Category Archives: EMAS

DUIT Cepat Habis Tak Sampai Sebulan

Selalunya kebanyakan kita ni bila masuk minggu ketiga setiap bulan, mesti dah mula resah sebab duit dalam bank tinggal Cukup-cukup je.

Rasanya budget dah buat sehabis baik dah.

Tapi tetap gak kurang sampai adakala terpaksa tebal muka pinjam duit kengkawan. Malunya gaji dia besar tapi pinjam kat member gaji kecik.

Apa yang perlu korang buat?

Ha Meh sini nak share sikit tips yang berkesan.

Cara yang betul nak buat budget mcm ni sepatutnya;

1️⃣ Simpan 10% – Bayar Hutang & Bill – Belanja

Bukan mcm ni;

❌ Bayar Hutang & Bill – Belanja – Simpan

Bila korang ikut cara 1️⃣ tadi tu PERCAYALAH korang ada backup kecemasan.

Dengan cara 1️⃣ tu gak korang sebenarnya akan belanja seminima yang mungkin sebab korang dah tahu berapa yang tinggal dalam bank.

Simpan 10% tu kat mana? Dalam bentuk apa? MACAM MANA?

Senang je

Simpan dalam bentuk Emas.

Nak tahu lebih lanjut whatsapp saya terus di sini bit.ly/borakrekemas

Saya akan share cara mudah nak simpan EMAS dan elak daripada terpaksa TEBALKAN MUKA pinjam duit lagi.

Share tau kat member korang yang selalu short duit.

Tak rugi pun follow page Rekemas ni. Banyak tips yang dikongsikan kat situ tentang kelebihan menyimpan Emas

Advertisements

Simpan dulu atau Belanja dulu?

Hai semua, kali ni saya nak share sikit cara yang betul nak kawal belanja bila dah dapat gaji. Ini yang saya pelajari setiap kali ke Seminar Public Gold. Tak rugi pun tau join Seminar Public Gold ni. Dah la free ada pulak peluang nak menang Gold Bar.

luckydraw
Hasil Menang Lucky Draw Seminar Public Gold

Nak join SEMINAR PUBLIC GOLD PERCUMA? Daftar kat sini tuk event terdekat dengan korang SEMINAR PERCUMA

Boleh dikatakan setiap daripada kita ni selalu buat dua turutan ni bila dapat gaji. Nak tahu turutan tu macam mana? Jom tengok sini;

  1. BELANJA ——> BAYAR HUTANG ——> MENYIMPAN

  2. BAYAR HUTANG ——> BELANJA ——> MENYIMPAN

Kebiasaannya bila dapat gaji, kita akan follow turutan yang ke-2 tu. Sebab yela, pape pun mestilah bayar HUTANG dulu. Dah bayar HUTANG, baru la kita puaskan kehendak hati dengan BERBELANJA. Agak-agak dah puas dan cukup, barulah MENYIMPAN. Korang pulak macam mana?

Tapi bila saya join Seminar Public Gold. Turutan yang sepatutnya dan di rekemankan oleh pakar kewangan adalah yang ini;

  1. MENYIMPAN ——> BAYAR HUTANG ——> BELANJA

Nampak macam tak logik kan? Gila ke nak simpan dulu lepas tu baru nak bayar hutang dan belanja mana yang ada. Pada mulanya saya pun rasa turutan ni tak betul. Yela tak boleh nak JOLI sakan la wei!

Tapi selepas mendapat penerangan yang betul dan kenapa PATUT follow turutan ni. INILAH sebenarnya yang patut kita buat!.

Secara amnya, kita akan buat dua turutan pertama di atas sebab kita nak bayar hutang dahulu sebab takut rekod nama tak cantik. Kemudian kita berbelanja sebab kita nak membeli barang keperluan peribadi dan juga keluarga.

Namun percaya tak, dua turutan tu akhirnya buat kita tak dapat menyimpan. Lagi parah bila duit yang kita rasa patut simpan tu sebelum hujung bulan dah habis diguna pakai.

Penniless man

Menurut Pakar Kewangan Tuan Azizi Ali, kita patut simpan atleast 10% daripada gaji kita setiap bulan. Bermakna kalau gaji korang RM3500 setiap bulan selepas tolak EPF, SOCSO, Income Tax dll. Korang wajib simpan RM350 sebulan. Dan simpanan tu pulak, lagi elok bila disimpan BUKAN dalam bentuk WANG KERTAS.

