Category Archives: KEWANGAN

Cash flow. Duit dari mana. Ia kemana?

🆗 Orang miskin – duit masuk, tapi dibelanjakan semua kat expenses. Tak boleh simpan.

🆗 Orang kelas menengah – duit masuk, tapi duit bocor untuk bayar liabiliti (definisi liabiliti adalah perkara2 yang menyebabkan duit keluar dari poket) contohnya rumah sendiri, kereta)

🆗 Orang kaya – Aset mereka menjana income. Contohnya royalti buku, rumah sewa, perniagaan dan dividen.

🆗 Kita boleh bermula dimana sahaja, cuma kalau nak hidup senang, tirulah cash flow orang kaya. Ia mungkin ambil masa, tapi ia boleh jadi matlamat anda.

Sumber: Robert Kiyosaki

Advertisements

Strategi Pelaburan..Apa yang patut kita tahu?

Apabila anda membuat pelaburan emas, anda perlukan strategi.
(Maksud strategi: rancangan yang teratur yang memperhitungkan pelbagai faktor untuk mencapai matlamat atau kejayaan).

Pelaburan emas boleh jadi perkara yang rumit. Ini kerana anda perlu jelas tentang 3 perkara:

1️⃣ Matlamat anda melabur/menyimpan emas.

2️⃣ Memilih produk yang sesuai dengan matlamat 1.

3️⃣ Menguruskan risiko yang berkait dengan produk 2.

Apakah strategi terbaik untuk saya

Malangnya tiada satu jawapan yang sesuai dengan semua orang. Setiap orang perlukan strategi yang berbeza-beza.

Strategi terbaik untuk anda mestilah bersesuaian dengan matlamat, produk dan risiko.

CONTOH 1

Jika matlamat anda membeli emas sebagai Insurans Kekayaan atau sebagai Harta. Maka strategi anda andalah seperti berikut:

🆗 Pemilihan Produk
✴️Anda pilih emas fizikal yang anda simpan sendiri. Contohnya jongkong emas dan dinar emas. Harga pula mesti mengikut harga emas semasa dunia.

✴️Kelebihan, anda tidak perlu takut risiko pihak ketiga contohnya penjual emas tersebut melarikan emas anda (bankrap/tipu) sebab emas anda pegang.

🆗 Pengurusan Risiko

✴️Emas fizikal ada risiko kehilangan/kecurian. Jadi anda perlu simpan dengan selamat.

✴️Kalau nak sembunyikan di rumah, tempat penyembunyian mestilah kreatif. Kenalah fikir❗

✴️Kalau anda rasa rumah tak selamat maka anda kena cari safe deposit box bank atau swasta. Kena keluarkan modal❗

CONTOH 2; SIMPANAN/PELABURAN

✴️Jika matlamat anda adalah simpanan/pelaburan. Maka strategi anda adalah seperti berikut:

🆗 Pemilihan Produk

✴️Anda boleh pilih akaun simpanan emas contohnya di bank atau Public Gold GAP.

Kenapa

✴️Sebab senang nak tambah emas dalam kuantiti kecil. Kemudian anda tak perlu fikir aspek penyimpanan.

✴️Bank/syarikat tolong simpankan untuk anda. Jadi anda boleh tidur lena. Contohnya akaun simpanan emas GAP Public Gold.

✴️Kemudian anda kena tengok spread jual beli emas dan harga pergram. Harga mesti berubah mengikut harga emas dunia. Setiap penjual berbeza-beza harga dan spreadnya.

Lagi satu❗

✴️Adakah senang untuk anda beli dan jual emas tersebut. Kalau susah nak pergi beli dan jual. Itu pun masalah juga. Buang masa anda ajer❗

🆗 Pengurusan Risiko

✴️Adakah syarikat/bank menawarkan kemudahan mengeluarkan emas fizikal?

✴️Ada institusi bank yang tidak menawarkan pengeluaran emas fizikal. Jadi jika anda nak pegang emas fizikal, anda perlu pilih syarikat/bank yang menawarkan pengeluaran emas fizikal.

✴️Kemudian bagaimana dengan syarat jualan semula? Ada syarikat yang menawarkan pengeluaran emas fizikal tetapi tak akan beli balik emas fizikal daripada anda.

