Teknik Dan Strategi Mengumpul Emas..ada offer live esok

Hai Semua.. Ada berita baik ni!

Mahaguru EMAS Tuan Syukor Hashim akan buat FBlive dengan tajuk special.

“TEKNIK DAN STRATEGI MENGUMPUL EMAS”

Esok jam 10.30 pagi di page Syukor Hashim & Jonaina Nordin.

Live esok bukan setakat belajar teknik dan strategi kumpul emas, akan ada promosi dan cabutan bertuah untuk korang.

Bagi yang nak mulakan simpanan Emas. Ini peluang terbaik tuk korang MULAKAN!

Mana yang dah gaji tu, sebelum korang beli benda yang bukan2. Elok korang HOLD dulu. Tengok live ni, bia celik sikit pasal menguruskan kewangan.

Lagipun EMAS tu kan bernilai.

Ada offer menarik tuk korang Grab! Jadi setkan masa korang esok, curi2 masa ikut live. Untung2 dapat la something.

Ilmu dapat, offer pun dapat!

Nak mudahkan urusan esok Daftar sini Promosi

##wahchan #pohkong #habibjewels #emas999 #cun #pelaburan #pendidikan #publicgold #pg10 #shariahcompliant #goldbar #dinar #sayajualemas #investasiemas #dirham #emasonline #investasi #logammulia #pelaburanmasadepan #ilmukewangan #simpanankecemasan #savingmoney #investasisyariah #malaysia #brunei #singapore #indonesia

Advertisements

Berapa Nilai Mas Kahwin? Baca ni bagi yang merancang nak berkahwin

Mas kahwin antara perkara paling penting yang perlu disediakan oleh pihak lelaki kepada si isteri semasa proses akad dan nikah.  Kepada yang mungkin tak tahu, mas kahwin adalah hak mutlak isteri sebagai perakuan kasih dan tanggunjawab suami terhadap isterinya.

Pun begitu, jumlah mas kahwin ini ditetapkan mengikut negeri-negeri di Malaysia.  Setiap negeri menetapkan jumlah yang berlainan.

Terdapat Hadith yang dipetik dari Riwayat at-Tabrani dan al-Hakim yang menegaskan kepentingan mas kahwin yang berbunyi

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: Mana-mana lelaki yang mengahwini perempuan atas sekurang-kurang atau sebanyak-banyak maharnya, tetapi tidak ada maksud (tidak mahu) membayar mahar tersebut sebagai haknya (perempuan yang dikahwini), setelah itu ia mati padahal belum lagi ia tunaikan (mahar tersebut), maka nanti ia bertemu dengan Allah pada hari Kiamat sebagai orang yang berzina.

Bagi yang mencari kelainan sewaktu majlis akad nikah nanti, korang pun boleh consider tuk gantikan Mas Kahwin dalam bentuk Dinar EMAS.

Mas Kahwin Dinar

Selain daripada warnanya yang keEMASan, Dinar yang di jadikan sebagai Mas Kahwin juga tampak bersinar malah menarik perhatian seluruh tetamu yang datang. Pastinya majlis korang menjadi perbualan malahan menjadi ikutan kepada yang lain.

Contoh 1 Dinar (kanan) & Birthday Card 1gram

Bagi yang nak jadikan Dinar EMAS sebagai Mas Kahwin, kini ada cara mudah untuk membeli dengan cara ansuran. Sesuai bagi yang merancang tuk berkahwin. Di Public Gold, korang boleh lock harga, dan bayar mengikut ansuran yang ditetapkan. Setelah habis bayar, Dinar tu boleh terus ambil kat mana-mana cawangan Public Gold seluruh Malaysia.

Boleh ke beli emas secara ansuran?

