Category Archives: PELABURAN

HARGA EMAS PUBLIC GOLD RENDAH..apa nak buat

Dalam mana-mana pelaburan, perkara penting kita kita perlu kawal adalah EMOSI. Ni kalau tak jaga elok-elok confirm pelaburan korang tak meet the target.

Contohnya harga emas arini. Daripada paling tinggi RM218, tetiba turun RM208. Turun RM10 tu! Jenis yang mental koyak ni, mesti kata “bapok rugi aku beli emas aritu”  ataupun “kata emas tak jatuh nilai?”


Sabar tuan..sabar.. Benda ni biasala berlaku sebab demand & supply. Logik la kalau demand sikit supply plak tinggi. Confirm la akan turun. Macam tu gak sebaliknya.

Sebab tu kawalan emosi tu penting. Bila harga turun, time tu la kita beli lagi tuk topup investment kita. Macam unit trusts, bila harga rendah, beli la lagi banyak unit.

Bagi yang simpan EMAS, ni la peluang nak topup berat gram Emas. Kita kumpul! Sebab at the end. Target kita nak capai berat maksimum (bukan berat badan tau). Bila unit/gram yang kita kumpul tu banyak. Baru la sedap nak jual/gadai.

PRINSIP utama pelaburan adalah untuk jangka masa panjang.

Bayangkan korang ada 1kg Emas lagi 10 tahun. Agak2 berapa korang boleh dapat bila jual? Dan cuba bayangkan, lagi 10 tahun la korang nak beli 1kg Emas.

Rasanya sama harga masa tu dengan sekarang?


Sedangkan kuih pun sekarang ni 3 ketul RM1, boleh jadi tak harga seketul kuih tu yang sama berat dan kuantiti (isi dalam)  bersamaan RM1?


Share tau post ni..bagi yang nak mula simpan emas boleh je contact saya. Biar saya bantu tuk mulakan simpanan emas. Mulakan dengan RM100 dulu.

Jumpa lagi dalam next post OK!

Membina kekayaan dengan emas..ikuti tips yang berguna ni

Semua pakar kewangan bersetuju dengan satu perkara.

Asas untuk anda membina kekayaan bermula dengan menyimpan. Bacalah apa sahaja – Baca Buku Kewangan, semuanya senada seirama.

Mereka cakap anda kena ada dana kecemasan 3 bulan gaji, 6 bulan gaji dan ada pakar yang sarankan anda simpan setahun gaji sebagai dana kecemasan.

Dah Ada Simpanan Macam Ni?

Apabila anda mempunyai simpanan yang banyak maka ia membuka lebih peluang untuk anda melabur dan menambah kekayaan.

Jika anda tiada Rahsia Ilmu EMAS . Apakah bentuk simpanan yang datang dalam otak anda?

Sudah tentu simpan duit bukan?

Salah kelebihan duit adalah keupayaannya untuk membelikan anda apa sahaja yang anda inginkan – Itu juga adalah kelemahan duit. Ia senang terguna, terbelanja, terpakai, terbagi kat orang pinjam.

Sebab itu simpan duit “cakap senang buat susah”

Apa yang ada dalam buku tidak sama dengan apa yang kita buat. Apa sebabnya? Sebab berseronok itu adalah fitrah manusia. Simpan duit untuk digunakan pada masa hadapan bunyinya macam boring.

Inilah peranan emas. Untuk simpanan jangka panjang anda alihkan simpanan ke dalam bentuk emas. Bila anda tengok emas berketul-ketul depan mata, otak anda tiada rasa nak guna atau terbelanja. Sebab otak manusia tidak boleh kaitkan emas dengan belanja.

Apa yang otak kita kaitkan dengan duit RM10,000? Wah! boleh beli itu dan ini. Lepas tu otak mula bagi suggestion “nak beli barang apa?” Selagi tak beli, jiwa kacau.

Bila anda tukar RM10,000 jadi sekeping jongkong emas 50 gram, apakah yang berlaku kat otak anda? Otak anda akan cakap emas ini cantik, mahal dan kena simpan elok-elok takut hilang.

Emas kalau hilang, boleh gila jadinya!

Otak tak boleh kaitkan emas dengan beli barang.

Sebab itu menyimpan emas lebih mudah daripada menyimpan duit. Sebab otak anda kaitkan emas = kena simpan elok-elok.

Dengan faham konsep ini maka mudahlah untuk anda membuat simpanan.

Jika anda orang baru. Mulakan dengan hanya 10%. Kalau anda nak tahu, simpanan emas boleh dimulakan dengan hanya Serendah RM100. Rendah kan?

Ya! 10% sahaja duit anda ditukar dalam bentuk emas. Bila dah dapat rentak dan keserasian, barulah tambah % simpanan emas ikut keserasian.

7 pilihan untuk melabur wang anda..wajib baca kalau tak nak menyesal!