✴️Ada syarikat yang cas anda safe keeping fee untuk emas anda sehingga 2% setahun. Ada yang free. Itu pun kena tengok betul-betul.

✴️Adakah syarikat kukuh? Supaya tiada risiko mereka melesapkan diri dengan emas anda.

CONTOH 3

✴️Jika matlamat anda andalah untuk menjadi spekulator. Nak buat duit cepat.

Strategi anda adalah seperti berikut;

🆗 Pemilihan Produk

✴️Anda kena invest/trade dalam saham syarikat perlombongan emas, belajar trade CFD, Gold Futures, Gold Option dan spot gold.

🆗 Pengurusan Risiko

✴️Produk-produk ini berisiko tinggi. Pulangan lumayan namun risikonya tinggi. Saham boleh turun jadi kosong.

✴️CFD, Gold Futures, Option, spot gold mempunyai risiko tinggi. Anda boleh kehilangan modal 100%

✴️Tak boleh tidur aja kalau anda involved dengan produk ini. Anda ambil masa yang panjang untuk mahir. Banyak buku, seminar dan masa berlatih diperlukan.

✴️Learning curve dia tinggi. Kalau setakat setahun dua tahun pengalaman, belum tentu terrer gais. Newbie lagi.

KESIMPULAN

✴️Dalam pelaburan emas terlalu banyak strategi. Pilih yang sesuai dengan objektif pelaburan anda.

✴️Jika ia bersesuaian, InsyaAllah anda akan beruntung dan boleh tidur lena.

Silakan share jika bermanfaat.

Petikan dari FB Mahaguru EMAS Tuan Syukor Hashim

BEZA MINDA SI KAYA DAN SI MISKIN…korang yang mana?

Ada beza ke antara pemikiran orang kaya dan juga orang miskin ni? Bagi sesetengah orang, mereka akan fikir kaya atau miskin tu tetap manusia. Ya memang betul tu tapi orang kaya pemikirannya tak seperti orang miskin. Nak tahu? Jom baca…

Ada seorang kaya bertanya pada seorang miskin.

“Jika aku boleh tunaikan satu permintaan kamu, apa yang ingin kamu minta?”

Si miskin menjawab.

“Aku mahu minta kamu berikan aku modal berniaga. Aku orang miskin mana mungkin aku mampu untuk mulakan perniagaan.”

“Kamu pernah berniaga?”

“Tak pernah tapi aku ingin mencuba untuk ubah nasibku”

Orang kaya itu pun berkata.

“Baik. Tapi ada satu syarat yang perlu kamu penuhi. Esok jam 5 petang tunggu aku di tebing sungai”

Kerana orang miskin itu terlalu menginginkan dirinya dibantu dia tidak banyak soal. Lalu esoknya dia menunggu orang kaya itu datang di tebing sungai.

Setelah orang kaya sampai si miskin tadi tidak sabar lagi untuk menerima wang modal yang dijanjikan.

Sesampai orang kaya itu dia berkata,

“Berapa modal yang kamu inginkan? Berikan sekali kegunaannya.”

“Tak banyak orang kaya. Cukuplah 3 ribu. Aku ingin membeli barang jualan dengan wang itu”

“Boleh. Tapi syaratnya ambil pancing dan umpan ini. Dan pancinglah 100 ekor ikan. Setelah itu aku akan berikan wang yang kamu minta tadi.”

Si miskin kehairanan.

“Aku ingin meminta wang. Kenapa aku mesti memancing? Aku tak pernah memancing bagaimana aku ingin mendapat sehingga 100 ekor ikan?”

“Ini kan syarat aku? Jika tidak dapat 100 ekor hari ini. Esok kamu cuba lagi”

Si miskin akur. Lalu dia pun mula memancing. Selepas berjam-jam ikan masih tidak kelihatan. Sampai lah hari gelap ikan masih tak kelihatan. Dia kelihatan hampa.

Keesokan harinya si kaya datang dan bertanya si miskin.

“Sudah dapat ikannya?”

“Belum. Mana mungkin aku akan dapat ikan. Aku tak pernah punya pengalaman dan ilmu memancing. Sampai bila lagi aku harus tunggu?”

