahaja. Sedangkan dia adalah sahabatku dunia akhirat. Maafkan aku sahabatku. Ya Allah… aku pentingkan diri sendiri selama ini.

AKU SEPATUTNYA BERTINDAK LEBIH AWAL

Aku merupakan pendeposit simpanan SSPN-i Plus sejak 2 tahun yang lalu. Aku tau, jika perkara yang sama terjadi kepada keluargaku, sekurang-kurangnya manfaat perlindungan takaful akan diterima dapat meringankan beban oleh keluargaku.

Duit bukan segalanya. Tapi aku tau, jika keluarga aku mendapat pampasan minimum RM40,000 dengan simpanan tabungan pendidikan anak sebanyak RM30 sahaja sebulan, sekurang-kurangnya ia mampu membantu mengurangkan beban anak-anak dan keluarga yang masih tinggal.

Kita tak mampu melawan takdir, tapi sekurang-kurangnya kita mampu merancang untuk masa depan anak-anak kita. Aku berdoa semoga Allah mudahkan urusan sahabat baikku dalam membesarkan anak-anakya. Amin..

Dengan rasa tanggungjawab dan sayang kepada sahabat baikku, aku daftarkan akaun untuk ketiga-tiga anaknya untuk mengelakkan perkara ini terjadi lagi. Mulai saat ini, aku dan Norita sering berkongsi tentang pelan simpanan ini agar apa yang Norita lalui menjadi pengajaran.

Apa yang aku dan Norita kongsikan merujuk kepada Pelan Simpanan Pendidikan SSPN-i Plus. Kalau nak tahu kebaikan Pelan simpanan ini boleh merujuk dibawah ringkasan seperti dibawah ini.

===
INI ANTARA KEBAIKAN JIKA MENYIMPAN DI SSPN-i PLUS :
===

➨ Patuh syariah

SSPN-i Plus merupakan produk simpanan patuh syariah untuk perancangan kewangan bagi tujuan pendidikan tinggi.

➨ Pelepasan taksiran cukai

Pendapatan pendapatan keatas simpanan bersih tahun semasa sehingga RM12,000.00 setahun.

➨ Komitmen serendah RM 30.00 sebulan.

Manfaat bagi Kematian/ Ilat kekal( kemalangan) sehingga RM 1 000 000.00.

Tiada pemeriksaan kesihatan*

➨ Kadar dividen yang kompetitif dan dikecualikan daripada cukai pendapatan.

Khairat kematian termasuk pasangan dan 3 orang anak.

➨ Layak memohon pembiayaan pendidikan (PTPTN).

➨ Simpanan dijamin oleh Kerajaan.

Jika anda sayangkan anak-anak, keluarga dan sahabat anda, bertindaklah sekarang, jangan bertangguh.

Untuk pembukaan akaun SSPN-i Plus, klik terus di sini Daftar Online

#LoveSSPN #pendidikan #sekolah #kolej #universiti #masadepan #belajar #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #cukai #lhdn #guru #cikgu #dividen #untung

Pencen 55 / 60 / Pencen Awal?

Hai post kali ni nak share pasal pencen.

✔️Tau tak, umur persaraan wajib boleh dianjak ke 60 tahun? Persoalannya, cukup ke duit simpanan kita dalam KW5P tu?

✔️ Paling penting, adakah kita masih perlu lagi BEKERJA untuk menampung hidup? Bagaimana jika ada anak yang masih Belajar dan mengharapkan bantuan kewangan dari kita?

✔️Hasil daripada Pelaburan Unit Trusts hanya boleh dinikmati selepas umur 55/60 tahun. Wang anda Tak lari kemana pun. Tetap ada dalam akaun

✔️ Tak semua daripada kita berharta, namun dengan pelaburan inilah yang akan menjadi harta kita nanti.

✔️Pelaburan Unit Trusts bukan sekadar gandakan Wang pencen. Boleh juga nak gandakan Wang simpanan, pelan pendidikan anak anak, modal perniagaan dan juga nak langsaikan hutang.

Ada Tiga Kaedah Pelaburan Unit Trusts;

1️⃣ Pengeluaran dari Akaun 1 KW5P
2️⃣ Lump Sum
3️⃣ Simpanan setiap bulan

Nak info lanjut WhatsApp sini

📱http://danielunittrusts.wasap.my

Cuma korang kene keluarkan 🖋️pen je tuk sign documents📝

Kita set appointment sambil borak dan minum kopi je.

Jangan lupa share tau kat kawan-kawan korang.

#pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #offshore #pelaburanmasadepan #cwa #investment #financialfreedom #financial #pencenawal #pencenbergaya #hkl #unittrusts #pmb #asb #hukm #ppum #husm #puncakalam #setiaalam #shahalam #rawang #sungaibuluh #sunway #petalingjaya #klang #meru #kualalumpur #kualaselangor