Category Archives: PELABURAN

Simpan dulu atau Belanja dulu?

Hai semua, kali ni saya nak share sikit cara yang betul nak kawal belanja bila dah dapat gaji. Ini yang saya pelajari setiap kali ke Seminar Public Gold. Tak rugi pun tau join Seminar Public Gold ni. Dah la free ada pulak peluang nak menang Gold Bar.

luckydraw
Hasil Menang Lucky Draw Seminar Public Gold

Nak join SEMINAR PUBLIC GOLD PERCUMA? Daftar kat sini tuk event terdekat dengan korang SEMINAR PERCUMA

Boleh dikatakan setiap daripada kita ni selalu buat dua turutan ni bila dapat gaji. Nak tahu turutan tu macam mana? Jom tengok sini;

  1. BELANJA ——> BAYAR HUTANG ——> MENYIMPAN

  2. BAYAR HUTANG ——> BELANJA ——> MENYIMPAN

Kebiasaannya bila dapat gaji, kita akan follow turutan yang ke-2 tu. Sebab yela, pape pun mestilah bayar HUTANG dulu. Dah bayar HUTANG, baru la kita puaskan kehendak hati dengan BERBELANJA. Agak-agak dah puas dan cukup, barulah MENYIMPAN. Korang pulak macam mana?

Tapi bila saya join Seminar Public Gold. Turutan yang sepatutnya dan di rekemankan oleh pakar kewangan adalah yang ini;

  1. MENYIMPAN ——> BAYAR HUTANG ——> BELANJA

Nampak macam tak logik kan? Gila ke nak simpan dulu lepas tu baru nak bayar hutang dan belanja mana yang ada. Pada mulanya saya pun rasa turutan ni tak betul. Yela tak boleh nak JOLI sakan la wei!

Tapi selepas mendapat penerangan yang betul dan kenapa PATUT follow turutan ni. INILAH sebenarnya yang patut kita buat!.

Secara amnya, kita akan buat dua turutan pertama di atas sebab kita nak bayar hutang dahulu sebab takut rekod nama tak cantik. Kemudian kita berbelanja sebab kita nak membeli barang keperluan peribadi dan juga keluarga.

Namun percaya tak, dua turutan tu akhirnya buat kita tak dapat menyimpan. Lagi parah bila duit yang kita rasa patut simpan tu sebelum hujung bulan dah habis diguna pakai.

Penniless man

Menurut Pakar Kewangan Tuan Azizi Ali, kita patut simpan atleast 10% daripada gaji kita setiap bulan. Bermakna kalau gaji korang RM3500 setiap bulan selepas tolak EPF, SOCSO, Income Tax dll. Korang wajib simpan RM350 sebulan. Dan simpanan tu pulak, lagi elok bila disimpan BUKAN dalam bentuk WANG KERTAS.

Sebab utama kita wajib ikut turutan ni kerana, dengan menyimpan kita sebenarnya dapat kawal perbelanjaan setiap bulan. Dan signifikan daripada method ni, sebenar kita sedang latih diri kita menjadi orang yang berdisiplin dan konsisten dalam menyimpan. Ini sebenarnya salah satu cara nak buat SIMPANAN KECEMASAN!

Kalau bukan simpan dalam wang kertas, nak simpan kat mana? Jawapan pakar kewangan;

“SIMPAN DALAM BENTUK EMAS”

Bila simpan dalam bentuk EMAS, kita akan bermain dengan emosi. EMAS yang kita simpan setiap bulan akan bertambah beratnya. Bila berat bertambah atau kepingan GOLD BAR bertambah. Kita akan rasa sayang nak jual atau gadai. Kalau gadai/jual pun sebab terpaksa nak pakai duit.

Dengan cara ini, setiap bulan kita secara automatik menjadi seorang yang bijak mengawal kewangan. Simpanan dah ada, bayar hutang dah settle. Tinggal nak belanja je. Dan bila belanja pun kita akan berbelanja secara berhemah. Tak percaya? Cuba la.