“Sabar. Cuba lagi sehingga dapat. Esok aku akan datang semula”

Hari ke 2 juga si miskin gagal mendapatkan ikan. Lalu si miskin mula merasa bosan.

Tiba hari ke 3 si kaya bertanya lagi. Sudah dapat ikannya?

Si miskin mula marah.

“Aku ingin kau membantu aku pinjamkan aku modal. Tapi kau menyuruh aku memancing 100 ekor ikan. Mana mungkin aku akan dapat 100 ekor.

Kalau nasib aku baik mungkin aku hanya mampu dapatkan 2, 3 ekor ikan. Berapa lama harus aku tunggu untuk dapatkan modal tersebut?”

Si kaya menjawab.

“Sabar. Mari duduk di sini. Aku ada bawakan minuman untuk kau.”

“Betul kau penat?”

Tanya si kaya pada si miskin.

“Sudah tentu aku penat. Aku duduk di sini berpanas tapi hasilnya tak ada!”

“Jadi sekarang kamu masih inginkan wang modal untuk berniaga?”

“Ya sudah tentu. Aku sudah di sini 3 hari menunggu wang tersebut”

“Kamu boleh janji untuk melunaskan bayaran hutang kamu pada aku dalam masa 6 bulan?”

“Ya sudah tentu aku boleh usahakan”

“Bagaimana kamu yakin kamu mampu lunaskan hutang aku dalam masa 6 bulan? Sedangkan baru 3 hari kamu memancing tapi tiada hasil kamu sudah marah-marah dan berputus asa?”

Si miskin tersentak. Dia terdiam mendengar persoalan si kaya. Lalu si kaya berkata.

“Perniagaan ini sama juga seperti memancing. Tanpa ilmu dan pengalaman kamu akan mudah kecundang walaupun kamu sudah mempunyai modal (pancing & umpan).

Kamu berkata kamu yakin sekali akan mampu membayar hutangku. Tapi yakinkah kamu yang perniagaan kamu akan untung? Sedangkan baru memancing 3 hari kamu sudah putus asa.

Perniagaan sebenarnya jauh lebih mencabar. Kamu yakin bila kamu berniaga kamu takkan putus asa?”

“Tapi aku boleh mencuba. Dengan modal yang aku minta aku yakin aku punya cukup wang untuk jalankan perniagaan yang aku suka”

“Begini. Mahukah kamu jika aku tunjukkan cara yang betul untuk memancing agar kamu dapatkan 100 ekor ikan? Maka kamu akan mendapat wang modal yang kamu inginkan?”

“Ya sudah tentu. Ajarkan aku!”

Maka si kaya mula mengajarkan si miskin cara-cara dan teknik memancing yang betul. Sehari demi sehari si miskin makin pandai memancing.

Setiap kali berhasil dan mendapat ikan si kaya menyuruh si miskin pergi berjualan hasil ikannya. Wang itu diserahkan pada si kaya.

Sampailah cukup 100 ekor ikan. Si miskin kelihatan begitu girang sekali kerana berjaya memenuhi syarat si kaya.

“Orang kaya. Aku dah berjaya penuhi syarat kau. Boleh kah aku mendapat wang modal yang kau janjikan?

Lalu si kaya mengeluarkan sejumlah wang.

“Nah ambil wang ini. Tapi tak perlu dSi miskin sangat terharu sehingga menitiskan air mata.

“Terima kasih orang kaya kerana memberikan aku ilmu. Hari ini baru aku faham kenapa kau meminta aku untuk memancing 100 ekor ikan.

Tanpa tunjuk ajar kau aku yakin aku takkan mampu berjaya dalam perniagaan

“Aku juga pernah diajar memancing seperti kamu. Berkat kesabaran aku berjaya menjadi seperti apa kau lihat hari ini”.

Akhirnya si miskin meneruskan memancing dan menjual ikan sehingga dia mampu menjadi pembekal ikan terbesar di daerahnya. Lalu dia kini menjadi orang kaya.

===================================================

Seringkali kita merasakan ujian demi ujian yang hadir ke dalam hidup kita ini sebagai satu bebanan dan hukuman.

Tapi jarang kita memandang sisi baik di setiap ujian yang mendatang dalam hidup kita.

