Category Archives: EMAS

Takut Simpan EMAS sebab Tak Nak Kene Bayar Zakat? Pelik orang jaman now..

Petikan daripada FB Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim..

Saya pernah jumpa orang yang tidak mahu simpan emas disebabkan

“emas kena bayar zakat”

Habis tu abam nak simpan apa? Tanya saya

Simpan duit lah? Jawab si abam

Huh! Abam. Duit simpanan pun kena zakat juga. Cukup haul dan nisabnya maka abam kena keluarkan 2.5% zakat.

Nisab simpanan untuk simpanan adalah RM13,968.00

Contohnya jika abam simpan RM20,000 selama setahun, maka zakatnya adalah RM500.

Nak kira zakat, tapi Tak tahu macam mana? Klik je sini Pengiraan Zakat

Dalam Islam, apa-apa perkara yang berbentuk harta dan mengkayakan pemiliknya maka biasanya akan dikenakan zakat.

Kalau abam nak lari zakat, saya cadangkan abam jadi orang miskin 😂

Abam mesti tak nak kan?

Orang berharta tiadalah dapat lari dari berzakat.

Bersyukurlah jika anda berharta

Advertisements

Risiko Pelaburan EMAS. 5 ni korang patut tahu kalau tak nak rugi..

Simpan EMAS bukan untuk kaya tapi lebih kepada menyelamatkan kekayaan kita. Ada orang cakap, pelaburan emas adalah salah satu aset dan pelaburan yang paling stabil. Senang kata, ia tak akan rugi walaupun negara berhadapan dengan krisis mata wang.

Tapi, benarkah begitu? Hmm betul ke?

Dalam setiap jenis pelaburan, tak kiralah pelaburan saham, hartanah atau unit trust, tentu saja ada risikonya dan pelaburan emas juga tidak terkecuali.

Jadi sebelum korang start nak melabur dalam EMAS, ini antara yang orang patut tahu sebelum membuat keputusan untuk melabur dalam EMAS

1. Tak Sesuai Untuk Pelaburan Jangka Masa Pendek

Berdasarkan statistik, umumnya nilai emas dilihat berpotensi untuk naik dari tahun ke tahun. Tapi, kita perlu faham bahawa emas adalah paling ideal sekiranya dijadikan simpanan dan bukannya pelaburan – kecuali untuk pelaburan jangka masa panjang (sekurang-kurangnya 2 hingga 5 tahun).

Senang kata, kita boleh membeli emas sekiranya kita ada banyak duit lebih (yang memang tak akan dipakai dalam masa terdekat) dan nak duit kita itu ‘selamat’ buat masa yang lama. Ini kerana, nilai emas tetap ada pasang surutnya akibat supply dan demand, apatah lagi buat jangka masa pendek.

Seperkara lagi, walaupun harga emas perhiasan lebih tinggi daripada emas pelaburan (gold bullion coin, jongkong emas, wafer, dan sebagainya), emas perhiasan terdedah kepada susut nilai sekitar 25%!.

Barang kemas ini juga biasanya dibuat daripada emas 916 (91.6% tulen) berbanding emas pelaburan yang diperbuat daripada fine gold (999.9). Tambahan pula, kos upahnya juga boleh dimanipulasi oleh pekedai emas.

2. Perlu Mencari Penjual & Pembeli Yang Betul

Berbeza dengan mata wang, emas bersifat universal kerana ia boleh dijual di mana-mana kedai emas seluruh dunia pada bila-bila masa.

Ada beberapa tempat yang kita boleh membeli emas seperti:

  • Kedai Emas – kalau dibeli dengan harga runcit, biasanya harganya agak tinggi. Maka seeloknya ketahui harga borong dan buat survey untuk dapatkan harga terbaik. Kalau nak beli dari kedai-kedai kecil boleh juga, tetapi ada risiko emas palsu atau tidak tulen.
  • Syarikat Menjual EMAS seperti PUBLIC GOLD – Public Gold merupakan syarikat yang menjual dan membeli EMAS yang dah lebih 10 tahun beroperasi kat MALAYSIA. Bukan setakat jual malah turut membeli EMAS. Selain itu, ada banyak produk EMAS yang ditawarkan. Nak senang tengok kat website www.publicgold.com.my
  • Bank – ada bank yang patuh syariah yang menjual emas fizikal. Emas atas kertas (gold pass book) biasanya tidak patuh syariah.

Di sini saja kita boleh lihat bahawa ia memerlukan ilmu untuk memastikan sumber emas itu benar-benar asli agar tidak dipertikaikan semasa nak menjualnya semula nanti.

