EMAS INDIA, EMAS DUBAI, EMAS KELANTAN…Ada beza ke? Ni yang patut kita tahu tentang Ketulenan EMAS

Daripada FB Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim

Saya mendapat soalan tentang emas dalam whatsapp.

Soalannya: “Saya nak tanya sikit lah pasal jenis-jenis emas nie. Apa ye beza emas India lah, emas Dubai lah, Emas Kelantan lah…Then kenapa orang cakap jangan beli emas India, emas Kelantan walaupun harga per gram murah giler”

Jawapan saya: Terbatuk saya dengar soalan tersebut. Soalan nie macam urban legend. Urban legend nie adalah maklumat yang popular dan seringkali terdengar orang cakap tapi tak dapat dipastikan kesahihannya.

Jadi, adalah menjadi tanggung jawab saya untuk meleraikan persoalan ini.

Jika bermanfaat, sila share dengan rakan-rakan anda.

Biar saya explain terlebih dahulu tentang ketulenan emas (gold purity).

Mesin Ketulenan EMAS

Satu fakta yang perlu anda tahu ialah emas ini adalah bersifat homogeneous (seragam).

Ini bermaksud, emas yang dilombong di mana-mana bahagian diseluruh dunia adalah sama sahaja. Kalau emas tu dilombong dari Kelantan ke, Indonesia ke, South Afcica ke, USA ke, India ke, China ke… ia sama ajer.

Bila emas ditulenkan, maka ketulenan emas diukur dalam bentuk karat (gold karat). Sistem karat mengukur ketulenan emas berdasarkan berapa bahagian emas daripada 24 bahagian.

Perbezaan Karat

Kalau nak senang faham, saya bagi contoh mudah. Katakan anda ada rantai emas seberat 24 gram. Jika kesemua 24 gram tersebut adalah emas (tiada campuran logam lain) maka ketulenan emas itu adalah 24 karat

Jika rantai emas tersebut terdiri daripada 22 gram emas dan campur 2 gram logam lain, maka ketulenan rantai tersebut adalah 22 karat (sebab 22 bahagian sahaja adalah emas).

Kenapa nak campur logam lain? Biasanya untuk meningkatkan kekerasan rantai tersebut. Sebab emas tulen lembut, senang putus kalau halus.

Jika rantai emas tersebut terdiri daripada 18 gram emas dan 6 gram logam lain, maka ketulenan emas tersebut adalah 18 karat.

Jadi, tidak ada masalah untuk anda membeli emas daripada Kelantan ke, Terengganu ke, India ke, China ke, Dubai ke.. atau mana-mana negara asalkan anda tahu tentang ketulenan emas tersebut. Selagi mana nilai karatnya adalah sama, maka ketulenannya adalah sama.

Sebab itu bila anda pergi menggadai emas di Arrahnu, pajak gadai Islam, mereka hanya meletakkan nilai karat dan berapa harga semasa. Mereka tak letak nilai berdasarkan emas Kelantan, Emas India, Dubai dan lain-lain…

Yang penting adalah berapa nilai karat emas sahaja.

Barang Kemas AuroraItalia Public Gold

Isu lain yang tidak ada kena mengena dengan ketulenan emas adalah kualiti pertukangan. Mungkin ada emas dari sesetengah tempat, kualiti workmanshipnya berbeza.

Namun itu adalah isu lain. Itu isu kualiti pertukangan. Ia takde kena mengena dengan isu ketulenan. Kalau pertukangannya kasar dan tak lawa, saya rasa baik pergi tengok kat kedai lain yang designnya lawa.

Kesimpulan. Jika anda faham tentang ketulenan emas, maka anda boleh beli emas kat mana-mana sahaja ok!

Jika berminat belajar ilmu emas, dapatkan buku Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas.

Rahsia Pelaburan EMAS

p/s: Mohon share untuk manfaat rakan-rakan anda yang lain, InsyaAllah

Advertisements

Takut Simpan EMAS sebab Tak Nak Kene Bayar Zakat? Pelik orang jaman now..