Mana nak beli EMAS? Ada banyak syarikat yang menjual EMAS. Namun yang terbaik setakat ini, PUBLIC GOLD! Nak beli emas online pun boleh. Beli EMAS di PUBLIC GOLD, kita beli mengikut harga semasa. Boleh klik sini tuk Harga Emas Semasa Public Gold

Dan tahu tak, PUBLIC GOLD pun menawarkan beli emas online murah dengan serendah RM100! Ni option bagi korang yang tak dapat nak beli EMAS dengan jumlah yang besar dan nak bermula sikit-sikit dulu.

GAP-2

 

Jadi korang nak beli emas boleh je beli kat Public Gold. Nak tahu cara beli emas di Public Gold secara GAP (Gold Accumulation Program) boleh klik sini Senang Buka GAP

Dan kalau korang berminat nak beli terus dari website Public Gold. Daftar percuma sini dulu Daftar Percuma

Bila korang dah daftar, dah dapat PG Code dan password sementara. Korang dah boleh beli produk PUBLIC GOLD dengan harga ahli. Lagi jimat woo!

P/s ; share tau post ni. Moga ada manfaat kat kengkawan korang.

 

 

 

 

Advertisements

3 SEBAB SAYA YAKIN DENGAN PUBLIC GOLD

1️⃣ Public Gold sudah lebih 10 tahun beroperasi dan mempunyai lebih 180,000 customer. Sehingga hari ini, 100% customer Public Gold terima emas masing-masing. Belum ada satu pun customer yang melaporkan duit mereka habis ditipu Public Gold. Belum ada, bahkan saya yakin tak akan ada.

2️⃣ Public Gold adalah company emas paling dipercayaai di Malaysia. Lihat sahaja siapa yang menjadi corporate partner; Pos Malaysia, Amanie Advisor, Malaysia Gold Association (MGA), TEKUN Nasional, banyak institusi Ar-Rahnu dsb. Bahkan Public Gold adalah brand emas pertama di Malaysia yang diterima untuk GADAIAN TANPA DIUJI KETULENAN untuk emas LBMA!

3️⃣ Dan yang paling penting ialah Foundernya. Mana-mana company yang mampu bertahan berpuluh tahun, mereka didirikan oleh orang yang baik-baik.

Bagi saya, Founder Public Gold adalah orang yang sangat baik. Lihat sahaja fasiliti yang disediakan oleh Public Gold untuk customer & dealer. Terlalu banyak peluang secara FREE yang Public Gold sediakan. Ia lahir dari jiwa Foundernya yang mahu berikan kebaikan kepada customer dan dealer.

3 perkara yang saya senaraikan ini, inilah asas (dasar) keyakinan saya terhadap Public Gold.

Apa sahaja company dan bisnes pun PASTI (ya, pasti) akan ada masalah. Selagi hidup, kita tak akan pernah sunyi dari masalah. Tetapi jika ada KEJUJURAN, semua masalah akan selesai dengan mudah… InsyaAllah

Public Gold TERUS Kehadapan

✅Agar sukar untuk mencari 1 syarikat EMAS yang stabil dan berwawasan jauh seperti Public Gold.

✅10 tahun dalam pasaran di Malaysia, sudah jauh ia meninggalkan mana-mana pesaingnya (jika wujud).

✅Bermula dengan 1 cawangan di Pulau Pinang, sekarang sudah ada 18 cawangan di seluruh Malaysia.

✅Bermula hanya di Malaysia, sekarang sudah merebak ke Singapura, Indonesia dan Brunei.

Selepas ini mungkin ke Philipines & Vietnam.

✅Bermula dengan hanya belian emas jongkong dan dinar, sekarang sudah ada Program Akumulasi (GAP).

✅Bermula dengan tanpa sijil patuh Syariah, sekarang sudah patuh Syariah bertaraf antarabangsa oleh Amanie Advisors Sdn Bhd.

✅Bermula dengan hanya EMAS simpanan, sekarang sudah ada Aurora Italia (18k) & PG Jewel (22k).

✅Bermula dengan hanya emas, sekarang sudah ada PG Mall untuk shopping online apa saja barang secara maya.

✅Bermula dengan bersendirian, sekarang sudah ada pelbagai rakan perniagaan termasuk Pos Malaysia & Tekun Malaysia.

✅Bermula dengan emas yang perlu diambil di cawangan, sekarang sudah ada khidmat pos emas sampai ke rumah (GIT – GOLD In Transit).