Di samping itu, penting untuk anda memahami syarat jualan baik atau nilai buyback iaitu susut nilai yang dikenakan oleh pengeluar/ penjual emas tersebut.

3. Perlukan Tempat Simpanan

Kalau ada emas yang sedikit, bolehlah lagi kita nak simpan di dalam almari bilik atau di mana-mana ‘tempat rahsia’ di rumah. Tapi, kalau ia dah bertambah banyak, mesti kita rasa tak senang duduk. Nak tinggalkan emas di rumah selama 2-3 hari pun, kita dah mula gelisah.

Jadi, jangan lupa beberapa kos tambahan yang turut terlibat dalam pelaburan emas seperti insurans, sewaan peti deposit, atau tempat simpanan yang lain. Ini semua memakan kos juga.

Nak lagi selamat boleh simpan kat PUBLIC SAFE. Bukan setakat nak simpan EMAS, korang punya dokumen sulit pun boleh simpan. Selamat dan dikawal rapi. Korang rasa mana lagi selamat, simpan sendiri atau simpan kat Public Safe? Boleh check website sini www.publicsafe.com.my

4. Terlibat Dengan Scam

Sukar dinafikan, dalam ledakan teknologi ini semakin banyak peluang untuk scammer mencari mangsa-mangsa penipuan yang bertopengkan perniagaan / pelaburan emas. Malah, tak kurang juga golongan yang menggunakan hadis lemah (dhoif) atau hadis palsu sebagai hujah untuk melariskan perniagaan emas mereka.

Apapun, sebagai pembeli, kita perlu faham bahawa emas perlu diniagakan secara fizikal dan keuntungannya diperolehi melalui kenaikan harga emas semasa. Bukannya skim pelaburan yang menjanjikan pulangan tetap dalam tempoh masa bulanan atau tahunan kerana ini dianggap sebagai salah satu unsur riba’. Banyak syarikat yang menawarkan skim begini telah diserbu oleh pihak Bank Negara Malaysia ataupun cabut lari.

Ambil iktibar dari kes Tok Belagak dengan scam Emas ETA. Skim lain yang masih bebas beroperasi sebegini adalah Zenith Gold. Tok Berlagak merupakan scam yang paling banyak buat orang merana. Ada yang sanggup buat loan bank semata-mata kerana terpengaruh dengan pulangan yang Too Good To Be Truth,

5. Unsur Riba’

Terakhir sekali, emas adalah merupakan barang ribawi, maka syarat jual beli adalah sangat ketat supaya ianya tidak jatuh hukum riba. Jual beli dan pelaburan emas begitu mudah terdedah kepada unsur riba’ jika penjual dan pembeli sendiri tak alert terhadap garis panduan yang ditetapkan oleh Islam.

Antaranya:

  • Serah dan terima dalam satu masa (Taqabud) – Pastikan berlakunya pertukaran serta merta terhadap penyerahan dan pembayaran. Menurut Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan penyerahan sijil hakmilik emas sebagai tanda pembeli dan pembukaan akaun hukumnya sah dan harus di sisi Islam. Dengan syarat, sijil atau bukti pembelian itu boleh ditukarkan kepada emas fizikal pada bila-bila masa yang dikehendaki.
  • Tiada penangguhan – Pembayaran yang terlibat dalam urusniaga ini wajib menggunakan sama ada tunai, kad debit / kad kredit, cek tempatan. Tidak boleh dibayar secara ansuran atau hutang.
  • Tiada unsur riba’ – Sekiranya kita mahu membuat pelaburan dalam bentuk akaun pelaburan emas, seeloknya terdapat satu jaminan atau pengesahan yang diiktiraf oleh Majlis Syariah tertentu. Sebarang bentuk hadiah, dividen, atau faedah adalah tidak dibenarkan syarak. Selain itu, emas tersebut juga perlu dizakatkan apabila cukup tempoh/haul.

Tahu tak, Public Gold merupakan syarikat yang mendapat sijil patuh syariah daripada Amanie Advisors Sdn Bhd. Ini bermakna kesemua proses jual beli emas dengan Public Gold telahpun disahkan patuh syariah.

Bermula pengumuman pengesahan Public Gold patuh shariah fasa pertama pada 16 Disember 2016, kini pengesahan untuk produk Gold Accumulation Program (GAP) dan Silver Accumulation Program (SAP). Alhamdulillah, ini bermakna Public Gold adalah satu-satunya syarikat (yang bukan Institusi Kewangan) jual beli emas fizikal di Malaysia yang disahkan patuh syariah.