Petikan daripada FB Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim..

Saya pernah jumpa orang yang tidak mahu simpan emas disebabkan

โ€œemas kena bayar zakatโ€

Habis tu abam nak simpan apa? Tanya saya

Simpan duit lah? Jawab si abam

Huh! Abam. Duit simpanan pun kena zakat juga. Cukup haul dan nisabnya maka abam kena keluarkan 2.5% zakat.

Nisab simpanan untuk simpanan adalah RM13,968.00

Contohnya jika abam simpan RM20,000 selama setahun, maka zakatnya adalah RM500.

Nak kira zakat, tapi Tak tahu macam mana? Klik je sini Pengiraan Zakat

Dalam Islam, apa-apa perkara yang berbentuk harta dan mengkayakan pemiliknya maka biasanya akan dikenakan zakat.

Kalau abam nak lari zakat, saya cadangkan abam jadi orang miskin ๐Ÿ˜‚

Abam mesti tak nak kan?

Orang berharta tiadalah dapat lari dari berzakat.

Bersyukurlah jika anda berharta

Risiko Pelaburan EMAS. 5 ni korang patut tahu kalau tak nak rugi..

Simpan EMAS bukan untuk kaya tapi lebih kepada menyelamatkan kekayaan kita. Ada orang cakap, pelaburan emas adalah salah satu aset dan pelaburan yang paling stabil. Senang kata, ia tak akan rugi walaupun negara berhadapan dengan krisis mata wang.

Tapi, benarkah begitu? Hmm betul ke?

Dalam setiap jenis pelaburan, tak kiralah pelaburan saham, hartanah atau unit trust, tentu saja ada risikonya dan pelaburan emas juga tidak terkecuali.

Jadi sebelum korang start nak melabur dalam EMAS, ini antara yang orang patut tahu sebelum membuat keputusan untuk melabur dalam EMAS

1. Tak Sesuai Untuk Pelaburan Jangka Masa Pendek

Berdasarkan statistik, umumnya nilai emas dilihat berpotensi untuk naik dari tahun ke tahun. Tapi, kita perlu faham bahawa emas adalah paling ideal sekiranya dijadikan simpanan dan bukannya pelaburan โ€“ kecuali untuk pelaburan jangka masa panjang (sekurang-kurangnya 2 hingga 5 tahun).

Senang kata, kita boleh membeli emas sekiranya kita ada banyak duit lebih (yang memang tak akan dipakai dalam masa terdekat) dan nak duit kita itu โ€˜selamatโ€™ buat masa yang lama. Ini kerana, nilai emas tetap ada pasang surutnya akibat supply dan demand, apatah lagi buat jangka masa pendek.

Seperkara lagi, walaupun harga emas perhiasan lebih tinggi daripada emas pelaburan (gold bullion coin, jongkong emas, wafer, dan sebagainya), emas perhiasan terdedah kepada susut nilai sekitar 25%!.

Barang kemas ini juga biasanya dibuat daripada emas 916 (91.6% tulen) berbanding emas pelaburan yang diperbuat daripada fine gold (999.9). Tambahan pula, kos upahnya juga boleh dimanipulasi oleh pekedai emas.

2. Perlu Mencari Penjual & Pembeli Yang Betul

Berbeza dengan mata wang, emas bersifat universal kerana ia boleh dijual di mana-mana kedai emas seluruh dunia pada bila-bila masa.

