Category Archives: PELABURAN

Takut Simpan EMAS sebab Tak Nak Kene Bayar Zakat? Pelik orang jaman now..

Petikan daripada FB Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim..

Saya pernah jumpa orang yang tidak mahu simpan emas disebabkan

“emas kena bayar zakat”

Habis tu abam nak simpan apa? Tanya saya

Simpan duit lah? Jawab si abam

Huh! Abam. Duit simpanan pun kena zakat juga. Cukup haul dan nisabnya maka abam kena keluarkan 2.5% zakat.

Nisab simpanan untuk simpanan adalah RM13,968.00

Contohnya jika abam simpan RM20,000 selama setahun, maka zakatnya adalah RM500.

Nak kira zakat, tapi Tak tahu macam mana? Klik je sini Pengiraan Zakat

Dalam Islam, apa-apa perkara yang berbentuk harta dan mengkayakan pemiliknya maka biasanya akan dikenakan zakat.

Kalau abam nak lari zakat, saya cadangkan abam jadi orang miskin 😂

Abam mesti tak nak kan?

Orang berharta tiadalah dapat lari dari berzakat.

Bersyukurlah jika anda berharta

Advertisements

Risiko Pelaburan EMAS. 5 ni korang patut tahu kalau tak nak rugi..

Simpan EMAS bukan untuk kaya tapi lebih kepada menyelamatkan kekayaan kita. Ada orang cakap, pelaburan emas adalah salah satu aset dan pelaburan yang paling stabil. Senang kata, ia tak akan rugi walaupun negara berhadapan dengan krisis mata wang.

Tapi, benarkah begitu? Hmm betul ke?

Dalam setiap jenis pelaburan, tak kiralah pelaburan saham, hartanah atau unit trust, tentu saja ada risikonya dan pelaburan emas juga tidak terkecuali.

Jadi sebelum korang start nak melabur dalam EMAS, ini antara yang orang patut tahu sebelum membuat keputusan untuk melabur dalam EMAS

1. Tak Sesuai Untuk Pelaburan Jangka Masa Pendek

Berdasarkan statistik, umumnya nilai emas dilihat berpotensi untuk naik dari tahun ke tahun. Tapi, kita perlu faham bahawa emas adalah paling ideal sekiranya dijadikan simpanan dan bukannya pelaburan – kecuali untuk pelaburan jangka masa panjang (sekurang-kurangnya 2 hingga 5 tahun).

Senang kata, kita boleh membeli emas sekiranya kita ada banyak duit lebih (yang memang tak akan dipakai dalam masa terdekat) dan nak duit kita itu ‘selamat’ buat masa yang lama. Ini kerana, nilai emas tetap ada pasang surutnya akibat supply dan demand, apatah lagi buat jangka masa pendek.

Seperkara lagi, walaupun harga emas perhiasan lebih tinggi daripada emas pelaburan (gold bullion coin, jongkong emas, wafer, dan sebagainya), emas perhiasan terdedah kepada susut nilai sekitar 25%!.

Barang kemas ini juga biasanya dibuat daripada emas 916 (91.6% tulen) berbanding emas pelaburan yang diperbuat daripada fine gold (999.9). Tambahan pula, kos upahnya juga boleh dimanipulasi oleh pekedai emas.

2. Perlu Mencari Penjual & Pembeli Yang Betul

Berbeza dengan mata wang, emas bersifat universal kerana ia boleh dijual di mana-mana kedai emas seluruh dunia pada bila-bila masa.

Ada beberapa tempat yang kita boleh membeli emas seperti:

  • Kedai Emas – kalau dibeli dengan harga runcit, biasanya harganya agak tinggi. Maka seeloknya ketahui harga borong dan buat survey untuk dapatkan harga terbaik. Kalau nak beli dari kedai-kedai kecil boleh juga, tetapi ada risiko emas palsu atau tidak tulen.
  • Syarikat Menjual EMAS seperti PUBLIC GOLD – Public Gold merupakan syarikat yang menjual dan membeli EMAS yang dah lebih 10 tahun beroperasi kat MALAYSIA. Bukan setakat jual malah turut membeli EMAS. Selain itu, ada banyak produk EMAS yang ditawarkan. Nak senang tengok kat website www.publicgold.com.my
  • Bank – ada bank yang patuh syariah yang menjual emas fizikal. Emas atas kertas (gold pass book) biasanya tidak patuh syariah.

Di sini saja kita boleh lihat bahawa ia memerlukan ilmu untuk memastikan sumber emas itu benar-benar asli agar tidak dipertikaikan semasa nak menjualnya semula nanti.