Sebab utama kita wajib ikut turutan ni kerana, dengan menyimpan kita sebenarnya dapat kawal perbelanjaan setiap bulan. Dan signifikan daripada method ni, sebenar kita sedang latih diri kita menjadi orang yang berdisiplin dan konsisten dalam menyimpan. Ini sebenarnya salah satu cara nak buat SIMPANAN KECEMASAN!

Kalau bukan simpan dalam wang kertas, nak simpan kat mana? Jawapan pakar kewangan;

“SIMPAN DALAM BENTUK EMAS”

Bila simpan dalam bentuk EMAS, kita akan bermain dengan emosi. EMAS yang kita simpan setiap bulan akan bertambah beratnya. Bila berat bertambah atau kepingan GOLD BAR bertambah. Kita akan rasa sayang nak jual atau gadai. Kalau gadai/jual pun sebab terpaksa nak pakai duit.

Dengan cara ini, setiap bulan kita secara automatik menjadi seorang yang bijak mengawal kewangan. Simpanan dah ada, bayar hutang dah settle. Tinggal nak belanja je. Dan bila belanja pun kita akan berbelanja secara berhemah. Tak percaya? Cuba la.

Mana nak beli EMAS? Ada banyak syarikat yang menjual EMAS. Namun yang terbaik setakat ini, PUBLIC GOLD! Nak beli emas online pun boleh. Beli EMAS di PUBLIC GOLD, kita beli mengikut harga semasa. Boleh klik sini tuk Harga Emas Semasa Public Gold

Dan tahu tak, PUBLIC GOLD pun menawarkan beli emas online murah dengan serendah RM100! Ni option bagi korang yang tak dapat nak beli EMAS dengan jumlah yang besar dan nak bermula sikit-sikit dulu.

GAP-2

 

Jadi korang nak beli emas boleh je beli kat Public Gold. Nak tahu cara beli emas di Public Gold secara GAP (Gold Accumulation Program) boleh klik sini Senang Buka GAP

Dan kalau korang berminat nak beli terus dari website Public Gold. Daftar percuma sini dulu Daftar Percuma

Bila korang dah daftar, dah dapat PG Code dan password sementara. Korang dah boleh beli produk PUBLIC GOLD dengan harga ahli. Lagi jimat woo!

P/s ; share tau post ni. Moga ada manfaat kat kengkawan korang.

 

 

 

 

3 SEBAB SAYA YAKIN DENGAN PUBLIC GOLD

1️⃣ Public Gold sudah lebih 10 tahun beroperasi dan mempunyai lebih 180,000 customer. Sehingga hari ini, 100% customer Public Gold terima emas masing-masing. Belum ada satu pun customer yang melaporkan duit mereka habis ditipu Public Gold. Belum ada, bahkan saya yakin tak akan ada.

2️⃣ Public Gold adalah company emas paling dipercayaai di Malaysia. Lihat sahaja siapa yang menjadi corporate partner; Pos Malaysia, Amanie Advisor, Malaysia Gold Association (MGA), TEKUN Nasional, banyak institusi Ar-Rahnu dsb. Bahkan Public Gold adalah brand emas pertama di Malaysia yang diterima untuk GADAIAN TANPA DIUJI KETULENAN untuk emas LBMA!

3️⃣ Dan yang paling penting ialah Foundernya. Mana-mana company yang mampu bertahan berpuluh tahun, mereka didirikan oleh orang yang baik-baik.

Bagi saya, Founder Public Gold adalah orang yang sangat baik. Lihat sahaja fasiliti yang disediakan oleh Public Gold untuk customer & dealer. Terlalu banyak peluang secara FREE yang Public Gold sediakan. Ia lahir dari jiwa Foundernya yang mahu berikan kebaikan kepada customer dan dealer.

3 perkara yang saya senaraikan ini, inilah asas (dasar) keyakinan saya terhadap Public Gold.

Apa sahaja company dan bisnes pun PASTI (ya, pasti) akan ada masalah. Selagi hidup, kita tak akan pernah sunyi dari masalah. Tetapi jika ada KEJUJURAN, semua masalah akan selesai dengan mudah… InsyaAllah

Public Gold TERUS Kehadapan

✅Agar sukar untuk mencari 1 syarikat EMAS yang stabil dan berwawasan jauh seperti Public Gold.

✅10 tahun dalam pasaran di Malaysia, sudah jauh ia meninggalkan mana-mana pesaingnya (jika wujud).

✅Bermula dengan 1 cawangan di Pulau Pinang, sekarang sudah ada 18 cawangan di seluruh Malaysia.

✅Bermula hanya di Malaysia, sekarang sudah merebak ke Singapura, Indonesia dan Brunei.

Selepas ini mungkin ke Philipines & Vietnam.