✅Bermula dengan hanya beberapa siri seminar emas, sekarang sudah ada lebih 100 seminar emas percuma dengan hadiah cabutan bertuah berupa emas yang juga percuma.

✅Macam-macam lagi la kalau nak tulis.

✅Jika anda ingin bimbingan bagaimana untuk mula menjadi pelanggan syarikat emas tersohor ini, sila whatsapp saya sekarang.

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
http://www.danielnelison.com/public-gold

>>> wasap.my/+60176840288

Cabutan WOW! Tahunan SSPN-i Plus

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Post kali ni nak share sikit pasal promo SSPN-i Plus. Menarik tau.

Buka akaun SSPN-i Plus untuk anak-anak je dah boleh dapat peluang menang hadiah.

Simpanan pendidikan anak-anak pun dah terjamin.

Ni details promosi;

✔️Terbuka kepada semua pendeposit yang baharu membuat pembukaan SSPN-i Plus atau penambahan deposit di dalam akaun SSPN-i Plus mulai 1 Januari 2018 hingga 31 Disember 2018.

✴️Hadiah Pertama: Wang Tunai RM100,000

✴️Hadiah Kedua: Wang Tunai RM50,000 x 2 pemenang

✴️Hadiah Ketiga: Wang Tunai RM10,000 x 3 pemenang

✴️Hadiah Saguhati: Wang Tunai RM200 x 4,000 pemenang

Jom daftar sekarang;

➖ bit.ly/daftaronlineje9

➖ bit.ly/daftaronlineje9

Jom sertai! Buka akaun SSPN-i Plus sekarang dan tingkatkan peluang anda dengan membuat tambahan deposit di dalam tempoh promosi.

➖ bit.ly/daftaronlineje9

➖ bit.ly/daftaronlineje9

Syarat-syarat penyertaan Cabutan WOW! Tahunan SSPN-i Plus:

Terbuka kepada semua pendeposit SSPN-i Plus yang membuka akaun dan mengekalkan akaun dalam tempoh promosi.

Setiap RM50 layak mendapat satu cabutan tanpa mengira pakej.

Penyertaan adalah automatik.
PTPTN berhak membatalkan sebarang penyertaan tanpa sebarang notis, sekiranya pendeposit didapati tidak layak dan melanggar syarat yang telah ditetapkan.

#sspniplus #pendidikan #sekolah #kolej #universiti #masadepan #belajar #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #cukai #lhdn #guru #cikgu #ptptn #malaysia

Unit Amanah? Macam Mana Tu?

PMB Award 2016-2017-2Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, post kali ni saya nak kongsikan sikit terntang Unit Amanah. Mesti ramai yang tertanyakan, Unit Amanah ni untung dia macam mana? Boleh percaya ke?

Mungkin ada di antara kita belum tahu tentang Unit Amanah ataupun mungkin pernah dengar cuma kurang faham tentang pelaburan Unit Amanah ni.

Yang biasa kita fikir, labur dan dapat pulangan. Memang betul la pun. Takkan nak melabur untuk rugi? Baik simpan je bawah katil.

Jom saya tunjukkan macam mana game Unit Amanah ni;

Dalam Unit Amanah ada forluma asas yang patut kita tahu:

W = H x U

W = Nilai Pelaburan
H = Harga Seunit
U = Jumlah Unit.

Contohnya anda mula melabur dengan modal permulaan RM1000. Harga seunit pada hari ini kita andaikan pada RM0.20 seunit. Semak harga sebenar di sini Public Mutual Fund Price

 

Modal Pelaburan (W)

Harga Seunit (H) Jumlah Unit (U)

1000

0.2

5000

U=W/H

  • Dengan modal RM1000, anda dah memiliki 5000 unit pada harga RM 0.20 per unit.
  • Sekarang anda dah ada 5000 unit. Dalam Unit Amanah, focus utama kita adalah mengumpul unit tau.
  • Ingat ya, Unit tidak akan pernah turun atau berkurang. Ianya akan bertambah.
  • Unit anda akan kekal 5000 walaupun anda Cuma sekali je melabur. Unit anda hanya bertambah jika anda membuat pelaburan tambahan atau mungkin disebabkan dividen. Kira ada untung la tu.
  • Sekarang kita andaikan yang dana anda langsung takde bagi pulangan dividen. Dan anda pulak takde nak tambah pelaburan. (Nak test market orang kata). Apa yang akan terjadi? Unit terkumpul anda masih tetap 5000 unit.
  • Untung ke? Kita balik pada formular asas tadi;

W = H x U.