Perjalanan menuju kejayaan itu tidak mudah. Seringkali disulami dengan kegagalan, kekecewaan, kesedihan dan keperitan. Tapi di sebalik semua itu tanpa kita sedar kita menjadi semakin kuat, kita lebih bijak, bertambah ilmu dan pengalaman.

Carilah guru. Dan belajar dari guru tersebut. Banyakkan mencari ilmu. Dan seandainya kita sanggup bertahan, kita pasti akan mencapai kejayaan.

Teruskan perjuangan sahabatku.

Proses kejayaan itu memang tidak cantik. Seringkali tidak diendahkan sesiapa.

Namun ingat, berlian tidak akan terhasil tanpa tekanan yang sangat kuat. Ketahuilah siapa pun kita hari ini tidak menentukan siapa kita pada hari esok.

Analisis kenaikan harga emas 2016 sehingga sekarang…oooo patutla harga EMAS naik mencanak aritu

Ini adalah analisis trend harga emas dari tahun 2016 – sekarang (Jun 2019). Sila rujuk gambarajah yang saya sertakan untuk pemahaman.

Untuk pengetahuan anda trend kenaikan harga emas telah bermula sejak januari 2016.

Bagaimana kita nak confirmkan bahawa trend emas sedang menaik?

Secara analisis teknikal, anda boleh lihat bahawa harga ‘Lowest Low’ semakin tinggi berbanding “Lowest Low” sebelumnya (tengok gambar yang saya sertakan)

Apa maksudnya? Maksudnya bila harga emas naik tinggi, ia akan turun jugak (retracement) namun harga emas yang jatuh itu adalah lebih tinggi berbanding harga terendah sebelumnya.

Nak mudah faham, sila tengok Lowest low A, Lowest Low B, Lowest Low C dan Lowest low D.

Harga Lowest low B lebih tinggi dari Lowest low A
Harga Lowest low C lebih tinggi daripada Lowest low B
Harga Lowest low D lebih tinggi daripada Lowest low C

Itu adalah salah satu petunjuk jelas harga emas dalam trend menaik.

Kedua, mari lihat penurunan harga emas (dipanggil retracement). Saya tandakan dengan R-1, R-2 dan R-3.

Anda dapati walaupun harga emas menurun, namun jurang penurunan semakin mengecil. Jurang R-1 sangat besar, jurang R2 kecil sedikit dan R-3 adalah paling kecil.

Ini adalah petunjuk trend menaik yang kuat (secara analisis teknikal).

Adakah kenaikan harga emas ini disokong secara fundamental? Sudah tentu jawapannya adalah YA.

Faktor trade war antara US – China, ketegangan di Timur Tengah (US – Iran) dan lagi satu faktor yang saya jangka menyumbang kepada trend menaik harga emas adalah pilihan raya presiden US tahun depan (3 November 2020).

Pilihan raya president US boleh mengakibatkan berlaku situasi ketidaktentuan dan menyebabkan pelabur lari kepada aset selamat seperti emas. Yes!!

Dalam trend menaik, boleh tak emas jatuh? Ya. Sudah semestinya. Tengok graf 3 tahun nie pun cukuplah. Nampak ada kejatuhan kan? Gold naik in long term dan ada jatuh in the process (retracement)

Jadi, bila saya cakap gold investment/saving adalah untuk jangka masa panjang, saya harap tuan puan boleh faham dengan jelas.

Now kita tengok sambil makan pop corn. Adakah emas boleh bertahan diatas harga psiko level USD1400? Jika ya, maksudnya trend naik ini kuat.

Petikan daripada #NotaEmasSyukorHashim

Nak Tahu Cara Mudah Bebas Hutang? Baca 3 Tip Bijak Wang ni..

Hutang Ada Banyak Jenis – Gambar Hiasan
Setiap daripada kita memang takkan lari dari masalah hutang. Samada hutang belajar, hutang pinjaman peribadi, hutang kereta, hutang rumah malah ada yang berhutang untuk berkahwin!
Masa nak BERHUTANG tu, elok je rasa macam mampu nak bayar. Bila dah dapat duit dan mula nak start bayar masa tu la terasa duit ni tak cukup.
Masalahnya perlu ke berhutang ni? Bagi saya secara peribadi Tak perlu tapi yela kita bukan orang kaya dan berharga pun. Nak Tak nak kena buat hutang untuk beli asset seperti rumah.
Jadi sebelum anda nak apply mana-mana loan, baca 3 tips ni dulu sebagai persediaan. Selamat membaca dan jangan lupa share tau.