Orang kata wang tidak tidak harus disimpan begitu sahaja. Apa pilihan yang ada untuk memberanakkan wang? Ada banyak opsyen yang boleh dipilih. Buat pilihan anda untuk pastikan wang anda selamat!

Apakah itu pelaburan?

Pelaburan dalam istilah bermaksud mengagihkan wang anda untuk mendapatkan lebih banyak keuntungan darinya. Sebagai contoh, jika anda pinjamkan wang kepada rakan anda dan beliau membayar pinjaman tersebut setahun kemudian — misalnya RM110, bukan RM100 seperti yang dipinjam, ini bererti anda secara teknikalnya telah melabur pada rakan anda dengan pulangan 10% per tahun.

Anda tidak perlukan ilmu yang khusus untuk mula melabur. Ia nampak seperti sukar, tetapi apa yang anda perlukan adalah idea tentang apa yang anda mahu lakukan dengan wang anda dan apakah opsyen yang ada. Pelaburan bukanlah satu sains kewangan yang sakral — ia tidak lebih dari pengetahuan asas bagi mereka yang peduli tentang simpanan mereka.

Paling popular untuk melaburkan wang adalah melalui hartanah dan tunai — tetapi ini adalah situasinya bila mana yang paling popular tidak sinonim dengan yang terbaik. Jom kita check opsyen apa yang anda boleh pilih untuk melaburkan wang anda.

Apakah pilihan-pilihannya?

Tunai

Sesetengah orang masih percaya bahawa menyimpan wang di bawah tilam masih lagi satu pilihan yang selamat. Ya benar, tetapi ada beberapa perkara yang perlu diingat jika itulah pilihan utama anda. Pertama, anda mempunyai akses yang terlalu mudah ke atas wang tersebut, jadi godaan untuk mengambil sedikit untuk perbelanjaan tambahan lebih sukar untuk ditepis. Kedua, ingat tentang inflasi: di satu waktu nanti, anda akan mendapati simpanan anda mempunyai nilai yang lebih sedikit dari yang anda jangkakan.

Deposit tetap bank

Anda depositkan wang anda di bank dengan kadar faedah per tahun yang tertentu. Setiap negara dan setiap bank mempunyai ketetapan amaun deposit, tempoh deposit, dan peratusan pulangan yang anda akan terima.

Bayangkan anda ada wang lebihan sebanyak RM1000 yang anda mahu elak dari dibelanjakan. Anda simpan ia di bank dengan kadar faedah, sebagai contoh, 6% setahun. Ini bermakna dalam setahun anda akan memperolehi RM1060 — bukanlah jumlah keuntungan yang hebat, tetapi agak memadai kerana anda tidak perlu berbuat apa-apa untuk mendapatkannya.

Bon

Ingat lagi contoh di mana anda meminjamkan wang kepada seorang rakan anda dan menerima lebih banyak dalam tempoh setahun? Ia berfungsi dengan cara yang sama. Bezanya kali ini anda tidak memberi pinjaman kepada rakan, tetapi kepada kerajaan, daulah, atau syarikat. Anda tahu dengan pasti bahawa anda akan mendapat wang anda semula, dan berapa peratus yang anda akan terima sebagai tambahan kepada jumlah yang anda pinjamkan.

Ada terdapat juga Eurobonds, yang didenominasikan bukan dengan matawang kebangsaan negara yang mengeluarkannya. Eurobonds dikeluarkan di dalam matawang yang asing bagi pihak yang mengeluarkan bon dan yang membeli bon.

Bon sedikit lebih rendah risikonya berbanding saham dan ia juga bersifat jangka panjang. Biasanya kerajaan menjual bond kepada bank-bank atau institusi kewangan lain untuk diagihkan kepada para pelabur. Kadar keberuntungannya bergantung kepada banyak faktor, tetapi secara keseluruhannya ia bukanlah amaun yang boleh memberikan “kelegaan” besar.

Emas

Pakar kewangan menasihatkan agar “simpan sekurang-kurangnya 10% daripada pelabuan dalam bentuk EMAS” Bagi pelabur, kita sebenarya nak duit kita berkembang. Kalau simpan EMAS, macam mana nak berkembang? Sebenarnya, EMAS akan bertindak sebagai perlindung kepada KEKAYAAN kita. Bayangkan bila pelaburan kita mengalami KERUGIAN dan pulangan tidak seperti yang diharapkan. Sudah tentu kita akan mencari alternatif lain untuk mendapatkan dana. Lagi parah bagi yang melabur dengan begitu banyak sehinggakan tiada langsung wang untuk tampung kehidupan (kes melabur ikut trend/nafsu).