Ada beberapa tempat yang kita boleh membeli emas seperti:

  • Kedai Emas โ€“ kalau dibeli dengan harga runcit, biasanya harganya agak tinggi. Maka seeloknya ketahui harga borong dan buat survey untuk dapatkan harga terbaik. Kalau nak beli dari kedai-kedai kecil boleh juga, tetapi ada risiko emas palsu atau tidak tulen.
  • Syarikat Menjual EMAS seperti PUBLIC GOLD – Public Gold merupakan syarikat yang menjual dan membeli EMAS yang dah lebih 10 tahun beroperasi kat MALAYSIA. Bukan setakat jual malah turut membeli EMAS. Selain itu, ada banyak produk EMAS yang ditawarkan. Nak senang tengok kat website www.publicgold.com.my
  • Bank โ€“ ada bank yang patuh syariah yang menjual emas fizikal. Emas atas kertas (gold pass book) biasanya tidak patuh syariah.

Di sini saja kita boleh lihat bahawa ia memerlukan ilmu untuk memastikan sumber emas itu benar-benar asli agar tidak dipertikaikan semasa nak menjualnya semula nanti.

Di samping itu, penting untuk anda memahami syarat jualan baik atau nilai buyback iaitu susut nilai yang dikenakan oleh pengeluar/ penjual emas tersebut.

3. Perlukan Tempat Simpanan

Kalau ada emas yang sedikit, bolehlah lagi kita nak simpan di dalam almari bilik atau di mana-mana โ€˜tempat rahsiaโ€™ di rumah. Tapi, kalau ia dah bertambah banyak, mesti kita rasa tak senang duduk. Nak tinggalkan emas di rumah selama 2-3 hari pun, kita dah mula gelisah.

Jadi, jangan lupa beberapa kos tambahan yang turut terlibat dalam pelaburan emas seperti insurans, sewaan peti deposit, atau tempat simpanan yang lain. Ini semua memakan kos juga.

Nak lagi selamat boleh simpan kat PUBLIC SAFE. Bukan setakat nak simpan EMAS, korang punya dokumen sulit pun boleh simpan. Selamat dan dikawal rapi. Korang rasa mana lagi selamat, simpan sendiri atau simpan kat Public Safe? Boleh check website sini www.publicsafe.com.my

4. Terlibat Dengan Scam

Sukar dinafikan, dalam ledakan teknologi ini semakin banyak peluang untuk scammer mencari mangsa-mangsa penipuan yang bertopengkan perniagaan / pelaburan emas. Malah, tak kurang juga golongan yang menggunakan hadis lemah (dhoif) atau hadis palsu sebagai hujah untuk melariskan perniagaan emas mereka.

Apapun, sebagai pembeli, kita perlu faham bahawa emas perlu diniagakan secara fizikal dan keuntungannya diperolehi melalui kenaikan harga emas semasa. Bukannya skim pelaburan yang menjanjikan pulangan tetap dalam tempoh masa bulanan atau tahunan kerana ini dianggap sebagai salah satu unsur ribaโ€™. Banyak syarikat yang menawarkan skim begini telah diserbu oleh pihak Bank Negara Malaysia ataupun cabut lari.

Ambil iktibar dari kes Tok Belagak dengan scam Emas ETA. Skim lain yang masih bebas beroperasi sebegini adalah Zenith Gold. Tok Berlagak merupakan scam yang paling banyak buat orang merana. Ada yang sanggup buat loan bank semata-mata kerana terpengaruh dengan pulangan yang Too Good To Be Truth,

5. Unsur Ribaโ€™

Terakhir sekali, emas adalah merupakan barang ribawi, maka syarat jual beli adalah sangat ketat supaya ianya tidak jatuh hukum riba. Jual beli dan pelaburan emas begitu mudah terdedah kepada unsur ribaโ€™ jika penjual dan pembeli sendiri tak alert terhadap garis panduan yang ditetapkan oleh Islam.