1. Aliran Pendapatan Baru

Sekiranya pendapatan bulanan sering tidak mencukupi, tiba masanya untuk memikirkan cara mendapat aliran pendapatan yang baru. Antara cara yang sering menjadi pilihan adalah memulakan perniagaan secara separuh masa. Kita cipta side income tanpa perlu menjejaskan pekerjaan kita sekarang,
Terdapat pelbagai peluang perniagaan yang boleh dimulakan kini dan medium Internet juga merupakan medium yang ideal untuk memulakan perniagaan sambilan untuk meningkatkan pendapatan bulanan.
Sebagai contoh, anda boleh mulakan dengan menjual barang orang lain atau DROPSHIP. Dropship merupakan kaedah mudah untuk buat duit di internet, Paling penting kita tak perlu simpan stock pun.
Duit Raya - Rack
Cari Duit Raya
Dan antara medium yang paling sesuai ialah melaui Facebook. Ramai sebenarnya yang dah berjaya buit duit online ni. Malah ada yang jadi jutawan pun. Ketahui cara mudah buat side income di sini.

2. Pendapatan Residual

Pendapatan residual bermaksud pendapatan yang berterusan diterima tanpa melakukan kerja berterusan. Antara pendapatan residual yang popular adalah menyewa rumah, melabur, mendapat royalti dari penulisan buku, menghasilkan aplikasi telefon pintar dan banyak lagi.
Sememangnya tidak mudah untuk mendapat pendapatan secara residual, tetapi, ia merupakan antara rahsia menjana pendapatan yang hebat. Sesuatu yang amat berbaloi untuk difikirkan.
Dealership-webslide-2018
Jom Jadi Dealer Public Gold
Antara lain seperti menjadi ejen Jual Emas Public Gold. Tugas ejen-ejen ini adalah mengajar dan mendidik masyarakat tentang kebaikan melabur EMAS dengan cara yang betul. Di samping anda menyampaikan ILMU, anda juga dapat komisyen untuk setiap produk yang berjaya di jual. Kebaikan dua dalam satu.

3. Baca dan Cari Ilmu

Tidak kira apa sahaja bidang yang kita ingin perbaiki diri kita, jawapannya pasti adalah ilmu. Untuk memperbaiki kewangan, semestinya kita perlu mendalami ilmu kewangan. Dapatkan buku-buku kewangan atau baca secara online apa sahaja maklumat dan ilmu kewangan yang ada. Luangkan juga masa menonton video-video di YouTube perihal kewangan.
download
Jom Cari Ilmu
Lebih banyak ilmu kewangan yang diterima, maka lebih kita dapat fahami selok belok kewangan dan tahu apa yang perlu dilakukan serta apa yang perlu dielakkan dalam memperbaiki keadaan kewangan diri.
Ilmu itu merupakan asas kepada setiap yang akan kita lakukan. Sebaiknya elok kita belajar dan fahami supaya nanti tak lah kita tersesat di tengah jalan. Belajar secara online pun boleh, Yang penting kita faham niat dan tujuan kita nak berubah,

EMAS INDIA, EMAS DUBAI, EMAS KELANTAN…Ada beza ke? Ni yang patut kita tahu tentang Ketulenan EMAS

Daripada FB Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim

Saya mendapat soalan tentang emas dalam whatsapp.

Soalannya: “Saya nak tanya sikit lah pasal jenis-jenis emas nie. Apa ye beza emas India lah, emas Dubai lah, Emas Kelantan lah…Then kenapa orang cakap jangan beli emas India, emas Kelantan walaupun harga per gram murah giler”

Jawapan saya: Terbatuk saya dengar soalan tersebut. Soalan nie macam urban legend. Urban legend nie adalah maklumat yang popular dan seringkali terdengar orang cakap tapi tak dapat dipastikan kesahihannya.

Jadi, adalah menjadi tanggung jawab saya untuk meleraikan persoalan ini.