EMAS yang disimpan, akan kita gadai/jual untuk mendapatkan modal. Malah untuk menampung perbelanjaan kita. EMAS itu adalah wang! Dalam pelaburan EMAS, matlamat utama ialah untuk menambah berat per gram EMAS. Setiap keuntungan yang diterima, akan dipindahkan 10% untuk membeli EMAS. Lagipun kini dengan hanya RM100, anda dah boleh beli emas. Boleh baca disini senang buka GAP

Saham

Saham sedikit mirip dengan bon dari segi mekanismanya. Anda membeli sebahagian kecil pemilikan ke atas sebuah syarikat (atau mungkin besar, bergantung kepada kemampuan anda) dan mendapat dividen darinya sebagai seorang pemegang saham.

Selagi syarikat itu berprestasi baik, nilai sahamnya meningkat; bila-bila perniagaan merosot, sahamnya menjadi lebih murah. Harga saham biasanya agak mampu dimiliki, tetapi ingat betapa lebih kecil jumlah pelaburan anda, lebih tinggi komisen broker. Lagi pun saham agak berisiko. Bila situasi stabil untuk syarikat berkenaan, itu bererti saham didagangkan di aras purata. Waktu terbaik untuk membeli saham adalah ketika ia rendah, tetapi pastikan ia takkan jadi lebih rendah.

Akaun PAMM

Akaun PAMM (Percentage Allocation Management Module) adalah untuk mereka yang tidak begitu pandai berdagang atau mereka yang lebih berminat untuk menjadi pelabur berbanding pedagang yang aktif. Broker memberikan akaun yang dikongsi dengan dana bersama, di mana seseorang pelabur akan meletakkan wang beliau untuk diusahakan oleh pedagang yang akan berdagang di pasaran. Pedagang tidak boleh mengeluarkan dana tanpa kebenaran pelabur, dan pelabur tidak boleh berdagang tanpa pedagang.

Boleh ada lebih dari satu pengurus, pedagang dan pelabur — ia boleh sahaja melibatkan satu pasukan besar, tetapi dalam kes sebegitu keadaan akan menjadi lebih rumit dan ia dipanggil sebagai Open-end-funds. Open-end-funds adalah suatu bentuk pelaburan yang kolektif di mana anda kumpulkan wang dari beberapa orang untuk mencipta portfolio yang lebih impresif.

Akaun ETF

ETF (Exchange Traded Fund) didagangkan di bursa saham dan ia membolehkan orang ramai membeli atau menjualnya menerusi broker. ETF adalah peluang yang baik untuk perlindungan dari risiko (risk hedging) kerana ETF terdiri dari campuran beberapa saham, bon, dan instrumen-instrumen lain. Satu ETF boleh mengandungi saham beberapa syarikat besar.

ETF terkait rapat dengan indeks-indeks besar seperti Dow Jones Industrial Average, S&P500 dan lain-lain. ETF lebih menguntungkan berbanding saham-saham secara individu atau akaun PAMM, tetapi ia lebih sesuai untuk para pedagang berpengalaman. Ia cara yang baik untuk mempelbagaikan portfolio anda.

Pelaburan yang anda PATUT JAUHI!

Opsyen binari dan skim piramid adalah pantang terbesar untuk mereka yang menghormati wang yang datang dari titik peluh mereka sendiri. Ia seperti budak-budak nakal yang ibu anda nasihatkan agar anda jauhi dari berkawan dengan mereka. Kerapkali ia tampak menggoda, kerana amaun yang anda bakal dapat — tetapi risikonya terlalu tinggi.

Di Malaysia, pasti ada yang ingat tentang Pelaburan Emas TOK BERLAGAK, yang mana setiap pelabur dijanjikan pulangan secara bulanan disebabkan kenaikan harga EMAS pada waktu itu. Sedangakn harga EMAS dunia sedang mengalami trending penurunan. Sama juga seperti Skim Pelaburan FOREX, dimana pelabur akan diminta melaburkan wang mengikut pakej, broker akan melabur wang dan setiap keuntung akan dibahagikan mengikut pakej. Tapi adakah ianya sebegitu? Bagi yang nak mulakan FOREX Trading, adalah dinasihatkan untuk belajar dahulu daripada yang betul-betul pakar. Forex banyak bermain dengan EMOSI

Siapa yang menang akan menerima semua sebagai habuan, dan yang kalah akan rugi lebih banyak dari yang mereka rela untuk rugikan. Anda 100 kali lebih cenderung untuk rugi dari untung, jadi lebih baik anda jauhi ia untuk keselamatan wang dan kewarasan anda.

Penutup Tentang Pelaburan

Bila anda tahu pilihan-pilihan anda, anda boleh pilih apa yang lebih sesuai dengan gaya anda. Betapa rumit pun pelaburan bila dilihat sekilas pandang, ia sebenarnya hanyalah perkara yang asas bagi mereka yang serius tentang kebajikan wang mereka. Bila anda serius tentang wang anda, anda akan mendapat jumlah wang yang serius — semuanya tentang sikap!

HARGA EMAS NAIK..ASYIK NAIK JE BILA NAK TURUN?

“Dalam jangkamasa panjang, emas dalam trend naik naik naik”

Ini pendapat Joseph Bernhard Mark Mobius, Founder Mobius Capital Partners LLP.