Antaranya:

  • Serah dan terima dalam satu masaย (Taqabud)ย โ€“ Pastikan berlakunya pertukaran serta merta terhadap penyerahan dan pembayaran. Menurut Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan penyerahan sijil hakmilik emas sebagai tanda pembeli dan pembukaan akaun hukumnya sah dan harus di sisi Islam. Dengan syarat, sijil atau bukti pembelian itu boleh ditukarkan kepada emas fizikal pada bila-bila masa yang dikehendaki.
  • Tiada penangguhanย โ€“ Pembayaran yang terlibat dalam urusniaga ini wajib menggunakan sama ada tunai, kad debit / kad kredit, cek tempatan. Tidak boleh dibayar secara ansuran atau hutang.
  • Tiada unsur ribaโ€™ย โ€“ Sekiranya kita mahu membuat pelaburan dalam bentukย akaun pelaburan emas, seeloknya terdapat satu jaminan atau pengesahan yang diiktiraf oleh Majlis Syariah tertentu. Sebarang bentuk hadiah, dividen, atau faedah adalah tidak dibenarkan syarak. Selain itu, emas tersebut juga perlu dizakatkan apabila cukup tempoh/haul.

Tahu tak, Public Gold merupakan syarikat yang mendapat sijil patuh syariah daripada Amanie Advisors Sdn Bhd. Ini bermakna kesemua proses jual beli emas dengan Public Gold telahpun disahkan patuh syariah.

Bermula pengumuman pengesahan Public Gold patuh shariah fasaย pertama pada 16 Disember 2016, kini pengesahan untuk produkย Gold Accumulation Program (GAP)ย dan Silver Accumulation Program (SAP). Alhamdulillah, ini bermakna Public Gold adalah satu-satunya syarikat (yang bukan Institusi Kewangan) jual beli emas fizikal di Malaysia yang disahkan patuh syariah.

Jadi kenapa korang perlu beli dengan syarikat yang diragui? Nak beli pun senang. Register sekarang tuk dapatkan harga ahli. Memang berbaloi la.. https://publicgold.com.my/index.php/component/custregistration/?introducer=PG00101715

Pelbagaikan Pelaburan

Pokok pangkalnya, emas menawarkan salah satu alternatif pelaburan yang menguntungkan. Tapi, kita perlulah ada ilmunya. Tiada kekayaan yang datang begitu saja tanpa usaha, bukan?

Jumlah yang ideal untuk dilaburkan dalam emas adalah 20% daripada duit lebihan (surplus). Bukannya semua labur dekat emas, takut nanti susah bila nak pakai duit โ€“ Maklumlah, emas perlu dicairkan terlebih dahulu.

Kesimpulannya, diversify.

Pelbagaikan sumber-sumber pelaburan anda dalam bentuk yang berlainan agar ia boleh disesuaikan dengan keperluan kita pada masa akan datang.

Ucapan Bapa Yang Buta…nasihat untuk semua

Bapa Buta – Pinterest

Sebuah sekolah jemput bapa seorang pelajar (seorang OKU yg tidak dapat melihat) di sekolah itu untuk memberikan ucapan pembukaan mesyuarat agung PIBG.

Pelajar perempuan yang comel itu membuka majlis dengan membaca al-Quran. Ucapan bapanya di atas pentas dirakam seperti berikut:

Assalamualaikum. Terima kasih pengerusi majlis. Terima kasih pihak PIBG kerana menjemput saya, orang buta, memberi ucapan.

Tuan-tuan,

Saya rasa ramai orang di dalam dewan, namun saya tidak dapat melihat kalian.

Tadi anak saya membaca al-Quran. Orang cakap anak saya cantik, namun saya tidak dapat melihatnya. Malah saya tidak tahu apa itu kecantikan.

Hari ini saya memakai baju baru, isteri kata saya nampak hensem. Namun saya tidak dapat melihatnya. Malah tidak tahu apa itu kehemseman.

(Beliau berhenti seketika, tersenyum)

Tuan-tuan dan puan-puan,

Saya ingin sekali melihat. Ingin melihat wajah anak-anak, orang kata anak-anak semasa kecil comel.

Saya ingin sekali melihat. Ingin membantu anak-anak ketika belajar di rumah. Namun saya tidak mampu melihat buku mereka. Tidak mampu pun melihat mereka belajar.

