Ucapan Bapa Yang Buta…nasihat untuk semua

Bapa Buta – Pinterest

Sebuah sekolah jemput bapa seorang pelajar (seorang OKU yg tidak dapat melihat) di sekolah itu untuk memberikan ucapan pembukaan mesyuarat agung PIBG.

Pelajar perempuan yang comel itu membuka majlis dengan membaca al-Quran. Ucapan bapanya di atas pentas dirakam seperti berikut:

Assalamualaikum. Terima kasih pengerusi majlis. Terima kasih pihak PIBG kerana menjemput saya, orang buta, memberi ucapan.

Tuan-tuan,

Saya rasa ramai orang di dalam dewan, namun saya tidak dapat melihat kalian.

Tadi anak saya membaca al-Quran. Orang cakap anak saya cantik, namun saya tidak dapat melihatnya. Malah saya tidak tahu apa itu kecantikan.

Hari ini saya memakai baju baru, isteri kata saya nampak hensem. Namun saya tidak dapat melihatnya. Malah tidak tahu apa itu kehemseman.

(Beliau berhenti seketika, tersenyum)

Tuan-tuan dan puan-puan,

Saya ingin sekali melihat. Ingin melihat wajah anak-anak, orang kata anak-anak semasa kecil comel.

Saya ingin sekali melihat. Ingin membantu anak-anak ketika belajar di rumah. Namun saya tidak mampu melihat buku mereka. Tidak mampu pun melihat mereka belajar.

Tuan-tuan boleh melihat, bantulah anak-anak belajar dengan penglihatan tuan-tuan. Periksalah beg mereka. Buku nota mereka. Tulisan mereka.

Saya tidak boleh melihat, tidak boleh berbuat apa-apa. Saya hanya boleh berada di samping mereka. Biar anak-anak melihat, biar ayah buta, tetapi ayah ada. Ya, saya ada menemani mereka.

(Saat ini semua dewan senyap sunyi…. ibubapa terpaku memandang kepadanya)

Guru-guru ada peranan mereka. Ibubapa yang boleh melihat juga ada peranan mereka. Jangan menjadi ibubapa yang ada mata tetapi tiada di mata anak-anak mereka.

Saya tidak mampu melihat. Tetapi saya pastikan anak-anak tetap ke sekolah. Kerana tanpa ilmu manusia yang ada mata itu buta. Ilmu membuatkan manusia mampu melihat.

Saya tidak mahu anak-anak saya ada mata, mampu melihat, tetapi hidup ibarat orang buta. Saya juga tidak mahu mereka hidup seperti saya, orang buta.

Saya tidak ada motor dan kereta. Tuan-tuan ada. Hantarlah anak-anak ke sekolah. Hantarlah ke kelas tambahan di sekolah. Jangan biar mereka buta seperti saya.

Saya pesan kepada anak-anak. Hormati guru-guru kamu. Kerana mereka yang mengajar kamu ilmu. Tanpa mereka kamu buta dan bisu!

Tuan-tuan.

Saya tidak mampu melihat. Tidak mampu memberi tunduk hormat. Kepada guru-guru yang lawa dan smart. Hanya mampu memanjat doa sebagai tanda hormat. Buat guru-guru yang didik anak-anak saya dengan lelah dan penat.

Tuan-tuan ada mata, boleh melihat. Apakah cukup tanda tuan-tuan hormat? Hormat dengan lisan, percakapan. Hormat dengan perbuatan. Hormat dengan contoh kepada anak. Kalau anda tidak hormat cikgu, anak-anak juga tidak hormat cikgu.

Kalau dalam mesyuarat PIBG nanti kalian tidak hormat guru dengan percakapan dan perbuatan kalian, bagaimanakah anak-anak akan hormat guru mereka dan kalian?

Anak-anak tidak ikut kata-kata kalian, tetapi ikut contoh perbuatan kalian. Mereka bukan seperti saya. Mereka bukan buta. Hanya mendengar lisan. Tidak melihat contoh kalian.