Boleh dan bagi yang nak beli emas secara ansuran melalui kaedah EPP ini, korang boleh belinya dengan senang hati disebabkan kaedah “EPP Shariah” ini telahpun disahkan patuh syariah oleh penasihat syariah Public Gold, iaitu Amanie Advisors Sdn. Bhd yang diketuai oleh Datuk Mohd Daud Bakar. Bahasa mudahnya, kaedah ini sudahpun mendapat “cop halal” oleh mereka yang pakar dalam bidang muamalat Islam

Pengiktirafan daripada Amanie Advisors

Jadi buatlah perancangan perkahwinan korang mulai dari sekarang. Masjid yang dibina biar bermula daripada tapak yang kukuh. Semoga kita semua mendapat keberkatan daripada Allah.

Jangan lupa share tau!

Membina kekayaan dengan emas..ikuti tips yang berguna ni

Semua pakar kewangan bersetuju dengan satu perkara.

Asas untuk anda membina kekayaan bermula dengan menyimpan. Bacalah apa sahaja – Baca Buku Kewangan, semuanya senada seirama.

Mereka cakap anda kena ada dana kecemasan 3 bulan gaji, 6 bulan gaji dan ada pakar yang sarankan anda simpan setahun gaji sebagai dana kecemasan.

Dah Ada Simpanan Macam Ni?

Apabila anda mempunyai simpanan yang banyak maka ia membuka lebih peluang untuk anda melabur dan menambah kekayaan.

Jika anda tiada Rahsia Ilmu EMAS . Apakah bentuk simpanan yang datang dalam otak anda?

Sudah tentu simpan duit bukan?

Salah kelebihan duit adalah keupayaannya untuk membelikan anda apa sahaja yang anda inginkan – Itu juga adalah kelemahan duit. Ia senang terguna, terbelanja, terpakai, terbagi kat orang pinjam.

Sebab itu simpan duit “cakap senang buat susah”

Apa yang ada dalam buku tidak sama dengan apa yang kita buat. Apa sebabnya? Sebab berseronok itu adalah fitrah manusia. Simpan duit untuk digunakan pada masa hadapan bunyinya macam boring.

Inilah peranan emas. Untuk simpanan jangka panjang anda alihkan simpanan ke dalam bentuk emas. Bila anda tengok emas berketul-ketul depan mata, otak anda tiada rasa nak guna atau terbelanja. Sebab otak manusia tidak boleh kaitkan emas dengan belanja.

Apa yang otak kita kaitkan dengan duit RM10,000? Wah! boleh beli itu dan ini. Lepas tu otak mula bagi suggestion “nak beli barang apa?” Selagi tak beli, jiwa kacau.

Bila anda tukar RM10,000 jadi sekeping jongkong emas 50 gram, apakah yang berlaku kat otak anda? Otak anda akan cakap emas ini cantik, mahal dan kena simpan elok-elok takut hilang.

Emas kalau hilang, boleh gila jadinya!

Otak tak boleh kaitkan emas dengan beli barang.

Sebab itu menyimpan emas lebih mudah daripada menyimpan duit. Sebab otak anda kaitkan emas = kena simpan elok-elok.

Dengan faham konsep ini maka mudahlah untuk anda membuat simpanan.

Jika anda orang baru. Mulakan dengan hanya 10%. Kalau anda nak tahu, simpanan emas boleh dimulakan dengan hanya Serendah RM100. Rendah kan?

Ya! 10% sahaja duit anda ditukar dalam bentuk emas. Bila dah dapat rentak dan keserasian, barulah tambah % simpanan emas ikut keserasian.

7 pilihan untuk melabur wang anda..wajib baca kalau tak nak menyesal!

Orang kata wang tidak tidak harus disimpan begitu sahaja. Apa pilihan yang ada untuk memberanakkan wang? Ada banyak opsyen yang boleh dipilih. Buat pilihan anda untuk pastikan wang anda selamat!

Apakah itu pelaburan?

Pelaburan dalam istilah bermaksud mengagihkan wang anda untuk mendapatkan lebih banyak keuntungan darinya. Sebagai contoh, jika anda pinjamkan wang kepada rakan anda dan beliau membayar pinjaman tersebut setahun kemudian — misalnya RM110, bukan RM100 seperti yang dipinjam, ini bererti anda secara teknikalnya telah melabur pada rakan anda dengan pulangan 10% per tahun.