Tuan-tuan boleh melihat, bantulah anak-anak belajar dengan penglihatan tuan-tuan. Periksalah beg mereka. Buku nota mereka. Tulisan mereka.

Saya tidak boleh melihat, tidak boleh berbuat apa-apa. Saya hanya boleh berada di samping mereka. Biar anak-anak melihat, biar ayah buta, tetapi ayah ada. Ya, saya ada menemani mereka.

(Saat ini semua dewan senyap sunyi…. ibubapa terpaku memandang kepadanya)

Guru-guru ada peranan mereka. Ibubapa yang boleh melihat juga ada peranan mereka. Jangan menjadi ibubapa yang ada mata tetapi tiada di mata anak-anak mereka.

Saya tidak mampu melihat. Tetapi saya pastikan anak-anak tetap ke sekolah. Kerana tanpa ilmu manusia yang ada mata itu buta. Ilmu membuatkan manusia mampu melihat.

Saya tidak mahu anak-anak saya ada mata, mampu melihat, tetapi hidup ibarat orang buta. Saya juga tidak mahu mereka hidup seperti saya, orang buta.

Saya tidak ada motor dan kereta. Tuan-tuan ada. Hantarlah anak-anak ke sekolah. Hantarlah ke kelas tambahan di sekolah. Jangan biar mereka buta seperti saya.

Saya pesan kepada anak-anak. Hormati guru-guru kamu. Kerana mereka yang mengajar kamu ilmu. Tanpa mereka kamu buta dan bisu!

Tuan-tuan.

Saya tidak mampu melihat. Tidak mampu memberi tunduk hormat. Kepada guru-guru yang lawa dan smart. Hanya mampu memanjat doa sebagai tanda hormat. Buat guru-guru yang didik anak-anak saya dengan lelah dan penat.

Tuan-tuan ada mata, boleh melihat. Apakah cukup tanda tuan-tuan hormat? Hormat dengan lisan, percakapan. Hormat dengan perbuatan. Hormat dengan contoh kepada anak. Kalau anda tidak hormat cikgu, anak-anak juga tidak hormat cikgu.

Kalau dalam mesyuarat PIBG nanti kalian tidak hormat guru dengan percakapan dan perbuatan kalian, bagaimanakah anak-anak akan hormat guru mereka dan kalian?

Anak-anak tidak ikut kata-kata kalian, tetapi ikut contoh perbuatan kalian. Mereka bukan seperti saya. Mereka bukan buta. Hanya mendengar lisan. Tidak melihat contoh kalian.

Tuan-tuan,

Cukuplah ini sekadar ucapan. Orang buta yang tuan-tuan mungkin tidak pernah hairan. Terima kasih sekali lagi menjemput berdiri di hadapan kalian. Ingin saya melihat anda di dewan namun tidak kesampaian.

Orang kata hari ini langit cerah, biru cantik indah di awan. Namun saya tidak mampu melihat menikmati keindahan ciptaan tuhan.

Sekian. Salah silap terkasar bahasa harap maafkan.

Untuk diri saya & kita semua.

Share sebagai renungan kita bersama

Promosi! Promosi! Promosi! Giler mudah beli EMAS ni

Promosi harga emas tengah jatuh.
============================

Sempena meraikan harga emas yang tengah cun melecun, Public Gold buat offer menarik untuk kilobar (jongkong emas 1kg).

Harga sekarang sekitar RM179 ribu ++ (kalau tidak, harga sekitar RM184 ribu).

Daftar dan Beli terus kat sini;

๐Ÿ’ปbit.ly/publicgold-register
๐Ÿ’ปbit.ly/publicgold-register
๐Ÿ’ปbit.ly/publicgold-register

Offer, beli 1kg dapat percuma 5gram gold bar.

Sila tengok gambar kilobar dengan senyuman.