Tuan-tuan,

Cukuplah ini sekadar ucapan. Orang buta yang tuan-tuan mungkin tidak pernah hairan. Terima kasih sekali lagi menjemput berdiri di hadapan kalian. Ingin saya melihat anda di dewan namun tidak kesampaian.

Orang kata hari ini langit cerah, biru cantik indah di awan. Namun saya tidak mampu melihat menikmati keindahan ciptaan tuhan.

Sekian. Salah silap terkasar bahasa harap maafkan.

Untuk diri saya & kita semua.

Share sebagai renungan kita bersama

Promosi! Promosi! Promosi! Giler mudah beli EMAS ni

Promosi harga emas tengah jatuh.
============================

Sempena meraikan harga emas yang tengah cun melecun, Public Gold buat offer menarik untuk kilobar (jongkong emas 1kg).

Harga sekarang sekitar RM179 ribu ++ (kalau tidak, harga sekitar RM184 ribu).

Daftar dan Beli terus kat sini;

๐Ÿ’ปbit.ly/publicgold-register
๐Ÿ’ปbit.ly/publicgold-register
๐Ÿ’ปbit.ly/publicgold-register

Offer, beli 1kg dapat percuma 5gram gold bar.

Sila tengok gambar kilobar dengan senyuman.

Berminat? PM saya ๐Ÿ˜

๐Ÿ“ฑhttp://segramsebulan.wasap.my
๐Ÿ“ฑhttp://segramsebulan.wasap.my
๐Ÿ“ฑhttp://segramsebulan.wasap.my

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715

#KilobarPromotion
#PublicGoldDealer #PublicGold #pg10 #pg00101715 #rekemas #emasonline #emasmurah #emasonline #emas999

JADUAL KEHIDUPAN HARIAN YG DISUSUN OLEH USTAZ ISMAIL KAMUS…jom semua kita bangun awal!

JADUAL KEHIDUPAN HARIAN YG DISUSUN OLEH USTAZ ISMAIL KAMUS

1. Bangun Malamโœ… (sekitar jam 3 pg)
– Mandi dan ambil wuduk

2. Solat Sunat Wuduk.

3. Solat Sunat Taubat.โœ…

4. Solat Sunat Tahajjud (8 rakaat).โœ…

5. Solat Sunat Hajatโœ… (mintak Allah makbulkan permintaan kita, bila2 masa kita mintak).

6. Solat Sunat Witir 3 rakaat.โœ…

7. Istighfr โœ…

( ุฃูŽุณู’ุชูŽุบู’ููุฑู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูŽ ุงู„ู’ุนูŽุธููŠู…ูŽ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ู„ูŽุง ุฅูู„ูŽู‡ูŽ ุฅูู„ูŽู‘ุง ู‡ููˆูŽ ุงู„ู’ุญูŽูŠูŽู‘ ุงู„ู’ู‚ูŽูŠูู‘ูˆู…ูŽ ูˆูŽุฃูŽุชููˆุจู ุฅูู„ูŽูŠู’ู‡ ) 100X

8. Tahlil โœ…
( ู„ุงูŽ ุฅูู„ูŽู‡ูŽ ุฅูู„ูŽู‘ุงุงู„ู„ู‡ ) 300X

9. Baca Doa Nabi Yunus โœ…

( ู„ุงูŽุงู•ูู„ูŽู‡ูŽ ุงู•ูู„ุงู‘ูŽ ุงู”ูŽู†ู’ุชูŽ ุณูุจู’ุญูŽุง ู†ูŽูƒูŽ ุงู•ูู†ู‘ููŠู’ ูƒูู†ุชู ู…ูู†ูŽ ุงู„ุธู‘ูŽุง ู„ูู…ููŠู’ู†ูŽ ). 40x

10. Tasbih 40xโœ…

( ุณูุจู’ุญูŽุงู†ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽ ุงู„ู’ุญูŽู…ู’ุฏู ู„ูู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽ ู„ุงูŽ ุงูู„ู‡ูŽ ุฅูู„ุงูŽู‘ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุฃูŽูƒู’ุจูŽุฑู ) 40X