Di samping itu, penting untuk anda memahami syarat jualan baik atau nilai buyback iaitu susut nilai yang dikenakan oleh pengeluar/ penjual emas tersebut.

3. Perlukan Tempat Simpanan

Kalau ada emas yang sedikit, bolehlah lagi kita nak simpan di dalam almari bilik atau di mana-mana ‘tempat rahsia’ di rumah. Tapi, kalau ia dah bertambah banyak, mesti kita rasa tak senang duduk. Nak tinggalkan emas di rumah selama 2-3 hari pun, kita dah mula gelisah.

Jadi, jangan lupa beberapa kos tambahan yang turut terlibat dalam pelaburan emas seperti insurans, sewaan peti deposit, atau tempat simpanan yang lain. Ini semua memakan kos juga.

Nak lagi selamat boleh simpan kat PUBLIC SAFE. Bukan setakat nak simpan EMAS, korang punya dokumen sulit pun boleh simpan. Selamat dan dikawal rapi. Korang rasa mana lagi selamat, simpan sendiri atau simpan kat Public Safe? Boleh check website sini www.publicsafe.com.my

4. Terlibat Dengan Scam

Sukar dinafikan, dalam ledakan teknologi ini semakin banyak peluang untuk scammer mencari mangsa-mangsa penipuan yang bertopengkan perniagaan / pelaburan emas. Malah, tak kurang juga golongan yang menggunakan hadis lemah (dhoif) atau hadis palsu sebagai hujah untuk melariskan perniagaan emas mereka.

Apapun, sebagai pembeli, kita perlu faham bahawa emas perlu diniagakan secara fizikal dan keuntungannya diperolehi melalui kenaikan harga emas semasa. Bukannya skim pelaburan yang menjanjikan pulangan tetap dalam tempoh masa bulanan atau tahunan kerana ini dianggap sebagai salah satu unsur riba’. Banyak syarikat yang menawarkan skim begini telah diserbu oleh pihak Bank Negara Malaysia ataupun cabut lari.

Ambil iktibar dari kes Tok Belagak dengan scam Emas ETA. Skim lain yang masih bebas beroperasi sebegini adalah Zenith Gold. Tok Berlagak merupakan scam yang paling banyak buat orang merana. Ada yang sanggup buat loan bank semata-mata kerana terpengaruh dengan pulangan yang Too Good To Be Truth,

5. Unsur Riba’

Terakhir sekali, emas adalah merupakan barang ribawi, maka syarat jual beli adalah sangat ketat supaya ianya tidak jatuh hukum riba. Jual beli dan pelaburan emas begitu mudah terdedah kepada unsur riba’ jika penjual dan pembeli sendiri tak alert terhadap garis panduan yang ditetapkan oleh Islam.

Antaranya:

  • Serah dan terima dalam satu masa (Taqabud) – Pastikan berlakunya pertukaran serta merta terhadap penyerahan dan pembayaran. Menurut Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan penyerahan sijil hakmilik emas sebagai tanda pembeli dan pembukaan akaun hukumnya sah dan harus di sisi Islam. Dengan syarat, sijil atau bukti pembelian itu boleh ditukarkan kepada emas fizikal pada bila-bila masa yang dikehendaki.
  • Tiada penangguhan – Pembayaran yang terlibat dalam urusniaga ini wajib menggunakan sama ada tunai, kad debit / kad kredit, cek tempatan. Tidak boleh dibayar secara ansuran atau hutang.
  • Tiada unsur riba’ – Sekiranya kita mahu membuat pelaburan dalam bentuk akaun pelaburan emas, seeloknya terdapat satu jaminan atau pengesahan yang diiktiraf oleh Majlis Syariah tertentu. Sebarang bentuk hadiah, dividen, atau faedah adalah tidak dibenarkan syarak. Selain itu, emas tersebut juga perlu dizakatkan apabila cukup tempoh/haul.

Tahu tak, Public Gold merupakan syarikat yang mendapat sijil patuh syariah daripada Amanie Advisors Sdn Bhd. Ini bermakna kesemua proses jual beli emas dengan Public Gold telahpun disahkan patuh syariah.

Bermula pengumuman pengesahan Public Gold patuh shariah fasa pertama pada 16 Disember 2016, kini pengesahan untuk produk Gold Accumulation Program (GAP) dan Silver Accumulation Program (SAP). Alhamdulillah, ini bermakna Public Gold adalah satu-satunya syarikat (yang bukan Institusi Kewangan) jual beli emas fizikal di Malaysia yang disahkan patuh syariah.