Berminat? PM saya ๐Ÿ˜

๐Ÿ“ฑhttp://segramsebulan.wasap.my
๐Ÿ“ฑhttp://segramsebulan.wasap.my
๐Ÿ“ฑhttp://segramsebulan.wasap.my

Muhammad Daniel Nelison
Authorised Dealer Public Gold
PG00101715

#KilobarPromotion
#PublicGoldDealer #PublicGold #pg10 #pg00101715 #rekemas #emasonline #emasmurah #emasonline #emas999

JADUAL KEHIDUPAN HARIAN YG DISUSUN OLEH USTAZ ISMAIL KAMUS…jom semua kita bangun awal!

JADUAL KEHIDUPAN HARIAN YG DISUSUN OLEH USTAZ ISMAIL KAMUS

1. Bangun Malamโœ… (sekitar jam 3 pg)
– Mandi dan ambil wuduk

2. Solat Sunat Wuduk.

3. Solat Sunat Taubat.โœ…

4. Solat Sunat Tahajjud (8 rakaat).โœ…

5. Solat Sunat Hajatโœ… (mintak Allah makbulkan permintaan kita, bila2 masa kita mintak).

6. Solat Sunat Witir 3 rakaat.โœ…

7. Istighfr โœ…

( ุฃูŽุณู’ุชูŽุบู’ููุฑู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูŽ ุงู„ู’ุนูŽุธููŠู…ูŽ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ู„ูŽุง ุฅูู„ูŽู‡ูŽ ุฅูู„ูŽู‘ุง ู‡ููˆูŽ ุงู„ู’ุญูŽูŠูŽู‘ ุงู„ู’ู‚ูŽูŠูู‘ูˆู…ูŽ ูˆูŽุฃูŽุชููˆุจู ุฅูู„ูŽูŠู’ู‡ ) 100X

8. Tahlil โœ…
( ู„ุงูŽ ุฅูู„ูŽู‡ูŽ ุฅูู„ูŽู‘ุงุงู„ู„ู‡ ) 300X

9. Baca Doa Nabi Yunus โœ…

( ู„ุงูŽุงู•ูู„ูŽู‡ูŽ ุงู•ูู„ุงู‘ูŽ ุงู”ูŽู†ู’ุชูŽ ุณูุจู’ุญูŽุง ู†ูŽูƒูŽ ุงู•ูู†ู‘ููŠู’ ูƒูู†ุชู ู…ูู†ูŽ ุงู„ุธู‘ูŽุง ู„ูู…ููŠู’ู†ูŽ ). 40x

10. Tasbih 40xโœ…

( ุณูุจู’ุญูŽุงู†ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽ ุงู„ู’ุญูŽู…ู’ุฏู ู„ูู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽ ู„ุงูŽ ุงูู„ู‡ูŽ ุฅูู„ุงูŽู‘ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุฃูŽูƒู’ุจูŽุฑู ) 40X

11. Solat Sunat Fajar.โœ…

12. Solat Subuh.โœ…

13. Baca Yaassin lepas subuh.

14. Solat Sunat Dhuha 6 rakaat.

15. Solat Zohor.
– Solat sunat sebelum
– Solat sunat selepas

16. Solat Asar.
– Solat sunat sebelum

17. Solat Maghrib.
– Solat sunat selepasโœ…

18. Solat Isya’
– Solat sunat sebelum
– Solat sunat selepasโœ…

19. Sebelum tidur baca :
– Al-Quran
– surah Al-Mulk
– surah Sajjadah
– surah Al-Waqiah

20. Setiap hari mesti sedekah, walaupun sedikit.โœ…

โ€œ Didunia bukan tempat untuk berehat, tetapi tempat untuk beribadat.”

[Ustaz Ismail Kamus]

## Share ilmu ini utk peringatan semua
Ps: kongsi ilmu walau sedikit moge2 yg sedikit ini membawa kite ke syurga Allah S.W.T in shaa Allah Allahuma Aameen!