✅Bermula dengan hanya belian emas jongkong dan dinar, sekarang sudah ada Program Akumulasi (GAP).

✅Bermula dengan tanpa sijil patuh Syariah, sekarang sudah patuh Syariah bertaraf antarabangsa oleh Amanie Advisors Sdn Bhd.

✅Bermula dengan hanya EMAS simpanan, sekarang sudah ada Aurora Italia (18k) & PG Jewel (22k).

✅Bermula dengan hanya emas, sekarang sudah ada PG Mall untuk shopping online apa saja barang secara maya.

✅Bermula dengan bersendirian, sekarang sudah ada pelbagai rakan perniagaan termasuk Pos Malaysia & Tekun Malaysia.

✅Bermula dengan emas yang perlu diambil di cawangan, sekarang sudah ada khidmat pos emas sampai ke rumah (GIT – GOLD In Transit).

✅Bermula dengan hanya beberapa siri seminar emas, sekarang sudah ada lebih 100 seminar emas percuma dengan hadiah cabutan bertuah berupa emas yang juga percuma.

✅Macam-macam lagi la kalau nak tulis.

✅Jika anda ingin bimbingan bagaimana untuk mula menjadi pelanggan syarikat emas tersohor ini, sila whatsapp saya sekarang.

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
http://www.danielnelison.com/public-gold

>>> wasap.my/+60176840288

5 Tips Simpan EMAS

Wajib baca bagi korang yang nak simpan EMAS tapi Tak tahu cara nak bermula.

Ramai dah tahu emas ni bagus cuma tak tahu dari mana nak mula dan patut buat apa.

Baiklah, ini caranya;

1️⃣Simpan emas boleh dimulakan dengan serendah RM100 melalui akaun emas fizikal GAP public gold.

2️⃣Simpan emas dengan matlamat yg betul iaitu untuk selamatkan wang dari kebocoran (walaupun banyak sebab lain tapi inilah sebab paling popular)

3️⃣Simpan emas sebanyak yang boleh bagi mereka yang dalam kategori tak boleh tengok cash mesti nak pakai (simpan 10% emas bagi mereka yg ada portfolio lain yg lebih baik dari emas dan berjaya untuk tidak diusik)

4️⃣Simpan emas sehingga kita dapat peluang yang baik, sebagai contoh mendapat seruan ilahi untuk menunaikan haji. Maka, juallah emas tersebut dan tunaikan haji.

5️⃣Simpan emas dengan konsisten tiap bulan agar kita tak perlu risau harga emas naik atau turun sebab pada akhirnya kita akan dapat harga purata.

Jika rasa sudah bersedia, tanyalah poket disisi kita

Kredit Mentor Emas : Tuan Syukur Hashim

Saya merupakan Authorised Dealer Public Gold di bawah mentorship Tuan Zulkifli Shafie (penulis buku Wang Emas dan Misi Bebas Hutang) dan berpengalaman membimbing penyimpan emas seluruh Malaysia

Jom follow Facebook page bit.ly/Rekemas untuk update dan info terbaru berkaitan EMAS.

Share tau post ni. Mana tahu ada yang berminat.

“Save gold today, it will save you tomorrow”

Panduan Kewangan

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua. Untuk post kali ni saya nak share sikit tentang Panduan Kewangan.

Ini merupakan FB post daripada Saudara Taufig Azman(dengan izin) . Selamat membaca dan semoga ianya bermanfaat untuk semua.

1. Panduan Belanjawan – Rule 50/30/20

✴️50% keperluan

✴️30% kehendak

✴️20% simpanan/pelaburan.

  • Ini rule yang boleh kata praktikal & meluas digunakan oleh mereka yang baru nak mula tetapkan bajet bulanan.
  • Lama-kelamaan cuba tingkatkan peratusan untuk simpanan/pelaburan pula.

 

2. Peraturan Dana Kecemasan 3-6 bulan pendapatan

  • Ini merupakan perkara utama yang perlu ada sebagi persediaan menghadapi sesuatu yang tak dapat diduga. (Conthohnya kereta rosak, anak sakit – masuk hospital, diberhentikan kerja dll) Bukan guna tuk beli ayam KFC time tengah bulan tau!
  • Paling elok bagi saya adalah dengan beli dan simpan EMAS. Adanya EMAS, kita boleh gadai untuk gunakan wang dan tebus semula bila kita ada lebihan wang. Nak tahu caranya klik terus kat sini Beli EMAS GAP

 

Beli Kereta

3. Pembelian kenderaan

Beli kereta ikut kemampuan dan ikut panduan ni;

(Harga Kereta = Gaji Setahun & Rule 20/5/10)