11. Solat Sunat Fajar.โœ…

12. Solat Subuh.โœ…

13. Baca Yaassin lepas subuh.

14. Solat Sunat Dhuha 6 rakaat.

15. Solat Zohor.
– Solat sunat sebelum
– Solat sunat selepas

16. Solat Asar.
– Solat sunat sebelum

17. Solat Maghrib.
– Solat sunat selepasโœ…

18. Solat Isya’
– Solat sunat sebelum
– Solat sunat selepasโœ…

19. Sebelum tidur baca :
– Al-Quran
– surah Al-Mulk
– surah Sajjadah
– surah Al-Waqiah

20. Setiap hari mesti sedekah, walaupun sedikit.โœ…

โ€œ Didunia bukan tempat untuk berehat, tetapi tempat untuk beribadat.”

[Ustaz Ismail Kamus]

## Share ilmu ini utk peringatan semua
Ps: kongsi ilmu walau sedikit moge2 yg sedikit ini membawa kite ke syurga Allah S.W.T in shaa Allah Allahuma Aameen!

Kata Ulama, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi :

โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak-anak.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan urusan perniagaan.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan harta.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan mencari pengaruh pangkat dan kuasa.

โ€ข Alangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan. Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah SWT dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi sudah semestinya mereka memilih tidak lagi akan bertarung bermati-matian untuk merebut dunia.

โ€ข Tujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah SWT. Sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah SWT.

โ€ข Kita mungkin cemburu apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, kereta mewah dan rumah besar.

โ€ข Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat ilmu dan amalan orang lain lebih daripada kita. Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat orang lain bangun disepertiga malam untuk solat tahajjud.

โ€ข Kita cemburu melihat orang lain tukar kereta baru, tetapi jarang kita cemburu melihat orang lain boleh khatam Al-Quran sebulan 2 kali.

โ€ข Kesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia akhir zaman apabila duit, pangkat dan harta mengatasi segalanya.

โ€ข Setiap kali menyambut hari jadi kita sibuk hendak raikan sebaik mungkin tetapi kita telah lupa dengan bertambahnya umur kita maka kita akan dipanggil oleh Allah SWT semakin dekat.

โ€ข Kita patut bermuhasabah mengenai bekalan ke satu perjalanan yang jauh yang tidak akan kembali lagi buat selama-lamanya.

โ€ข Sesungguhnya mati itu benar, alam kubur itu benar, pertanyaan munkar dan nakir itu benar, mahsyar Allah itu benar, syurga dan neraka itu benar.

(Jom kita kongsikan tazkirah ringkas yang banyak memberi kesedaran bahawa dunia ini hanya sementara dan Akhirat itu kekal abadi)

Masa Terbaik Jual Emas..sebelum jual baca ni dulu

Soalan: Bila masa terbaik untuk saya menjual emas dan apakah strategi menjual yg boleh digunakan?

Baik, ini sedikit panduan untuk anda. Semoga bermanfaat dan mengelakkan kesilapan amatur.

1๏ธโƒฃ Jual emas bila anda ingin membeli aset.

Contohnya beli rumah, beli tanah tanah, anda nak buka business/beli bisnes.

Dalam hal ini ia ibarat anda tukar aset kepada aset.

Bila anda nak beli aset, anda boleh jual aja semua emas. Later on boleh kumpul emas balik.

2๏ธโƒฃ Anda teringin nak rasa profit daripada simpanan emas.

Aha… kalau rasa terliur nak rasa profit dengan emas. Tiada masalah… boleh boleh.. takde masalah, tapi ada caranya.

Saya cadangkan anda jual nilai untung sahaja. Jangan jual semua emas.

Contohnya jika anda simpan 20 dinar dan harga dinar ini naik dan anda ada untung sebanyak RM1000. Jadi anda perlu jual 1 dinar sahaja dan enjoy keuntungan anda.

Jangan jual semua emas anda. Sebab nanti anda akan rasa susah nak beli balik kerana teringat harga lama. Dah takut nak beli balik.

Ramai orang yg saya jumpa, bila dah jual emas pada harga tinggi, dia takut nak beli balik.

Jadi, teknik jual nilai untung ini menyebabkan anda ada momentum untuk terus membeli emas.

