Berapa Nilai Mas Kahwin? Baca ni bagi yang merancang nak berkahwin

Mas kahwin antara perkara paling penting yang perlu disediakan oleh pihak lelaki kepada si isteri semasa proses akad dan nikah.  Kepada yang mungkin tak tahu, mas kahwin adalah hak mutlak isteri sebagai perakuan kasih dan tanggunjawab suami terhadap isterinya.

Pun begitu, jumlah mas kahwin ini ditetapkan mengikut negeri-negeri di Malaysia.  Setiap negeri menetapkan jumlah yang berlainan.

Terdapat Hadith yang dipetik dari Riwayat at-Tabrani dan al-Hakim yang menegaskan kepentingan mas kahwin yang berbunyi

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: Mana-mana lelaki yang mengahwini perempuan atas sekurang-kurang atau sebanyak-banyak maharnya, tetapi tidak ada maksud (tidak mahu) membayar mahar tersebut sebagai haknya (perempuan yang dikahwini), setelah itu ia mati padahal belum lagi ia tunaikan (mahar tersebut), maka nanti ia bertemu dengan Allah pada hari Kiamat sebagai orang yang berzina.

Bagi yang mencari kelainan sewaktu majlis akad nikah nanti, korang pun boleh consider tuk gantikan Mas Kahwin dalam bentuk Dinar EMAS.

Mas Kahwin Dinar

Selain daripada warnanya yang keEMASan, Dinar yang di jadikan sebagai Mas Kahwin juga tampak bersinar malah menarik perhatian seluruh tetamu yang datang. Pastinya majlis korang menjadi perbualan malahan menjadi ikutan kepada yang lain.

Contoh 1 Dinar (kanan) & Birthday Card 1gram

Bagi yang nak jadikan Dinar EMAS sebagai Mas Kahwin, kini ada cara mudah untuk membeli dengan cara ansuran. Sesuai bagi yang merancang tuk berkahwin. Di Public Gold, korang boleh lock harga, dan bayar mengikut ansuran yang ditetapkan. Setelah habis bayar, Dinar tu boleh terus ambil kat mana-mana cawangan Public Gold seluruh Malaysia.

Boleh ke beli emas secara ansuran?

Boleh dan bagi yang nak beli emas secara ansuran melalui kaedah EPP ini, korang boleh belinya dengan senang hati disebabkan kaedah “EPP Shariah” ini telahpun disahkan patuh syariah oleh penasihat syariah Public Gold, iaitu Amanie Advisors Sdn. Bhd yang diketuai oleh Datuk Mohd Daud Bakar. Bahasa mudahnya, kaedah ini sudahpun mendapat “cop halal” oleh mereka yang pakar dalam bidang muamalat Islam

Pengiktirafan daripada Amanie Advisors

Jadi buatlah perancangan perkahwinan korang mulai dari sekarang. Masjid yang dibina biar bermula daripada tapak yang kukuh. Semoga kita semua mendapat keberkatan daripada Allah.

Jangan lupa share tau!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s