Kata Ulama, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi :

โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak-anak.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan urusan perniagaan.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan harta.
โ€ข Allah akan sibukkan kita dengan mencari pengaruh pangkat dan kuasa.

โ€ข Alangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan. Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah SWT dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi sudah semestinya mereka memilih tidak lagi akan bertarung bermati-matian untuk merebut dunia.

โ€ข Tujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah SWT. Sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah SWT.

โ€ข Kita mungkin cemburu apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, kereta mewah dan rumah besar.

โ€ข Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat ilmu dan amalan orang lain lebih daripada kita. Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat orang lain bangun disepertiga malam untuk solat tahajjud.

โ€ข Kita cemburu melihat orang lain tukar kereta baru, tetapi jarang kita cemburu melihat orang lain boleh khatam Al-Quran sebulan 2 kali.

โ€ข Kesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia akhir zaman apabila duit, pangkat dan harta mengatasi segalanya.

โ€ข Setiap kali menyambut hari jadi kita sibuk hendak raikan sebaik mungkin tetapi kita telah lupa dengan bertambahnya umur kita maka kita akan dipanggil oleh Allah SWT semakin dekat.

โ€ข Kita patut bermuhasabah mengenai bekalan ke satu perjalanan yang jauh yang tidak akan kembali lagi buat selama-lamanya.

โ€ข Sesungguhnya mati itu benar, alam kubur itu benar, pertanyaan munkar dan nakir itu benar, mahsyar Allah itu benar, syurga dan neraka itu benar.

(Jom kita kongsikan tazkirah ringkas yang banyak memberi kesedaran bahawa dunia ini hanya sementara dan Akhirat itu kekal abadi)

Masa Terbaik Jual Emas..sebelum jual baca ni dulu

Soalan: Bila masa terbaik untuk saya menjual emas dan apakah strategi menjual yg boleh digunakan?

Baik, ini sedikit panduan untuk anda. Semoga bermanfaat dan mengelakkan kesilapan amatur.

1๏ธโƒฃ Jual emas bila anda ingin membeli aset.

Contohnya beli rumah, beli tanah tanah, anda nak buka business/beli bisnes.

Dalam hal ini ia ibarat anda tukar aset kepada aset.

Bila anda nak beli aset, anda boleh jual aja semua emas. Later on boleh kumpul emas balik.

2๏ธโƒฃ Anda teringin nak rasa profit daripada simpanan emas.

Aha… kalau rasa terliur nak rasa profit dengan emas. Tiada masalah… boleh boleh.. takde masalah, tapi ada caranya.

Saya cadangkan anda jual nilai untung sahaja. Jangan jual semua emas.

Contohnya jika anda simpan 20 dinar dan harga dinar ini naik dan anda ada untung sebanyak RM1000. Jadi anda perlu jual 1 dinar sahaja dan enjoy keuntungan anda.

Jangan jual semua emas anda. Sebab nanti anda akan rasa susah nak beli balik kerana teringat harga lama. Dah takut nak beli balik.

Ramai orang yg saya jumpa, bila dah jual emas pada harga tinggi, dia takut nak beli balik.

Jadi, teknik jual nilai untung ini menyebabkan anda ada momentum untuk terus membeli emas.

Jika anda suka cara kedua, maka pemilihan produk sangat penting. Anda kena beli item yang kecil seperti 1 gram, 5 gram, 10 gram dan 1 dinar.

Untuk cara pertama, anda boleh beli item besar-besar seperti 50 gram keatas

Atau pun ada boleh guna strategi campuran antara gold bar sederhana besar.

Ataupun, paling senang ialah simpan melalui akaun GAP. Sebab nak jual nilai untung serendah 1gram.

Apapun, strategi jual balik emas perlu difikirkan daripada awal. Kalau tidak, boleh pening oooo..

#MasaMenjualEmas

-FB Mahaguru Emas Syukor Hashim-

Advertisements