Anda tidak perlukan ilmu yang khusus untuk mula melabur. Ia nampak seperti sukar, tetapi apa yang anda perlukan adalah idea tentang apa yang anda mahu lakukan dengan wang anda dan apakah opsyen yang ada. Pelaburan bukanlah satu sains kewangan yang sakral — ia tidak lebih dari pengetahuan asas bagi mereka yang peduli tentang simpanan mereka.

Paling popular untuk melaburkan wang adalah melalui hartanah dan tunai — tetapi ini adalah situasinya bila mana yang paling popular tidak sinonim dengan yang terbaik. Jom kita check opsyen apa yang anda boleh pilih untuk melaburkan wang anda.

Apakah pilihan-pilihannya?

Tunai

Sesetengah orang masih percaya bahawa menyimpan wang di bawah tilam masih lagi satu pilihan yang selamat. Ya benar, tetapi ada beberapa perkara yang perlu diingat jika itulah pilihan utama anda. Pertama, anda mempunyai akses yang terlalu mudah ke atas wang tersebut, jadi godaan untuk mengambil sedikit untuk perbelanjaan tambahan lebih sukar untuk ditepis. Kedua, ingat tentang inflasi: di satu waktu nanti, anda akan mendapati simpanan anda mempunyai nilai yang lebih sedikit dari yang anda jangkakan.

Deposit tetap bank

Anda depositkan wang anda di bank dengan kadar faedah per tahun yang tertentu. Setiap negara dan setiap bank mempunyai ketetapan amaun deposit, tempoh deposit, dan peratusan pulangan yang anda akan terima.

Bayangkan anda ada wang lebihan sebanyak RM1000 yang anda mahu elak dari dibelanjakan. Anda simpan ia di bank dengan kadar faedah, sebagai contoh, 6% setahun. Ini bermakna dalam setahun anda akan memperolehi RM1060 — bukanlah jumlah keuntungan yang hebat, tetapi agak memadai kerana anda tidak perlu berbuat apa-apa untuk mendapatkannya.

Bon

Ingat lagi contoh di mana anda meminjamkan wang kepada seorang rakan anda dan menerima lebih banyak dalam tempoh setahun? Ia berfungsi dengan cara yang sama. Bezanya kali ini anda tidak memberi pinjaman kepada rakan, tetapi kepada kerajaan, daulah, atau syarikat. Anda tahu dengan pasti bahawa anda akan mendapat wang anda semula, dan berapa peratus yang anda akan terima sebagai tambahan kepada jumlah yang anda pinjamkan.

Ada terdapat juga Eurobonds, yang didenominasikan bukan dengan matawang kebangsaan negara yang mengeluarkannya. Eurobonds dikeluarkan di dalam matawang yang asing bagi pihak yang mengeluarkan bon dan yang membeli bon.

Bon sedikit lebih rendah risikonya berbanding saham dan ia juga bersifat jangka panjang. Biasanya kerajaan menjual bond kepada bank-bank atau institusi kewangan lain untuk diagihkan kepada para pelabur. Kadar keberuntungannya bergantung kepada banyak faktor, tetapi secara keseluruhannya ia bukanlah amaun yang boleh memberikan “kelegaan” besar.

Emas

Pakar kewangan menasihatkan agar “simpan sekurang-kurangnya 10% daripada pelabuan dalam bentuk EMAS” Bagi pelabur, kita sebenarya nak duit kita berkembang. Kalau simpan EMAS, macam mana nak berkembang? Sebenarnya, EMAS akan bertindak sebagai perlindung kepada KEKAYAAN kita. Bayangkan bila pelaburan kita mengalami KERUGIAN dan pulangan tidak seperti yang diharapkan. Sudah tentu kita akan mencari alternatif lain untuk mendapatkan dana. Lagi parah bagi yang melabur dengan begitu banyak sehinggakan tiada langsung wang untuk tampung kehidupan (kes melabur ikut trend/nafsu).