Klik Sini

Beliau berikan pandangan seperti berikut:

  1. Gold dalam trend naik naik naik.
  2. Ini disebabkan oleh kecenderungan bank pusat untuk menurunkan kadar faedah bagi meransang pertumbuhan ekonomi negara.
  3. Bank pusat berpusu-pusu nak kurangkan kadar faedah bagi mengelakkan risiko kemelesetan ekonomi. Terutamanya dalam situasi perang perdagangan US – China.
  4. Dalam situasi tidak menentu seperti kemelesetan ekonomi, emas akan menjadi aset selamat kepada anda.
  5. Mark Mobius mencadangkan anda meletakkan emas sebanyak 10% daripada portfolio pelaburan anda.

Sekarang masa untuk Emas!

Analisis Harga Emas 1 Ogos 2019..naik atau turun tetap terus beli EMAS

🆗 Jam 2.00 pagi tadi, US fed mengumumkan kadar faedah US turun sebanyak 0.25%

🆗 Ini adalah penurunan kadar faedah pertama dalam masa 11 tahun gais❗Dah lama US tak turunkan kadar faedah. Asyik menaik ajer interest rate kat US.

🆗 Itu yang menyebabkan Donald Trump agak bengang dengan fed chair Jerome Powell. Trump mahukan kadar faedah diturunkan kerana berpendapat ia lebih baik untuk ekonomi US.

🆗 Jika interest rate turun maka harga emas akan menaik. Tetapi apa yang berlaku semalam adalah harga emas naik sekejap aja. Kemudian ia menurun dan menurun dan menurun.

🆗Apa sebabnya❓

✴️Gais, ini jawapannya✴️

🆗 Jerome Powel walaupun mengumumkan penurunan kadar faedah pagi, namun memberikan kenyataan bahawa:

“Penurunan ini bukanlah permulaan kepada siri pemotongan kadar faedah pada masa hadapan”

🆗 Maksudnya pada masa hadapan belum tentu interest rate akan dipotong lagi. Jangan berharap sangat lah

🆗 Market melihat mesej ini sebagai signal bahawa takde kemungkinan interest rate akan diturunkan lagi pada bulan depan (ketidakpastian)

🆗 Mesej Jerome Powell ini menimbulkan kebimbangan pelabur/market serta menyebabkan pasaran saham jatuh merudum (Nasdaq jatuh, NYSE jatuh dan gold jatuh)

🆗 Well, kita sebagai pembeli dan pelabur emas boleh mengambil kesempatan untuk beli emas kerana harganya jatuh lebih kurang RM3 segram.

➕ Daripada Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim➕

Strategi Pelaburan..Apa yang patut kita tahu?

Apabila anda membuat pelaburan emas, anda perlukan strategi.
(Maksud strategi: rancangan yang teratur yang memperhitungkan pelbagai faktor untuk mencapai matlamat atau kejayaan).

Pelaburan emas boleh jadi perkara yang rumit. Ini kerana anda perlu jelas tentang 3 perkara:

1️⃣ Matlamat anda melabur/menyimpan emas.

2️⃣ Memilih produk yang sesuai dengan matlamat 1.

3️⃣ Menguruskan risiko yang berkait dengan produk 2.

Apakah strategi terbaik untuk saya

Malangnya tiada satu jawapan yang sesuai dengan semua orang. Setiap orang perlukan strategi yang berbeza-beza.

Strategi terbaik untuk anda mestilah bersesuaian dengan matlamat, produk dan risiko.

CONTOH 1

Jika matlamat anda membeli emas sebagai Insurans Kekayaan atau sebagai Harta. Maka strategi anda andalah seperti berikut:

🆗 Pemilihan Produk
✴️Anda pilih emas fizikal yang anda simpan sendiri. Contohnya jongkong emas dan dinar emas. Harga pula mesti mengikut harga emas semasa dunia.

✴️Kelebihan, anda tidak perlu takut risiko pihak ketiga contohnya penjual emas tersebut melarikan emas anda (bankrap/tipu) sebab emas anda pegang.

🆗 Pengurusan Risiko

✴️Emas fizikal ada risiko kehilangan/kecurian. Jadi anda perlu simpan dengan selamat.

✴️Kalau nak sembunyikan di rumah, tempat penyembunyian mestilah kreatif. Kenalah fikir❗

✴️Kalau anda rasa rumah tak selamat maka anda kena cari safe deposit box bank atau swasta. Kena keluarkan modal❗

CONTOH 2; SIMPANAN/PELABURAN

✴️Jika matlamat anda adalah simpanan/pelaburan. Maka strategi anda adalah seperti berikut:

🆗 Pemilihan Produk

✴️Anda boleh pilih akaun simpanan emas contohnya di bank atau Public Gold GAP.

Kenapa

✴️Sebab senang nak tambah emas dalam kuantiti kecil. Kemudian anda tak perlu fikir aspek penyimpanan.

