5 Tips Simpan EMAS

Wajib baca bagi korang yang nak simpan EMAS tapi Tak tahu cara nak bermula. Ramai dah tahu emas ni bagus cuma tak tahu dari mana nak mula dan patut buat apa. Baiklah, ini caranya; 1️⃣Simpan emas boleh dimulakan dengan serendah RM100 melalui akaun emas fizikal GAP public gold. 2️⃣Simpan emas dengan matlamat yg betul iaitu … Continue reading 5 Tips Simpan EMAS

Panduan Kewangan

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua. Untuk post kali ni saya nak share sikit tentang Panduan Kewangan. Ini merupakan FB post daripada Saudara Taufig Azman(dengan izin) . Selamat membaca dan semoga ianya bermanfaat untuk semua. 1. Panduan Belanjawan - Rule 50/30/20 ✴️50% keperluan ✴️30% kehendak ✴️20% simpanan/pelaburan. Ini rule yang boleh kata praktikal & meluas digunakan … Continue reading Panduan Kewangan

Promosi Tai Fook & BungaMas Public Gold

Assalamualaikum dan Salam sejahtera sahabat semua. 💥Ni nak share sikit tentang PROMOSI yang Sedang berlangsung sekarang. ✔️ Daripada FB Live offer Syukor Hashim. (Bermula 13/7/2017 Jumaat jam 11 pagi dan tamat pada 16/7/2018 Isnin 12 tengahari) 1️⃣Promosi belian BungaMas dan Taifook =================================== 1. Diskaun segera 1% untuk semua BungaMas dan Taifook 2. Dapat 1 Lucky … Continue reading Promosi Tai Fook & BungaMas Public Gold

Mulakan Dengan Pelan Kewangan

1. Misi utama Chris Hogan adalah untuk membantu orang ramai menguruskan kewangan peribadi dan bisnes mereka dengan baik. Beliau jadikan matlamat ini sebagai karier utama selepas bersara daripada sukan American Football. 2. Dan tak dapat nak nafikan, rancangan (atau pelan) tindakan yang baik akan mudahkan kita mencapai sesebuah matlamat dengan lebih mudah. “FIKIRKAN MATLAMAT KEWANGAN … Continue reading Mulakan Dengan Pelan Kewangan

Nasihat Robert Kiyosaki Tentang Pengurusan Kewangan

Robert Kiyosaki seorang cukup pakar dalam bab pengurusan kewangan peribadi. Beliau antara sifu kewangan terbaik antarabangsa, yang banyak membantu ramai orang dalam mengurus kewangan dengan baik. Buku Rich Dad Poor Dad tulisan beliau merupakan satu fenomena, yang mana isi kandung buku ini banyak membuka mata dan minda orang ramai tentang soal kewangan. Berikut antara 7 Nasihat Beliau … Continue reading Nasihat Robert Kiyosaki Tentang Pengurusan Kewangan

Bila Aku Sudah TIADA

✴️ Bagi ibu bapa yang bekerja samada sendiri Atau makan gaji, pasti pernah terlintas di fikiran tentang apa yang akan terjadi bila kita atau pasangan kita 'PERGI'. ✴️ Apa bekalan 'HARTA' yang dapat kita tinggalkan tuk menampung kehidupan mereka kelak? Apa ASSET yang boleh diwariskan kepada mereka? ✴️ Paling utama, apa pelan yang kita ada … Continue reading Bila Aku Sudah TIADA

fakta menarik tentang sejarah dinar emas di malaysia.

✴️ Pada 1998, kerajaan Malaysia mencadangkan penggunaan emas sebagai mata wang perdagangan dunia seperti mana yang diperkenalkan semasa zaman Rasulullah dahulu. ✴️ Emas dipilih kerana sifat kimianya yang stabil dan nilainya yang tidak berubah. Selain itu, dinar emas juga diharap dapat menggantikan pergantungan dunia terhadap Dollar Amerika dan Euro. ✴️ Menurut Tun Dr. Mahathir Mohamed, … Continue reading fakta menarik tentang sejarah dinar emas di malaysia.