Jika bermanfaat, sila share dengan rakan-rakan anda.

Biar saya explain terlebih dahulu tentang ketulenan emas (gold purity).

Mesin Ketulenan EMAS

Satu fakta yang perlu anda tahu ialah emas ini adalah bersifat homogeneous (seragam).

Ini bermaksud, emas yang dilombong di mana-mana bahagian diseluruh dunia adalah sama sahaja. Kalau emas tu dilombong dari Kelantan ke, Indonesia ke, South Afcica ke, USA ke, India ke, China ke… ia sama ajer.

Bila emas ditulenkan, maka ketulenan emas diukur dalam bentuk karat (gold karat). Sistem karat mengukur ketulenan emas berdasarkan berapa bahagian emas daripada 24 bahagian.

Perbezaan Karat

Kalau nak senang faham, saya bagi contoh mudah. Katakan anda ada rantai emas seberat 24 gram. Jika kesemua 24 gram tersebut adalah emas (tiada campuran logam lain) maka ketulenan emas itu adalah 24 karat

Jika rantai emas tersebut terdiri daripada 22 gram emas dan campur 2 gram logam lain, maka ketulenan rantai tersebut adalah 22 karat (sebab 22 bahagian sahaja adalah emas).

Kenapa nak campur logam lain? Biasanya untuk meningkatkan kekerasan rantai tersebut. Sebab emas tulen lembut, senang putus kalau halus.

Jika rantai emas tersebut terdiri daripada 18 gram emas dan 6 gram logam lain, maka ketulenan emas tersebut adalah 18 karat.

Jadi, tidak ada masalah untuk anda membeli emas daripada Kelantan ke, Terengganu ke, India ke, China ke, Dubai ke.. atau mana-mana negara asalkan anda tahu tentang ketulenan emas tersebut. Selagi mana nilai karatnya adalah sama, maka ketulenannya adalah sama.

Sebab itu bila anda pergi menggadai emas di Arrahnu, pajak gadai Islam, mereka hanya meletakkan nilai karat dan berapa harga semasa. Mereka tak letak nilai berdasarkan emas Kelantan, Emas India, Dubai dan lain-lain…

Yang penting adalah berapa nilai karat emas sahaja.

Barang Kemas AuroraItalia Public Gold

Isu lain yang tidak ada kena mengena dengan ketulenan emas adalah kualiti pertukangan. Mungkin ada emas dari sesetengah tempat, kualiti workmanshipnya berbeza.

Namun itu adalah isu lain. Itu isu kualiti pertukangan. Ia takde kena mengena dengan isu ketulenan. Kalau pertukangannya kasar dan tak lawa, saya rasa baik pergi tengok kat kedai lain yang designnya lawa.

Kesimpulan. Jika anda faham tentang ketulenan emas, maka anda boleh beli emas kat mana-mana sahaja ok!

Jika berminat belajar ilmu emas, dapatkan buku Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas.

Rahsia Pelaburan EMAS

p/s: Mohon share untuk manfaat rakan-rakan anda yang lain, InsyaAllah

Takut Simpan EMAS sebab Tak Nak Kene Bayar Zakat? Pelik orang jaman now..

Petikan daripada FB Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim..

Saya pernah jumpa orang yang tidak mahu simpan emas disebabkan

“emas kena bayar zakat”

Habis tu abam nak simpan apa? Tanya saya

Simpan duit lah? Jawab si abam

Huh! Abam. Duit simpanan pun kena zakat juga. Cukup haul dan nisabnya maka abam kena keluarkan 2.5% zakat.

Nisab simpanan untuk simpanan adalah RM13,968.00

Contohnya jika abam simpan RM20,000 selama setahun, maka zakatnya adalah RM500.

Nak kira zakat, tapi Tak tahu macam mana? Klik je sini Pengiraan Zakat

Dalam Islam, apa-apa perkara yang berbentuk harta dan mengkayakan pemiliknya maka biasanya akan dikenakan zakat.

Kalau abam nak lari zakat, saya cadangkan abam jadi orang miskin 😂

Abam mesti tak nak kan?

Orang berharta tiadalah dapat lari dari berzakat.

Bersyukurlah jika anda berharta