  • Harga kereta bersamaan 1 tahun gaji
  • 20% downpayment
  • 5 tahun pinjaman kereta
  • 10% pendapatan untuk bayaran bulanan

 

Buy-A-House

4. Pembelian Rumah

Nak beli rumah bukan mudah tapi tak mustahil. Nak tahu kemampuan, boleh ikut panduan ni:

Harga = 5tahun gaji & Modal 15%

  • Contohnya ; Gaji bulanan 2,500 x 12 x 5 tahun = RM 150000
  • Cari rumah dlm lingkungan RM150k
  • Sediakan modal 15% harga rumah = RM22.5K (deposit & kos berkaitan)

 

Takaful Di Malaysia

5. Pengambilan Takaful

Ini mrupakan saranan dari Malaysian Takaful Association (MTA) sendiri;

Perlindungan 10 tahun TPD (Total Permanent Disability), 3-5 tahun CI (Critical Illnes)

  • Keperluan takaful cover death/TPD – 10 tahun gaji.
  • Untuk CI (Critical Illnes) pula, dalam 3-5 tahun gaji.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Pelaburan – Rule 72

“Rule 72” merupakan satu formula mudah nak tahu berapa tahun satu amaun pelaburan akan menjadi 2 kali ganda.

Contohnya amaun RM10,000 jadi RM20,000;

  • 72 / % tahunan = tahun
  • contoh, pada kadar 6% setahun,
  • 72 / 6 = 12 tahun
  • Ingat ya, pelaburan itu bersifat jangka masa panjang (3-5 Tahun). Jangan mudah percaya pada skim yang janjikan keuntungan dalam jangka masa pendek!

Salah satu platform terbaik untuk melabur adalah dengan melabur di dalam Unit Amanah.

Bagi yang ada mencarum dalam KWSP, anda boleh keluarkan wang dalam akaun 1 untuk tujuan pelaburan. Sangat mudah prosesnya.

Nak tahu lebih lanjut klik sini Pelaburan Unit Amanah

 

Zakat-1

7. Zakat – 2.5% & nisab

Bagi Muslim bila mana harta benda dah melebihi nisab, contohnya di KL RM14,772 maka 2.5% tu ada hak milik ASNAF.

Bayar zakat merupakan satu kewajipan. Setiap yang kita sumbang tu ada kebaikan untuk yang memerlukan. Bukan ke dengan berzakat tu, kita mencucikan harta kita?

Semak kadar nisab di tempat masing-masing.

Share tau post ni. Semoga bermanfaat untuk semua!

 

Promosi Tai Fook & BungaMas Public Gold

Assalamualaikum dan Salam sejahtera sahabat semua.

💥Ni nak share sikit tentang PROMOSI yang Sedang berlangsung sekarang.

✔️ Daripada FB Live offer Syukor Hashim.
(Bermula 13/7/2017 Jumaat jam 11 pagi dan tamat pada 16/7/2018 Isnin 12 tengahari)

1️⃣Promosi belian BungaMas dan Taifook
===================================
1. Diskaun segera 1% untuk semua BungaMas dan Taifook
2. Dapat 1 Lucky draw entry untuk setiap belian 10gram
3. Boleh buat EPP 4X

2️⃣Promosi Pembeli Kali Pertama
============================
1. Diskaun segera 1% untuk semua BungaMas dan Taifook
2. Dapat 1 Lucky draw entry untuk setiap belian 10gram
3. FREE Gold Card Holder

3️⃣Promosi Normal Dealer.
======================
1. Beli 10g, 20g dan 50g (BungaMas atau Taifook)
2. Diskaun segera 1%
3. FREE gold card holder
4. Lucky draw 10X entry
5. Boleh buat EPP 4x dan EPP10X (Waive EPP premium)
6. Anggaran kos RM14,1xx (ikut harga semasa waktu lock)

4️⃣Promosi Priority dealer.
=====================
1. Beli 10g, 20g, 50g dan 100g (BungaMas atau Taifook)
2. Diskaun segera 1%
3. FREE gold card holder
4. Lucky draw 20X entry
5. Boleh buat EPP 4x dan EPP10X (Waive EPP premium)
6. Anggaran kos RM31,7xx (ikut harga semasa waktu lock)

Berminat nak tahu lebih lanjut Jom WhatsApp saya https://segramsebulan.wasap.my

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
https://segramsebulan.wasap.my

#PromosiFBLive
#PublicGold
#emas999
#pohkong
#habibjewels
#emasmurah
#online
#malaysia
#indonesia
#brunei
#singapore
#pelaburansah
#patuhshariah
#segramsebulan
#pg10
#pg00101715