✴️Bank/syarikat tolong simpankan untuk anda. Jadi anda boleh tidur lena. Contohnya akaun simpanan emas GAP Public Gold.

✴️Kemudian anda kena tengok spread jual beli emas dan harga pergram. Harga mesti berubah mengikut harga emas dunia. Setiap penjual berbeza-beza harga dan spreadnya.

Lagi satu❗

✴️Adakah senang untuk anda beli dan jual emas tersebut. Kalau susah nak pergi beli dan jual. Itu pun masalah juga. Buang masa anda ajer❗

🆗 Pengurusan Risiko

✴️Adakah syarikat/bank menawarkan kemudahan mengeluarkan emas fizikal?

✴️Ada institusi bank yang tidak menawarkan pengeluaran emas fizikal. Jadi jika anda nak pegang emas fizikal, anda perlu pilih syarikat/bank yang menawarkan pengeluaran emas fizikal.

✴️Kemudian bagaimana dengan syarat jualan semula? Ada syarikat yang menawarkan pengeluaran emas fizikal tetapi tak akan beli balik emas fizikal daripada anda.

✴️Ada syarikat yang cas anda safe keeping fee untuk emas anda sehingga 2% setahun. Ada yang free. Itu pun kena tengok betul-betul.

✴️Adakah syarikat kukuh? Supaya tiada risiko mereka melesapkan diri dengan emas anda.

CONTOH 3

✴️Jika matlamat anda andalah untuk menjadi spekulator. Nak buat duit cepat.

Strategi anda adalah seperti berikut;

🆗 Pemilihan Produk

✴️Anda kena invest/trade dalam saham syarikat perlombongan emas, belajar trade CFD, Gold Futures, Gold Option dan spot gold.

🆗 Pengurusan Risiko

✴️Produk-produk ini berisiko tinggi. Pulangan lumayan namun risikonya tinggi. Saham boleh turun jadi kosong.

✴️CFD, Gold Futures, Option, spot gold mempunyai risiko tinggi. Anda boleh kehilangan modal 100%

✴️Tak boleh tidur aja kalau anda involved dengan produk ini. Anda ambil masa yang panjang untuk mahir. Banyak buku, seminar dan masa berlatih diperlukan.

✴️Learning curve dia tinggi. Kalau setakat setahun dua tahun pengalaman, belum tentu terrer gais. Newbie lagi.

KESIMPULAN

✴️Dalam pelaburan emas terlalu banyak strategi. Pilih yang sesuai dengan objektif pelaburan anda.

✴️Jika ia bersesuaian, InsyaAllah anda akan beruntung dan boleh tidur lena.

Silakan share jika bermanfaat.

Petikan dari FB Mahaguru EMAS Tuan Syukor Hashim

Analisis kenaikan harga emas 2016 sehingga sekarang…oooo patutla harga EMAS naik mencanak aritu

Ini adalah analisis trend harga emas dari tahun 2016 – sekarang (Jun 2019). Sila rujuk gambarajah yang saya sertakan untuk pemahaman.

Untuk pengetahuan anda trend kenaikan harga emas telah bermula sejak januari 2016.

Bagaimana kita nak confirmkan bahawa trend emas sedang menaik?

Secara analisis teknikal, anda boleh lihat bahawa harga ‘Lowest Low’ semakin tinggi berbanding “Lowest Low” sebelumnya (tengok gambar yang saya sertakan)

Apa maksudnya? Maksudnya bila harga emas naik tinggi, ia akan turun jugak (retracement) namun harga emas yang jatuh itu adalah lebih tinggi berbanding harga terendah sebelumnya.

Nak mudah faham, sila tengok Lowest low A, Lowest Low B, Lowest Low C dan Lowest low D.

Harga Lowest low B lebih tinggi dari Lowest low A
Harga Lowest low C lebih tinggi daripada Lowest low B
Harga Lowest low D lebih tinggi daripada Lowest low C

Itu adalah salah satu petunjuk jelas harga emas dalam trend menaik.

Kedua, mari lihat penurunan harga emas (dipanggil retracement). Saya tandakan dengan R-1, R-2 dan R-3.

Anda dapati walaupun harga emas menurun, namun jurang penurunan semakin mengecil. Jurang R-1 sangat besar, jurang R2 kecil sedikit dan R-3 adalah paling kecil.

Ini adalah petunjuk trend menaik yang kuat (secara analisis teknikal).

Adakah kenaikan harga emas ini disokong secara fundamental? Sudah tentu jawapannya adalah YA.

Faktor trade war antara US – China, ketegangan di Timur Tengah (US – Iran) dan lagi satu faktor yang saya jangka menyumbang kepada trend menaik harga emas adalah pilihan raya presiden US tahun depan (3 November 2020).

Pilihan raya president US boleh mengakibatkan berlaku situasi ketidaktentuan dan menyebabkan pelabur lari kepada aset selamat seperti emas. Yes!!