EMAS yang disimpan, akan kita gadai/jual untuk mendapatkan modal. Malah untuk menampung perbelanjaan kita. EMAS itu adalah wang! Dalam pelaburan EMAS, matlamat utama ialah untuk menambah berat per gram EMAS. Setiap keuntungan yang diterima, akan dipindahkan 10% untuk membeli EMAS. Lagipun kini dengan hanya RM100, anda dah boleh beli emas. Boleh baca disini senang buka GAP

Saham

Saham sedikit mirip dengan bon dari segi mekanismanya. Anda membeli sebahagian kecil pemilikan ke atas sebuah syarikat (atau mungkin besar, bergantung kepada kemampuan anda) dan mendapat dividen darinya sebagai seorang pemegang saham.

Selagi syarikat itu berprestasi baik, nilai sahamnya meningkat; bila-bila perniagaan merosot, sahamnya menjadi lebih murah. Harga saham biasanya agak mampu dimiliki, tetapi ingat betapa lebih kecil jumlah pelaburan anda, lebih tinggi komisen broker. Lagi pun saham agak berisiko. Bila situasi stabil untuk syarikat berkenaan, itu bererti saham didagangkan di aras purata. Waktu terbaik untuk membeli saham adalah ketika ia rendah, tetapi pastikan ia takkan jadi lebih rendah.

Akaun PAMM

Akaun PAMM (Percentage Allocation Management Module) adalah untuk mereka yang tidak begitu pandai berdagang atau mereka yang lebih berminat untuk menjadi pelabur berbanding pedagang yang aktif. Broker memberikan akaun yang dikongsi dengan dana bersama, di mana seseorang pelabur akan meletakkan wang beliau untuk diusahakan oleh pedagang yang akan berdagang di pasaran. Pedagang tidak boleh mengeluarkan dana tanpa kebenaran pelabur, dan pelabur tidak boleh berdagang tanpa pedagang.

Boleh ada lebih dari satu pengurus, pedagang dan pelabur — ia boleh sahaja melibatkan satu pasukan besar, tetapi dalam kes sebegitu keadaan akan menjadi lebih rumit dan ia dipanggil sebagai Open-end-funds. Open-end-funds adalah suatu bentuk pelaburan yang kolektif di mana anda kumpulkan wang dari beberapa orang untuk mencipta portfolio yang lebih impresif.

Akaun ETF

ETF (Exchange Traded Fund) didagangkan di bursa saham dan ia membolehkan orang ramai membeli atau menjualnya menerusi broker. ETF adalah peluang yang baik untuk perlindungan dari risiko (risk hedging) kerana ETF terdiri dari campuran beberapa saham, bon, dan instrumen-instrumen lain. Satu ETF boleh mengandungi saham beberapa syarikat besar.

ETF terkait rapat dengan indeks-indeks besar seperti Dow Jones Industrial Average, S&P500 dan lain-lain. ETF lebih menguntungkan berbanding saham-saham secara individu atau akaun PAMM, tetapi ia lebih sesuai untuk para pedagang berpengalaman. Ia cara yang baik untuk mempelbagaikan portfolio anda.

Pelaburan yang anda PATUT JAUHI!

Opsyen binari dan skim piramid adalah pantang terbesar untuk mereka yang menghormati wang yang datang dari titik peluh mereka sendiri. Ia seperti budak-budak nakal yang ibu anda nasihatkan agar anda jauhi dari berkawan dengan mereka. Kerapkali ia tampak menggoda, kerana amaun yang anda bakal dapat — tetapi risikonya terlalu tinggi.

