Dinar EMAS Di Malaysia

✴️ Pada 1998, kerajaan Malaysia mencadangkan penggunaan emas sebagai mata wang perdagangan dunia seperti mana yang diperkenalkan semasa zaman Rasulullah dahulu.

✴️ Emas dipilih kerana sifat kimianya yang stabil dan nilainya yang tidak berubah. Selain itu, dinar emas juga diharap dapat menggantikan pergantungan dunia terhadap Dollar Amerika dan Euro.

✴️ Menurut Tun Dr. Mahathir Mohamed, Perdana Menteri Malaysia keempat ketika itu, dinar emas tidak akan menggantikan mata wang setempat (sebagaimana Euro), tetapi mata wang ini hanya akan digunakan sebagai mata wang perdagangan antara negara sahaja.

✴️ Nilai dinar emas adalah sama dengan nilai piawai emas dalam Perjanjian Bretton Woods.

✴️ Pada 14 Ogos 2010, Menteri Besar Kelantan , Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah melancarkan Dinar dan Dirham Kelantan dan menjadi negeri pertama mempelopori penggunaan emas dan perak sebagai mata wang syariah.

✴️ Dinar tersebut dicetak mengikut World Islamic Mint (WIM), Dubai

#publicgold #pg10 #shariahcompliant #goldbar #dinar #dealer #pg00101715 #dirham #emasonline #pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #emasonline #emas999

Duit Belajar Anak-anak

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua.

Pernah tak kita terfikir, dari mana datangnya duit tuk pembiayaan pelajaran anak-anak di peringkat tertinggi kelak?

Ni dua cara yang biasa kita akan buat untuk merealisasikan impian mereka;

1️⃣ Mohon biasiswa

2️⃣ Buat Pinjaman

Tahu tak sebenarnya kita boleh buat simpanan pendidikan tuk anak-anak kita sendiri?

Betul ke boleh? Mestilah. Ini antara kelebihannya;

✔️ Serendah RM30 SAHAJA.
✔️ Dijamin Kerajaan pulak tu
✔️ Ada perlindung takaful lagi. Bila terjadi sesuatu pada kita, simpanan pendidikan anak-anak terjamin.

Tak kisah la kat mana anak-anak kita akan belajar kelak. Yang penting kita dah ada dan siapkan bekalan Belajar tuk mereka.

Ini yang perlu kita ingat;

📈 Kos Belajar akan meningkat.

📈 Kos Sara Hidup hidup juga akan meningkat.

Dan jangan bebani hidup mereka dengan HUTANG!

Mulakan simpanan pendidikan anak di sini Online Je

“Mudah, cepat dan jimat masa!”

#pendidikan #sekolah #kolej #universiti #masadepan #belajar #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #cukai #lhdn #guru #cikgu #ptptn #PTPTN20Tahun #malaysia #bebashutang #biasiswa #sayanganak

Pencen 55 / 60 / Pencen Awal?

Hai post kali ni nak share pasal pencen.

✔️Tau tak, umur persaraan wajib boleh dianjak ke 60 tahun? Persoalannya, cukup ke duit simpanan kita dalam KW5P tu?

✔️ Paling penting, adakah kita masih perlu lagi BEKERJA untuk menampung hidup? Bagaimana jika ada anak yang masih Belajar dan mengharapkan bantuan kewangan dari kita?

✔️Hasil daripada Pelaburan Unit Trusts hanya boleh dinikmati selepas umur 55/60 tahun. Wang anda Tak lari kemana pun. Tetap ada dalam akaun

✔️ Tak semua daripada kita berharta, namun dengan pelaburan inilah yang akan menjadi harta kita nanti.

✔️Pelaburan Unit Trusts bukan sekadar gandakan Wang pencen. Boleh juga nak gandakan Wang simpanan, pelan pendidikan anak anak, modal perniagaan dan juga nak langsaikan hutang.

Ada Tiga Kaedah Pelaburan Unit Trusts;

1️⃣ Pengeluaran dari Akaun 1 KW5P
2️⃣ Lump Sum
3️⃣ Simpanan setiap bulan

Nak info lanjut WhatsApp sini

📱http://danielunittrusts.wasap.my

Cuma korang kene keluarkan 🖋️pen je tuk sign documents📝

Kita set appointment sambil borak dan minum kopi je.

Jangan lupa share tau kat kawan-kawan korang.

#pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #offshore #pelaburanmasadepan #cwa #investment #financialfreedom #financial #pencenawal #pencenbergaya #hkl #unittrusts #pmb #asb #hukm #ppum #husm #puncakalam #setiaalam #shahalam #rawang #sungaibuluh #sunway #petalingjaya #klang #meru #kualalumpur #kualaselangor