H adalah harga seunit.

  • Pada hari ini ianya berharga RM0.20.
  • 5 tahun lagi mungkin akan jadi RM0.35.
 

Modal Pelaburan (W)

Harga Seunit (H) Jumlah Unit (U)

1750

0.35 5000

W=HxU

  • Harga H akan sentiasa turun naik setiap hari, hari ni pun tengah naik turun tau. Sebab tu Unit Amanah ni pelaburan jangka masa panjang. Itu caranya nak dapat pulangan. Nilai H akan naik.
  • Balik kepada table tadi, berapa keuntungan anda?

Modal awal RM1000.
Pendapatan Akhir = RM1750
Untung RM750

Untuk 5 tahun dan hanya berdiam diri, secara senyap anda dah untung RM750. Tu belum campur dengan dividen. Secara amnya RM750 tu ibarat anda simpan RM12.50 selama 60 Bulan. Tu pun kalau konsisten. Dah sama harga sekotak rokok tu.

Sekarang kita ubah balik scenario tadi.

  • Setiap 3 bulan anda konsisten melabur. Menggunakan akaun 1 KWSP.
  • Setiap tahun anda dapat dividen daripada keuntungan fund
  • Harga unit mungkin rendah dan juga tinggi. Unit anda akan bertambah banyak atau sikit. Bukan berkurangan tau.
  • Mana tahu lepas 5 tahun, unit anda naik menjadi 30000. Cuba kira balik berapa yang anda untung?

Jadi kesimpulannya, pelaburan Unit Amanah ni bersifat jangka masa panjang. Sekurang-kurangnya 3-5 tahun.

Ataupun bagi yang masih bekerja. Gunakan Unit Amanah ni sebagai alat untuk menggandakan wang pencen anda nanti. Ingat tau, 10-20 tahun akan datang, harga barang tak kan sama seperti tahun ni.

Inflasi

Share tau post ni, mana tau bermanfaat untuk yang lain.

P/S : Kepada yang berminat untuk melabur dalam Unit Amah, boleh terus hubungi saya dan saya akan membantu anda sebaik boleh.

 

Panduan Kewangan

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua. Untuk post kali ni saya nak share sikit tentang Panduan Kewangan.

Ini merupakan FB post daripada Saudara Taufig Azman(dengan izin) . Selamat membaca dan semoga ianya bermanfaat untuk semua.

1. Panduan Belanjawan – Rule 50/30/20

✴️50% keperluan

✴️30% kehendak

✴️20% simpanan/pelaburan.

  • Ini rule yang boleh kata praktikal & meluas digunakan oleh mereka yang baru nak mula tetapkan bajet bulanan.
  • Lama-kelamaan cuba tingkatkan peratusan untuk simpanan/pelaburan pula.

 

2. Peraturan Dana Kecemasan 3-6 bulan pendapatan

  • Ini merupakan perkara utama yang perlu ada sebagi persediaan menghadapi sesuatu yang tak dapat diduga. (Conthohnya kereta rosak, anak sakit – masuk hospital, diberhentikan kerja dll) Bukan guna tuk beli ayam KFC time tengah bulan tau!
  • Paling elok bagi saya adalah dengan beli dan simpan EMAS. Adanya EMAS, kita boleh gadai untuk gunakan wang dan tebus semula bila kita ada lebihan wang. Nak tahu caranya klik terus kat sini Beli EMAS GAP

 

Beli Kereta

3. Pembelian kenderaan

Beli kereta ikut kemampuan dan ikut panduan ni;

(Harga Kereta = Gaji Setahun & Rule 20/5/10)

  • Harga kereta bersamaan 1 tahun gaji
  • 20% downpayment
  • 5 tahun pinjaman kereta
  • 10% pendapatan untuk bayaran bulanan

 

Buy-A-House

4. Pembelian Rumah

Nak beli rumah bukan mudah tapi tak mustahil. Nak tahu kemampuan, boleh ikut panduan ni:

