Moratorium Kembali Semula

Alhamdullilah akhirnya..

Hari ni kerajaan dibawah Kementerian Kewangan Malaysia telah ummkan bahawa;

‘tiada sebarang caj dikenakan sepanjang tempoh moratorium’

Kenyataan ini sedikit sebanyak melegakan semua rakyat Malaysia yang ada membuat pembelian kenderaan. 6 bulan penangguhan dapat meringankan beban yang ditanggung.

Pendemik Covid-19 ni masih belum berakhir sepenuhnya. Masih ada lagi industri yang terkesan dengan wabak ni terutama sekali sektor pengangkutan dan perlancongan. Ramai yang masih belum dapat bekerja sepenuhnya.

Bagi yang bekerja tu, manfaatkan sepenuhnya penangguhan ni. Ini adalah masa yang terbaik untuk anda wujudkan simpanan kecemasan selama 6 bulan paling kurang.

Paksa diri untuk simpan wang pembayaran. Simpan ditempat yang anda susah nak keluarkan. Simpan dan lupakan terus. Setiap bulan tambah simpanan, bukannya kurangkan simpanan tau.

Paling terbaik tukarkan wang tu kepada emas. Beli emas dan simpan. Emas menjamin nilai wang tersebut di masa hadapan. Gunakan akaun GAP Public Gold untuk simpan wang tersebut. Ingat ya emas nilainya semakin naik.

Statistik daripada bank negara menyatakan hampir 90% rakyat Malsysia tak ada RM1000 sebagai simpanan kecemasan. Ubah cara belanja bulanan anda. Boleh baca sini untuk tahu cara yang betul urus kewangan.

Ingat ya, gunakan kesempatan ni untuk gandakan simpanan Kecemasan. Buktikan pada statistic bank negara, yang kita sebenarnya Ada simpanan Kecemasan Rm1000.

Bulan Ramadhan ni kita start simpan. Perbaiki diri jadi seorang Yang bijak mengawal perbelanjaan. Anda mampu menjadi lebih baik daripada sebelum ini.

Boleh ke?

Muhammad Daniel Nelison (PG00101715)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s