Dalam trend menaik, boleh tak emas jatuh? Ya. Sudah semestinya. Tengok graf 3 tahun nie pun cukuplah. Nampak ada kejatuhan kan? Gold naik in long term dan ada jatuh in the process (retracement)

Jadi, bila saya cakap gold investment/saving adalah untuk jangka masa panjang, saya harap tuan puan boleh faham dengan jelas.

Now kita tengok sambil makan pop corn. Adakah emas boleh bertahan diatas harga psiko level USD1400? Jika ya, maksudnya trend naik ini kuat.

Petikan daripada #NotaEmasSyukorHashim

Nak Tahu Cara Mudah Bebas Hutang? Baca 3 Tip Bijak Wang ni..

Hutang Ada Banyak Jenis – Gambar Hiasan
Setiap daripada kita memang takkan lari dari masalah hutang. Samada hutang belajar, hutang pinjaman peribadi, hutang kereta, hutang rumah malah ada yang berhutang untuk berkahwin!
Masa nak BERHUTANG tu, elok je rasa macam mampu nak bayar. Bila dah dapat duit dan mula nak start bayar masa tu la terasa duit ni tak cukup.
Masalahnya perlu ke berhutang ni? Bagi saya secara peribadi Tak perlu tapi yela kita bukan orang kaya dan berharga pun. Nak Tak nak kena buat hutang untuk beli asset seperti rumah.
Jadi sebelum anda nak apply mana-mana loan, baca 3 tips ni dulu sebagai persediaan. Selamat membaca dan jangan lupa share tau.

1. Aliran Pendapatan Baru

Sekiranya pendapatan bulanan sering tidak mencukupi, tiba masanya untuk memikirkan cara mendapat aliran pendapatan yang baru. Antara cara yang sering menjadi pilihan adalah memulakan perniagaan secara separuh masa. Kita cipta side income tanpa perlu menjejaskan pekerjaan kita sekarang,
Terdapat pelbagai peluang perniagaan yang boleh dimulakan kini dan medium Internet juga merupakan medium yang ideal untuk memulakan perniagaan sambilan untuk meningkatkan pendapatan bulanan.
Sebagai contoh, anda boleh mulakan dengan menjual barang orang lain atau DROPSHIP. Dropship merupakan kaedah mudah untuk buat duit di internet, Paling penting kita tak perlu simpan stock pun.
Duit Raya - Rack
Cari Duit Raya
Dan antara medium yang paling sesuai ialah melaui Facebook. Ramai sebenarnya yang dah berjaya buit duit online ni. Malah ada yang jadi jutawan pun. Ketahui cara mudah buat side income di sini.

2. Pendapatan Residual

Pendapatan residual bermaksud pendapatan yang berterusan diterima tanpa melakukan kerja berterusan. Antara pendapatan residual yang popular adalah menyewa rumah, melabur, mendapat royalti dari penulisan buku, menghasilkan aplikasi telefon pintar dan banyak lagi.
Sememangnya tidak mudah untuk mendapat pendapatan secara residual, tetapi, ia merupakan antara rahsia menjana pendapatan yang hebat. Sesuatu yang amat berbaloi untuk difikirkan.
Dealership-webslide-2018
Jom Jadi Dealer Public Gold
Antara lain seperti menjadi ejen Jual Emas Public Gold. Tugas ejen-ejen ini adalah mengajar dan mendidik masyarakat tentang kebaikan melabur EMAS dengan cara yang betul. Di samping anda menyampaikan ILMU, anda juga dapat komisyen untuk setiap produk yang berjaya di jual. Kebaikan dua dalam satu.

3. Baca dan Cari Ilmu

Tidak kira apa sahaja bidang yang kita ingin perbaiki diri kita, jawapannya pasti adalah ilmu. Untuk memperbaiki kewangan, semestinya kita perlu mendalami ilmu kewangan. Dapatkan buku-buku kewangan atau baca secara online apa sahaja maklumat dan ilmu kewangan yang ada. Luangkan juga masa menonton video-video di YouTube perihal kewangan.
download
Jom Cari Ilmu
Lebih banyak ilmu kewangan yang diterima, maka lebih kita dapat fahami selok belok kewangan dan tahu apa yang perlu dilakukan serta apa yang perlu dielakkan dalam memperbaiki keadaan kewangan diri.
Ilmu itu merupakan asas kepada setiap yang akan kita lakukan. Sebaiknya elok kita belajar dan fahami supaya nanti tak lah kita tersesat di tengah jalan. Belajar secara online pun boleh, Yang penting kita faham niat dan tujuan kita nak berubah,

Takut Simpan EMAS sebab Tak Nak Kene Bayar Zakat? Pelik orang jaman now..

Petikan daripada FB Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim..