Harga = 5tahun gaji & Modal 15%

  • Contohnya ; Gaji bulanan 2,500 x 12 x 5 tahun = RM 150000
  • Cari rumah dlm lingkungan RM150k
  • Sediakan modal 15% harga rumah = RM22.5K (deposit & kos berkaitan)

 

Takaful Di Malaysia

5. Pengambilan Takaful

Ini mrupakan saranan dari Malaysian Takaful Association (MTA) sendiri;

Perlindungan 10 tahun TPD (Total Permanent Disability), 3-5 tahun CI (Critical Illnes)

  • Keperluan takaful cover death/TPD – 10 tahun gaji.
  • Untuk CI (Critical Illnes) pula, dalam 3-5 tahun gaji.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Pelaburan – Rule 72

“Rule 72” merupakan satu formula mudah nak tahu berapa tahun satu amaun pelaburan akan menjadi 2 kali ganda.

Contohnya amaun RM10,000 jadi RM20,000;

  • 72 / % tahunan = tahun
  • contoh, pada kadar 6% setahun,
  • 72 / 6 = 12 tahun
  • Ingat ya, pelaburan itu bersifat jangka masa panjang (3-5 Tahun). Jangan mudah percaya pada skim yang janjikan keuntungan dalam jangka masa pendek!

Salah satu platform terbaik untuk melabur adalah dengan melabur di dalam Unit Amanah.

Bagi yang ada mencarum dalam KWSP, anda boleh keluarkan wang dalam akaun 1 untuk tujuan pelaburan. Sangat mudah prosesnya.

Nak tahu lebih lanjut klik sini Pelaburan Unit Amanah

 

Zakat-1

7. Zakat – 2.5% & nisab

Bagi Muslim bila mana harta benda dah melebihi nisab, contohnya di KL RM14,772 maka 2.5% tu ada hak milik ASNAF.

Bayar zakat merupakan satu kewajipan. Setiap yang kita sumbang tu ada kebaikan untuk yang memerlukan. Bukan ke dengan berzakat tu, kita mencucikan harta kita?

Semak kadar nisab di tempat masing-masing.

Share tau post ni. Semoga bermanfaat untuk semua!

 

Promosi Tai Fook & BungaMas Public Gold

Assalamualaikum dan Salam sejahtera sahabat semua.

💥Ni nak share sikit tentang PROMOSI yang Sedang berlangsung sekarang.

✔️ Daripada FB Live offer Syukor Hashim.
(Bermula 13/7/2017 Jumaat jam 11 pagi dan tamat pada 16/7/2018 Isnin 12 tengahari)

1️⃣Promosi belian BungaMas dan Taifook
===================================
1. Diskaun segera 1% untuk semua BungaMas dan Taifook
2. Dapat 1 Lucky draw entry untuk setiap belian 10gram
3. Boleh buat EPP 4X

2️⃣Promosi Pembeli Kali Pertama
============================
1. Diskaun segera 1% untuk semua BungaMas dan Taifook
2. Dapat 1 Lucky draw entry untuk setiap belian 10gram
3. FREE Gold Card Holder

3️⃣Promosi Normal Dealer.
======================
1. Beli 10g, 20g dan 50g (BungaMas atau Taifook)
2. Diskaun segera 1%
3. FREE gold card holder
4. Lucky draw 10X entry
5. Boleh buat EPP 4x dan EPP10X (Waive EPP premium)
6. Anggaran kos RM14,1xx (ikut harga semasa waktu lock)

4️⃣Promosi Priority dealer.
=====================
1. Beli 10g, 20g, 50g dan 100g (BungaMas atau Taifook)
2. Diskaun segera 1%
3. FREE gold card holder
4. Lucky draw 20X entry
5. Boleh buat EPP 4x dan EPP10X (Waive EPP premium)
6. Anggaran kos RM31,7xx (ikut harga semasa waktu lock)

Berminat nak tahu lebih lanjut Jom WhatsApp saya https://segramsebulan.wasap.my

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
https://segramsebulan.wasap.my

#PromosiFBLive
#PublicGold
#emas999
#pohkong
#habibjewels
#emasmurah
#online
#malaysia
#indonesia
#brunei
#singapore
#pelaburansah
#patuhshariah
#segramsebulan
#pg10
#pg00101715