Simpan dulu atau Belanja dulu?

Hai semua, kali ni saya nak share sikit cara yang betul nak kawal belanja bila dah dapat gaji. Ini yang saya pelajari setiap kali ke Seminar Public Gold. Tak rugi pun tau join Seminar Public Gold ni. Dah la free ada pulak peluang nak menang Gold Bar.

luckydraw
Hasil Menang Lucky Draw Seminar Public Gold

Nak join SEMINAR PUBLIC GOLD PERCUMA? Daftar kat sini tuk event terdekat dengan korang SEMINAR PERCUMA

Boleh dikatakan setiap daripada kita ni selalu buat dua turutan ni bila dapat gaji. Nak tahu turutan tu macam mana? Jom tengok sini;

  1. BELANJA ——> BAYAR HUTANG ——> MENYIMPAN

  2. BAYAR HUTANG ——> BELANJA ——> MENYIMPAN

Kebiasaannya bila dapat gaji, kita akan follow turutan yang ke-2 tu. Sebab yela, pape pun mestilah bayar HUTANG dulu. Dah bayar HUTANG, baru la kita puaskan kehendak hati dengan BERBELANJA. Agak-agak dah puas dan cukup, barulah MENYIMPAN. Korang pulak macam mana?

Tapi bila saya join Seminar Public Gold. Turutan yang sepatutnya dan di rekemankan oleh pakar kewangan adalah yang ini;

  1. MENYIMPAN ——> BAYAR HUTANG ——> BELANJA

Nampak macam tak logik kan? Gila ke nak simpan dulu lepas tu baru nak bayar hutang dan belanja mana yang ada. Pada mulanya saya pun rasa turutan ni tak betul. Yela tak boleh nak JOLI sakan la wei!

Tapi selepas mendapat penerangan yang betul dan kenapa PATUT follow turutan ni. INILAH sebenarnya yang patut kita buat!.

Secara amnya, kita akan buat dua turutan pertama di atas sebab kita nak bayar hutang dahulu sebab takut rekod nama tak cantik. Kemudian kita berbelanja sebab kita nak membeli barang keperluan peribadi dan juga keluarga.

Namun percaya tak, dua turutan tu akhirnya buat kita tak dapat menyimpan. Lagi parah bila duit yang kita rasa patut simpan tu sebelum hujung bulan dah habis diguna pakai.

Penniless man

Menurut Pakar Kewangan Tuan Azizi Ali, kita patut simpan atleast 10% daripada gaji kita setiap bulan. Bermakna kalau gaji korang RM3500 setiap bulan selepas tolak EPF, SOCSO, Income Tax dll. Korang wajib simpan RM350 sebulan. Dan simpanan tu pulak, lagi elok bila disimpan BUKAN dalam bentuk WANG KERTAS.

Sebab utama kita wajib ikut turutan ni kerana, dengan menyimpan kita sebenarnya dapat kawal perbelanjaan setiap bulan. Dan signifikan daripada method ni, sebenar kita sedang latih diri kita menjadi orang yang berdisiplin dan konsisten dalam menyimpan. Ini sebenarnya salah satu cara nak buat SIMPANAN KECEMASAN!

Kalau bukan simpan dalam wang kertas, nak simpan kat mana? Jawapan pakar kewangan;

“SIMPAN DALAM BENTUK EMAS”

Bila simpan dalam bentuk EMAS, kita akan bermain dengan emosi. EMAS yang kita simpan setiap bulan akan bertambah beratnya. Bila berat bertambah atau kepingan GOLD BAR bertambah. Kita akan rasa sayang nak jual atau gadai. Kalau gadai/jual pun sebab terpaksa nak pakai duit.

Dengan cara ini, setiap bulan kita secara automatik menjadi seorang yang bijak mengawal kewangan. Simpanan dah ada, bayar hutang dah settle. Tinggal nak belanja je. Dan bila belanja pun kita akan berbelanja secara berhemah. Tak percaya? Cuba la.

Mana nak beli EMAS? Ada banyak syarikat yang menjual EMAS. Namun yang terbaik setakat ini, PUBLIC GOLD! Nak beli emas online pun boleh. Beli EMAS di PUBLIC GOLD, kita beli mengikut harga semasa. Boleh klik sini tuk Harga Emas Semasa Public Gold

Dan tahu tak, PUBLIC GOLD pun menawarkan beli emas online murah dengan serendah RM100! Ni option bagi korang yang tak dapat nak beli EMAS dengan jumlah yang besar dan nak bermula sikit-sikit dulu.

GAP-2

 

Jadi korang nak beli emas boleh je beli kat Public Gold. Nak tahu cara beli emas di Public Gold secara GAP (Gold Accumulation Program) boleh klik sini Senang Buka GAP

Dan kalau korang berminat nak beli terus dari website Public Gold. Daftar percuma sini dulu Daftar Percuma

Bila korang dah daftar, dah dapat PG Code dan password sementara. Korang dah boleh beli produk PUBLIC GOLD dengan harga ahli. Lagi jimat woo!

P/s ; share tau post ni. Moga ada manfaat kat kengkawan korang.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s