Saya pernah jumpa orang yang tidak mahu simpan emas disebabkan

“emas kena bayar zakat”

Habis tu abam nak simpan apa? Tanya saya

Simpan duit lah? Jawab si abam

Huh! Abam. Duit simpanan pun kena zakat juga. Cukup haul dan nisabnya maka abam kena keluarkan 2.5% zakat.

Nisab simpanan untuk simpanan adalah RM13,968.00

Contohnya jika abam simpan RM20,000 selama setahun, maka zakatnya adalah RM500.

Nak kira zakat, tapi Tak tahu macam mana? Klik je sini Pengiraan Zakat

Dalam Islam, apa-apa perkara yang berbentuk harta dan mengkayakan pemiliknya maka biasanya akan dikenakan zakat.

Kalau abam nak lari zakat, saya cadangkan abam jadi orang miskin 😂

Abam mesti tak nak kan?

Orang berharta tiadalah dapat lari dari berzakat.

Bersyukurlah jika anda berharta

Risiko Pelaburan EMAS. 5 ni korang patut tahu kalau tak nak rugi..

Simpan EMAS bukan untuk kaya tapi lebih kepada menyelamatkan kekayaan kita. Ada orang cakap, pelaburan emas adalah salah satu aset dan pelaburan yang paling stabil. Senang kata, ia tak akan rugi walaupun negara berhadapan dengan krisis mata wang.

Tapi, benarkah begitu? Hmm betul ke?

Dalam setiap jenis pelaburan, tak kiralah pelaburan saham, hartanah atau unit trust, tentu saja ada risikonya dan pelaburan emas juga tidak terkecuali.

Jadi sebelum korang start nak melabur dalam EMAS, ini antara yang orang patut tahu sebelum membuat keputusan untuk melabur dalam EMAS

1. Tak Sesuai Untuk Pelaburan Jangka Masa Pendek

Berdasarkan statistik, umumnya nilai emas dilihat berpotensi untuk naik dari tahun ke tahun. Tapi, kita perlu faham bahawa emas adalah paling ideal sekiranya dijadikan simpanan dan bukannya pelaburan – kecuali untuk pelaburan jangka masa panjang (sekurang-kurangnya 2 hingga 5 tahun).

Senang kata, kita boleh membeli emas sekiranya kita ada banyak duit lebih (yang memang tak akan dipakai dalam masa terdekat) dan nak duit kita itu ‘selamat’ buat masa yang lama. Ini kerana, nilai emas tetap ada pasang surutnya akibat supply dan demand, apatah lagi buat jangka masa pendek.

Seperkara lagi, walaupun harga emas perhiasan lebih tinggi daripada emas pelaburan (gold bullion coin, jongkong emas, wafer, dan sebagainya), emas perhiasan terdedah kepada susut nilai sekitar 25%!.

Barang kemas ini juga biasanya dibuat daripada emas 916 (91.6% tulen) berbanding emas pelaburan yang diperbuat daripada fine gold (999.9). Tambahan pula, kos upahnya juga boleh dimanipulasi oleh pekedai emas.

2. Perlu Mencari Penjual & Pembeli Yang Betul

Berbeza dengan mata wang, emas bersifat universal kerana ia boleh dijual di mana-mana kedai emas seluruh dunia pada bila-bila masa.

Ada beberapa tempat yang kita boleh membeli emas seperti:

  • Kedai Emas – kalau dibeli dengan harga runcit, biasanya harganya agak tinggi. Maka seeloknya ketahui harga borong dan buat survey untuk dapatkan harga terbaik. Kalau nak beli dari kedai-kedai kecil boleh juga, tetapi ada risiko emas palsu atau tidak tulen.
  • Syarikat Menjual EMAS seperti PUBLIC GOLD – Public Gold merupakan syarikat yang menjual dan membeli EMAS yang dah lebih 10 tahun beroperasi kat MALAYSIA. Bukan setakat jual malah turut membeli EMAS. Selain itu, ada banyak produk EMAS yang ditawarkan. Nak senang tengok kat website www.publicgold.com.my
  • Bank – ada bank yang patuh syariah yang menjual emas fizikal. Emas atas kertas (gold pass book) biasanya tidak patuh syariah.

Di sini saja kita boleh lihat bahawa ia memerlukan ilmu untuk memastikan sumber emas itu benar-benar asli agar tidak dipertikaikan semasa nak menjualnya semula nanti.

Di samping itu, penting untuk anda memahami syarat jualan baik atau nilai buyback iaitu susut nilai yang dikenakan oleh pengeluar/ penjual emas tersebut.

3. Perlukan Tempat Simpanan

Kalau ada emas yang sedikit, bolehlah lagi kita nak simpan di dalam almari bilik atau di mana-mana ‘tempat rahsia’ di rumah. Tapi, kalau ia dah bertambah banyak, mesti kita rasa tak senang duduk. Nak tinggalkan emas di rumah selama 2-3 hari pun, kita dah mula gelisah.

