3 CARA SELAMATKAN WANG KETIKA KRISIS

Umum mengetahui bahawa ketika ini seluruh dunia sedang mengalami ancaman virus Covid-19. Virus ini bukan sahaja menjejaskan kesihatan manusia malah turut menjejaskan 'kesihatan' ekonomi global. Ditambah dengan harga minyak dunia yang menurun, ianya menambah lagi 'sakit' para pelabur. Kini beberapa buah negara yang dilanda jangkitan Covid-19 serius melaksanakan tindakan 'lockdown' dan menyekat pergerakan keluar masuk … Continue reading 3 CARA SELAMATKAN WANG KETIKA KRISIS

KENAIKAN MENDADAK HARGA EMAS PUBLIC GOLD. APA PUNCANYA?

Harini harga emas terkini publicgold mencatatkan satu angka yang agak tinggi iaitu RM237/gram. Bagi yang ada beli emas pada harga sebelum ni, anda dah dapat untung dah pun walaupun cuma satu gram je. Baik jom kita lihat punca kenaikan harga emas publicgold ni. Ingat ya, harga emas publicgold mengikut kepada pergerakan emas dunia. Bukan suka-suka … Continue reading KENAIKAN MENDADAK HARGA EMAS PUBLIC GOLD. APA PUNCANYA?

TIPS BIJAK PENGURUSAN KEWANGAN

“Alahai, asal hujung bulan je mesti kering poket aku ni. Nak pinjam kat siapa pulak lepas ni? Gaji dah besar tapi mesti tak cukup” Pelik kan, kadang-kadang setiap hujung bulan je mesti kebanyakan kita akan alami situasi seperti tu. Sampaikan setiap hari tanya HR pasal bila gaji nak masuk. Walhal dah tahu pun gaji akan … Continue reading TIPS BIJAK PENGURUSAN KEWANGAN

ASAL DAPAT DUIT JE MESTI HILANG. DAH LA PERGI TAK KEMBALI!

Cabaran terbesar kita bila duit ada di tangan ialah, kita akan cenderung untuk berfikir nak belanja apa. Saya sendiri pun hadapi cabaran yang sama. Sebab tu saya tak suka keluarkan duit banyak dan simpan dalam wallet. Sebab tanpa disedari, duit tu makin sikit kepingannya. Bila dah sikit, mula la cari ATM nak keluarkan duit lagi. Tujuan … Continue reading ASAL DAPAT DUIT JE MESTI HILANG. DAH LA PERGI TAK KEMBALI!

Cash flow. Duit dari mana. Ia kemana?

🆗 Orang miskin - duit masuk, tapi dibelanjakan semua kat expenses. Tak boleh simpan. 🆗 Orang kelas menengah - duit masuk, tapi duit bocor untuk bayar liabiliti (definisi liabiliti adalah perkara2 yang menyebabkan duit keluar dari poket) contohnya rumah sendiri, kereta) 🆗 Orang kaya - Aset mereka menjana income. Contohnya royalti buku, rumah sewa, perniagaan … Continue reading Cash flow. Duit dari mana. Ia kemana?

Strategi Pelaburan..Apa yang patut kita tahu?

Apabila anda membuat pelaburan emas, anda perlukan strategi. (Maksud strategi: rancangan yang teratur yang memperhitungkan pelbagai faktor untuk mencapai matlamat atau kejayaan). Pelaburan emas boleh jadi perkara yang rumit. Ini kerana anda perlu jelas tentang 3 perkara: 1️⃣ Matlamat anda melabur/menyimpan emas. 2️⃣ Memilih produk yang sesuai dengan matlamat 1. 3️⃣ Menguruskan risiko yang berkait … Continue reading Strategi Pelaburan..Apa yang patut kita tahu?

BEZA MINDA SI KAYA DAN SI MISKIN…korang yang mana?

Ada beza ke antara pemikiran orang kaya dan juga orang miskin ni? Bagi sesetengah orang, mereka akan fikir kaya atau miskin tu tetap manusia. Ya memang betul tu tapi orang kaya pemikirannya tak seperti orang miskin. Nak tahu? Jom baca... Ada seorang kaya bertanya pada seorang miskin. "Jika aku boleh tunaikan satu permintaan kamu, apa … Continue reading BEZA MINDA SI KAYA DAN SI MISKIN…korang yang mana?

Nak Tahu Cara Mudah Bebas Hutang? Baca 3 Tip Bijak Wang ni..

Hutang Ada Banyak Jenis - Gambar Hiasan Setiap daripada kita memang takkan lari dari masalah hutang. Samada hutang belajar, hutang pinjaman peribadi, hutang kereta, hutang rumah malah ada yang berhutang untuk berkahwin! Masa nak BERHUTANG tu, elok je rasa macam mampu nak bayar. Bila dah dapat duit dan mula nak start bayar masa tu la … Continue reading Nak Tahu Cara Mudah Bebas Hutang? Baca 3 Tip Bijak Wang ni..

Masa Terbaik Jual Emas..sebelum jual baca ni dulu

Soalan: Bila masa terbaik untuk saya menjual emas dan apakah strategi menjual yg boleh digunakan? Baik, ini sedikit panduan untuk anda. Semoga bermanfaat dan mengelakkan kesilapan amatur. 1️⃣ Jual emas bila anda ingin membeli aset. Contohnya beli rumah, beli tanah tanah, anda nak buka business/beli bisnes. Dalam hal ini ia ibarat anda tukar aset kepada … Continue reading Masa Terbaik Jual Emas..sebelum jual baca ni dulu

Cryptocurrency Vs Emas..mana yang bernilai?

1️⃣Bank Negara Malaysia akan mengkaji dan mengadakan kawalan ke atas matawang digital, cryptocurrency. 2️⃣Kawalan ke atas matawang ini dijangkakan akan mengurangkan "degree of freedom" bagi penggunaan matawang ini, walaupun kesan sebenar belum dapat dipastikan memandangkan matawang digital adalah dibangun dari spekulasi semata-mata. Satu persoalan yang penting yang boleh kita bahaskan ialah mengapa bitcoin boleh muncul? … Continue reading Cryptocurrency Vs Emas..mana yang bernilai?