HARGA EMAS PUBLIC GOLD RENDAH..apa nak buat

Dalam mana-mana pelaburan, perkara penting kita kita perlu kawal adalah EMOSI. Ni kalau tak jaga elok-elok confirm pelaburan korang tak meet the target. Contohnya harga emas arini. Daripada paling tinggi RM218, tetiba turun RM208. Turun RM10 tu! Jenis yang mental koyak ni, mesti kata "bapok rugi aku beli emas aritu"  ataupun "kata emas tak jatuh … Continue reading HARGA EMAS PUBLIC GOLD RENDAH..apa nak buat

Membina kekayaan dengan EMAS

Semua pakar kewangan bersetuju dengan satu perkara. Asas untuk anda membina kekayaan bermula dengan menyimpan. Bacalah apa sahaja - Baca Buku Kewangan, semuanya senada seirama. Mereka cakap anda kena ada dana kecemasan 3 bulan gaji, 6 bulan gaji dan ada pakar yang sarankan anda simpan setahun gaji sebagai dana kecemasan. Dah Ada Simpanan Macam Ni? … Continue reading Membina kekayaan dengan EMAS

7 pilihan untuk melabur wang anda..wajib baca kalau tak nak menyesal!

Orang kata wang tidak tidak harus disimpan begitu sahaja. Apa pilihan yang ada untuk memberanakkan wang? Ada banyak opsyen yang boleh dipilih. Buat pilihan anda untuk pastikan wang anda selamat! Apakah itu pelaburan? Pelaburan dalam istilah bermaksud mengagihkan wang anda untuk mendapatkan lebih banyak keuntungan darinya. Sebagai contoh, jika anda pinjamkan wang kepada rakan anda … Continue reading 7 pilihan untuk melabur wang anda..wajib baca kalau tak nak menyesal!

HARGA EMAS NAIK..ASYIK NAIK JE BILA NAK TURUN?

“Dalam jangkamasa panjang, emas dalam trend naik naik naik” Ini pendapat Joseph Bernhard Mark Mobius, Founder Mobius Capital Partners LLP. Klik Sini Beliau berikan pandangan seperti berikut: Gold dalam trend naik naik naik.Ini disebabkan oleh kecenderungan bank pusat untuk menurunkan kadar faedah bagi meransang pertumbuhan ekonomi negara. Bank pusat berpusu-pusu nak kurangkan kadar faedah bagi … Continue reading HARGA EMAS NAIK..ASYIK NAIK JE BILA NAK TURUN?

Analisis Harga Emas 1 Ogos 2019..naik atau turun tetap terus beli EMAS

🆗 Jam 2.00 pagi tadi, US fed mengumumkan kadar faedah US turun sebanyak 0.25% 🆗 Ini adalah penurunan kadar faedah pertama dalam masa 11 tahun gais❗Dah lama US tak turunkan kadar faedah. Asyik menaik ajer interest rate kat US. 🆗 Itu yang menyebabkan Donald Trump agak bengang dengan fed chair Jerome Powell. Trump mahukan kadar … Continue reading Analisis Harga Emas 1 Ogos 2019..naik atau turun tetap terus beli EMAS

Strategi Pelaburan..Apa yang patut kita tahu?

Apabila anda membuat pelaburan emas, anda perlukan strategi. (Maksud strategi: rancangan yang teratur yang memperhitungkan pelbagai faktor untuk mencapai matlamat atau kejayaan). Pelaburan emas boleh jadi perkara yang rumit. Ini kerana anda perlu jelas tentang 3 perkara: 1️⃣ Matlamat anda melabur/menyimpan emas. 2️⃣ Memilih produk yang sesuai dengan matlamat 1. 3️⃣ Menguruskan risiko yang berkait … Continue reading Strategi Pelaburan..Apa yang patut kita tahu?

Analisis kenaikan harga emas 2016 sehingga sekarang…oooo patutla harga EMAS naik mencanak aritu

Ini adalah analisis trend harga emas dari tahun 2016 - sekarang (Jun 2019). Sila rujuk gambarajah yang saya sertakan untuk pemahaman. Untuk pengetahuan anda trend kenaikan harga emas telah bermula sejak januari 2016. Bagaimana kita nak confirmkan bahawa trend emas sedang menaik? Secara analisis teknikal, anda boleh lihat bahawa harga 'Lowest Low' semakin tinggi berbanding … Continue reading Analisis kenaikan harga emas 2016 sehingga sekarang…oooo patutla harga EMAS naik mencanak aritu

Nak Tahu Cara Mudah Bebas Hutang? Baca 3 Tip Bijak Wang ni..

Hutang Ada Banyak Jenis - Gambar Hiasan Setiap daripada kita memang takkan lari dari masalah hutang. Samada hutang belajar, hutang pinjaman peribadi, hutang kereta, hutang rumah malah ada yang berhutang untuk berkahwin! Masa nak BERHUTANG tu, elok je rasa macam mampu nak bayar. Bila dah dapat duit dan mula nak start bayar masa tu la … Continue reading Nak Tahu Cara Mudah Bebas Hutang? Baca 3 Tip Bijak Wang ni..

Takut Simpan EMAS sebab Tak Nak Kene Bayar Zakat? Pelik orang jaman now..

Petikan daripada FB Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim.. Saya pernah jumpa orang yang tidak mahu simpan emas disebabkan “emas kena bayar zakat” Habis tu abam nak simpan apa? Tanya saya Simpan duit lah? Jawab si abam Huh! Abam. Duit simpanan pun kena zakat juga. Cukup haul dan nisabnya maka abam kena keluarkan 2.5% zakat. Nisab … Continue reading Takut Simpan EMAS sebab Tak Nak Kene Bayar Zakat? Pelik orang jaman now..

Risiko Pelaburan EMAS. 5 ni korang patut tahu kalau tak nak rugi..

Simpan EMAS bukan untuk kaya tapi lebih kepada menyelamatkan kekayaan kita. Ada orang cakap, pelaburan emas adalah salah satu aset dan pelaburan yang paling stabil. Senang kata, ia tak akan rugi walaupun negara berhadapan dengan krisis mata wang. Tapi, benarkah begitu? Hmm betul ke? Dalam setiap jenis pelaburan, tak kiralah pelaburan saham, hartanah atau unit trust, … Continue reading Risiko Pelaburan EMAS. 5 ni korang patut tahu kalau tak nak rugi..