Jadi, jangan lupa beberapa kos tambahan yang turut terlibat dalam pelaburan emas seperti insurans, sewaan peti deposit, atau tempat simpanan yang lain. Ini semua memakan kos juga.

Nak lagi selamat boleh simpan kat PUBLIC SAFE. Bukan setakat nak simpan EMAS, korang punya dokumen sulit pun boleh simpan. Selamat dan dikawal rapi. Korang rasa mana lagi selamat, simpan sendiri atau simpan kat Public Safe? Boleh check website sini www.publicsafe.com.my

4. Terlibat Dengan Scam

Sukar dinafikan, dalam ledakan teknologi ini semakin banyak peluang untuk scammer mencari mangsa-mangsa penipuan yang bertopengkan perniagaan / pelaburan emas. Malah, tak kurang juga golongan yang menggunakan hadis lemah (dhoif) atau hadis palsu sebagai hujah untuk melariskan perniagaan emas mereka.

Apapun, sebagai pembeli, kita perlu faham bahawa emas perlu diniagakan secara fizikal dan keuntungannya diperolehi melalui kenaikan harga emas semasa. Bukannya skim pelaburan yang menjanjikan pulangan tetap dalam tempoh masa bulanan atau tahunan kerana ini dianggap sebagai salah satu unsur riba’. Banyak syarikat yang menawarkan skim begini telah diserbu oleh pihak Bank Negara Malaysia ataupun cabut lari.

Ambil iktibar dari kes Tok Belagak dengan scam Emas ETA. Skim lain yang masih bebas beroperasi sebegini adalah Zenith Gold. Tok Berlagak merupakan scam yang paling banyak buat orang merana. Ada yang sanggup buat loan bank semata-mata kerana terpengaruh dengan pulangan yang Too Good To Be Truth,

5. Unsur Riba’

Terakhir sekali, emas adalah merupakan barang ribawi, maka syarat jual beli adalah sangat ketat supaya ianya tidak jatuh hukum riba. Jual beli dan pelaburan emas begitu mudah terdedah kepada unsur riba’ jika penjual dan pembeli sendiri tak alert terhadap garis panduan yang ditetapkan oleh Islam.

Antaranya:

  • Serah dan terima dalam satu masa (Taqabud) – Pastikan berlakunya pertukaran serta merta terhadap penyerahan dan pembayaran. Menurut Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan penyerahan sijil hakmilik emas sebagai tanda pembeli dan pembukaan akaun hukumnya sah dan harus di sisi Islam. Dengan syarat, sijil atau bukti pembelian itu boleh ditukarkan kepada emas fizikal pada bila-bila masa yang dikehendaki.
  • Tiada penangguhan – Pembayaran yang terlibat dalam urusniaga ini wajib menggunakan sama ada tunai, kad debit / kad kredit, cek tempatan. Tidak boleh dibayar secara ansuran atau hutang.
  • Tiada unsur riba’ – Sekiranya kita mahu membuat pelaburan dalam bentuk akaun pelaburan emas, seeloknya terdapat satu jaminan atau pengesahan yang diiktiraf oleh Majlis Syariah tertentu. Sebarang bentuk hadiah, dividen, atau faedah adalah tidak dibenarkan syarak. Selain itu, emas tersebut juga perlu dizakatkan apabila cukup tempoh/haul.

Tahu tak, Public Gold merupakan syarikat yang mendapat sijil patuh syariah daripada Amanie Advisors Sdn Bhd. Ini bermakna kesemua proses jual beli emas dengan Public Gold telahpun disahkan patuh syariah.

Bermula pengumuman pengesahan Public Gold patuh shariah fasa pertama pada 16 Disember 2016, kini pengesahan untuk produk Gold Accumulation Program (GAP) dan Silver Accumulation Program (SAP). Alhamdulillah, ini bermakna Public Gold adalah satu-satunya syarikat (yang bukan Institusi Kewangan) jual beli emas fizikal di Malaysia yang disahkan patuh syariah.

Jadi kenapa korang perlu beli dengan syarikat yang diragui? Nak beli pun senang. Register sekarang tuk dapatkan harga ahli. Memang berbaloi la.. https://publicgold.com.my/index.php/component/custregistration/?introducer=PG00101715

Pelbagaikan Pelaburan

Pokok pangkalnya, emas menawarkan salah satu alternatif pelaburan yang menguntungkan. Tapi, kita perlulah ada ilmunya. Tiada kekayaan yang datang begitu saja tanpa usaha, bukan?

Jumlah yang ideal untuk dilaburkan dalam emas adalah 20% daripada duit lebihan (surplus). Bukannya semua labur dekat emas, takut nanti susah bila nak pakai duit – Maklumlah, emas perlu dicairkan terlebih dahulu.

Kesimpulannya, diversify.

Pelbagaikan sumber-sumber pelaburan anda dalam bentuk yang berlainan agar ia boleh disesuaikan dengan keperluan kita pada masa akan datang.