Di Malaysia, pasti ada yang ingat tentang Pelaburan Emas TOK BERLAGAK, yang mana setiap pelabur dijanjikan pulangan secara bulanan disebabkan kenaikan harga EMAS pada waktu itu. Sedangakn harga EMAS dunia sedang mengalami trending penurunan. Sama juga seperti Skim Pelaburan FOREX, dimana pelabur akan diminta melaburkan wang mengikut pakej, broker akan melabur wang dan setiap keuntung akan dibahagikan mengikut pakej. Tapi adakah ianya sebegitu? Bagi yang nak mulakan FOREX Trading, adalah dinasihatkan untuk belajar dahulu daripada yang betul-betul pakar. Forex banyak bermain dengan EMOSI

Siapa yang menang akan menerima semua sebagai habuan, dan yang kalah akan rugi lebih banyak dari yang mereka rela untuk rugikan. Anda 100 kali lebih cenderung untuk rugi dari untung, jadi lebih baik anda jauhi ia untuk keselamatan wang dan kewarasan anda.

Penutup Tentang Pelaburan

Bila anda tahu pilihan-pilihan anda, anda boleh pilih apa yang lebih sesuai dengan gaya anda. Betapa rumit pun pelaburan bila dilihat sekilas pandang, ia sebenarnya hanyalah perkara yang asas bagi mereka yang serius tentang kebajikan wang mereka. Bila anda serius tentang wang anda, anda akan mendapat jumlah wang yang serius — semuanya tentang sikap!

Dah Ada Goal Setting? Ni 7 Point Penting Korang Patut Tahu…

Pernah dengar tentang goal setting? (penetapan matlamat) Ia merupakan senarai target yang ingin dicapai dalam hidup anda.

Bagi yang belum ada atau masih terkial nak senaraikan list target. Boleh rujuk gambar bawah. Anda boleh meletakkan goal setting di dalam 7 kategori dalam hidup anda iaitu;

7 Kategori Goal Setting
  • Pendapatan – Adakah anda mempunyai target untuk tingkatkan pendapatan? Atau pun anda target mahu mencipta pendapatan sampingan kedua atau ketiga. Contohnya dengan cari bisnes kedua.
Bukan Lagi Dalam Poket Ada Habuk
  • Kekayaan – Adakah anda mempunyai target untuk meningkatkan kekayaan anda? Contoh paling senang ialah meningkatkan nilai simpanan emas anda.
Kucing Pun Nak Kaya!
  • Fizikal / kesihatan – Contohnya, usia semakin meningkat. Adakah anda ingin meningkatkan kesihatan fizikal. Lebih banyak bersenam, banyak berlari, jogging, kurangkan minuman manis, makanan berlemak atau paling senang nak kurangkan berat badan.
Hidup Tak Bergantung Pada Ubat-Ubatan
  • Kerohanian – Anda bercadang untuk memperbanyakkan amalan kerohanian, banyak pergi sembahyang berjemaah, banyakkan bersedekah, memperbaiki bacaan Al-Quran.
Ramai Yang Tahu Tapi Tak Memahami
  • Keluarga – Adakah anda ingin membawa keluarga melancong ke mana-mana? Ingin menghabiskan lebih masa dengan anak-anak? Nak ada privacy activities dengan pasangan? Letakkan goal anda!
Masa Bersama Keluarga
  • Rekreasi / hobi – Adakah anda mempunyai impian untuk mengunjungi tempat-tempat tertentu? Negara-negara tertentu? Mungkin tiba masanya untuk take it seriously. Letakkan matlamat untuk pergi ke sana dan tetapkan tarikhnya.
Masa Untuk Mengembara!
  • Kerjaya – Adakah anda ada matlamat kerjaya? Contohnya nak pergi training? Nak lulus apa-apa peperiksaan yang boleh meningkatkan nilai kerja? Professional qualification exam?
Kemuncak Kerjaya

Dengan kata lain, penetapan matlamat bukan sekadar duit ringgit. Ada 7 kategori yang boleh anda letakkan matlamat.

Diharapkan perkongsian ini akan membuka minda anda. Kita boleh letakkan matlamat dalam banyak kategori. Bukan sekadar wang ringgit sahaja.

Kredit kepada Mahaguru EMAS Tuan Syukor Hashim