Jadi kenapa korang perlu beli dengan syarikat yang diragui? Nak beli pun senang. Register sekarang tuk dapatkan harga ahli. Memang berbaloi la.. https://publicgold.com.my/index.php/component/custregistration/?introducer=PG00101715

Pelbagaikan Pelaburan

Pokok pangkalnya, emas menawarkan salah satu alternatif pelaburan yang menguntungkan. Tapi, kita perlulah ada ilmunya. Tiada kekayaan yang datang begitu saja tanpa usaha, bukan?

Jumlah yang ideal untuk dilaburkan dalam emas adalah 20% daripada duit lebihan (surplus). Bukannya semua labur dekat emas, takut nanti susah bila nak pakai duit – Maklumlah, emas perlu dicairkan terlebih dahulu.

Kesimpulannya, diversify.

Pelbagaikan sumber-sumber pelaburan anda dalam bentuk yang berlainan agar ia boleh disesuaikan dengan keperluan kita pada masa akan datang.

Masa Terbaik Jual Emas..sebelum jual baca ni dulu

Soalan: Bila masa terbaik untuk saya menjual emas dan apakah strategi menjual yg boleh digunakan?

Baik, ini sedikit panduan untuk anda. Semoga bermanfaat dan mengelakkan kesilapan amatur.

1️⃣ Jual emas bila anda ingin membeli aset.

Contohnya beli rumah, beli tanah tanah, anda nak buka business/beli bisnes.

Dalam hal ini ia ibarat anda tukar aset kepada aset.

Bila anda nak beli aset, anda boleh jual aja semua emas. Later on boleh kumpul emas balik.

2️⃣ Anda teringin nak rasa profit daripada simpanan emas.

Aha… kalau rasa terliur nak rasa profit dengan emas. Tiada masalah… boleh boleh.. takde masalah, tapi ada caranya.

Saya cadangkan anda jual nilai untung sahaja. Jangan jual semua emas.

Contohnya jika anda simpan 20 dinar dan harga dinar ini naik dan anda ada untung sebanyak RM1000. Jadi anda perlu jual 1 dinar sahaja dan enjoy keuntungan anda.

Jangan jual semua emas anda. Sebab nanti anda akan rasa susah nak beli balik kerana teringat harga lama. Dah takut nak beli balik.

Ramai orang yg saya jumpa, bila dah jual emas pada harga tinggi, dia takut nak beli balik.

Jadi, teknik jual nilai untung ini menyebabkan anda ada momentum untuk terus membeli emas.

Jika anda suka cara kedua, maka pemilihan produk sangat penting. Anda kena beli item yang kecil seperti 1 gram, 5 gram, 10 gram dan 1 dinar.

Untuk cara pertama, anda boleh beli item besar-besar seperti 50 gram keatas

Atau pun ada boleh guna strategi campuran antara gold bar sederhana besar.

Ataupun, paling senang ialah simpan melalui akaun GAP. Sebab nak jual nilai untung serendah 1gram.

Apapun, strategi jual balik emas perlu difikirkan daripada awal. Kalau tidak, boleh pening oooo..

#MasaMenjualEmas

-FB Mahaguru Emas Syukor Hashim-

Trend Kenaikan Harga EMAS..rugi betul klau tak simpan EMAS

A

ntara petanda harga emas akan meningkat adalah apabila ia boleh melepasi harga resistance USD1300/Oz dan bertahan diatas harga ini.

Harga emas kini sudah start naik sejak Oktober 2018.

Jika anda ingin membeli emas maka inilah masanya.

Beli dan pegang.

Target 2-3 tahun minimum.

Lagi panjang, lagi bagus.

Tahun lepas, harga dalam RM165/g

Januari 2019, harga dah mencecah RM188/g

Cryptocurrency Vs Emas..mana yang bernilai?

1️⃣Bank Negara Malaysia akan mengkaji dan mengadakan kawalan ke atas matawang digital, cryptocurrency.

2️⃣Kawalan ke atas matawang ini dijangkakan akan mengurangkan “degree of freedom” bagi penggunaan matawang ini, walaupun kesan sebenar belum dapat dipastikan memandangkan matawang digital adalah dibangun dari spekulasi semata-mata.

Satu persoalan yang penting yang boleh kita bahaskan ialah mengapa bitcoin boleh muncul?

3️⃣Bitcoin muncul tidak lain kerana kelemahan matawang sedia ada. Matawang kertas (fiat money) yang digunakan di seluruh dunia ternyata bersifat terikat dengan bank negara di setiap negara.

4️⃣Wang kertas yang dikeluarkan oleh bank negara hanya sah laku nilainya di negara tertentu sahaja serta tidak mempunyai nilai intrinsik.