Jadi kenapa korang perlu beli dengan syarikat yang diragui? Nak beli pun senang. Register sekarang tuk dapatkan harga ahli. Memang berbaloi la.. https://publicgold.com.my/index.php/component/custregistration/?introducer=PG00101715

Pelbagaikan Pelaburan

Pokok pangkalnya, emas menawarkan salah satu alternatif pelaburan yang menguntungkan. Tapi, kita perlulah ada ilmunya. Tiada kekayaan yang datang begitu saja tanpa usaha, bukan?

Jumlah yang ideal untuk dilaburkan dalam emas adalah 20% daripada duit lebihan (surplus). Bukannya semua labur dekat emas, takut nanti susah bila nak pakai duit – Maklumlah, emas perlu dicairkan terlebih dahulu.

Kesimpulannya, diversify.

Pelbagaikan sumber-sumber pelaburan anda dalam bentuk yang berlainan agar ia boleh disesuaikan dengan keperluan kita pada masa akan datang.

Trend Kenaikan Harga EMAS..rugi betul klau tak simpan EMAS

A

ntara petanda harga emas akan meningkat adalah apabila ia boleh melepasi harga resistance USD1300/Oz dan bertahan diatas harga ini.

Harga emas kini sudah start naik sejak Oktober 2018.

Jika anda ingin membeli emas maka inilah masanya.

Beli dan pegang.

Target 2-3 tahun minimum.

Lagi panjang, lagi bagus.

Tahun lepas, harga dalam RM165/g

Januari 2019, harga dah mencecah RM188/g

Cryptocurrency Vs Emas..mana yang bernilai?

1️⃣Bank Negara Malaysia akan mengkaji dan mengadakan kawalan ke atas matawang digital, cryptocurrency.

2️⃣Kawalan ke atas matawang ini dijangkakan akan mengurangkan “degree of freedom” bagi penggunaan matawang ini, walaupun kesan sebenar belum dapat dipastikan memandangkan matawang digital adalah dibangun dari spekulasi semata-mata.

Satu persoalan yang penting yang boleh kita bahaskan ialah mengapa bitcoin boleh muncul?

3️⃣Bitcoin muncul tidak lain kerana kelemahan matawang sedia ada. Matawang kertas (fiat money) yang digunakan di seluruh dunia ternyata bersifat terikat dengan bank negara di setiap negara.

4️⃣Wang kertas yang dikeluarkan oleh bank negara hanya sah laku nilainya di negara tertentu sahaja serta tidak mempunyai nilai intrinsik.

Namun adakah ini bermakna bitcoin merupakan penyelesaian terbaik?

5️⃣Ternyata Bitcoin juga mempunyai kelemahan seperti ketiadaan nilai intrinsik dan bergantung pada spekulasi semata-mata.

6️⃣Nilai bitcoin juga hanya bertahan selagi tidak ada teknologi yang lebih hebat yang mampu memanipulasi nilainya.

✔️Oleh itu kembali kepada penggunaan matawang sandaran emas dan perak sahaja merupakan alternatif yang memenuhi fitrah manusia, sebagaimana kedua logam ini dituntut syarak sebagai matawang yang sah diperlakukan sehingga hari Kiamat.

-sumber dari FB-

Silakan share semoga bermanfaat

Nak Simpan EMAS? Wajib baca tips ni dulu.. PART 1

Tip Simpan EMAS 1
=================

Ha pagi nak share sikit tip tuk bermula simpan EMAS. Benda simple tapi Tak semua orang boleh buat.

1️⃣ – Target simpan emas 1 gram 1 bulan sebagai “forgotten saving”(simpanan untuk dilupakan). Simpan dan lupakan. Duit simpanan lain boleh disimpan di tempat lain seperti Tabung Haji, ASB atau Unit Trusts.

OK tu je dulu tip tuk kali ni. Nak tahu cara nak bermula komen je “Nak 1gram”

Update Harga emas semasa hari ni;

RM 100 = 0.5435gram
RM 184 = 1gram

Bak kata mentor saya Mohd Zulkifli Shafie – nak simpan EMAS jangan tunggu harga rendah, sebab kita takkan tahu bila harga emas akan turun.

Jangan lupa share tau post ni. Mana tahu ada yang berminat nak simpan EMAS.

Like dan follow page Rekemas tuk info dan update berkaitan EMAS

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
📱http://segramsebulan.wasap.my
💻www.danielnelison.com/senang-buka-gap

#PGG100Network #rekemas #publicgold #pg10 #shariahcompliant #goldbar #dinar #dealer #logammulia #dirham #emasonline #pelaburansah #simpanankecemasan #ilmuemas #emasbatangan #investasiemas #malaysia #brunei #singapore #indonesia #rm100

DUIT Cepat Habis Tak Sampai Sebulan

Selalunya kebanyakan kita ni bila masuk minggu ketiga setiap bulan, mesti dah mula resah sebab duit dalam bank tinggal Cukup-cukup je.

