Bila Aku Sudah TIADA

✴️ Bagi ibu bapa yang bekerja samada sendiri Atau makan gaji, pasti pernah terlintas di fikiran tentang apa yang akan terjadi bila kita atau pasangan kita ‘PERGI’.

✴️ Apa bekalan ‘HARTA’ yang dapat kita tinggalkan tuk menampung kehidupan mereka kelak? Apa ASSET yang boleh diwariskan kepada mereka?

✴️ Paling utama, apa pelan yang kita ada sekarang?

⭕ Bagi yang belum ada pelan. Ni antara pilihan yang boleh korang buat;

1️⃣ Melabur Dalam Unit Amanah
= Gunakan sebaiknya akaun 1 KWSP tu dengan menggandakan duit menggunakan konsep Compounding. Caranya mudah dan Tak melibatkan cash money pun.

2️⃣ Simpan EMAS
= Setiap kali gaji, Pastikan asingkan dalam 10% dan tukarkan dalam bentuk EMAS. Nak beli pun senang. Online je. Paling best dapat beli serendah RM 100!

💢 Perlu ke melabur dalam unit Amanah?

=Perlu sebab ada dana yang dilindungi dengan insurance malah ada yang menyediakan wasiat percuma (tertakluk pada terma dan syarat). Dari situ, keluarga kita akan mendapat manfaat dari pelaburan yang kita buat menggunakan akaun 1 KWSP.

💢 Dah buat pelaburan Unit Amanah buat apa nak beli EMAS.

=Kita perlu beli EMAS kerana EMAS adalah asset yang mudah dicairkan tuk dapatkan cash. Lagi 1 EMAS merupakan perlindung kepada kekayaan kita.

💢 Tapi banyak la nak kene bayar.

=Sebab tu kita melabur dalam unit Amanah menggunakan duit akaun 1 KWSP. Takde libatkan cash pun. Dan untuk EMAS, cuma RM 100 saja dah boleh beli. Dan tiada paksaan beli EMAS. Ada lebih kita beli. Dan kedua2 pelaburan ni bila Tak bayar takkan LAPSE (tamat).

✴️ Akhir kata, buat lah perancangan mulai dari sekarang. Ingat kita buat ni bukan untuk diri sendiri tapi lebih kepada keluarga kita. Rancang dengan betul. Cari Ilmu pelaburan. Jangan ikut orang/trend.

DAN jangan percaya pada “Masuk Hari Ni, Dapat Bulan Depan”

Jangan lupa ye share, semoga bermanfaat kepada yang lain.

#PublicGold #pg10 #shariahcompliant #pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #kwsp #pelaburanmasadepan #emas #emasonline #azam2018 #online #ibu #bapa #parenting #takaful #pohkong #habibjewels #emas9

Dinar EMAS Di Malaysia

✴️ Pada 1998, kerajaan Malaysia mencadangkan penggunaan emas sebagai mata wang perdagangan dunia seperti mana yang diperkenalkan semasa zaman Rasulullah dahulu.

✴️ Emas dipilih kerana sifat kimianya yang stabil dan nilainya yang tidak berubah. Selain itu, dinar emas juga diharap dapat menggantikan pergantungan dunia terhadap Dollar Amerika dan Euro.

✴️ Menurut Tun Dr. Mahathir Mohamed, Perdana Menteri Malaysia keempat ketika itu, dinar emas tidak akan menggantikan mata wang setempat (sebagaimana Euro), tetapi mata wang ini hanya akan digunakan sebagai mata wang perdagangan antara negara sahaja.

✴️ Nilai dinar emas adalah sama dengan nilai piawai emas dalam Perjanjian Bretton Woods.

✴️ Pada 14 Ogos 2010, Menteri Besar Kelantan , Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah melancarkan Dinar dan Dirham Kelantan dan menjadi negeri pertama mempelopori penggunaan emas dan perak sebagai mata wang syariah.

✴️ Dinar tersebut dicetak mengikut World Islamic Mint (WIM), Dubai

#publicgold #pg10 #shariahcompliant #goldbar #dinar #dealer #pg00101715 #dirham #emasonline #pelaburansah #pelaburanshariah #masadepan #pendidikan #emasonline #emas999