Namun adakah ini bermakna bitcoin merupakan penyelesaian terbaik?

5️⃣Ternyata Bitcoin juga mempunyai kelemahan seperti ketiadaan nilai intrinsik dan bergantung pada spekulasi semata-mata.

6️⃣Nilai bitcoin juga hanya bertahan selagi tidak ada teknologi yang lebih hebat yang mampu memanipulasi nilainya.

✔️Oleh itu kembali kepada penggunaan matawang sandaran emas dan perak sahaja merupakan alternatif yang memenuhi fitrah manusia, sebagaimana kedua logam ini dituntut syarak sebagai matawang yang sah diperlakukan sehingga hari Kiamat.

-sumber dari FB-

Silakan share semoga bermanfaat

Nak Simpan EMAS? Wajib baca tips ni dulu.. PART 1

Tip Simpan EMAS 1
=================

Ha pagi nak share sikit tip tuk bermula simpan EMAS. Benda simple tapi Tak semua orang boleh buat.

1️⃣ – Target simpan emas 1 gram 1 bulan sebagai “forgotten saving”(simpanan untuk dilupakan). Simpan dan lupakan. Duit simpanan lain boleh disimpan di tempat lain seperti Tabung Haji, ASB atau Unit Trusts.

OK tu je dulu tip tuk kali ni. Nak tahu cara nak bermula komen je “Nak 1gram”

Update Harga emas semasa hari ni;

RM 100 = 0.5435gram
RM 184 = 1gram

Bak kata mentor saya Mohd Zulkifli Shafie – nak simpan EMAS jangan tunggu harga rendah, sebab kita takkan tahu bila harga emas akan turun.

Jangan lupa share tau post ni. Mana tahu ada yang berminat nak simpan EMAS.

Like dan follow page Rekemas tuk info dan update berkaitan EMAS

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
📱http://segramsebulan.wasap.my
💻www.danielnelison.com/senang-buka-gap

#PGG100Network #rekemas #publicgold #pg10 #shariahcompliant #goldbar #dinar #dealer #logammulia #dirham #emasonline #pelaburansah #simpanankecemasan #ilmuemas #emasbatangan #investasiemas #malaysia #brunei #singapore #indonesia #rm100

Rezeki Mestilah Ada Banyak Duit…baca ni dulu sebelum korang tersasar jauh

HAKIKAT REZEKI
==============

Ada seorang lelaki Muslim Rohingya tinggal di Kemaman. Kerjanya di waktu pagi, sebagai tukang rumah, petangnya sebagai pengutip besi buruk, dan hujung minggu membantu mesin rumput dan kerja-kerja pembersihan.

Ada anaknya belajar di PASTI ADAM, yang mana pihak PASTI enggan menerima bayaran yuran darinya kerana kedaifannya, dengan niat ingin menolong. Si ayah menolak bantuan yang dihulurkan.

Menurut Pengerusi PASTI ADAM, Si Ayah tidak pernah gagal membayar yuran, sedangkan ramai ayah ibu yang berkereta mahal, selalu menangguh bayaran yuran. Bahkan ada yang sangat berkira bila pihak sekolah meminta bantuan derma untuk program sekolah.

Ini perbezaan antara nampak kaya dengan hakikat kaya yang sebenar. Kaya tidak semestinya nampak mewah, tetapi rezeki yang ada cukup untuk keperluan, dan mereka boleh menikmatinya, sehingga ada lebihan untuk disedekahkan pula kepada orang lain.

Kadangkala, ada orang yang kerja keras, pendapatannya lumayan, mereka tidak mampu menikmati nikmat rezeki yang ada sekalipun memiliki harta yang banyak kerana kekangan kesihatan, kekangan masa, dan pelbagai halangan lagi.

Ada pula orang menikmati keluasan rezeki, di sebalik harta yang sedikit. Mereka nampak “biasa-biasa” tetapi jiwa mereka tenteram, mereka tidak dijerut hutang, makan-pakai cukup-cukup sahaja.

Dalam dua tahun saya terlibat dengan industri emas, kebanyakan orang yang berpendapatan sederhana dan rendah lah yang paling konsisten menabung simpanan emas berbanding orang high income.

Walaupun secara logik, sepatutnya kadar simpanan orang high income lebih besar dari low & intermediate income.

Keupayaan menyimpan menunjukkan seseorang itu memiliki disiplin dalam urusan kewangan.

Sesiapa nak buka akaun simpanan emas, boleh PM tepi ye? 😁👌

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715
📱http://segramsebulan.wasap.my