Rasanya budget dah buat sehabis baik dah.

Tapi tetap gak kurang sampai adakala terpaksa tebal muka pinjam duit kengkawan. Malunya gaji dia besar tapi pinjam kat member gaji kecik.

Apa yang perlu korang buat?

Ha Meh sini nak share sikit tips yang berkesan.

Cara yang betul nak buat budget mcm ni sepatutnya;

1️⃣ Simpan 10% – Bayar Hutang & Bill – Belanja

Bukan mcm ni;

❌ Bayar Hutang & Bill – Belanja – Simpan

Bila korang ikut cara 1️⃣ tadi tu PERCAYALAH korang ada backup kecemasan.

Dengan cara 1️⃣ tu gak korang sebenarnya akan belanja seminima yang mungkin sebab korang dah tahu berapa yang tinggal dalam bank.

Simpan 10% tu kat mana? Dalam bentuk apa? MACAM MANA?

Senang je

Simpan dalam bentuk Emas.

Nak tahu lebih lanjut whatsapp saya terus di sini bit.ly/borakrekemas

Saya akan share cara mudah nak simpan EMAS dan elak daripada terpaksa TEBALKAN MUKA pinjam duit lagi.

Share tau kat member korang yang selalu short duit.

Tak rugi pun follow page Rekemas ni. Banyak tips yang dikongsikan kat situ tentang kelebihan menyimpan Emas

Simpan RM500 dapat lagi RM500? Biar betul!

SIMPAN RM500 PERCUMA RM500
********************************

Baru baru ni issue PTPTN hangat diperkatakan netizen. Puncanya sebab JANJI yang diberikan kepada rakyat. Yela sebelum bertukar janji akan dihapuskan, lepas bertukar yang peminjan wajib pulak membayar. Mana tak bising rakyat.

Saya Tak nak ulas tentang tu, bagi saya itu adalah kewajipan kedua-dua pihak. Yang berjanji harus kotakan janji dan yang meminjam harus membuat bayaran balik pinjaman.

Ramai antara kita tak sedar yang PTPTN dah lama wujudkan skim simpanan pendidikan. Saya sendiri pun baru tahu tahun lepas, itu pun sebab terfikir mana nak simpan duit Raya anak-anak selain dalam Tabung Haji. Banyak tau pakej yang mampu mengikut bajet bulanan kita. Ada pakej serendah RM30 SAHAJA setiap bulan untuk seorang anak!

Dan saya sendiri Alhamdulillah dah buat akaun SSPN-i Plus untuk ketiga tiga orang anak saya. Walaupun masih kecil, tapi saya melihat SSPN-i Plus ni baik untuk masa depan pendidikan anak-anak. Paling kurang adalah duit tuk bayar yuran pendidikan mereka nanti. Kita pun tahu kos pendidikan sekarang Tak kan sama dengan kos pendidikan masa depan.

Dan tinggal 4 hari je lagi sebelum tamat tahun 2018. Kerajaan akan berikan Insentif tambahan sebanyak RM500 bagi ibu bapa yang buka simpanan SSPN-i Plus sebanyak RM 500 untuk setiap anak. Senang cerita sorang anak akan dapat RM1000 dalam akaun SSPN-i Plus. Tak ke untung tu!

Ha ni sedikit details tentang PEMBERIAN Insentif dari kerajaan. Jangan baca je tau. Gunakan peluang ni untuk masa depan anak-anak kita.

===============================

Pemberian insentif oleh kerajaan sebanyak RM500, khas untuk rakyat Malaysia yang berumur 7-12 tahun akan berakhir pada 31 Disember 2018 ini.

Insentif percuma RM500 ini diberikan kepada ibu bapa yang menyimpan dalam SSPN untuk anak mereka. Dana sebanyak RM250 juta ini hanya diberikan kepada 500,000 pencarum terawal sahaja.

Ambil peluang ini, buka akaun untuk anak anda sebelum terlambat.

Layari bit.ly/daftaronlineje untuk pembukaan akaun SSPN secara online sekarang!

Klik sini

bit.ly/daftaronlineje
bit.ly/daftaronlineje
bit.ly/daftaronlineje

P/S: Hari ni 27.12 ada lagi 4 hari je lagi sebelum TAMAT!

#GS500
#LoveSSPN
#pendidikan
#masadepan
#kolej
#universiti
#sekolah
#sspniplus