Jika anda suka cara kedua, maka pemilihan produk sangat penting. Anda kena beli item yang kecil seperti 1 gram, 5 gram, 10 gram dan 1 dinar.

Untuk cara pertama, anda boleh beli item besar-besar seperti 50 gram keatas

Atau pun ada boleh guna strategi campuran antara gold bar sederhana besar.

Ataupun, paling senang ialah simpan melalui akaun GAP. Sebab nak jual nilai untung serendah 1gram.

Apapun, strategi jual balik emas perlu difikirkan daripada awal. Kalau tidak, boleh pening oooo..

#MasaMenjualEmas

-FB Mahaguru Emas Syukor Hashim-

Trend Kenaikan Harga EMAS..rugi betul klau tak simpan EMAS

A

ntara petanda harga emas akan meningkat adalah apabila ia boleh melepasi harga resistance USD1300/Oz dan bertahan diatas harga ini.

Harga emas kini sudah start naik sejak Oktober 2018.

Jika anda ingin membeli emas maka inilah masanya.

Beli dan pegang.

Target 2-3 tahun minimum.

Lagi panjang, lagi bagus.

Tahun lepas, harga dalam RM165/g

Januari 2019, harga dah mencecah RM188/g

4 Cara MUDAH..wajib baca!

4 Cara MUDAH
=============

Ada 4 cara untuk miliki 10gram gold bar Public Gold yg bernilai ini:

1๏ธโƒฃ Place order online, bayar penuh dan collect di branch PG terdekat.

2๏ธโƒฃ Place order online, bayar secara ansuran 4 kali & collect di branch PG terdekat.

3๏ธโƒฃ Kumpul gram sedikit demi sedikit dalam akaun emas GAP. Kemudian keluarkan gold bar 10gm ini setelah cukup gram nya.

4๏ธโƒฃ dan akhir sekali…
CARA TERMUDAH

Contact saya utk saya uruskan semuanya.๐Ÿ˜

#publicgoldpuchong #publicgolddealer #1gram1bulan #simpanemas #dealeremas #dealerpublicgold #publicgoldsunway #trusted #emasmurah #dinar #pelaburanemas #akaungap #akaunemasgap #malaysia #brunei #singapore #indonesia #rm100 #PGG100Network #pg10 #nextmohdzulkifli #rekemas #publicgold

Cryptocurrency Vs Emas..mana yang bernilai?

1๏ธโƒฃBank Negara Malaysia akan mengkaji dan mengadakan kawalan ke atas matawang digital, cryptocurrency.

2๏ธโƒฃKawalan ke atas matawang ini dijangkakan akan mengurangkan “degree of freedom” bagi penggunaan matawang ini, walaupun kesan sebenar belum dapat dipastikan memandangkan matawang digital adalah dibangun dari spekulasi semata-mata.

Satu persoalan yang penting yang boleh kita bahaskan ialah mengapa bitcoin boleh muncul?

3๏ธโƒฃBitcoin muncul tidak lain kerana kelemahan matawang sedia ada. Matawang kertas (fiat money) yang digunakan di seluruh dunia ternyata bersifat terikat dengan bank negara di setiap negara.

4๏ธโƒฃWang kertas yang dikeluarkan oleh bank negara hanya sah laku nilainya di negara tertentu sahaja serta tidak mempunyai nilai intrinsik.

Namun adakah ini bermakna bitcoin merupakan penyelesaian terbaik?

5๏ธโƒฃTernyata Bitcoin juga mempunyai kelemahan seperti ketiadaan nilai intrinsik dan bergantung pada spekulasi semata-mata.

6๏ธโƒฃNilai bitcoin juga hanya bertahan selagi tidak ada teknologi yang lebih hebat yang mampu memanipulasi nilainya.

โœ”๏ธOleh itu kembali kepada penggunaan matawang sandaran emas dan perak sahaja merupakan alternatif yang memenuhi fitrah manusia, sebagaimana kedua logam ini dituntut syarak sebagai matawang yang sah diperlakukan sehingga hari Kiamat.

-sumber dari FB-

Silakan share semoga bermanfaat