ANALISIS HARGA EMAS MALAYSIA – 25 TAHUN

1) Sekiranya anda meneliti graf harga emas terkini di Malaysia sepanjang 25 tahun lepas, anda akan dapati ianya masih dalam trend yang digelar "secular bull market". 2) Trend pasaran sekular (secular market trend) adalah trend jangka panjang yang boleh berlangsung sehingga 25 tahun dan terdiri daripada beberapa siri trend utama, sama ada menaik (bull) atau … Continue reading ANALISIS HARGA EMAS MALAYSIA – 25 TAHUN

Kurma Ramadhan 2020

Ramadhan tahun ni bermula pada 24 April 2020. Lebih kurang 3 minggu dari sekarang. Memandangkan kita masih lagi dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, penting bagi kita untuk mengurangkan pergerakan bagi mengekang penularan virus Covid-19. Rasanya boleh ke kita berpuasa seperti biasa seperti tahun-tahun yang lepas? Harap-harap boleh la ye. Bagi yang mencari kurma sebagai persediaan … Continue reading Kurma Ramadhan 2020

Hand Sanitizer – Hapuskan Segala Virus Kat Tangan

Bila keluar beli barang tu, jangan lupa pakai facse mask tau. Selain tu, bawak sekali hand sanitizer masa nak beli barang. Letak dalam poket siap-siap. Sebelum buka pintu kereta atau nak pegang handle motor, sapu dulu dengan hand sanitizer. Sebagai langkah pencegahan nak elak virus melekat kat pintu kereta atau handle motor. Kita tak tahu … Continue reading Hand Sanitizer – Hapuskan Segala Virus Kat Tangan

Semoga Kita Semua Tabah

Sumber dari https://www.outbreak.my/ Setakat ni dah ada 26 kematian dicatatkan di negara kita Malaysia. Semakin hari semakin meningkat bilangan kes. Pastinya ia mendatangkan kegusaran buat kita semua. Siapa tahu mungkin ada di antara kita yang dah terkena dengan virus Covid-19. Cara mudah nak atasi penularan virus Covid-19 ni hanya dengan memutuskan rantain jangkitan. Bermaksud, setiap … Continue reading Semoga Kita Semua Tabah

COVID-19 Dan DAJJAL

Post kali ni merupakan copy and paste daripada FB seorang rakan. Bila dibaca memang Ada benarnya. Lebih-lebih lagi Kita sedang berdepan dengan virus COVID-19. Diharap post ni memberikan keinsafan kepada kita. Buat persediaan untuk menghadapi kedatangan DAJJAL. Hari ini aku nak kongsi sikit keadaan persamaan antara Covid-19 & Dajjal. Terlalu banyak persamaan. Gambaran ini hanya … Continue reading COVID-19 Dan DAJJAL

3 CARA SELAMATKAN WANG KETIKA KRISIS

Umum mengetahui bahawa ketika ini seluruh dunia sedang mengalami ancaman virus Covid-19. Virus ini bukan sahaja menjejaskan kesihatan manusia malah turut menjejaskan 'kesihatan' ekonomi global. Ditambah dengan harga minyak dunia yang menurun, ianya menambah lagi 'sakit' para pelabur. Kini beberapa buah negara yang dilanda jangkitan Covid-19 serius melaksanakan tindakan 'lockdown' dan menyekat pergerakan keluar masuk … Continue reading 3 CARA SELAMATKAN WANG KETIKA KRISIS

Potensi Pelaburan Silver

Kali ni saya nak post tentang potensi Pelaburan Silver. Ini merupakan petikan daripada Mahaguru Emas saya Tuan Syukor Hashim Contoh 500gram Silver Bar - Public Gold Bagi saya ia adalah satu potensi yang jarang-jarang datang. Jadi anda boleh analisis sendiri ya. Silver adalah logam yang sangat berguna. 56% daripada kegunaan silver adalah untuk kegunaan industri … Continue reading Potensi Pelaburan Silver

CoronaVirus – Ke Negara Mana Ianya Merebak

APA ITU CORONA VIRUS? Coronavirus (CoV) adalah sejenis virus yang boleh menyebabkan jangkitan saluran pernafasan. Terdapat beberapa jenis coronavirus seperti severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS) dan Middle East Respiratory syndrome-related coronavirus (MERS-CoV). Coronavirus terbaru yang ditemui di China adalah Novel Coronavirus 2019 (2019-nCoV). Jangkitan Coronavirus boleh menyebabkan spektrum gejala daripada selesema biasa kepada radang paru-paru (pneumonia) yang teruk. SIMPTOM CORONA VIRUS Covid-19 … Continue reading CoronaVirus – Ke Negara Mana Ianya Merebak